Skocz do zawartości
IGNORED

Coś zamiast winampa do SPDIF

bartleby

Rekomendowane odpowiedzi

Wieści z frontu:

To nie jest QnQ, już wczoraj wyłączyłem w biosie i bez wpływu.

Skoki latency występują u większości ludzi cyklicznie, np. co 3 sekundy, albo zawalają całe okienko programu na czerwono. U mnie teraz jak piszę mam na zielono, mogę włączyć z dysku film 1080p i nadal pisać i nadal będzie na zielono. Skoki latency wywołują konkretne działania jak poruszanie mapą satelitarną w google maps, przewijanie stron z dużą ilością flasha. Rząd samych czerwonych kresek daje włączenie na youtube filmu HD i włączenie go w full screem, w mniejszym rozmiarze żre z połowę czerwonych kresek. Sam foobar działa "na zielono" i nie powoduje problemu, zakłócają go pop prostu skoki spowodowane innymi działaniami.

Wczoraj zaktualizowałem te sterowniki, które znalazłem nowsze. Wyłączałem procesy, wyłączałem w menadżerze urządzeń składniki i nie widziałem najmniejszej nawet różnicy.

Wieczorem znalazłem program LatencyMon

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i on wskazuje, że głównym winowajcą jest proces dxgkrnl.sys, czyli directx, czyli jeśli dobrze główkuję grafika|?

Warto wspomnieć, że mam w komputerze 2 grafiki i 3 karty muzyczne. Na płycie jest zintegrowana grafika z dźwiękiem HDMI i to jest wyłączone w biosie, dalej mamy dźwięk zintegrowany na płycie "normalny" + grafika normalna w pci-e która oczywiście ma swój dźwięk (karta HD4850) i ten jest wyłączony w menadżerze urządzeń.

Żadnego sprzętu nie dodawałem, oprogramowaniem za bardzo też "nie mieszam". Wydaje mi się, że tak było od początku kiedy poskładałem ten komputer i postawiłem system. Skok szybkości w stosunku do poprzedniego komputera

był tak duży, że nie zauważyłem problemu.

post-36544-0-34229700-1345279870_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaktualizowałem go już wczoraj i rzeczywiście nie pomogło. Z całą reszt ą masz rację, w google maps odbywa się jakaś kakofonia zakłóceniowego szaleństwa :( Nie wiem co zrobić, czy oddzielna karta rozwiązuje ten problem?

Może pomoże włączanie wtyczek w Operze na żądanie (ustawienia - preferencje - zawartość - włącz włączaj wtyczki tylko na żądanie)? Współczesne strony tak bombardują flashem, że tracą na przejrzystości i irytują. Opcja w Operze warta rozważenia.

Nie możesz po prostu zwiększyć bufora w odtwarzaczu?

Skorzystaj z foobara zwiększ bufor i będzie po temacie. Przecież nie miksujesz 30 ścieżek z samplami by martwić się latencją.

Jeśli będziesz miał zapewnione wyjście bit perfect bez wcześniej przytoczonej czkawki to nie ma co sobie głowy zawracać.

Będzie szło z bufora z zapasem i nie będziesz odczuwał problemu.

Chyba że po prostu sam skok latencji jest dla Ciebie problemem i dążysz do jego wyeliminowania. Czasami właśnie przy wypaśnych konfiguracjach które powinny chodzić jak burza latencja powoduje że przycina się gierka która nie powinna.

Dla pewności, gdzie się zwiększa bufor? Wydaje mi się, że ustawiłem duży i nie pomogło.

Strasznie mnie to wszystko irytuje :( Spróbuję poinstalować starsze sterowniki do grafiki, nic innego nie przychodzi mi już do głowy.

Dodam jeszcze, że skokom latencji towarzyszy zawsze mielenie dysku.

Ja miałem kiedyś bardzo podobny efekt. Zwiększanie bufora w foobarze nic nie dawało. U mnie pomogło zwiększenie bufora karty dźwięku, ale, niestety, kartę dźwięku mam zupełnie inną, bo nie mam zintegrowanej. Nie mam pojęcia jak zwiększyć bufor w karcie zintegrowanej.

PS. W foobarze zmiana bufora pod menu

file->preferences->playback->output

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Miałem to już przesunięte do końca, bez wpływu na problem :(

Mieszam w tej chwili sterownikami grafiki, instaluję różne starsze. Nie jestem taki pewny czy to grafika, problem występuje nawet w ogóle bez drivera do grafiki (standard VGA),

Miałem to już przesunięte do końca, bez wpływu na problem :(

Mieszam w tej chwili sterownikami grafiki, instaluję różne starsze. Nie jestem taki pewny czy to grafika, problem występuje nawet w ogóle bez drivera do grafiki (standard VGA),

Osobiście zrobił bym formata i instalował wszystko po kolei by znaleźć winowajcę.

Można by powalczyć o uruchomienie dysku w trybie AHCI (jeśli nie masz) ... ale jak włączysz tą opcję w BIOS to system może nie wstać (w tym przypadku można powrócić do starych ustawień). W BIOS wyłącz wszelkie rzeczy których nie używasz (LPT, COM, MIDI, IEEE1394, PATA ... po prostu wszystko czego nie używasz).

ps. moje opóźnienia - w tle gra foobar i przewijam w firefox 14.0.1 stronę

http://imageshack.us/photo/my-images/198/latencyh.png/

Za chwilę sprawdzę to AHCI. W bios mam wszystko możliwe powyłączane aczkolwiek bios na tej płycie jest dla mnie nowością i sporo rzeczy nie wiem do czego jest.

Od tej pory proszę mówić jakie macie wyniki latency mając otwarte google maps ze zdjęciem satelitarnym i proszę poruszać tym trochę.

Jak np. robię benchmark w hdtune, to mam wszystko na zielono, więc to chyba nie dysk.

Zaczynają mi trochę ręce opadać... :(

-----------------

Nie wstał z AHCI .

Dokładnie tak. Wszelkie znaki na niebie i Ziemi wskazują, że w systemie Kolegi skokowo i gwałtownie brakuje zasobów, nawet na tak prostą czynność, jak odtwarzanie muzyki.

Oznacza to, że, raz, sprzęt może być za słaby, co oczywiście nie ma tutaj miejsca. Dwa, jakiś proces przeciąża system, zagarniając wszelkie dostępne zasoby, co też nie ma tutaj raczej miejsca, bo byłoby to dośc łatwe do wykrycia. Pozostaje więc trzecia możliwość, nieprawidłowo działające mechanizmy przechodzenia z trybu idle do pełnej wydajności, czyli w AMD QnQ, a w Intelu Speed Step. Przejście z jednego stanu w drugi odbywa się zbyt wolno i system nie jest w stanie zareagować na gwałtowny wzrost zapotrzebowania na zasoby.

Strzał w dziesiątkę! Na swoim laptopie z core i3 zrobiłem prosty test. Zjawisko, o którym dyskutujemy u mnie nie występowało do momentu zmiany sposobu zarządzania energią. Do zarządzania mocą w moim Asusie służy prg. Power4Gear i normalnie pracuję z ustawieniem High Performance (latency przy otwartej przeglądarce, foobarze z flac osiąga ~100 us). Wystarczy jednak zmienić tryb Qiet Office aby latency wynosiło ~190 us (pojawiają się również chwilowe skoki do wartości ~4000 us) i od czasu do czasu foobar dostawał czkawki. Dodatkowo przy zmianach utworów flac (foobar z wasabi) występuje chwilowe przycięcie (latency ~1000 us). Ponowne przejście na High Performance całkowicie załatwia sprawę.

Problem leży więc w ustawieniach zarządzania energią pod windows a niekoniecznie w sterownikach (bo ciężko przypuszczać aby sterownik np. do karty wifi powodował taką sytuację na tak mocnym sprzęcie). Nie mogę sobie również wyobrazić sytuacji, w której aby posłuchać muzyki muszę wyłączyć 1/2 urządzeń na laptopie ;)

Odnośnie zwiększania buforu w foobarze, to każda wartość powyżej 1000 ms powoduje u mnie zanik dźwięku (wasabi z nuForce uDAC 2). Oczywiście jest to bez wpływu na sytuację, o której dyskutujemy.

hydrozagadka...

spróbuj ustawić wyższy priorytet dla procesu odtwarzacza i/lub sterownika dźwięku. Jeśli nie pomaga możesz ściągnąć linuxa, wrzucić na płytę bądź pendrive jako liveCD i odpalić. Jeśli na takim linuxie problem będzie się utrzymywał to najpewniej problem sprzętowy (np zasilacz? słabe gpu nie wyrabiające przyspieszenia we flashu? felerny rdzeń procesora jeżeli odblokowywałeś jakieś?) jeżeli będzie ok to masz po prostu coś wysypane w systemie-najłatwiej zrobić format.

Owszem zmiana profilu zasilania ma wpływ na latency, w profilu oszczędzania mam do 200us a w profilu "wysoka wydajność" poniżej 100us ale to nie ma znaczenia, bo jak wejdę na facebooka czy na google maps to skacze do 16000us bez względu na profil zasilania.

Wyższy priorytet nie pomaga, w ogóle foobar przestał być dla mnie w tej chwili priorytetowym problemem. Chciałbym rozwiązać problem ze skaczącym w niebiosa latency. Rdzenie mam 4 fabrycznie - phenom II X4 955, zasilacz dobry, gpu z radeona 4850 już trochę może leciwe, ale ciągle starcza na "world of tanks" w maks detalach i w wysokiej rozdzielczości. O linuxie nie mam pojęcia. Może coś nie wyrabia przez zły sterownik, sam już nie wiem.

A moze warto najpierw przeskanowac system, byc moze jakis proces w "tle" sie uaktywnia podczas serfowania po necie itp.

Polecam przeskanowac HiJackThis oraz przeanalizowac uruchomione procesy podczas "zamulenia", mozna jeszcze spyware przeskanowac czy cos nie siedzi w systemie "gryzoniowatego". Byc moze to sprawa czysto techniczna, jakis podzespol spowalnia ;/

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tutaj masz poradę jak zrobić linuxa którego zainstalujesz na pendrive. Jak już będziesz miał gotowego pendrive to w biosie ustawiasz żeby uruchomił system z USB, odpalasz komputer na tym linuxie z pendrive'a i w odtwarzaczu muzyki włączasz jakiś plik flac (większość linuxów nie obsługuje mp3 bez doinstalowania zamkniętych kodeków mp3, ale za to każdy linux ma sterowniki do zintegrowanych kart dźwiękowych). Jak sobie już posłuchasz i pogmerasz po necie tak żeby obciążyć PCta, to wyłączasz komputer, wyciągasz pendrive, przestawiasz bios na ładowanie systemu z HDD i nie masz śladu po jakimkolwiek linuxie, a przynajmniej wiesz czy to problem sprzętowy czy programowy.

Nie podejrzewałbym obciążenia procesami bo przecież masz 4 rdzenie a osobiście jeszcze niedawno korzystałem z 8mio letniego jednojajowego semprona z pół gigabajta ramu i mapy chodziły sobie spokojnie razem z muzyką czy nawet filmem w tle. Najpewniej to jakiś konflikt sterowników ale najlepiej to sprawdzić tak jak ci opisałem powyżej. Jeżeli na linuxie też byłyby problemy to zostaje jeszcze bios (choć sam nie wiem czego tam szukać) ale wtedy najlepiej go zaktualizować i przywrócić przy okazji do domyślnych ustawień.

Ukryta Zawartość

Nadal nie mogę edytować, więc znowu post pod postem.

Z linuxem poszło gładko, tzn z instalacją i odpaleniem bo potem siedziałem jak dziecko we mgle patrząc na ten pulpit :) Słuchałem flac kręcąc mapami google i nic się nie zająknęło, w ogóle ładnie chodziło. Szkoda, że nie ma takiego dpclat na linuxa żeby to sprawdzić i mieć pewność.

Bios jest tylko jeden do tej płyty i to ten który mam.

To moze czas przesiasc sie na cos bardziej zaawansowanego? Slackware + fluxbox , bedzie piekny pulpit, prosto, czysto i klarownie ;) Wychodzi na to ze jednak cos jest nie tak z systemem.

Pozdrawiam.

No jest problem w systenie i trzeba go znaleźć, bo jak zrobię format i postawie wszystko od nowa na komputerze z tymi samymi częściami i tymi samymi sterownikami to problem może wrócić od razu.

No jest problem w systenie i trzeba go znaleźć, bo jak zrobię format i postawie wszystko od nowa na komputerze z tymi samymi częściami i tymi samymi sterownikami to problem może wrócić od razu.

Dlatego powiedziałem że robisz format pomiar latency i tak z każdym zainstalowanym sterownikiem/oprogramowaniem.

Bo może się okazać że np na dzień dobry masz problem bo winzgroza ma problem sama ze sobą. No albo coś co chodzi na windowsowych sterach.

a masz podpięte coś pod USB? Jeśli tak to wypnij.

USB lubi czasem wprowadzać kompa w czkanie.

przypomniało mi się - kiedyś miałem podobny problem na Windows XP. Pomogło przestawienie w ustawieniach 'opcji zasilania' zmienić schemat z 'minimalnego zarządzania energią' na 'stacjonarny' czy 'zawsze włączony'. Oczywiście potem restart. Miałem wtedy procesor AMD i komputer czkał. Po zmianie schematu zasilania jak ręką odjął ale za to komp pracował nieco głośniej.

Mam taki głupawy nick, bo osiemnaście lat temu zapomniałem loginu i hasła pod jakim się pierwotnie zarejestrowałem.

Jeśli tylko to w czymś pomoże.

Logfile of Trend Micro HijackThis v2.0.4

Scan saved at 18:05:11, on 2012-08-20

Platform: Windows 7 (WinNT 6.00.3504)

MSIE: Internet Explorer v8.00 (8.00.7600.16671)

Boot mode: Normal

Running processes:

C:Program Files (x86)AviraAntiVir Desktopavgnt.exe

C:Program FilesLogitechSetPointx86SetPoint32.exe

C:Program Files (x86)Gadu-Gadugg.exe

C:Program Files (x86)Windows LiveMailwlmail.exe

C:Program Files (x86)Windows LiveContactswlcomm.exe

C:Program Files (x86)uTorrentuTorrent.exe

C:Program Files (x86)Trend MicroHiJackThisHiJackThis.exe

R1 - HKCUSoftwareMicrosoftInternet ExplorerMain,Search Page =

Ukryta Zawartość

R0 - HKCUSoftwareMicrosoftInternet ExplorerMain,Start Page = about:blank

R1 - HKLMSoftwareMicrosoftInternet ExplorerMain,Default_Page_URL =

Ukryta Zawartość

R1 - HKLMSoftwareMicrosoftInternet ExplorerMain,Default_Search_URL =

Ukryta Zawartość

R1 - HKLMSoftwareMicrosoftInternet ExplorerMain,Search Page =

Ukryta Zawartość

R0 - HKLMSoftwareMicrosoftInternet ExplorerMain,Start Page =

Ukryta Zawartość

R0 - HKLMSoftwareMicrosoftInternet ExplorerSearch,SearchAssistant =

R0 - HKLMSoftwareMicrosoftInternet ExplorerSearch,CustomizeSearch =

R0 - HKLMSoftwareMicrosoftInternet ExplorerMain,Local Page = C:WindowsSysWOW64blank.htm

R0 - HKCUSoftwareMicrosoftInternet ExplorerToolbar,LinksFolderName =

F2 - REG:system.ini: UserInit=userinit.exe

O2 - BHO: Pomocnik logowania za pomocą identyfikatora Windows Live - {9030D464-4C02-4ABF-8ECC-5164760863C6} - C:Program Files (x86)Common FilesMicrosoft SharedWindows LiveWindowsLiveLogin.dll

O4 - HKLM..Run: [avgnt] "C:Program Files (x86)AviraAntiVir Desktopavgnt.exe" /min

O4 - HKLM..Run: [startCCC] "C:Program Files (x86)ATI TechnologiesATI.ACECore-StaticCLIStart.exe" MSRun

O4 - HKUSS-1-5-19..Run: [sidebar] %ProgramFiles%Windows SidebarSidebar.exe /autoRun (User 'USŁUGA LOKALNA')

O4 - HKUSS-1-5-19..RunOnce: [mctadmin] C:WindowsSystem32mctadmin.exe (User 'USŁUGA LOKALNA')

O4 - HKUSS-1-5-20..Run: [sidebar] %ProgramFiles%Windows SidebarSidebar.exe /autoRun (User 'USŁUGA SIECIOWA')

O4 - HKUSS-1-5-20..RunOnce: [mctadmin] C:WindowsSystem32mctadmin.exe (User 'USŁUGA SIECIOWA')

O4 - Global Startup: Logitech SetPoint.lnk = ?

O10 - Unknown file in Winsock LSP: c:program files (x86)common filesmicrosoft sharedwindows livewlidnsp.dll

O10 - Unknown file in Winsock LSP: c:program files (x86)common filesmicrosoft sharedwindows livewlidnsp.dll

O23 - Service: @%SystemRoot%system32Alg.exe,-112 (ALG) - Unknown owner - C:WindowsSystem32alg.exe (file missing)

O23 - Service: AMD External Events Utility - Unknown owner - C:Windowssystem32atiesrxx.exe (file missing)

O23 - Service: AMD FUEL Service - Advanced Micro Devices, Inc. - C:Program FilesATI TechnologiesATI.ACEFuelFuel.Service.exe

O23 - Service: Avira Scheduler (AntiVirSchedulerService) - Avira Operations GmbH & Co. KG - C:Program Files (x86)AviraAntiVir Desktopsched.exe

O23 - Service: Avira Realtime Protection (AntiVirService) - Avira Operations GmbH & Co. KG - C:Program Files (x86)AviraAntiVir Desktopavguard.exe

O23 - Service: @%SystemRoot%system32efssvc.dll,-100 (EFS) - Unknown owner - C:WindowsSystem32lsass.exe (file missing)

O23 - Service: @keyiso.dll,-100 (KeyIso) - Unknown owner - C:Windowssystem32lsass.exe (file missing)

O23 - Service: @comres.dll,-2797 (MSDTC) - Unknown owner - C:WindowsSystem32msdtc.exe (file missing)

O23 - Service: @%SystemRoot%System32netlogon.dll,-102 (Netlogon) - Unknown owner - C:Windowssystem32lsass.exe (file missing)

O23 - Service: @%systemroot%system32psbase.dll,-300 (ProtectedStorage) - Unknown owner - C:Windowssystem32lsass.exe (file missing)

O23 - Service: @%systemroot%system32Locator.exe,-2 (RpcLocator) - Unknown owner - C:Windowssystem32locator.exe (file missing)

O23 - Service: @%SystemRoot%system32samsrv.dll,-1 (SamSs) - Unknown owner - C:Windowssystem32lsass.exe (file missing)

O23 - Service: @%SystemRoot%system32snmptrap.exe,-3 (SNMPTRAP) - Unknown owner - C:WindowsSystem32snmptrap.exe (file missing)

O23 - Service: @%systemroot%system32spoolsv.exe,-1 (Spooler) - Unknown owner - C:WindowsSystem32spoolsv.exe (file missing)

O23 - Service: Ochrona oprogramowania (sppsvc) - Unknown owner - C:Windowssystem32sppsvc.exe (file missing)

O23 - Service: @%SystemRoot%system32ui0detect.exe,-101 (UI0Detect) - Unknown owner - C:Windowssystem32UI0Detect.exe (file missing)

O23 - Service: @%SystemRoot%system32vaultsvc.dll,-1003 (VaultSvc) - Unknown owner - C:Windowssystem32lsass.exe (file missing)

O23 - Service: @%SystemRoot%system32vds.exe,-100 (vds) - Unknown owner - C:WindowsSystem32vds.exe (file missing)

O23 - Service: @%systemroot%system32vssvc.exe,-102 (VSS) - Unknown owner - C:Windowssystem32vssvc.exe (file missing)

O23 - Service: @%systemroot%system32wbengine.exe,-104 (wbengine) - Unknown owner - C:Windowssystem32wbengine.exe (file missing)

O23 - Service: @%Systemroot%system32wbemwmiapsrv.exe,-110 (wmiApSrv) - Unknown owner - C:Windowssystem32wbemWmiApSrv.exe (file missing)

--

End of file - 5408 bytes

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

(...)

O4 - HKLM..Run: [avgnt] "C:Program Files (x86)AviraAntiVir Desktopavgnt.exe" /min

(...)

O23 - Service: Avira Scheduler (AntiVirSchedulerService) - Avira Operations GmbH & Co. KG - C:Program Files (x86)AviraAntiVir Desktopsched.exe

O23 - Service: Avira Realtime Protection (AntiVirService) - Avira Operations GmbH & Co. KG - C:Program Files (x86)AviraAntiVir Desktopavguard.exe

(...)

Spróbuj usunąć tymczasowo z procesów Avirę i zobacz co się będzie działo.

Usunąłem już ją całkiem z komputera i sprawdzałem. Sprawdziłem pamięć memtestem. Usunąłem całkiem z komputera sterowniki grafiki, dźwięku i lan i robienie lagów przejął po prostu jakiś inny proces/sterownik niż dxgkrnl.sys.

Jeśli tylko to w czymś pomoże.

--

End of file - 5408 bytes

Pozdrawiam

I Tobie się to wszystko ładuje przy starcie systemu? Toż to wielki bur...del jest :) Nic dziwnego, że się tnie i czka. Linuks chodził płynnie bo załadowało się tylko to, co potrzebne. Masz na Windzie masę bzdur poinstalowanych. Poza tym brakujące sterowniki - usunąłeś je, ale wpisy w rejestrze pozostały.

Co Ci pokazuje MSCONFIG zaraz po starcie maszyny w okienku 'startup'?

Mam taki głupawy nick, bo osiemnaście lat temu zapomniałem loginu i hasła pod jakim się pierwotnie zarejestrowałem.

I Tobie się to wszystko ładuje przy starcie systemu? Toż to wielki bur...del jest :)

Chyba trochę przesadzasz, to jest windows 7 i on się ładuje z masą procesów a i tak część jest wyłączonych. Rejestr sprzątam raz na tydzień ccleanerem. Nie, nie mam na windzie masy bzdur poinstalowanych. Z winsdowsem startują 3 zainstalowane przeze mnie rzeczy, antywirus, soft do grafiki ATI i obsługa myszy i klawiatury logitech.

Msconfig w "rozruch" zawsze pokazuje to samo, chodzi Ci o procesy w menadżerze zadań?
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.