Skocz do zawartości
IGNORED

Tonsil Scherzo 350 - Membrany Bierne + modyfikacje

peso310

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów.

Chcę zabrać się za modyfikacje kolumn Tonsil Scherzo 350, mianowicie:

- Zmiana koloru

- Dorobienie podstawek

- Postawienie na kolcach

i dwa ostatnie punkty (liczę się z kosztami lecz czego się nie robi by mieć coś nowego a zarazem lepszego)

- wymiana głośników i zwrotnic (niekoniecznie)

- dorobienie po dwie membrany bierne na tylnej ściance kolumny na wysokości głośników niskotonowych. Oczywiście wiąże się to z dorobieniem przegród by oddzielić średni i wysoko tonowy.

NIE CHCE MOCNIEJSZEGO BASSU! Chce uzyskać bass lepszej jakości który zejdzie niżej, jak wiadomo te kolumny małe nie są i odstęp od ścian zalecane 0,5m. Przy tak wielkich skrzyniach to BR jest takie troche dudniące.

Ogólnie moje pytanie dotyczy membran biernych. Czy jest sens zamontowania takowych zamiast BR. ?

Będą potrzebne przegrody i delikatne wytłumienie. Otwory BR znikną prawdopodobnie mogła by zostać wymieniona tylna ścianka kolumn dla potrzeb membran.

Czy ta modyfikacja jest opłacalna?

Czy bass zejdzie niżej?

Jakich membran użyć?

Gdzie również można je dostać (sklep)

Z góry dziękuje za zainteresowanie i porady.

Temat ciekawy - i owszem. Moim jednak zdaniem, żeby grało i nie dudniło nie trzeba aż membran biernych, ale może BR dopasowanego do głośników i wytłumienia. Nie wiem, jakie są w tej kolumnie BR, ale jakieś chyba za chude, dlatego może pomysł z przeróbką. Do takiej powierzchni membran trzeba ( nawet licząc każdy głośnik oddzielnie ) otwory BR minimum 2 X 100 mm, albo równoważną pojedynczą powierzchnię dostrojoną najlepiej do 37 Hz czyli do f głośnika GDN 25/80/1, chyba, że są tam inne przetworniki. Tak dostrojony BR pozwala usłyszeć w miarę skutecznie częstotliwości ok. 0,5 oktawy poniżej Fs, czyli od ok 28 Hz. Sądzę, że to jest rozwiązanie prostsze, tańsze, a do tego możesz zrobić po prostu tylko nowy jeden tył z takim BR i w wypadku, gdy się przez proste porównanie z drugą kolumną nie spodoba - sięgnąć po rozwiązania bardziej zaawansowane; i co tu dużo mówić - kosztowniejsze. To oczywiście tylko pierwsza porada, ale i tak życzę sukcesów nawet przy innych próbach modyfikacji.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Możliwość BR do każdego głośnika.

Jestem pod ogromnym wrażeniem zastosowań membran biernych, jeżeli opcja br jest tańszą alternatywą o podobnym działaniu to jestem jednak za dołożeniem i dopasowaniem po dwie membrany bierne na kolumnę.

Prace zaczynam od ok. 10 września "dzień wypłaty" Czasu troszkę zostało ale mile widziane podpowiedzi na temat modyfikacji wewnętrznej jak i zewnętrznej.

Pierwsze co trzeba zmienić to wytłumienie. Możecie wierzyć lub nie, tam jest najtańsza watolina... Tonsil się prosi o kopa w zadek za to ; d

Michał Zieliński -

Hah tak myślałem że z tym tłumieniem jest coś nie tak.

Gdy zaglądałem do nich coś mi własnie jakoś te tłumienie nie pasowało i to w sumie słychać.

Napewno zastosuje się do tej rady :)

Gdy zmienisz wytłumienie na porządne to problem dudnienia powinien ustąpić. Gdyby te niedoróbki to Scherzo 350 miały by więcej nabywców.

Gdyby nie te i inne niedoróbki. Te kolumny, jak i parę innych ( Altusy, Altony, Mildtony...) wiadomej firmy były projektowane dla dużego średniego basu - w praktyce podbitego właśnie przez małe obciążenie membrany w zakresie rezonansu. Fakt, że wielu odbiorców tego właśnie oczekiwało. A otwór BR powinien być jednak na poziomie min. ok. 1/3 średnicy głośnika, no i dostrojony wg. założeń powiedzmy od Fs do 1,6 Fs w zależności od wielkości kolumny. To dudnienie jest właściwie przez zbyt mały otwór stratny cechą kiepskiej kolumny zamkniętej i to przez brak wytłumienia. Jak ktoś lubi, to może sobie jego MINIMALNĄ powierzchnię do danego głośnika policzyć. A dokładając wytłumienie można osiągnąć naprawdę bardzo dobre efekty i poziomu i ataku, a co dla mnie zawsze było najważniejsze - czytelność melodyczna basu. Inaczej to wszystko nie ma sensu.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Myślę ( no, tu może przesadzam ), że nie wolno przeinwestować. Ja bym dał na ścianki trochę foremek od jajek - oczywiście z gąbki. Nie musi być gruba, a do tego luźnej (!) wełny mineralnej w całości obudowy. Jeśli ma być BR, to nie można przetłumić całości. Ma to znaczenie przy strojeniu obudowy - inaczej robi się "niewyraźna" dla rezonansu. Chyba, że chcesz zostawić je jako obudowę zamkniętą - wtedy można zużyć ze dwie kołdry puchowe, wyklejki bitumiczne, wełnę naturalną i co tam jeszcze znajdziesz, byle dużo...

To dudnienie jest właściwie przez zbyt mały otwór s

W większości przypadków z jakimi miałem do czynienia dudnienie wynikało z pomieszczenia w którym grała kolumna lub z jej ustawienia w pomieszczeniu. Zatkanie wylotu rezonatora zwykle przynosiło poprawę ale wyłącznie na takiej zasadzie, że jeśli na basie było słychać znacznie mniej to przestawał dudnić.

Zabawa z obudową w postaci większej ilości watoliny wewnątrz nie jest droga. Można spróbować.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.