Skocz do zawartości
IGNORED

równoległe łączenie stabilizatorów, w tym LM

lian

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Mam taki głupi problem, że zmontowałem żarzenie do 6SN7 na dość małej płytce, która jest już wmontowana w chasiss. Stabilizator jest prosty zrobiony na LM317T i daje katalogowo 1.5A. Ale zastosowałem optymistycznie zbyt mały radiatorek i się smaży.

Nie chce mi się tego demontować i stosować większy radiator. Czy mogę połączyć równolegle dwa lub trzy takie scalaki do siebie? to znaczy nóżka w nóżkę je zlutować?

Jeśli nie mogę, to czy o tych samych gabarytach możecie polecić coś mocniejszego? (chociaż wolałbym powyższą metodę).

chyba tak

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem nie można (patrząc na kartę katalogową), i nigdy nie spotkałem się z takim rozwiązaniem.

Ale można tak próbować.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to co oznacza rysunek 5:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

ze schematu wynika, że mógłby z szuflady wyjąć kolejne scalaki dolutować do tego co jest i na razie by działało, pomijam elegancję (jej brak) rozwiązania

Krzych2, wiem. Właśnie zbyt duża różnica napięc powoduje jego przesadne nagrzewanie się. Zasilam go 16V, mogę to obniżyć ale mam w szufladzie wolne LM i zajęło by mi to 3 min

Ukryta Zawartość

No to co oznacza rysunek 5:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

ze schematu wynika, że mógłby z szuflady wyjąć kolejne scalaki dolutować do tego co jest i na razie by działało, pomijam elegancję (jej brak) rozwiązania

Mógłby, ale jednak nie jest to zalecane rozwiązanie. Z tego co czytałem to ze względu na różnice parametrów (teoretycznie wyrównane tymi małymi rezystorami) może sie to wzbudzać i takiego rozwiązania się nie zaleca.

Skoro sprawa taka prosta, to czemu tego typu zwiększenia możliwości prądowych nie podaje żadna karta katalogowa.

Ukryta Zawartość

bo może producenci chcą zarobić na droższych scalakach? z drugiej strony, jeśli te rezystory 0,2Ohm o dużej mocy też coś kosztują, jak się zsumuje koszzty to może lepiej kupić mocnieszy stabilizator

Można trochę po partyzancku zbijać napięcie diodami prostowniczymi w szereg coś około 0.7V na diodę. Tylko, że potrzebujesz dość dużo zjechać. Co by nie zrobić, to będzie to niezbyt eleganckie

Wg national semiconductor :

Ukryta Zawartość

Wg texas instruments :

Ukryta Zawartość

równoległe łączenie może mieć miejsce - miałem kiedyś taki zasilacz do radia samochodowego.

Alternatywa +1,2V do +32V 7A/5A:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rys5:

Tam sygnał błędu jest „obrabiany” przez dodatkowy WO. On zaś steruje końcówkami „masy” stabilizatorów.

Problemem łączenia równoległego jest właśnie to, że każdy stabilizator wewnętrznie pobiera sygnał błędu z wyjścia.

Schemat z rys 5. to jedyne sensowne rozwiązanie…

Czegoś to nie rozumiem. Z pierwszego postu wynika że stabilizator nie ma problemu z wydajnością prądową tylko sie grzeje. Przeciez jeżeli damy mocniejszy stabilizator to problem pozostanie, to znaczy wydzielana w nim moc nie zmieni się. Albo dasz wiekszy radiator albo musisz zmniejszyć napięcie zasilające. Chyba że dasz tam stabilizator impulsowy.

Jestem Europejczykiem.

Wydawało mi się, że ma znaczenie. Ponieważ P=UI. Skoro U zostawiam na tym samym poziomie to muszę zmniejszyć I. Sądziłem że poprzez dolutowanie równolegle tych samych scalaków, P na każdym z nich będzie mniejsze

Na każdym z nich tak. Ale sumarycznie juz nie. Zamiast jednego stabilizatora z jednym wiekszym radiatorem chcesz mieć dwa z dwoma mniejszymi?

Jestem Europejczykiem.

Spróbuj takiego ukladu:

Ukryta Zawartość

z

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

Rys5:

Tam sygnał błędu jest „obrabiany” przez dodatkowy WO. On zaś steruje końcówkami „masy” stabilizatorów.

Problemem łączenia równoległego jest właśnie to, że każdy stabilizator wewnętrznie pobiera sygnał błędu z wyjścia.

Schemat z rys 5. to jedyne sensowne rozwiązanie…

czy to co móisz Grzegorz7 oznacza, że bez tego tranzystora nie mogę wykonać takiego połączenia?

Tranzystor T1 jest konieczny. Ma być tak jak na rys.5 w:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jaro słusznie zauważył, problemem nie jest sam stabilizator tylko chłodzenie. Jeśli jest to rozwiązanie na kilka dni to może łatwiej będzie do radiatora coś dokręcić? Jeśli nie, to dał bym w szereg jeszcze jeden stabilizator o napięciu wyjściowym większym o około 3 - 4V od tego, który masz, jeszcze prostsze było by zastosowanie przed stabilizatorem szeregowego rezystora o odpowiednio dobranej rezystancji i mocy. Źródeł napięcia równolegle łączyć nie można, bo prądy wyrównawcze popłyną, równolegle można łączyć źródła prądowe i wtedy pętlą sprzężenia ustalić napięcie, ale więcej z tym zachodu.

Jeśli jest to rozwiązanie na kilka dni to może łatwiej będzie do radiatora coś dokręcić? Jeśli nie, to dał bym w szereg jeszcze jeden stabilizator o napięciu wyjściowym większym o około 3 - 4V od tego, który masz, jeszcze prostsze było by zastosowanie przed stabilizatorem szeregowego rezystora o odpowiednio dobranej rezystancji i mocy. Źródeł napięcia równolegle łączyć nie można, bo prądy wyrównawcze popłyną, równolegle można łączyć źródła prądowe i wtedy pętlą sprzężenia ustalić napięcie, ale więcej z tym zachodu.

Pomysł z szeregowym stabilizatorem jest niezły, jakoś o tym nie pomyślałem.

Co do łączenia - źródel napięcia rzeczywiście nie powinno się łączyć równolegle i stąd te rezystory i diody. Mnie spodobał się ten z diodami bo mamy zabezpieczenie przed "karmieniem" prądem jednego stabilizatora przez drugi. No i jakąć diodę prostowniczą każdy w szufladzie ma, można nawet wziąć tranzystor.

Jestem Europejczykiem.

byłem na urlopie bez internetu, brr

Ale warto temat zamknąć.

Otóż tak, da się połączyć nóżka do nóżki, wszystko działa, prąd większy. Rezystory wyrównujące knieczne - zamontowałem bez nich, to LMy różnie się grzały czyli pracowały nierówno. Po zamontowaniu wszystko ok.

Ale ukłąd i tak przebudowałem. Temat do zamknięcia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.