Skocz do zawartości
IGNORED

Adapter audio USB

STREET

Rekomendowane odpowiedzi

Jako że zaczyna mi szwankować wyjście słuchawkowe w laptopie to szukam rozwiązania aby np przez USB wyjść z dźwiękiem stereo. Nie potrzebuje karty dźwiękowej USB tylko "konwertera". Możecie polecić jakieś urządzenie za rozsądną cenę?

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

https://www.audiostereo.pl/topic/96235-adapter-audio-usb/

Przede wszystkim ile wynosi "rozsadna cena"?

Kolejna rzecz - czy przez "konwerter" rozumiesz przetwornik cyfrowo-analogowy czyli dac?

Chodzi mi konkretnie o to aby dźwięk stereo 2.0 wychodził z USB i za pomocą owego konwertera który posiada gniazdo słuchawkowe trafiał do moich słuchawek lub zestawu głośników 2.0.

Cena: hmm jakbym się zamknął w kwocie 50 zł było by miło ale jak więcej trzeba płacić to może warto naprawić/wymienić moje stare/uszkodzone gniazdo słuchawkowe w laptopie.

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

https://www.audiostereo.pl/topic/96235-adapter-audio-usb/#findComment-2548620

Chyba nie rozumiesz tego co piszesz... Z USB nie wyjdziesz sygnałem analogowym, który idzie z gniazda słuchawkowego... Potrzebujesz tak jak napisał migrena przetwornika cyfrowo-analogowego czyli najprościej mówiąc zewnętrznej dźwiękówki... Nie spotkałem się z "konwerterami" bo one sa zwane zwyczajnie dac`iem... Najprostszy syf masz za złotówkę - 10-12zł z allegro, ale jakość pozostawia wiele do życzenia, bo sama w sobie jest generatorem takich szumów, że nie da się tego słuchać... Poszukaj jakiejść dźwiękówki pod usb do 50zł i wybierz tą, która Ci się podoba, bo w tej cenie nie można oczekiwać zbyt wiele...

Proponuję:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

https://www.audiostereo.pl/topic/96235-adapter-audio-usb/#findComment-2548649

No doobra, czlowiek uzyl po prostu niejednoznacznego slowa. Stad moje pytanie i w odpowiedzi juz wszystko jest wyjasnione.

Tak wiec z dzwiekowek to taki sound blaster live24 czy tam audigy2 zs (to praktycznie to samo) jest calkiem przyzwoity (mam to audigy2), ale sa pewne wady - nie dziala na nowszych systemach operacyjnych i wymaga zewnetrznego zasilania (to akurat moze byc dla niektorych zaleta). Ale cokolwiek innego w podobnej cenie, byle jakiejs w miare znanej firmy powinno zadowolic osobe bez wygorowanych ambicji.

Inna opcja jest przetwornik (dac). Czasem mozna znalezc jakies produkcje diy za podobna kwote oferujace znosna jakosc ale zazwyczaj cos wartego kupienia zaczyna sie w okolicach 150zl. Chinczycy na ebayu sprzedaja calkiem sporo przetwornikow ale w postaci samej plytki - musialbys dorobic obudowe.

Zobacz tez co oferuje firma Fiio. jeden z uzytkownikow forum mial podobny problem i zdaje sie ze za ok 50zl kupil ktorys z modeli i jest zadowolony. Dodatkowo dostajesz wtedy wyjscie cyfrowe z komputera wiec masz cos na przyszlosc jakbys chcial podpiac komputer do dajmy na to amplitunera.

Gniasdo w laptopie zawsze warto naprawic, ale nie w serwisie, bo z ciebie zedra, ale u znajomego elektronika za piwo. Jednak dokupienie zewnetrznej karty dzwiekowej badz dac jest zawsze pozadane, bo jakosc dzwieku bedzie lepsza. Wlasciwie zawsze zauwazysz znaczne zmniejszenie szumow tla i wzrost ilosci szczegolow w dzwieku.

server unreachable;--

https://www.audiostereo.pl/topic/96235-adapter-audio-usb/#findComment-2548753
  • 5 miesięcy później...

Cześć.

Mam mały problem. Zepsuło mi się gniazdo słuchawkowe w laptopie.

Wlutowałem stare gniazdo mikrofonowe, "które na pierwszy rzut oka praktycznie niczym się nie różni od słuchawkowego".

Efekt jest następujący: gdy wsadzę wtyczkę od słuchawek, zaczynają grać głośniki wbudowane w laptopie (słuchawki nie), a jak jest wtyczka wyjęta, to głośniki (w laptopie) nie działają...

Moje pytanie brzmi...Dlaczego tak się dzieje ? Czy gniazdo słuchawek i mikrofonu nie działa na tej samej zasadzie (styki w środku, to jakaś przeciwność) ?

Bardzo proszę o odp.

Z góry dziękuję.

https://www.audiostereo.pl/topic/96235-adapter-audio-usb/#findComment-2704807

Najszybciej ci pomogą z taką zagwozdką:

Ukryta Zawartość

Pewnie jest jednak inne, albo coś źle podłączyłeś.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/96235-adapter-audio-usb/#findComment-2705249

Ukryta Zawartość

2371.jpg

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

https://www.audiostereo.pl/topic/96235-adapter-audio-usb/#findComment-2705763

Dzięki za zainteresowanie.

Doszedłem do tego, że w moim starym laptopie te dwa gniazda niczym się nie różnią (słuchawki - mikrofon)

Zacząłem grzebać ponieważ na początku w słuchawkach nie szedł lewy kanał.

Kolega posiadał gniazdo z takim samym układem pinów, więc wlutowałem je, a efekty tego były takie, jak opisałem w poprzednim poście.

Dziś zostało ono wylutowane i zamienione z gniazdem mikrofonowym z mojego laptopa...

Efekt był taki jak na samym początku, czyli: wszystko w porządku, lecz lewy kanał nie działał. (więc mogę wywnioskować, że gniazda w moim laptopie micko i słuchawki chyba niczym się nie różnią)

Prawdopodobnie problem leży w karcie dźwiękowej.

xniwax

Właśnie myślałem nad zakupem zewnętrznej karty, ale trochę tańsze. Nie zależy mi na jakimś super dźwięku, ale żeby dało się posłuchać muzyki z głośników creativea

Co myślicie o tej:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/96235-adapter-audio-usb/#findComment-2705850

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.