Skocz do zawartości
IGNORED

pro-ject 1 xpression III vs rega rp3 czy tuning starego ?

opium30

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie pytanie. Stoję przed dylematem zakupu gramofonu. Narazie zbieram wiedzę teoretyczną później zabieram się za odsłuchy. Po wstępnych zebranych info mam trzy typy :

pro-ject 1 xpression III

rega rp3

Lub zakup jakiegoś starego modelu technicsa i kompleksowy tuning - w firmie która się tym zajmuje koszt to 3000-3500pln z wymianą wkładki na jakąś dobrą .

Proszę o wasze info i spostrzezenia czy lepiej tuningować czy lepiej kupić gotowca ? Proszę o osoby które miały porównanie tuningowanych i gotowych gramofonów

Co rozumiesz przez "tuningowanie starego technicsa"? Dla mnie taka firma, to heh, niezły bubel. Wymiana wkładki? To zrobi 6 letnie dziecko z instrukcją.

Rege p3 kupisz za 100-150 funtów. Xpression III jest przeciętny i drogi, zwłaszcza nowy. Ja w ogóle szukałbym gdzie indziej, w używanych z 70's i 80's...Z pro-jecta jedyne modele do rozważenia to RPM 5.1, 9.1 i wyżej.

Jaką kwote planujesz przeznaczyć na gramofon?

Tuning starego technicsa, hm to zrobił mój ojciec który na sprzęt potrafi wydać worek pieniędzy, co obejmuje "tuning" szczerze to nie wiem :) podał mi namiar gdzie to robił i powiedział, że jeśli mam zamiar kupować gramofon to tak najlepiej zrobić. Dodam, że ma on pojęcie o muzyce i sprzęcie ma trzy szafy winyli które kupuje tylko na zagranicznych portalach ( cały świat ) aby były z pierwszego tłoczenia i najlepszej jakości i stanu

Rega rp3 bez wkładki to koszt 2600 minus rabat czyli do zapłacenia około 2K plus do tego powiedzmy 1k na jakąś wkładkę + dodatki czyli powiedzmy budżet to 3000pln

ma trzy szafy winyli które kupuje tylko na zagranicznych portalach ( cały świat ) aby były z pierwszego tłoczenia

Ale to o oliwę chodziło :)

Tak, jeśli będzie tego wart waszym zdaniem i moim uchem to jak najbardziej. Jest jeden warunek. Jestem ( niestety ) estetą więc rysy, obicia, uszkodzenia nie wchodzą w grę jeśli gramofon będzie w idealnym stanie to jak najbardziej :) Czyli jednak i tutaj się troszkę potwierdza, że lepiej kupić używkę i ją "stuningować"- wkładka jakieś kabelki ;) niż kupowac gotowca !?czy się mylę ?

Jakie propozycje w używkach ? Rozumiem, że będą adekwatnie tańsze ?

Rozumiem że chodzi o markę Thorens z oznaczeniem 320 np ? plus do tego niezła wkładka czyli np ?

Uważasz, że taki zestaw będzie lepszy od rega rp3 plus taka sama dobra wkładka do niego ?

Aha, jeśli ktoś uważa, że taki gramafon będzie "za dobry" do mojej elektroniki to oczywiście mogę przemyśleć zakup czegoś tańszego +np najlepsza wkładka OF ?

od ponad 2 lat mam pro-ject 1 xpression III i jestem z niego bardzo zadowolony,aktualnie 'służbę" rozpoczeła druga wkładka Ortofon OM2 Red, zastanawiam się teraz nad igłą do Blu/pasuje/ , muzykalność poprawił mi nowy pre amp Phono Box SE II, gdyż ten wbudowany w amplitiuner był słaby, pozdrawiam

Ja muszę dokupić zewnętrzny PRE lub mam opcję zakupu dodatkowego modułu który będzie wmontowany w mój wzmacniacz. Jednak chyba się zdecyduję na zewnętrzny ze względu na możliwość potestowania i łatwiejszej wymiany na inny :)

Thorens 318/320/321 jest dużo lepszym gramofonem niż wspomniana rega i PJ. Talerz waży 2,7 kg, w PJ 0,9 kg, a w redze jest szklany, to chyba nie wymaga komentarza. Posiada zawieszenie, które separuje od drgań - to jest największy problem konstrukcji regi i PJ. Ramie rb303 jest niezłe, natomiast 8,6'calowe ramie PJ bardzo przeciętne. Cały gramofon thorensa waży 11 kg, PJ 5kg, rega też coś koło tego. Stabilność obrotów i wow and flutter też jest na korzyść thorensa...

Jedyną wadą thorensów są ramiona (chociaż i tak lepsze niż to w PJ), zwłaszcza te starsze (tp16). Mówiąc "wada" mam na myśli to, że potencjał całego gramofonu jest dużo wyższy, te ramiona nie mają jakiś "mankamentów".

Szukałbym wersji z ramieniem SME 3009 lub np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - sam teraz używam tego ramienia ( ten z aukcji jest za drogi, jego wartość to 1000zł za gramofon+700 za ramie, wkładka 300zł, w ogóle ta wkładka nie pasuje do tego ramienia...)

Z lepszym ramieniem gramofon wyjdzie od 1600zł do 2000zł, z ramieniem thorensa od 800zł, chociaż z reguły kolo 1000.

Nie ma czegoś takiego jak "za dobry gramofon", skoro już wydajesz pieniądze, to trzeba to robić z głową.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzieki za fachowe porady. Właśnie dlatego, że chcę wydać pieniądze z głową dlatego zasięgam waszych porad.

PS. a co powiecie na temat tego modelu ? Wkładka oczywiście będzie dopasowana do moich upodobań

Ukryta Zawartość

I tak sobie myślę, że w zasadzie w gramofonie podstawowym elementem nadającym charakter brzmienia jest wkładka prawda ? Mówiąc, że kupujemy "dobry" gramofon chodzi o to aby kupić tak naprawdę niezawodny sprzęt z dobrych elementów z dobrych materiałów ... czy się mylę ?;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czy ma to porównanie do thorensa 32x ? jesli nie to dlaczego ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kupując SL-12xx czy SL-1900 masz sporą szansę, że kupisz gramiak po didżeju.

Stan może być różny.

Napęd paskowy raczej wyklucza DJ-skie zabawy.

No i mniej do zepsucia się :)

Kwestia egzemplarza to sprawa powiedzmy drugorzędna bo mi się nie pali, poszukam takiego który będzie wart zakupu, chodzi mi bardziej jak taki technics 12xx 3200 czy 1900 będzie się miał do takiego torensa czy to podobna klasa sprzętu i co w jednym jest "lepszego" a w drugim "gorszego" i odwrotnie. Moje pytania są osoby początkującej, od wczoraj wertuję większość tematów na AS dotyczących gramofonów.

Tak, wkładka najbardziej decyduje o brzmieniu, ale żeby rozwinęła swoje brzmienie muszą być spełnione pewne warunki - odpowiednie ramie, stabilne obroty, talerz który nie przenosi zbyt dużo rezonacji, cichy napęd. Analog to walka z wibracjami. Gramofon ze złym napędem przenosi drgania i "brumi" i nic się z tym nie da zrobić. Cieńki i lekki talerz powoduje nie przyjemną górę pasma, trąbka brzmi ostro, talerze są zbyt jasne. Jeśli obroty pływają, to już w ogóle nie da się słuchać, ale to jest przypadek gramofonów za 200zł.

Technics 1210 to dobry gramofon, jeżeli nie odstrasza Cię stylistyka. Tak jak powiedział Thorogood, były używane głównie przez DJ, przez co mogą być w złym stanie. Technics ma napęd direct drive, bardzo stabilny i cichy, środek gramofonu jest wypełniony gumą, czy czymś gumopodobnym żeby zmniejszyć wibracje. Ten model ma swoją sekte i fanatyków, tak samo z resztą jak thorens:) Nie znajdziesz jednoznacznej odpowiedzi, co jest lepsze, bo jest wiele opinii. Moim zdaniem thorensy prezentują bardziej analogowe, głębsze brzmienie, no i stylistyka technicsa mnie odstrasza. Oryginalne ramie technicsa też jest średnie. Gdybym się zdecydował na napęd DD to szukałbym kenwooda kd 990, troche drożej, ale już jakoś to wygląda. Ale ja jestem zwolennikiem napędów paskowych.

pzdr

Bronze to bardzo dobra wkładka, chyba Thorogood jej używa na thorensie... Możesz również rozważyć też goldringa 1042. A przedwzmacniacz jakiś planujesz?

Przedwzmacniacz wpadl mi w oko ten :

Ukryta Zawartość

Bedzie dobry czy warto cos innego?

Ukryta Zawartość

Wielkiej skali porównawczej nie mam, nie będę się wymądrzał.

Słyszałem tańsze PJ, marketowe sprzęty typu Denon, SL-1200, oczywiście polskie sprzęty też.

Na tle tego wszystkiego TD320 z 2M Bronze to kosmos.

Ale być może taki PJ RPM 5.1 jest jeszcze lepszy.

Słucham głównie rocka, raczej ostrzejszego.

Ale od pewnego czasu kupuję też jazz.

Aha, bardzo łatwo ustawić TD320. zarówno zawieszenie jak i skalibrować wkładkę.

Wygląd moim zdaniem ponadczasowy, nic się nie świeci (ale co kto lubi).

Serwisowanie ograniczam do usuwania kurzu, czasem odtłuszczę pasek. Chyba nie bardzo ma się co popsuć.

Fajnie, muzyka podobna do mojej tyle, że ja jeszcze dorzucam chill out oraz dub step. Mam do Ciebie takie pytanie, nie wiem czy logiczne ale, jeśli zamontuję tą samą wkładkę ortofon bronze do tego torensa td320 lub do technicsa sl-1900 ( ten model jest moim faworytem -narazie ) uważasz, że odczuję róznicę ? Porównywałeś tego sl-1200 z tą samą wkładką na torensie i technicsie ? bo w zasadzie takie porównanie trzebaby zrobić ... aby mieć wiarygodną opinię

Tego Technicsa 1900 sobie mozesz smialo darowac ,bo to zaden cud miod tylko cienizna bez mozliwosci wszystkich ustawien np VTA.

1200 mk2 to bardzo dobry niezniszczalny sprzet ,po wymianie ramienia bardzo grozny a i na oryginalnym wstydu nie ma do popu idealny.

Thorens gra wybornie jest miekko zawieszony i oferuje pelne ,mocno nasycone brzmienie z mocnym basem (jak wiekszosc tego typu konstrukcji) w porownaniu do ,,desek,, typu Rega czy PJ.

Masz wieksze aspiracje szukaj Thorensa ,wolisz swiety spokoj kup Technicsa tylko zapomnij wtedy o 2M Bronze poniewaz nie lubi sie z ramieniem o czym byl osobny watek w tej zakladce, Goldring bedzie lepszy np. 1042 lub nowszy 2400,2500.

robix

Czyli z wypowiedzi jasno wynika thorens plus ortofon 2m bronze :-) dobra, niech tak bedzie teraz pozostaje kwestia ........ znalezienia gramofonu :-) jest jeden na alle ale niestety totalny rupiec ( w mojej ocenie)

Waszym zdaniem realne pieniadze za 320 ? Piszemy oczywiscie o dobrym stanie

Niestety rupiec= stan wizualn dla mnie jest nie do przyjecia. Delikatna rysa gdzies jeszcze ujdzie ale taki stan niestety odpada nie mialbym zadnej przyjemnosci z postawienia takiego elementu. Dlatego wlasnie rozgladam sie za tecgphnicsem bo latwiej o idealny stan....

Ukryta Zawartość

Czy ten przedwzmacniacz "dopelni" niejako ten w miare dobry sprzet czy warto rozejrzec sie za czyms innym ?

Przepraszam za te literowki, pisze z malego urzadzenia a klawiatura dotykowa to jakies nieporozumienie:-)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.