Skocz do zawartości
IGNORED

10 najbardziej niedocenianych płyt polskiego rocka

chick

Rekomendowane odpowiedzi

...Polska to prowincja a takich artystow jak Niemen to tu lokalnie jest tysiace bez mala.....prawdziwa sztuka zawsze wyplynie i sie obroni...Pytanie bylo o niedoceniane plyty polskiego rocka a nie o wyzszosc artstow jednych nad drugimi. Niemen nagral wiele plyt teraz z perspektywy czasu niedocenionych. Szczegolnie tych progresywnych i to byla zupelnie inna muzyka niz rock and roll w wykonaniu LZ. W przekazie intelektualnym muzyka Niemena docierala do mnie glebiej niz westchnienia Planta. Podobnie SBB, ktore zaszokowalo brzmieniem, jego potega i ekspresja. Dalej uwazam, ze to niedoceniane i zapomniane plyty. LZ doceniany i nie zapomniany. Nie zapominajmy wiec na jaki temat piszemy.

Mam wrażenie , że wówczas Niemen (niektóre frazy klawiszy elektronicznych) był zafascynowany Zawinulem, a może na odwrót.

Zresztą ponoć dobrze sie znali.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Możesz wskazać nagranie , płytę z podobnymi dziwiękami , muzyką stworzone przez Zawinula z pierwszej połowy lat 70..... ja ostatnio trochę podobnych dzwieków , nie muzykę znalazłem na kultowej płycie Marc Moulin " Sam ' Sulty " 1974 r.

Napisałem o nie których frazach, sposobie grania,. To nie zarzut tym bardziej, że muzyka na tym korzysta.

Nie pisałem o kompozycji lecz podobnym sposobie użycia elektroniki, podobnych fragmentach, krótkich frazach.

Musiałbyś przelecieć ze 4 wczesnejsze plyty z lat 72-75 oprócz pierwszej.

Wracając do Niemena, spośród Polskich muzyków około rockowych to najbardziej inspirująca i najoryginalniejsza postać.

Chociaż późniejsza fascynacja elektroniką ta z przełomu lat 70/80 i później niestety jak dla mnie była ślepą uliczką chociaż w dalszym ciagu oryginalną drogą, którą podążał.

Może teraz jeszcze jedna płyta niedoceniana i chyba juz zapomniana.

W „Z listu do M.” są schematy brzmieniowe jakie stosował również Joe Zawinul.

Ot grupa muzyków stosując podobne klawisze, używała podobnych technik. Nic więcej.

Muzyka jakże odmienna!

Dokładnie o to mi chodziło podobne srodki odmienne drogi.

Gdzieś mi się chyba wala analog (nie mam jeszcze gramiaka) ale przypomniałem sobie te płytę

A ja bardzo lubię tę płytę, chociaż starszy brat mnie wyśmial, a żona słuchać nie chce.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No i grupa, która wywołuje dreszcze. Jeszcze trwa zimna wojna, po Gdańsku chodzi zomo z naładowanymi giwerami, w pieriestrojkę w Polsce mało kto wierzy

Ukryta Zawartość

No i takiej muzyki nie było w lepszym świecie naszego kolegi Arka… ;)

Jest w tym okresie wiele utworów, które mogły powstać tylko Tu i wówczas…

A do Jarocina jeździliście?

Wolałem Róbrege:)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

A do Jarocina jeździliście?

Byłem tam na jednosladzie bodajże 1981 i grało tam TSA prawie do wpól do czwartej rano-nim doszlośmy na kwatere juz było widno.

Gość partick

(Konto usunięte)

To były czasy ;)

mój pierwszy z trzech

Ukryta Zawartość

Byłem tam! "Wyrocznie" słyszę w głowie do dziś!

Ukryta Zawartość

Byłem na SBB. Ot młodość daje wspomnienia a wracając do tematu to właśnie słucham winylu SBB I. Cały czas uważam go za najlepszy w historii zespołu. Ralizacja nagrania też moim zdaniem niezła. Młodsi koledzy nie wierzą,że Józef wywijał swoje solo basie. Dla mnie to było objawienie a na żywo Katharsis- chociaż nie Niemena. Swego czasu nabyłem reedycję na CD, powiekszoną obrawurowe Figo Fago i często słucham ale winyl gra lepiej.

Powiedzmy młodszym Kolegom, że uczestniczenie na występie SBB na żywo to było przeżycie nie lada.

To nie to co większość współczesnych koncertów.

Nie tylko chodziło o to, że Chłopaki z SBB to absolutnie doskonali muzycy, wirtuozi.

Atmosfera tych pierwszych koncertów (ślad Mahavishnu) była niespotykana dotąd w polskim show-biznesie.

Mnie zwyczajnie przechodziły ciary. Zresztą wystarczy posłuchać I jak napisał Burza…

Tak, to prawda. Dysponowali brzmieniem i dojrzałością muzyczną jakiej nikt dotychczas nie posiadał, i jeszcze jaka świadomość!

Poważny krok milowy na polskiej scenie rockowej i jazzrockowej. Rasowy zespół na światowym poziomie. Tak zapamiętałem koncerty SBB i ich płytowe projekty. Za najlepsze uważam pierwsze trzy płyty.

Pozdr, M

Parker's Mood

e tam milowy , jak już zacznijmy od grupy Niemen i płyty "Marionetki "

Ukryta Zawartość

w składzie Skrzek,Apostolis , Piotrowski

Ukryta Zawartość

A tak na poważnie, to włos się jeży, jak czyta się takie wypowiedzi...

Cóż, gdybym miał włosy, to też by mi się zjeżyły... :)

Smutne jest natomiast co innego - 20 lat "wolności" i poza metalowymi kapelami polski rock nie dał światu żadnej popularnej kapeli.

Ja rozumiem, że była komuna i żelazna kurtyna - ale teraz???

To jakoś niefajnie.

(o "Helicopters") Po co po remasterze? Chciałbyś zniszczyć ten analogowy posmak oryginału? Ja bym nie ruszał :)

Ja też nie - dla mnie git.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Dobra, mowa jest o kapelach zapomnianych i niedocenionych.

Ja bym do tej listy dodał jeszcze zespoły Brak, Kontrola W i genialny Bakszysz (któy gra do dziś chyba).

Poza tym Śmierć Kliniczna.

Klaus Mittfoch wymieniany wyżej chyba w tej kategorii się nie mieści bo to przecież jak najbardziej doceniony klasyk a Lech Janerka ma wręcz kultową (ZASŁUŻONĄ PO STOKROĆ!) pozycję muzycznego guru.

Niestety - bez szans na zaistnienie w świecie (na czym mu zresztą nie zależy) bo przecież Janerka to nie tylko wspaniała muzyka ale i absolutnie genialne teksty, nie do przetłumaczenia na obce języki.

Takie talenty jak Janerka, Ciechowski, Niemen, Cugowski, Błędowski (by wymienić tylko kilku), sprawiają że z jednej strony odczuwam dumę a z drugiej strony przeraża mnie kontrast pomiędzy nimi a obecną mizerią.

Ze współczesnej polskiej muzyki tylko Strachy na Lachy i Raz Dwa Trzy lubię. Ale czy to w ogóle rock?

Myslovitz jakoś nigdy do mnie nie przemawiał - nie moja bajka.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Caly ten ...fusion jazz ...3/4 tej muzyki a zwlaszcza w Polsce to granie o niczym ...tylko popisywanie sie swoja technika i tyle ....byla to w wiekszosci muzyka okropna tak twierdzi Jarrett i W.Marsalis i ja podzielam ten poglad....

.3/4 tej muzyki a zwlaszcza w Polsce to granie o niczym ...

Tak twierdzi Jarret i Marsalis?

...przynajmniej był samokrytyczny wobec siebie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.