Skocz do zawartości
IGNORED

Masonit i metal - czym kleic?

nookie736

Rekomendowane odpowiedzi

Problem wyglada nastepujaco: w kolumnach dahlquist dq10 glosniki basowe z lat 70tych, firma Advent, wykonane dosyc dziwacznie, do 12 calowego metalowego kosza przytwierdzony (przyklejony) jest okrag pelniacy role reduktora wielkosci z substancji zwanej masonitem (na zdjeciu w kolorze tekturowo-brazowym), do ktorego z kolei przyklejone jest zawieszenie glosnika.

Ow okrag z masonitu ostatnio sie odkleil, probowalem go przykleic, najpierw Kropelka, potem dwu skladnikowym klejem Poxipol. Niestety ani jeden ani drugi nie wytrzymal. Mam problem bo w miare jak masonitowy kolnierz sie odkleja, zaczyna walic w kosz i dzwiek zostaje znieksztalcony.

Macie moze pomysl jak sobie z tym poradzic?? Nie chce kupowac drugiej pary bo musialbym sciagac ze Stanow a zreszta moje sa technicznie sprawne, oczywiscie poza wspomnianym problemem. W ostatecznosci myslalem o tym zeby je na chama czyms przykrecic do kosza ale wolalbym nie mieszac w to wiertarki ani innych ciezkich maszynerii.

Z gory dzieki za odpowiedzi.

Ponizej zdjecie podgladowe glosnika.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/96200-masonit-i-metal-czym-kleic/

i byle silicon uniwersalny to sklei przecież

Albo np. Soudal FixAll co by było hi-endowo ;-)

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

nookie - byle nie te g..na soundala czy jakieś silikony

możesz spróbować klej kasztanowy, inaczej introligatorski, wprawdzie jest do papieru ale da radę a połączenie będzie sztywne

lub zwykły, świeży butapren ale daj mu lekko odparować i trzeba ścisnąć by nadmiar się rozprowadził, pewniejszy

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

świeży butapren ale daj mu lekko odparować i trzeba ścisnąć by nadmiar się rozprowadził, pewniejszy

...lub rozprowadzić (na czystych powierzchniach klejonych części ) 1 cienką warstwę ,po wyschnięciu nałożyć drugą .

Po podeschnięciu ścisnąć.Bez zniszczenia nie rozerwiesz.

czyli cos takiego:

Ukryta Zawartość

Problemem jest to ze ciezko sie dostac do powierzchni kosza, najprawdopodobniej bede musial oderwac caly krag masonitowy zeby tam dotrzec, porzadnie to wyczyscic i zaaplikowac klej.

Tak czy inaczej dzieki za pomoc, sprobuje z introligatorskim lub budaprenem.

Jeszcze jedno pytanie, chce wymienic zawieszenia w wyzej wspomnianych glosnikach. Wiecie czym potraktowac zawieszenie zeby odkleic je od membrany? Czy jest jakis rozpuszczalnik lub inna substancja ktora wywabi klej bez uszkodzenia samej membrany glosnika??

Ukryta Zawartość

Ape - spróbuj, nie twierdzę że trzonek ze szpadlem będzie trzymał ale na płaskim gdzie nie występują żadne siły? - spróbuj

do tego, płyta pilśniowa jako masonit nie jest drewnopochodna, bliżej jej do tektury

butapren/najlepszy sprawdzony firmy patex/ powierzchnie nie chłonne smarować jeden raz i odczekać /nie tak jak bzdety pisze mamel nadmiar wycisnąć!!!!jak ty butaprenem chcesz trwale kleić - podziwiam!!!/

powierzchnie chłonne smarować dwa razy sposób klejenia zawsze jest opisany na opakowaniu i raczej bez żadnej filozofii każdy może pokleić solidnie - dodam tylko, że po odczekaniu, aby przestała się kleić powierzchnia kleju na jednej i drugiej części klejonej czyli po odparowaniu rozpuszczalników w powietrze!!! należy mocno do siebie ścisnąć elementy klejone / ja dodatkowo dociskam metalową rolką.

połączenie takie jest silne i elastyczne; ja tym llejem kleję laminat poliestrowy z gumą antypoślizgową praktycznie zaraz po sklejeniu nie ma prawa oderwać gumy od laminatu.

zarówno guma jak i laminat głęboko szlifowane!!!szlifierka oscylacyjna krążek gradacja 80-120 -laminat zero chłonności, guma raczej jak papier posiada po zmatowaniu dużą chłonność!!!

ja smaruję tylko raz powierzchnie klejone/laminat i gumę/ chociaż zaleca się na powierzchnie chłonne smarować dwukrotnie-pierwsza waestwa jako gruntowanie

jak nadmieniłem klej ten wybrałem po przetestowaniu "butaprenu" kilku różnych producentów i jako jedyny w tej konfiguracji klejenia spisał się rewelacyjnie

kolego mamel dwie małe kwestie : klej introligatorski odpada /chyba że jeszcze gwoździami przybijesz ::))/ ; płyta pilśniowa jak piszesz nie jest drewnopochodna-bliżej jej do tektury ::)) a tekturze do kartki papieru nie blisko??::))/tak w zasadzie osb,wióra,pilśnia,mdf,hdf itd- nie pozwalają na żadne marnowanie nawet najmniejszego kawałka drewna ::))

jeśli preferujesz elastyczne połączenie pomiędzy koszem głośnika a resztą to weź się znafco prześpij

i nie kontestuj tego czego nie rozumiesz i nie sprawdziłeś

a jak już doczytasz w Viki czym różni się masonit od wymienionych przez Ciebie pilśni, nie zapomnij tu wpaść i zrobić hał, hał

ape czy ty ,aby nie za wyrywkowo czytasz:)? :

jeśli preferujesz elastyczne połączenie pomiędzy koszem głośnika a resztą to weź się znafco prześpij

i nie kontestuj tego czego nie rozumiesz i nie sprawdziłeś

a jak już doczytasz w Viki czym różni się masonit od wymienionych przez Ciebie pilśni, nie zapomnij tu wpaść i zrobić hał, hał

czy to takie wpisy mamela sie tobie dobrze czyta??? a jeżeli ktoś tak napisałby w odpowiedzi do ciebie to też byłoby ok?

przeczytaj mój wpis o butaprenie proszę:

Napisano dziś, 16:42

butapren/najlepszy sprawdzony firmy patex/...

i zestaw z odpowiedzią mamela ...

dla ciebie nie jest to interesujące? , że piszę jakiej firmy klej i dlaczego..? , a wszystkie to "butapreny" , ktoś sklei tym gorszym i będzie kicha !!!...

ja kolego ,koledzy wykleiłem setki kilo tego kleju i jeszcze raz powtórzę: producent zaleca podwójne smarowanie klejem powierzchni chłonnych ja daję tylko jedną warstwę i klejona guma się rozwarstwia a klej trzyma!!!!

dalej: - laminat poliestrowoszklany traktować jak stal,dural,aluminium itp twarde niechłonne ; gumę jako pilśnia i inne chłonne

ewentualnie poleciłbym także klej kauczukowy /ja miałem w tubie jak silikon/dostępny w domach drewna/ także sprawdzony przeze mnie

stosuje się go mniej więcej tak: nałożyć nz jedną i drugą powierzchnię ścisnąć rozerwać poczekać chwilę ścisnąć ponownie - ż osiem lat już trzyma jako cokół przypodłogowy::))

-a klejone były: daska akacja lakierowana(podłoga) z cokołem dąb -czyste drewno!!!

tak samo dwa różne materiały jeden chłonny drugi nie!!!!

silikonów nie polecam - i tu dam pytanie niech ktoś powie dlaczego !!??::))

ja mogę wtedy opowiedzieć z jakim przypadkiem się spotkałem::))

czyż nie tak należy odpowiadać w takim temacie!!!???

Niestety im więcej postów na forum tym bardziej user zakłada swoją nieomylność.

A jeżeli komuś zależy na extremalnie sztywnym połączeniu niech da jakikolwiek uszczelniacz + nity zrywalne .

Dzieki za posty, przynajmniej te produktywne :)

mamel z tym brakiem wystepowania sil to nie do konca sie zgadzam, pamietasz moja wizyte u Ciebie wlasnie z tymi glosnikami i strzal jaki przyjely od HF60?? Wowczas wlasnie sie odkleilo, czyli sily na masonit jak najbardziej dzialaja. Dlatego tez twardy poxipol pewnie sie nie sprawdzil.

Sprobuje na pierwszy ogien butapren bo chyba gdzies mi sie tubka wala, licze ze butapren bedzie bajdziej elastyczny...

zdam relacje...

Panowie, eksperyment wykonany i poki co nawet udany, uzylem dutaprenu i skleilem obie powierzchnie zgodnie z zaleceniami producenta. Poki co trzyma sie bardzo dobrze, przy jakichkolwiek probach oderwania masonitu od metalu lamia sie paznokcie a wszystko razem trzyma sie idealnie.

Dzieki za podpowiedz.

• 1 miesiąc później...

Mam zlecenie dla kogos kto ma czas, ochote, dobra lutownice i umiejetnosci w obchodzeniu sie z nia. Chcialbym zlecic odswiezenie wyzej wymienionych kolumn w szczegolnosci zwrotnicy (montaz nowych kondensatorow i rezystorow, poprawienie lutow, okablowanie, nowe zaciski itp)...wiecej info na priva, podam wszelkie szczegoly. moge dowiezc lub doslac na terenie calej RP. Zainteresowanych prosze o kontakt..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.