Skocz do zawartości
IGNORED

Prosba o pomoc w doborze sprzetu (diy) kolumny,subwoofer,

MichalWro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, jestem tu nowy wiec na poczatek chcialbym sie przywitac :)

Z diy mialem jakis kontakt, zlozylem 3 drogi stx i subwoofer aktywny. Niestety jestem laikiem jesli chodzi o zwrotnice.

Chcialbym zlozyc jakies monitory do kwoty powiedzmy 1000-1300 zl. Ma to grac w pokoju ok 20 m2. Wiem, ze lepsze by byly podlogowki ale za te pieniadze da sie (chyba) zrobic dobre monitory. Wszytko bedzie wspomagane jakims subem, tu tez nie mam pomyslu. Na suba chcialbym przeznaczyc do 800-900 zl. Sub musi byc oczywiscie aktywny. Jesli chodzi o wzmacniacz, to jeszcze go niema :) Kwota jaka chcialbym wydac na wzmacniacz to ok 600 zl. Muzyka 90 % hip hop, czasami jakis dubstep. Chcialbym zeby monitory zagraly lepiej niz 3 drogi :)

Z gory dziekuje za odpowiedzi :)

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

1. Monitory są droższe od podłogówek, bo wymagają standów.

2. Jak chcesz puszczać bumcyk-bumcyk, to nie potrzebujesz "wspomagania" subem, tylko układu sub-sat, gdzie aktywny bas nie wspomaga, tylko przejmuje całkowicie dół pasma. Rozwiązanie tańsze i w twojej sytuacji pewniejsze. W dodatku obniża zniekształcenia.

Ok, dzieki, jesli dobrze widze, to ten TIW250 kosztuje ok 900 zl ? jesli doliczyc do tego jakis panel to dojdzie kolejne 500 zl. Myslalem nad glosnikiem za ok 400 zl. Czy jest gdzies gotowy projekt zwrotnicy dla tego Ushera i stx-a?

Niby tak, ale sam bede mial malo czasu, zeby to poskladac bo pracuje codziennie do 19. Mysle, ze odpuszcze sobie ten projekt. Zrobie cos "gotowego". A co myslicie o takim zestawie ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Projekt dosc tani, nie mam pojecia jak to zagra ...

Lub cos takiego :

Ukryta Zawartość

Te Tonsile maja dobre opinie., basu im podobno brakuje ale to chyba nie problem jesli bedzie sub.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chcesz gotowy projekt a za chwilę wrzucasz coś do czego nie ma docelowej zwrotnicy... :)

Czegoś tu nie rozumiem...

Przejrzyj dział własnych konstrukcji na diyaudio i wybierz coś ciekawego.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

pisaleś że zbudowałeś projekt stx na 3 drogi i subwoofer...na jakich głośnikach to funkcjonowało i czego Ci brakowało?

może lepiej zainwestować w dobre fronty nie budując już suba?

dolphin123 przepraszam, nie wiedzialem nawet, ze nie ma zwrotnicy do tego projektu. Szczerze mowiac w tej chwili mozna powiedzie, ze nawet nie mam internetu bo skonczyl mi sie transfer (play online) i otwieram strone bez obrazkow ok 10 min :(

Zlozylem 3 drogi z projektu uzytkownika tomq z tym, ze on wykorzystal kopolke AKX i pod nia zaprojektowal zwrotnice. Jak juz wspominalem, nie mam pojecia o budowie zwrotnic wiec zwrocilem sie o pomoc do autora projektu :) kiedy otrzymalem gotowe zwrotnice zamowilem glosniki. Niestety w sklepie STX nie mieli juz AKX-ow i kupilem AWX-y. Problem w tym , ze zwrotnica pozostala bez zmian I szczerze mowiac dzwiek nie powala na kolana :) Ten projekt nie jest dla mnie. Kolega ktory mieszka w Irlandi i nie ma pojecia o diy koniecznie chce takie kolumny i subwoofer jak ja, a ja chce zlozyc cos lepszego :) calkowity budzet wynosi ok 3 tys. To musi wystarczyc na kolumny, subwoofer aktywny i wzmacniacz. Ja mam je tylko zlozyc i "gotowe" pojada do Irlaadi a tam drugi kolega je polakieruje.

Dolecowy wlasciciel nie jest audiofilemi i zadowolily by go altusy 75 albo zeusy ;) Mysle, ze za 3000 zl uda sie zlozyc cos sensownego. Moze FX-300 ?

no to wyślij koledze swój zestaw skoro mu się podoba, a sam zainwestuj kase w coś lepszego skoro ten zestaw Cię juz nie powala :):)

Ja osobiście mam diy fx-300 i mogę polecić je z czystym sumieniem, mają w sobie dużo basu dzięki 2xgdn18, detaliczną górę i dobrą średnicę. u mnie grają w 16 metrach i bas ustawiony we wzmacniaczu na "0" jest w zupełności wystarczający nawet bez włączonego suba.

Trzeba jedynie pamiętac o dobrym wyborze wzmacniacza bo wysokie tony potrafią byc zbyt mocne...tak jest u mnie i dopiero po lekkim ich przykreceniu w korektorze, jest tak jak powinno....więc fx-300 to dobry pomysł w tym budżecie

Wiec zrobie FX-300 :) Chcialem je robic dla siebie, tylko bylo za pozno bo mialem juz zwrotnice pod FX-200. Moze i faktycznie obejdzie sie bez suba. Zrobie jakiegos suba jesli finanse pozwola.

Czy ktos z forum wykonalby dla mnie zwrotnice pod FX-300 ? Projekt ruszy dopiero we wrzesniu. Poszukuje tez osoby, ktora przeprojektowalaby moje zwrotnice. Czy widzial ktos moze polaczenie FX-200 z kopulka AWX ?

Miałem FX-300 i miałem AWXa w TLce (na mojej stronie projekty). Niestety faktem jest, że nieosłuchanej osobie będzie brakowało basu - z tego względu że nie będzie on wychodził na przód... Lepszym rozwiązaniem byłoby właśnie złożenie monitorków i aktywnego suba.

Obecnie użytkuję GDN-15AWX i GDWK AWX zasilanej lampiakiem na EL84 w SE (niecałe 5W). Do tego w ramach doświadczenia stawiam suba a docelowo mają być aktywne doły w stereo, które też już są na wykończeniu. Z czase też wymiana góry na T9950 Ushera...

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

dolphin123, widzialem na Twojej stronie, ze zbudowales subwoofer na MDS-ie. Rok temu mialem robic 2 takie suby i napedzac je panelem Irka sub 300. Mialo to grac w pokoju 25m2. Czy to prawda, ze te mds-y sprawdzaja sie w domu ?

Jak by sie to zgralo z FX-300 ?

Ma ktos moze pomysl na moje zwrotnice ? ;)

akurat fx-200 to zestaw w którym wystepuje awx na górze...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie mam pojecia, jak ja to zrobilem, ze nie zauwarzylem AWX-a w FX-200 ... Myslalem, ze tam jest PJ-tka.

Znalazlem schemat mojej zwrotnicy z zaznaczonymi zmianami.

Ukryta Zawartość

Naprawde nigdy nie mialem stycznosci ze schematami wiec naprawde nic mi to nie mowi. Co musialbym dokladnie kupic i wymienic ?

Ukryta Zawartość

Jak chcesz puszczać bumcyk-bumcyk, to nie potrzebujesz "wspomagania" subem, tylko układu sub-sat, gdzie aktywny bas nie wspomaga, tylko przejmuje całkowicie dół pasma. Rozwiązanie tańsze i w twojej sytuacji pewniejsze. W dodatku obniża zniekształcenia.

Układ z jednym Sub'em generuje potężne fale stojące. Lepsze będą 2 lub 3 mniejsze subwoofery, które spokojnie mogą być pędzone z jednego wzmacniacza.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Bzdura. Generowanie lub nie fal stojących zależy od ustawienia subwoofera w pokoju. Sprawdź rozkład ciśnienia w pomieszczeniu w zależności od punktu pobudzenia. Jeden sub tak samo generuje fale stojące jak 3 suby, a 3 na pewno będą oferować bas znacznie gorszej jakości, niż 1, kosztujący tyle, co te 3. Pomijam już fakt, że subwoofer MA generować fale stojące, taka jego rola. Nie w muzie, ale w kinie takie było założenie. Do hip-hopu będzie to pożądane.

Podobna bzdura jest, ze w hip hopie subwoofer nie ma racji bytu... Na elce mi takie teorie wciskali. Slucham tylko hip hopu czasami dubstep i moge wymienic z glowy przynajmniej 10 kawalkow gdzie bass schodzi bardzo nisko i sub ma co robic.

Czy jest ktos, kto moglby mi pomoc z tymi zwrotnicami ?... Szkoda mojej kasy i pracy zeby kolumny nie graly tak jak powinny...

Z gory dziekuje

Bzdura. Generowanie lub nie fal stojących zależy od ustawienia subwoofera w pokoju. Sprawdź rozkład ciśnienia w pomieszczeniu w zależności od punktu pobudzenia. Jeden sub tak samo generuje fale stojące jak 3 suby, a 3 na pewno będą oferować bas znacznie gorszej jakości, niż 1, kosztujący tyle, co te 3. Pomijam już fakt, że subwoofer MA generować fale stojące, taka jego rola. Nie w muzie, ale w kinie takie było założenie. Do hip-hopu będzie to pożądane.

Niestety powtarzasz zasłyszane opinie. Prawdą jest pierwsza część twojej opini nt zachowania się modów pomieszczenia przy użyciu 1 subwoofera. Wtedy należy wbrać takie jego umiejscowienie, żeby najsilniejsze ciśnienie występowało w miejscu odsłuchu. Jednak twierdzenie że jeden sub tak samo generuje fale stojące jak 3 sub'y jest wierutną bzdurą. Im więcej subwooferów (optymalnie 3-4) tym bardziej rozbijają one wzajemnie mody pomieszczenia uśredniając jego odpowiedź. W rezultacie otrzymujemy równomierne nagłośnienie pomieszczenia niezależnie od punktu odsłuchu/pomiaru.

Skoro jesteś pewien że bzdura to można Cię nie mile zaskoczyć. Była wklejana gdzieś na forum publikacja jak zachowuje się jedno źródło niskich częstotliwości w pomieszczeniu a jak dwa. Wyraźnie było pokazane że rozkład zafalowań ciśnienia był korzystniejszy (mniejsza delta) przy większej ilości źródeł dźwięku.

Co do kwestii jakościowych subwooferów to jest osobna kwestia zależna od budżetu. Jak kogoś stać to zrobi 2 bardzo dobre albo 2 dobre.

Nie rozumiem dlaczego jakakolwiek część systemu audio ma powodować fale stojącą. Jest to coś co wyraźnie zakłóca informacje niesione przez membranę głośnika. Jest to sprzeczne z robieniem adaptacji akustycznej pomieszczenia bo ona ma na celu niwelowanie fal stojących. Fale te mają tak długi czas pogłosu że zakłócają odbiór dość istotnie.

fakamada dobrze prawi więc warto poczytać na temat wspomnianych tutaj kwestii.

Czy jest ktos, kto moglby mi pomoc z tymi zwrotnicami ?... Szkoda mojej kasy i pracy zeby kolumny nie graly tak jak powinny...

spróbuj może jednak sam je zbudować....na stronie stx zwrotnice są szczególowo opisane...i dokładnymi parametrami podzespołow....troche kleju, deseczka, lutownica i masz zwrotnice gotową...2 razy tańszą niz ta producenta... ewentualnie jeśli Ci wybitnie nie będzie wychodzić to możesz to komuś polecić do złożenia, ale skoro jest to tak szczegółowo rozpisane to czemu nie spróbować....

Masz racje :) Ale mam gotowe zwrotnice i nie potrafie odczytac roznic. Czy rozni sie tylko sekcja wysokotonowa czy wszystko. Kiedy pytalem tomq co by zmienil w mojej zwrotnicy napisal mi "napewno podzial" . Przypomne, ze jest to zwrotnica pod 14SCX+PJ-tka z tlumikiem 4db. Pozwole sobie przytoczyc wypowiedz autora projektu :

"Projekt Ireneusza Powirskiego z naniesionymi przeze mnie zmianami. Zamiast tych wartości rezystorów tworzących tłumik -4 dB można dać takie by stłumić wysokiego o 3 dB, to już kwestia indywidualnych preferencji. Bez tłumienia IMHO nie da się tego słuchać, czuć, że coś "nie halo" jest z dźwiękiem. Nie wiem jakby to się miało do PJ, może ona też zagrałby lepiej z tłumikiem, bo niektórzy narzekali na jej krzykliwość.

Jak pisałem inne modyfikacje dokonywane na słuch były chybione, takie najprostsze rozwiązanie zagrało najlepiej. Oczywiście robiąc pomiary do tych głośników można zwrotnice zaprojektować wg innej koncepcji - np Misomor w przypadku stx fx200 zrobił o wiele niższy podział między GDN, a GDM, a to przecież te same głośniki."

Ten projekt nie był do końca przemyślany, zacytuję:

Przy okazji dodam, że z perspektywy czasu widzę, że ta modyfikacja nie była najlepszym pomysłem, teraz wszystko bym pomierzył i przeprojektował podział między gdm, a gdwk.

Jak wyżej było napisane projekt jest Irka, ja tylko zmieniłem tłumienie zwrotnicy żeby akx (którego akurat miałem pod ręką) jakoś grał. Zwrotnica nie była przeprojektowana na podstawie pomiarów, a powinno to być zrobione.

El sueño de la razón produce monstruos.

tomq , czytalem wszystkie posty :) Wiem, ze AWX-a kupowalem na wlasna odpowiedzialnosc, kolumny starcie zrobily na mnie wrazenie. Wytrzymaly nawet urodziny, najpierw granie na otwartej przestrzeni pozniej w lokalu ok 30m2 z subwooferem na gdn 30/120/1, naped ioneer a66-x, wszystko gralo ok 12 h caly czas na pelnej mocy... Kolumny i wzmacniacz przezyly :) Wzmacniacz mial dosc dopiero po ok 8 h i sie wylaczyl, po 20 min pauzy znow sie wlaczyl i gral do konca, kolumny sisaly sie dobrze, pomimo nie do konca dobranej zwrotnicy, dlatego wlasnie nie chce zeby kolumny sie zmarnowaly :) mam znajomego "majstra" ktory moze "ogarnac" zwrotnice i ich budowe wiec zwrotnice beda nowe, zlece wiec budowe zwrotnic ze strony STX projektu FX-200 . Czy ktos ktos skladal taki zestaw ?

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Niestety powtarzasz zasłyszane opinie.

Przykro mi, że opierasz się wyłącznie na cudzej "wiedzy". Ja to mierzyłem. Osobiście. Wiem, co jest grane i jak.

Była wklejana gdzieś na forum publikacja jak zachowuje się jedno źródło niskich częstotliwości w pomieszczeniu a jak dwa.

Przykro mi, że opierasz się wyłącznie na cudzej "wiedzy". Ja to mierzyłem. Osobiście. Wiem, co jest grane i jak.

Nie rozumiem dlaczego jakakolwiek część systemu audio ma powodować fale stojącą.

Przykro mi, że brak ci wiedzy na temat pryncypiów działania subwooferów, zaleceń (np. producentów) do ustawiania ich w rogach pomieszczeń i tym podobnych spraw. Polecam fachową lekturę. http://chomikuj.pl/Branibor Na pewno ktoś opisuje zjawiska, o których powinieneś się dowiedzieć.

Podobna bzdura jest, ze w hip hopie subwoofer nie ma racji bytu... (...) Slucham tylko hip hopu czasami dubstep i moge wymienic z glowy przynajmniej 10 kawalkow gdzie bass schodzi bardzo nisko i sub ma co robic.

Całkowicie się zgadzam, że hip-hop i dubstep wręcz WYMAGAJĄ subwoofera. I to dobrego.

Nie wiem można nie rozumiec, że kilka źródeł dźwięku uśrednia odpowiedź pomieszczenia, rozbijając wzjamnie swoje mody. Wyobraź sobie jak rozchodzą się fale na wodzie w ograniczonym zbiorniku (chociażby w wannie). A teraz wyobraź kilka źródeł fal.

Niestety twoje pomiary MUSIAŁY być źle przeprowadzone, bo kilka opracować naukowych (np. dr Earl Geddes) mówi coś innego. Bez problemu wykazują one to w pomiarach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolejne pomiary

I kolejne. System 3 Sub'ów. Najpierw każdy zmierzony oddzielnie, następnie suma.

Ukryta Zawartość

post-23808-0-06621000-1344766925_thumb.jpg

post-23808-0-51428800-1344767375_thumb.jpg

post-23808-0-02130900-1344767385_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

kilka źródeł dźwięku uśrednia odpowiedź pomieszczenia, rozbijając wzjamnie swoje mody

Ty nawet nie wiesz, że to są mody pomieszczenia, a nie mody źródeł, a oceniasz moje pomiary? Please...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.