Skocz do zawartości
IGNORED

Kompletowanie systemu stereo - nie dla audiofila!

vinylkilsmp3

Rekomendowane odpowiedzi

Kompletuje sobie cały system audio, kupiłem już Yamahę AX-700, jakie polecilibyście do niej kolumny, najlepiej DIY?

Pomieszczenie 12m2, źródło to foobar, a komputer z Audigy live 5.1 która gra gorzej niż fabryczny Realtek... ale w najbliższym czasie wymienię na Audiotrak Prodigy HD2.

Słucham różnego rodzaju muzyki, głównie chill w stylu Bonobo, Gramatik, łupania Prodigy, Pendulum ale też Pantera, Nightwish... reggae, hamerykańskie disco z lat 70... no mało jest gatunków w których się nie odnalazłem, tzn słucham wszystkiego co prezentuje w moich uszach jakąś wartość artystyczną. Dlaczego nie dla audiofila? Bo chce pozostać przy muzyce którą kocham, a nie taką która będzie miała ładnie i tak na prawde według mnie SZTUCZNIE uwypuklone mikrodetale.

W przyszłości chciałbym rozbudować stereo o suba, do elektroniki, oglądania filmów i słuchania po pijaku... heh

Budżet max 2000 zł, nie licząc obudowy...

Na razie moje typy to Visaton COUPLET, VIB 130 TL i STX fx-300, chodź fx-200 kusi bardzo ładnym old schoolowym wyglądem, no ale nie ta klasa i za mały mam pokój.

Pytania dodatkowe:

1. Nie chce przebierać w płytach dlatego wszystkie sobie flac'uje. Czy jakość nagranego pliku zależy od cd romu, albo czegoś ? Podobno zależy to od mocy obliczeniowej...

2. Mieszkam w bloku, Mam pokój 2,55 szerokości i 4,75 m długości, na szerokości z jednej strony drzwi a po drugiej stronie okno, jak ustawić sprzęt, mógłby ktoś pomóc w adaptacji takiego pokoju jak zrobie rysunek i wgl ?

3. Dawno dawno temu kupiłem prawie skończony pre lampowy nr. 3 z audiotonu. Opłaca się go dokończyć wpakować w jakąś ładną obudowę i używać czasem Yamahy jako końcówki ?

Dlaczego nie dla audiofila? Bo chce pozostać przy muzyce którą kocham, a nie taką która będzie miała ładnie i tak na prawde według mnie SZTUCZNIE uwypuklone mikrodetale.

Nie ma czegoś takiego jak "sztucznie uwypuklone mikrodetale" . Sprzęt może albo gubić/rozmazywać transjenty które są w nagraniu (SZTUCZNIE ROZMYWAĆ), albo nie. Może Ci chodzi o sztucznie podbite soprany, które amatorskie pseudo-audiofilskie ucho traktuje jako większą ilość detali?

1. Nie chce przebierać w płytach dlatego wszystkie sobie flac'uje. Czy jakość nagranego pliku zależy od cd romu, albo czegoś ? Podobno zależy to od mocy obliczeniowej...

Bzdura. Zadbaj by kopia w tym EAC była bezbłędna i tyle.

Piszesz o tych audiofilskich kolumnach, że grają sztucznie, a byłeś choć raz w sklepie na odsłuchu ?Do takiego pokoju to ja bym podłogówek nie wstawiał no chyba, że lubisz dużo niekontrolowanego hałasu,buczenia i itd.Kolumny KODA HARMONY K5500T według mnie najlepsze monitory do 1500zł w zupełności wystarczą.

Możliwe, że mam manie w drugą stronę i chodzi po prostu o zbyt natarczywe wysokie tony, ale myślę jednak, że coś w tym jest... słuchając gitary na żywo ucho nie jest 10 cm od struny i nie słyszy tak doskonale sunięcia po niej palcem... Tak czy inaczej nie mam pieniędzy na bycie audiofilem, więc chce mieć po prostu możliwie najmniej awaryjny, uniwersalny i zadowalający mnie system na jaki mnie stać.

Zauważyłem że musiałbym napisać zapytanie w 3 słowach, żeby 50 osób napisało że nie podałem preferencji i innych pierdół a kiedy chodzi o dyskusje w pełni merytoryczną z osobą która wie co lubi to znajduje się mało chętnych... hehe

Tak słuchałem dość trochę i wiem że podstawki nie będą tak uniwersalne żeby pograć, posłuchać głośno filmów, zrobić na nich melanż i ich nie spalić... Chciałbym wszystko na raz? A kto powiedział, że się nie da? Polak potrafi. :)

Dobrze mówią, idź i posłuchaj, tylko nie w sklepie dla mądrych czy też nie dla rozrzutnych. W starym sprzęcie wymiana np jednego kondensatorka w kanale może sprawić, że np wzmacniacz będzie grał o klasę lepiej, cokolwiek to znaczy- pytanie tylko, który to kondensatorek, ja miałem szczęście, tzn podpowiedź użytkownika tego forum. Ot małe OT. Będąc nad naszym Bałtykiem trafiłem z nudów do przedstawiciela Visatona. Poprosiłem, aby zaprezentował głośniki. Podłączył je do amplitunera kina domowego, co mnie ździwiło, zaatakował wysokimi puszczając jakiś koncert, że aż podskoczyłem, a na koniec dobił metalicznym dźwiękiem. Szczena mi opadła i jemu też jak powiedziałem co o tym myślę.

Sąsiedzi.

Do 22 mam prawo słuchać, kiedys miałem uciążliwych sąsiadów co ciągle zwracali mi uwage o muzyeke ale najnormalniej w swiecie ich zlewalem, odkad sie wyprowadzili mam spokoj.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Nie dla audiofila,Visaton Couplet do twojej muzyki ARMATA,polecam.jak je kupisz gdzieś,sąsiedzi niech się modlą!

Jeszcze jedno,jak będziesz już posiadał Visatony,dokup Rotela 1070 !

Podobno zależy to od mocy obliczeniowej...

vinylkilsmp3 We wpisie na diyaudio zrobiłem sobie niewinny żarcik a ty to na poważnie?!

Przy okazji, drugi raz nie zakłada się takiego samego tematu na sąsiednim forum. Poproś o wykasowanie na diyaudio. Pozdrawiam.

zeta-j - Co do sąsiadów to mieszkam na parterze, a ze wszystkich stron mieszkają tacy którzy bywają też czasem głośni, generalnie z tym nie mam problemu nawet jak raz na miesiąc odkręcę sobie tak żeby na całe osiedle było słychać :p. Poza tym nie lubie głośnej muzyki jeśli nie mam nastroju.

Manluk - Miałem dotąd u siebie(w kolejności od tych, które najbardziej pasowały mi brzmieniowo)

kolumny:

Usher 9950 + Usher 8945A,

Visaton Alto 2(zajebiście zróżnicowany bas i troche szeleszczące wysokie, chyba lepszych nie słyszałem, a na pewno nie w stosunku cena/jakość)

horny na ARZ+ jakieś kopułce (fajne na imprezy i do stareg rocka),

Totemy,

Visaton Clou

stx GDWK-10-250-8-AK + GDN-17-140-8-SK,

jbl es 80

projekt akustyka HX18(dziadostwo jakich mało a cena z kosmosu!)

wzmacniacze:

Onkyo A-8870

symasym

uniamp

Kenwood KA-660D

Jakiś technics daawno daaaawno temu, którego brzmienia ani troche nie pamiętam.

Plus zawsze posłucham jak u kogoś jestem i ma coś ciekawego, więc mam osłuchane od Marantz 7000 coś tam, po Denona PMA ileś tam itp... Kolumny na snak śpikach, revelatorach też słyszałem i... nie odpowiada mi taki dźwięk.

Więc mi kur...cze nie wpajajcie że nie jestem osłuchany.

Odnośnie tuningu wzmacniacza to Yamahę chętnie oddam w dobre, doświadczone ręce, aby wyciągnąć z niej ile się da. Chyba że ktoś już robił modyfikację i nie jest ona zbyt skomplikowana, bo lutownicą w miarę potrafie się posługiwać. : )

rydz - nie proponuj mi wzmacniacza za 6 koła, bo wspominałem że mnie na to nie stać i wgl nie chce iść tą drogą. Ale co do kolumn to chyba wybór padnie właśnie na Couplet, bo czuje że szkoła dźwięku prezentowana przez konstrukcje Visatona to jest TO.

KonradRak - Nie rób sobie żartów z niedoinformowanych :p... Poza tym nie ładnie promować inne fora... Apropos tamtego, nie ma co tylko się pakować i zbierać bo tamto forum umiera, a szkoda bo to było coś między audiostereo a elektrodą. :(

Gość rydz

(Konto usunięte)

rydz - nie proponuj mi wzmacniacza za 6 koła, bo wspominałem że mnie na to nie stać i wgl nie chce iść tą drogą. Ale co do kolumn to chyba wybór padnie właśnie na Couplet, bo czuje że szkoła dźwięku prezentowana przez konstrukcje Visatona to jest TO.

Proponuje Rotela 1070 do Visaton Couplet bo wiem jak gra,w twoich 12 m zrobi rozpierduche razem z sąsiednimi pomieszczeniami,nie proponuję za 6koła tyko używkę za 2-3 tylko go traf!!

Coś nerwowy jesteś,sadzę po twoim wpisie,mnie pisać już nie bardzo na tym forum się chce,nie musisz brać sobie moich porad do serca!

Pozdrawiam.

rydz - Nie jestem nerwowy tylko rzuciłem trawe po 5 latach jarania i psychika mi się dopiero stabilizuje... serio. Więc przepraszam jeśli miałeś takie odczucie. : )

Gdybym miał te 2-3 kafle to raczej na yamahę A-S1000 lub A-S2000 bym polował, a potem kilka miesięcy pozbierał wypłaty i zrobił coś w stylu 3 dróg na usherach albo Visaton VOX 200, ale nie dla mnie takie drogie zabawki niestety.

Co do rozpierduchy w pokoju to wystarczyły nawet te stx na GDN17 z symasymem, żeby nagłośnić imprezę u sąsiada nade mną hehe :).

W połączeniu Coupletów z Yamahą liczę na zróżnicowane, szybkie niskie, pełną, wyzwoloną średnice, minimalnie natrętną górę i dobrą scenę coby idealnie trafiało w mój gust.

Ma ktoś inny pomysł?

Pozostały jeszcze 2 kwestie:

"2. Mieszkam w bloku, Mam pokój 2,55 szerokości i 4,75 m długości, na szerokości z jednej strony drzwi a po drugiej stronie okno, jak ustawić sprzęt, mógłby ktoś pomóc w adaptacji takiego pokoju jak zrobie rysunek i wgl ?

3. Dawno dawno temu kupiłem prawie skończony pre lampowy nr. 3 z audiotonu. Opłaca się go dokończyć wpakować w jakąś ładną obudowę i używać czasem Yamahy jako końcówki ?"

rydz - Chodzi ci o to, że takie zestawienie nie da odpowiedniej podstawy basowej ?

Czy o palenie :D... jeśli tak to już mi sie to znudziło i nie mam zamiaru wracać. hehe

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.