Skocz do zawartości
IGNORED

wydluzenie istniejacego kabla glosnikowego

Marcin Skrzypczak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pytanie czy mozna przedluzac kabel glosnikowy?

Chcialem przestawic stolik i jeden kabel mam za krotki stad pytanie czy moge go wydluzyc bo zostalo mi jeszcze kilka centymetrow w szafie

Jest to kabel ultralink C2sc 12 awg

I jak najlepiej go polaczyc z nowym odcinkiem?

Nie jest to kabel od stereo ale od kd i to

od tylnego surr

Dzieki za pomoc...

Ps.

nie mam innej mozliwosci oprocz wydluzenia tego kabla,bo mam w korytku sciennym nie do wymiany

Gość JacekMadera

(Konto usunięte)

Mnie przychodzą na myśl dwa pomysły, aby przedłużyć kabel możesz:

- zastosować kostkę (taką jak do żyrandola), możesz ocynować końcówki lub bardziej udiofilsko nie cynować tylko zgrzać całość koszulką termokurczliwą

- przedłużyć dolutowywując nową część kabla do starej i również zgrzać koszulkami aby nie było zwarcia

Pozdrawiam,

Jacek

Poważnie pytam...

Zajrzyj sobie chociażby do wzmacniacza i kolumn - zobacz, ile masz tam punktów lutowniczych i przez ile elementów/ścieżek płynie sygnał.

Jeśli zrobisz to solidnie, nie ma się co przejmować "stratami jakości". Tym bardziej przy kolumnach surround.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

A straty jakości?itd itp po dolaczeniu nowego odcinka

na łączeniu?

Dobre lutowanie załatwi sprawę, w samej zwrotnicy kolumny masz sporo połączeń lutowanych jedno więcej na kablu nie zawadzi :)

Lutując pamiętaj tylko żeby obciąć kilka cm starego kabla.

:) dobre są te wpisy :)

12 AWG to po polsku 2mm - średnicy i przekrój to już 3.3 mmkw

jeśli to linka :)

To trzeba mieć dobrą lutownice :) cięzko sie coś takiego lutuje ....

Takie kable sie na ogół nie lutuje tylko najlepij zacisnać

Ale znowu do tego trzeba mieć dobra zaciskarkę i konektory do łączenia kabli .... a z tym pewnie bida :)

Mało kto ma takie zabawki żeby zacisnąć porządnie kable, do tego musi to być bardzo silnoręki człowiek. George Cardas w firmowo konfekcjonowanych kablach do zakładania końcówek używa prasy hydraulicznej z naciskiem kilku ton i twierdzi że to najlepsze połączenie, lepsze od lutowanych. A wracając na ziemię, żeby zlutować takie grube kable trzeba razem skręcić końcówki, zalać to kalafonią i dopiero lutować.

12 AWG to po polsku 2mm - średnicy i przekrój to już 3.3 mmkw

Też jestem w szoku, tak dobry kabel do kina i na dodatek kolumn efektowych?!. Chyba masz duży budżet, więc wymień cały przewód na dłuższy. Ten krótki kawałek kiedyś wykorzystasz. Tylko jaka różnica długości będzie między kanałami?

:) dobre są te wpisy :)

...

Takie kable sie na ogół nie lutuje tylko najlepij zacisnać

Ale znowu do tego trzeba mieć dobra zaciskarkę i konektory do łączenia kabli .... a z tym pewnie bida :)

Przecież ktoś napisał, że ałdiofilsko, to zaciska się koszulką termokurczliwą bez lutowania…;)

Podejrzewasz że będzie opóźnienie?

0,5m różnicy nie zrobi ale jeśli jeden będzie miał np. 5m a drugi 8m to pojawia się kolejny problem. Miałem podobny przypadek jak znajomemu planowałem podtynkowy układ przewodów do kina domowego. Niestety pan majster, który remontował salon przesunął sobie jeden kanał o prawie metr izabrakło jakieś 20cm. Specjalnie zły nie byłem bo to budżetowe kolumny były i zwykły polinkowy przewód 2,5mm2 4N. Dolutowałem brakujący kawałek i tyle. No ale jak do 8m z zapasem 0,5m zabraknie 20cm to można się zirytować.

Samym opóźnieniem bym się nie przejmował bo amplituner ustawi sobie czasy przy kalibracji.

Samym opóźnieniem bym się nie przejmował bo amplituner ustawi sobie czasy przy kalibracji.

Panowie!

Prąd płynie sobie z predkością światła!? Tj c = 299 792 458 m/s

Nie!

Prąd (elektrony) płynie z prędkością około 2 m na godzinę, przy 10A, 1mm2 i miedzi...

To napięcie rozprzestrzenia się z prędkością bliska c.

Po pierwsze

Faktycznie elektrony płyną bardzo wolno ...

Po drugie

Prędkosć światła to. C a dokładniej prędkosć rozprzestrzeniania sie fali EM ale w próżni

W kablu nie jest to C, ale trzeba to pomnożyć przez tzw współczynnik skrócenia który zawsze jest mniejszy od 1 :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.