Skocz do zawartości
IGNORED

Stereo ~4000zł

fdrey

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zastanawiam się nad wyborem mojego pierwszego zestawu stereo. Chciałbym kupić kolumny, wzmacniacz i odtwarzacz CD. Kwota, jaką chcę na to przeznaczyć, to ok. 3000-4000zł. Pokój, w którym to wszystko by się znajdowało ma 16 m^2. Słucham różnego typu muzyki. Przede wszystkim hardrock, metal, rock, (zespoły typu SOAD, Disturbed, Metallica, Motorhead, AC/DC, guns n' roses) oraz muzyki elektronicznej (np. Ratatat). Fajnie by było, aby można było na tym też czasem posłuchać czegoś z mocniejszym basem. Myślę raczej o sprzęcie używanym. Chyba, że nowe kolumny, a reszta używane? Proszę o jakieś propozycje i podpowiedzi.

https://www.audiostereo.pl/topic/96020-stereo-~4000z%C5%82/

Witaj,

z mojej strony mogę Ci zaproponować rozwiązania oparte na produktach fabrycznie nowych.

Biorąc pod uwagę wielkość pomieszczenia odsłuchowego oraz Twoje preferencje brzmieniowe, zwróciłbym Twoją uwagę na elektronikę NAD C316BEE / C515BEE z kolumnami Monitor Audio MR4. Zestaw zagra mocno, dynamicznie.

Alternatywnie mogę zaproponować Ci zestaw oparty na dobrej elektronice Cambridge Audio Azur 350A / 350C oraz zestawie kolumn KEF C7. Także spokojnie zmieścisz się w założonym budżecie nawet z okablowaniem.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy, które pozwolą Ci na wybór optymalnej konfiguracji zestawu.

W przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W tym przedziale kompletny zestaw nówek to będą najtańsze produkty, kupując rzeczy urzywane osiągniesz efekt ze 3 razy lepszy IMHO. Zastanów się też czy naprawdę opłaca ci się kupować CD, może lepiej odrazu pójśc w DAC'a/kartę dźwiękową i jeśli nawet nie dać sobie spokoju z krążkami zupełnie, to również zapodawać je z kompa - dwie pieczenie na jednym ogniu, plus teoretycznie lepszy dźwięk.

Konkretne marki używek to już zapewne każdy poleci ci inne, ja z oczywistych względów namawiam na stare marantze, a z kolumn acoustic energy i monitor audio.

Przy tych kwotach optymalnie będzie wydać do tysiaka na DAC, do tysiaka na wzmak i całą resztę wpakowac w kolumny.

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

z mojej strony mogę Ci zaproponować rozwiązania oparte na produktach fabrycznie nowych

Nigdy tego nie rób! Żadnych nowych urządzeń audio prosto ze sklepu. No chyba że masz nadmiar gotówki. Też kiedyś zaczynałem od zakupów a salonach firmowych audio. Później przy odsprzedaży traci się bardzo dużo. Na rynku wtórnym jest ogrom przyzwoitych urządzeń w rozsądnej cenie.

Zacznij od tego kolego będzie nieźle

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Właśnie jestem bardziej nastawiony na coś używanego. Dzięki za utwierdzenie mnie w tym. DAC, to jest to chyba dobry pomysł. Muszę się za jakimiś porozglądać. Co do kolumn, poleconych przez zeta-j, wolałbym podłogowe, ale do nich pewnie mój pokój jest za mały... Jaki wzmacniacz byłby dobry do podanych kolumn? Coś z Rotela, bo często są ta firma przewija się w różnych wątkach, byłoby dobre? Proszę o jakieś dalsze sugestie.

Podłogówki też mogłyby być tyle że nie od razu duże, ale coś z mniejszych.Takie są np.Dali Zensor 5, ale z używanych będzie ciężko, nowe tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tyle, że trochę mało by zostało na elektronikę.Dynaudio potrzebują niestety w miarę mocnego wzmacniacza (skuteczność 84db) NADy z seri C35x powinny dać radę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .Tu masz jeszcze recenzje tych dynaudio

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do rocka proponował bym z miejsca bardzo dynamiczny i nieco ostrzejszy zestaw. Sam ostatnio zastanawiałem się nad podobnym tematem (w sensie "co by było gdyby") i doszedłem do wniosku, że niezłym zestawieniem mogły by być Epos Epic II + NAD 355BEE, do tego trzeba by dobrać jakiś CD. Tylko zastanawiam się, jak by te Eposy zagrały w 16 metrach.

<br />

Coś z Rotela, bo często są ta firma przewija się w różnych wątkach,<br />

<br />

jestem zwolennikiem rotela i polecam kupno RA-1062 lub trochę dołożyć i poszukać  RA-1070 bardzo dobry wzmacniacz i praktycznie nie ma problemu z dobraniem do niego kolumn , np. Dynaudio audience 50 lub 52 ,stworzą rewelacyjny zestaw do twojego pomieszczenia

Pozdrawiam

Tomasz

Do tej pory rozgladałem sie tylko za kolumnami podłogowymi, ale skoro wiekszość z was twierdzi, ze lepsze będa monitory, to chyba bedzie lepszy wybor. Te epos'y są do kupienia tylko nowe, za 2200zł. Te dynaudio są w podobnej cenie, ale używane. Czy to znaczy, że są lepsze? W wielu tematach polecane są kolumny paradigm monitor. Co o nich sądzicie? Szerzej będę się rozgladał w sobotę, bo teraz mam tylko internet w telefonie i nie jest to zbyt wygodne. Jeszcze co do DAC'a, w cenie ok. 1000zł na allegro jest dosyć mały wybór. Macie może jakieś konkretne modele, kgorymi powinienem się zainteresować?

Gość partick

(Konto usunięte)

nie patrz za audiofilską większością, bo nie będziesz miał basu z monitorów.

zwłaszcza w pomieszczeniu poniżej 20 m2.

rozejrzyj się za Tannoy Mercury M3/F3.

a co do wzmacniaczy, to jakie preferujesz brzmienie?

W wielu tematach polecane są kolumny paradigm monitor. Co o nich sądzicie?

Swego czasu usilnie lansowane przez różnej maści kolorowe szmatławce, to i ludziska się tego nałykali tonami,

a że później nie było komu takiej ilości sprzedać, to i "w wielu tematach polecane" były, żeby jakoś się tego pozbyć.

Wracając do tematu zakup sprzętu nowego w sklepie przy takim budżecie - duży błąd.

Zakup jakichkolwiek monitorów w tym budżecie do muzy jakiej słuchasz - jeszcze większy błąd.

No chyba że to będzie jakiś staroć w stylu Grungid Box 1500a czy 1600b trójdrożne "monitory" na 10 calowych wooferach,

to raz że za dużo nie wydasz, a dwa to dźwiękowo szczena opada, tylko że trzy to niestety design z epoki króla Ćwieczka,

ale za to żadne współczesne popierdółki, nawet trzykrotnie droższe nie mają do nich startu w niczym, choćby się skichały.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Przecież on ma 16metrowy pokój, skończcie z tym basem z monitorów, duża skrzynka 18-20cm głośnik i po sprawie dobry monitor też zagra basem.Zresztą co On kupi za te pieniądze z podłogówek monitory za tą samą cenę będą mieć lepsze "bebechy" .Fdrey dorzuć do listy jeszcze MonitorAudio RX2 dobre podstawkowce grają dosadnym basem, z żywiołową górą pasma do "ostrzejszego grania" jak znalazł (głośnik 20cm) używane chodzą po ok.2tyś

Gość partick

(Konto usunięte)

Zresztą co On kupi za te pieniądze z podłogówek monitory za tą samą cenę będą mieć lepsze "bebechy" .

tak, a zamiast standów, na taboretach postawisz, co?

koszty sa takie same, tylko skrzynka w podłogówkach większa.

tak, a zamiast standów, na taboretach postawisz, co?

koszty sa takie same, tylko skrzynka w podłogówkach większa.

Postawi na podłodze będzie gówniana scena za to basu będzie, że ho, ho :) Tak na poważnie używane standy można kupić za grosze.Kwestia DACa do 1000zł może lepiej kupić na razie k.dźwiekową np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jakoś nie wierzę, że tak tanie przetworniki zagrają lepiej od tej karty zaoszczędzone pieniądze przy kupnie źródła przeznaczyć na kolumny/wzmacniacz.

Ukryta Zawartość

W tej kwocie jak już większość radzi szukał bym w używkach. 3 lata temu stałem przed tym samym dylematem przy kwocie ok. 5000 zł . Stanęło na tym, że kupiłem nowe głośnik Proac studio 110 i używane 10 letnią micromegę stage 4 i audiolaba 8000A. Za cd i wzmacniacz dałem wtedy 1200zł Gra to do dziś , jestem bardzo zadowolony i nie zamieżam niczego zmieniać. Odnośnie monitorów w twoim metrażu to ja mam monitory w pokoju ok. 20 metrów i nie mam za mało basu. Jak komuś zależy na równowadze tonalnej to monitoru ( te duże) w tym metraży mogą być.

Chyba jednak wole coś z kolumn podłogowych. Jako, że na allegro nie ma takich kolumn Tannoy Mercury M3/F3, a w ogóle za ok. 2000zł jest mały wybór w używanych, to zacząłem czytać opinie o tych, które na allegro są dostępne. Bardzo zainteresowały mnie Roth Oli 40. Czytałem wiele pozytywnych opinii na ich temat, że są jednymi z najlepszych w tej cenie. W związku z nimi mam do Was pytanie, czy wersja Black różni się czymś oprócz koloru od wersji Maple? Ponieważ czarne są 2x droższe.

Bardzo zainteresowały mnie Roth Oli 40. Czytałem wiele pozytywnych opinii na ich temat, że są jednymi z najlepszych w tej cenie.

Oprócz czytania opinii czasami warto rzucić okiem na podpis pod nickiem ich autora.

Akurat jeśli chodzi o te kolumny, to 99% wpisów na forum pochodzi od branży handlującej tym czymś.

Powiem Ci tak - jak nie masz za dużo kasy do wydania, to zamiast się żenić z jakimś barachłem,

lepiej daj sobie na luz i zapoluj na jakieś polskie używki (QBA, Audiowave, Radmor, Sonus Oliva, Akkus, AkustyK itp.)

gdzie płacisz praktycznie za same głośniki, które w tych kolumnach są zamontowane albo i nawet mniej.

Oczywiście w ogromnej większości (przy tym budżecie) będą to monitory na podstawkę, ale zakup standów to są grosze

i zwróci się z nawiązką w jakości dźwięku, nieosiągalnym dla żadnych podłogówek w tej cenie, zwłaszcza tzw. "markowych"

gdzie 50% płacisz za wolnostojącą obudowę (która nic nie daje, tylko kosztuje) 30% za logo i 20% za całą resztę,

bo często gęsto wartość przetworników w takich kolumnach, to jest jakieś 200-400zł za komplet do dwóch sztuk.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
Gość partick

(Konto usunięte)

Jeszcze co do DAC'a, w cenie ok. 1000zł

możesz kupić Squeezebox Touch na Amazon UK za £174.

http://www.amazon.co...&pf_rd_i=468294

a tu masz Mission w całkiem przystępnych cenach http://allegro.pl/listing.php/search?category=20072&change_view=1&order=pd&sg=0&string=mission

Z podłogówek które nie będą szaleć za bardzo basem w niewielkim pokoju może coś od KEFa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) słuchałem ich kiedyś w salonie grały całkiem przyjemnie ładnie budowały stereofonie, dźwięk odrywał się bez problemu od nich do tego mają dobry nowoczesny wygląd :) Trochę na ich temat

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poczytam coś o podanych przez Ciebie typach. Jednak z początkowych obserwacji widzę, iż znalezienie głośników tych producentów będzie bardzo ciężkie, szczególnie używanych :/

A kto mówił, że będzie łatwo :)

Znalazłem trochę informacji o głośnikach QBA:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mają one dosyć pozytywne opinie. Podane są tu informacje o ich cenach. Te pierwsze 2500zł, drugie i trzecie ~2000zł. To chyba dobra cena, jak na nowe? Ciekawy jestem, czy te ceny są aktualne przy zakupie bezpośrednio od producenta(czy w ogóle prowadzą oni sprzedaż, bo na stronie chyba nie ma informacji na ten temat?). Na allegro są one droższe o 500-600zł. Z tego co udało mi się wyczytać, to użyte tu elementy są bardzo dobre jak na tą klasę cenową, a i wykonanie także jest jak najbardziej poprawne.

Edit:

znalazłem cennik na ich stronie. Ceny są jednak takie jak na allegro.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem dlaczego, ale zdecydowany jestem jednak na podłogowe.

Z polskich marek, jedyne, które znalazłem, to te firmy QBA. Zastanawiam się nad modelami

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Jedyne co mnie martwi, to opinie, że nie są one najlepsze do rocka, czy metalu. Ktoś może coś o tym powiedzieć? Jaki wzmacniacz byłby do nich dobry? Czy są to kolumny wymagające i muszą mieć jakiś mocny wzmacniacz? Jeszcze co do sklepu salonypatronackie.istore.pl, prosiłbym o jakieś opinie na jego temat.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W tym przedziale kompletny zestaw nówek to będą najtańsze produkty,

4 tys. to najtańsze produkty? :

- Onkyo A-9155 - 700 zł

- Koda K-5400F - 700 zł

- Harman Kardon HD 980 - 750 zł

... 2150zł, czyli okolice połowy budżetu. ... i to co podałem wcale nie jest najtańsze.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.