Skocz do zawartości
IGNORED

HD 650 - zmiana kabla

spnmdm

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jaki kabel zamiast oryginalnego moglibyście polecić do HD 650.

Z tego co znalazłem są:

Moon Audio - Silver Dragon

Cardas

co o nich sądzicie, a może polecicie coś innego (może tańszego:))

Cayin a88T MK I, Diapason Adamantes III, Questyle CMA 600i

https://www.audiostereo.pl/topic/96018-hd-650-zmiana-kabla/

Kabel na conducfilu jest dobry natomiast jakbyś jednak chciał spróbować "różnych smaków" w HD650 to ja przerobiłem 3 kable w nich (prócz fabrycznego) - Caradas, Canducfil i Double Hellix Nucleotide i mogę szczerze powiedzieć że najbardziej podoba mi się DHC. (zapleciony z 4 żył) To co ostatnio mi się nasuwa na korzyść DHC to jasność, otwartość dźwięku połączona z ciekawym efektem "wypolerowania" góry. Jest to kabel który dodaje HD-kom przestrzeni, trzyma świetnie ten ich basior w ryzach i nadaje mu szybkości. Większa ilość szczegółów jest podana w HD650 z tym kablem w zauważalnie przyjemniejszy sposób w stosunku do fabrycznego kabla jak i innych których słuchałem. Na fabrycznym kablu HD650 są dla mnie zbytnio zmulone, spowolnione, przyciemnione - tak to słyszę. Zastosowanie DHC zbliża HD650 do bardziej neutralnego przekazu, jest jaśniej ale - co najważniejsze - nie jest wcale bardziej sucho czy natarczywie, natomiast oczywiście podbarwienie dźwięku za które niektórzy te słuchawki kochają a inni nienawidzą zostaje zarówno z fabrycznym kablem jak i DHC. Ale dla mnie najbardziej "efektowną" korzyścią po przesiadce z innych kabli na DHC jest większa przestrzenność, trójwymiarowość i lepsze budowanie planów połączone ze zdecydowanie lepszą separacją instrumentów. Te kilka kabli które zrobiłem na Canducfil i Double Hellix Nucleotide wyglądały tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-20900-0-29169200-1343807100_thumb.jpg

post-20900-0-98488500-1343807100_thumb.jpg

post-20900-0-80996000-1343807101_thumb.jpg

post-20900-0-57986100-1343807102_thumb.jpg

post-20900-0-28414200-1343807103_thumb.jpg

post-20900-0-89269500-1343807103_thumb.jpg

post-20900-0-77926100-1343807104_thumb.jpg

post-20900-0-57777600-1343807105_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to się nazywa konkretna odpowiedź na zadane przeze mnie pytanie:) co mnie dalej interesuje to czy istnieje możliwość testu oraz ceny kabli

Cayin a88T MK I, Diapason Adamantes III, Questyle CMA 600i

• 1 rok później...

janiq - tez sie zaczynam powoli rozglądać ze zmianą kabla w moich H650, bo tak jak napisałeś czuje identycznie to zamulenie i troche przygaszoną górę, brakuje mi troche jasności i krystaliczności na górze w nich.

Czy to zamulenie i przygaszona góra w HD650 to efekt stockowego kabla czy bardziej zestrojenia tych słuchawek ?

Czy taka zmiana na tego DHC byłaby najodpowiedniejsza na moje potrzeby ?

Obawiam sie tylko jednego mam je podłączone przez przedłużacz słuchawkowy zrobiony na kablu Mogami 2534 z wtykami Neutrik, czy jedno z drugim sie zgra :) czy ten Mogami jest transparentny jak uważasz ?

Najlepiej kupic kabel o wartosci samych sluchawek. Wtedy wespniesz sie na szczyt. Tak twierdza forumowi specjalisci od Hi-Endu. Nie bede palcami pokazywal, bo nie ladnie, choc oni napewno by to zrobili. Taka zasciankowa arystokracja.

?👈

Heh dziś właśnie patrzyłem te kabelki Toxica a dokładnie model Silver Poison, sam nie wiem tani nie jest ale tak jak piszesz wiele osób chwali na head-fi i słyszą niby różnice miedzy stockowym kablem który jak sie wielu wypowiada tu i tam zamula, także coś chyba musi w tym być.

Kiedyś próbowałem prześledzić co kto zmienia - w przypadku HD800 wielu po kupieniu Silver Widow sprzedawało Cardasy i Black Moon'y. Może rzeczywiście kabelki od Franka Donghi są tak dobre.

Biorąc pod uwagę ceny Cardasa Clear czy ALO to nawet Silver Widow jest okazją.

Wymieniłem dwa maile z t-cables, odpowiedź była w ciągu dwóch dni, ostatnio jakiś poślizg (chciałem dograć szczegóły) - tyle że tym razem wysłałem z domowego maila, a ponoć nie zawawsze dochodzą na gmaila maile od mojego dostawcy poczty. Przerażający jest okres czekania na toxic kable - kilka tygodni (a drzewiej bywało że kilkanaście).

Za ok 200 zł masz condicful sonolene. Duża poprawa w każdym aspekcie w stosunku do kabla fabrycznego. Na forum mp3store pewni ludzie robią na zamówienie.

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

a co myślicie o zastosowaniu takiego kabla ? oczywiście podwójnie na każdy kanał

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A może rzeczywiście lepiej zrobić przesiadkę z HD650 na HD600, brakuje mi tej jednak góry z większą ostrością krystalicznością.

Czy HD600 mi to zapewnią ?

W sumie trochę mi ich szkoda bo nie dawno zakupiłem i tylko bym stracił :( ale tak to jest jak sie nie posłucha na miejscu kilku modeli, tylko akurat takiej możliwości nigdzie nie miałem.

sluchalem jednych i drugich, wg mnie recenzje z Head-fi sa przerysowane, nie ma wiekszych roznic. Mialem tez nowe HD650 gdzie mialo byc wiecej gory itd i wcale nie jest, na pewno nie w porownaniu do 600tek.

• 1 miesiąc później...

Zrobiłem przesiadkę z HD650 na HD600 i jestem teraz duzo bardziej zadowolony z dźwięku, HD600 mają idealnie krystaliczną niestłumioną górę przez to więcej detali, jak i średnica jest tu neutralna nic nie podbarwione jak w HD650, Ogólnie inna bajka i to na duży plus dla osób które preferują neutralne soczyste granie, na pewno nie są suche w przekazie.

W HD650 ciągle mi brakowało trebli na większości utworów, a średnica była zbytnio przesłodzona, także postanowiłem się nie męczyć tylko posłuchać HD600 i bingo takie granie lubię i uważam za właściwe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.