Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z dźwiękiem HD z laptopa

marianowic

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jako że to mój pierwszy post na tym forum, to witam wszystkich!

Mam pewien problem z puszczaniem filmów BluRay Rip z laptopa na kinie domowym.

Otóż chciałbym uzyskać dźwięk HD (filmy które oglądam mają zakodowaną co najmniej ścieżkę DTS), niestey dzieje się coś dziwnego.

Kiedy w VLC Media Player, w opcjach: "Dźwięk->Urządzenia Dźwiękowe" wybieram SPDIF (tak chyba mam uruchomić dźwięk HD), amplituner widzi już kodowanie DTS, jednakże co chwilę dźwięk jest urywany na około 0.3 sekundy, a w ampi znikają ikonki głośników (tak jakbym je odłączał). Oczywiście wszystko wraca do normy, ale tylko na chwilę. Czas między tymi urwaniami jest losowy - niekiedy co kilka sekund, niekiedy co kilka minut.

Może to problem z ustawieniem kodeków, może coś z kartą w laptopie. Niestety nie mogę sobie z tym poradzić już od jakiegoś czasu.

Może ktoś z Was miał już i rozwiązał podobny problem.

Z góry dziękuję z pomoc.

Pozdrawiam

marianowic

Konfiguracja:

Laptop podłączony z ampi przez HDMI

Laptop: Sony Vaio VPCEB1S1E (grafika: ATI Mobility Radeon HD 5650)

Kodeki: K-Lite + AC3Filter

Ampi: Yamaha RX-V465

a) od kiedy VLC korzysta z zewnetrznych kodekow?

b) zaktualizuj sterowniki do karty graficznej i sterownik do czegos brzmiacego jak "ati hd audio" i sprawdz czy karta ma na pewno mozliwosc wypuszczania dzwieku wielokanalowego

c) sprawdz na innym kablu hdmi, najlepiej krotszym i dobrej jakosci

d) sprawdz opoznienie dpc komputera (www.thesycon.de/deu/latency_check.shtml)

server unreachable;--

b) zaktualizuj sterowniki do karty graficznej i sterownik do czegos brzmiacego jak "ati hd audio" i sprawdz czy karta ma na pewno mozliwosc wypuszczania dzwieku wielokanalowego

Witam.

Opcja b) naprawiła wszystko.

Nie było to łatwe, bo Sony nie pozwala "za bardzo" samemu instalować sterowników karty graficznej, ale jakoś dałem rady.

Dzięki wielkie i pozdrawiam

• 7 miesięcy później...

Mam problem z dźwiękiem wielokanałowym.

Laptop Dell Latitude E6520 podłączony przez HDMI z:

Amplituner HK AVR 760.

Problem jest ponieważ nie widzi dźwięku wielokanałowego, tylko można wybrać Logic 7 i inne "sztuczne wielokanałowe".

Odtwarzam Best playerem. Z czym sugerujecie powalczyć?

W ustawieniahc programu musisz wybrać aby na wyjscie dźwiękowe szedł dzwiek multikanałowy. Jak kolega wyzej jak i ja ustawiamy to w programie VLC player tam jest to zorganizowane najlepiej. KM player także to dopuszcza.

W przypadku HDMI sprawa może być inna. Otóż HDMI jest wpietę do karty graficznej a nie ajk optyk do muzycznej. I sam się zastanawiam czy wyjscie multikanałowe po HDMI jest możliwe? Producenci kart moga zapewnić jednak wyjscie tylko stereo. mialem to keidyś sprawdzić u mnie ale na leniwca korzystam cały czas z optyka.

Wczoraj tak na szybko sprawdziłem - w programie VLC ustawiłem na spdif i pojawiło się na wzmacniaczu DTS a po chwili z powrotem logic7 i nie ma opcji w menu rzeby to przestawić, a może ja nie umiem :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.