Skocz do zawartości
IGNORED

Pytanie o ampilitunery Yamaha

Makrys

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Jestem na etapie kupna kina domowego z firmy Yamaha.

Na sam amplituner mogę przeznaczyć max 3000 zł + 1000 na blu rey i około 1500 zł za fronty do tego zestawu.

Będzie to grało w pokoju 16 m . Kino + muza ( 40% + 60 % )

Czy możecie wypowiedzieć się na temat n/w ampli:

Yamaha RX-V673

Yamaha RX-V771

Yamaha RX-V773

Yamaha Aventage RX-A810

Jako fronty myslałem o: JBL NORTHRIDGE E80 lub RotH Oli 30

co wy na to ?

W tej chwili używam następujący zestaw:

DVD-S540

HTR-5630RDS

i kolumny Eltax Discowery 5.0 moim skromnym zdaniem nawet to przyzwoicie grało.

Pozdrawiam

Krystian

https://www.audiostereo.pl/topic/95989-pytanie-o-ampilitunery-yamaha/

Witaj,

Biorąc pd uwagę wielkość pomieszczenia oraz założony budżet, zdecydowanie najlepszym wyborem będzie konfiguracja Yamaha RX-A810 /BD-S473 oraz kolumny Wharfedale Diamond 10.6 lub przy trochę wyższym budżecie (rzędu 200 zł. na całym zestawi) Kef C7.

Jbl dobrze rawdzi się w odsłuchach kina domowego, przy muzyce jednak będzie bardzo brakować środka pasma. Kef byłby idealnym rozwiązaniem.

Ewentualnie (znowu trochę drożej) propoowałbym Ci kolumny Tonsil Pulse.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy, które pzwolą Ci na wybór optymalnej konfiguracji.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Model BS-S473 jest nowszy, bardzo uproszczono go pod względem sekcji audio skupiając się na dobrym wyjściu cyfrowym (konfiguracja z połączeniem cyfrowym pomiędzy amplitunerem i BD jest już teraz standardem, warto tylko zainwestować w dobry przewód HDMI). Na plus natomiast nowego modelu jest większa szybkość pracy oraz funkcja umożliwiająca sterowanie urządzenia za pośrednictwem apliacj AV Controller (na iOs i Android).

Ewentualnie można poczekać z zakupem odtwarzacza Blu-Ray do momentu pojawienia się modelu BD-S673 - http://europe.yamaha.com/en/products/audio-visual/blu-ray-players/bd-s673_g/?mode=model

Serdecznie zapraszam na odsłuchy, jest oczywiście możliwość porównania obydwóch odtwarzaczy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Przepraszam ale Yamaha kojarzy mi się bardziej z motocyklami aniżeli sprzętem RTV. Jakoś nie mam przekonania do amplitunerów tej firmy.

Luxman L-507uxII+CD D-05; Sonus Faber Sonetto III

Waldek1968 to proszę przedstaw jaki wg Ciebie jest dobry sprzęt.

Preferuję amplitunery Denona począwszy od serii 38XX. Nie chciałem przez to powiedzieć, że amplitunery Yamahy są złe. Po prostu skojarzyło mi się z firmą Daewoo, która produkuje (produkowała) praktycznie wszystko od samochodów, poprzez sprzęt AGD do sprzętu RTV. A jak to się mówi, produkując wszystko niczego nie da rady zrobić na 100% dobrze.

Na sam amplituner mogę przeznaczyć max 3000 zł + 1000 na blu rey i około 1500 zł za fronty do tego zestawu.

To trochę dziwne ze chcesz przeznaczyć większą kasę na amplituner jak na kolumny frontowe zazwyczaj inwestuje się odwrotnie na kolumny

przeznacza się najwięcej kasy ,ale wracając do tematu proponuję zainteresować się używaną Yamahą chodzby RX-V1900 ja miałem kiedyś

tą yamahę i wymieniłem ją na RX-V3900 i praktycznie nie poznałem między nimi różnicy .Yamahę rx-v1900 kupisz w ładnym stanie za ponad 1000zł. i na pewno będzie dużo lepsza od tych wymienionych modeli przez Ciebie a resztę kasy zainwestuj w kolumny co sprwi większą tobie radość z słuchania muzyki

Pozdrawiam

Tomasz

tomaszE

Bardzo dziękuje za twoje rady . Jest to pierwszy zestaw który składam samodzielnie od podstaw. ( Zawsze kupowałem gotowe zestawy ). Może za Twoją radą zmieni ęmój zakres poszukiwań.

A jakie kolumny proponujesz do RX-V1900 lub RX-V3900?

do yamahy raczej proponuję szukać jasne kolumny

Takie stwierdzenie można równie dobrze odczytać dosłownie, że chodzi o kolor okleiny, a zapewne nie o to tu chodzi. Jak się pisze to trzeba napisać tak aby nawet laik zrozumiał.

Przepraszam za pytanie: co oznacza stwierdzenie jasne kolumny? Jak to poznać?

Witam

Postaram się to tobie wytłumaczyć w prosty sposób na przykładzie zwykłego wzmacniacza który to posiada regulację barw jak i wysokich tak i niskich ,to ze napisałem ze Yamaha dobrze gra z jasnymi kolumnami to znaczy ,odnoszę się do regulacji barw w wzmacniaczu i dla przykładu niektóre kolumny grają jak by w wzmacniaczu gałkę od tonów wysokich przekręcić na plus i w tym przypadku uzyskujemy więcej wysokich ,to w powiedzeniu audio co niektórzy powiedzą ze są to kolumny które grają jasno a gdy będą grały ciemno to znowu odnosząc się do wzmacniacza i przekręcimy gałkę tonów wysokich na minus to własnie takie kolumny będziemy poszukiwać do jasnej elektroniki, ,i nie wywołując niepotrzebnego tematu dla znawców nie będę pisał o przewodach itp.

Dlaczego napisałem ze Yamaha potrzebuje jasnych kolumn, dlatego ze znawcy tej marki wiedzą ze yamaha nie należy do jasno grającej elektroniki ,a marki kolumn które tobie poleciłem idealnie nadają się do współpracy z Yamahą

Jak to poznać?

tego się nie da zobaczyć wzrokowo tym bardziej jeśli nie posiadasz większego obeznania w kolumnach, najlepiej co mogę tobie poradzić to jeśli masz taką możliwość i będziesz w posiadaniu amplitunera to przy zakupie kolumn zabrać ze sobą sprzęt podłączyć do kolumn i odsłuchać i w tym przypadku sam stwierdzisz czy to brzmienie tobie odpowiada

Jak się pisze to trzeba napisać tak aby nawet laik zrozumiał.

przepraszam ze nie pomyślałem o koledze jako o kimś , który stawia pierwsze kroki z znajomością audio ,ale ja bym na waszym miejscu nie starał się dogryzać innym tylko sam próbował wytłumaczyć ,widać ze dobry z Ciebie ktoś

Pozdrawiam

Tomasz

przepraszam ze nie pomyślałem o koledze jako o kimś , który stawia pierwsze kroki z znajomością audio ,ale ja bym na waszym miejscu nie starał się dogryzać innym tylko sam próbował wytłumaczyć ,widać ze dobry z Ciebie ktoś

Wcale nie chciałem nikomu dogryzać. Chodziło mi o to, że to forum czytają nie tylko znawcy ale także i laicy. Używając pewnych określeń należałoby je pokrótce wyjaśnić, co widać po pytaniach Makrysa.

Postaram się to tobie wytłumaczyć w prosty sposób na przykładzie zwykłego wzmacniacza który to posiada regulację barw jak i wysokich tak i niskich ,to ze napisałem ze Yamaha dobrze gra z jasnymi kolumnami to znaczy ,odnoszę się do regulacji barw w wzmacniaczu i dla przykładu niektóre kolumny grają jak by w wzmacniaczu gałkę od tonów wysokich przekręcić na plus i w tym przypadku uzyskujemy więcej wysokich ,to w powiedzeniu audio co niektórzy powiedzą ze są to kolumny które grają jasno a gdy będą grały ciemno to znowu odnosząc się do wzmacniacza i przekręcimy gałkę tonów wysokich na minus to własnie takie kolumny będziemy poszukiwać do jasnej elektroniki, ,i nie wywołując niepotrzebnego tematu dla znawców nie będę pisał o przewodach itp.

Nie tylko podbicie tonów wysokich na charakterystyce przenoszenia kolumn decyduje o tym, że kolumny mają brzmienie jasne. Wpływ ma jeszcze obniżony poziom tonów niskich, i to nawet tych w wysokim podzakresie (100 - 200 Hz).

Dlaczego napisałem ze Yamaha potrzebuje jasnych kolumn, dlatego ze znawcy tej marki wiedzą ze yamaha nie należy do jasno grającej elektroniki ,a marki kolumn które tobie poleciłem idealnie nadają się do współpracy z Yamahą

Nie wiem jak obecne generacje, ale starsze Yamahy rzeczywiście grały dosyć ciemno. Mogą też dobrze zagrać z kolumnami neutralnymi. Ale już z B&W tworzyły dźwięk chłodny, dość ostry - zdecydowanie wina kolumn.

Nie tylko podbicie tonów wysokich na charakterystyce przenoszenia kolumn decyduje o tym, że kolumny mają brzmienie jasne. Wpływ ma jeszcze obniżony poziom tonów niskich, i to nawet tych w wysokim podzakresie (100 - 200 Hz).

to tylko było takie proste wyjaśnienie dla kolegi który zaczyna z sprzętem audio ,a tak naprawdę to jakie są wpływy na to ze kolumny są jasne czy neutralne i te mniej lub więcej znane i kupowane to ma wpływ dużo więcej czynników i jak np. same głośniki które są użyte i to jak jest zaprojektowana zwrotnica i wykonanie samej obudowy to decyduje jak one grają i do jakiej elektroniki będą najlepiej pasować ,a przede wszystkim to nasz budżet na który to sobie możemy pozwolić

Pozdrawiam

Tomasz

Makrys

polecam kupno tego amplitunera jesli kolorystycznie będzie pasował

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

na pewno zagra w stereo i w kinie dużo lepiej jak te co wymieniłeś ,i trochę kasy zostanie ,a kolega który to sprzedaje jest sprawdzony i pewny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

Tomasz

Handlarze probuja ci wcisnać jakies używane gówno - nie daj się zrobić w ch... .

Amplituner do kina musi być jak najnowsze żeby obsługiwał wszytskie formaty a żadne dekodery w żródle nie pomogą bo i tak wysyłać trzeba cyfrowo światłowodem a nie jkimś gównianymi czinczami. Wybrałeś bardzo dobra palete modeli wszystkie są znakomite. JBL i Whaferdale sobie odpuść ja Ci polecam kolumny oryginalne Yamaha ewentualnie jezeli chcesz coś lepszego to Pylon.

Handlarze probuja ci wcisnać jakies używane gówno - nie daj się zrobić w ch... .

Amplituner do kina musi być jak najnowsze żeby obsługiwał wszytskie formaty a żadne dekodery w żródle nie pomogą bo i tak wysyłać trzeba cyfrowo światłowodem a nie jkimś gównianymi czinczami. Wybrałeś bardzo dobra palete modeli wszystkie są znakomite. JBL i Whaferdale sobie odpuść ja Ci polecam kolumny oryginalne Yamaha ewentualnie jezeli chcesz coś lepszego to Pylon.

kolego ja nie jestem handlarzem ,a to ze piszesz o tym ze amplituner powinien obsługiwać wszystkie formaty na dzień dzisiejszy i tylko taki powinieneś kupić to dla znawców takie słowa nie mają żadnej wartości i można równie dobrze napisać kupuj wszystko co nowe wejdzie z dziedzinę kina domowego czy nowości elektroniki ,przecież to się zmienia z dnia na dzień ,a nie wiesz o tym że yamaha starej generacji jest dużo lepsza od nowej ,i praktycznie tak się dzieje w wszystkich dziedzinach ,idziemy do przodu ,ale coraz więcej na naszym rynku powstaje partactwa ,czyli coś co dzisiaj jest modne ale nie będzie miało żadnej wartości za parę lat ,i to samo dzieje się z Yamahą i innymi firmami

Na 99% zdecydowałem się na Yamaha RX-A1010

dobry amplituner ale do KD, do stereo to już nie jest to co kiedyś robiła Yamaha

Pozdrawiam

Tomasz

W nowe Yamahy to nie polecam się pchać, jak już to w topowe używane wzmaki do kina począwszy od DSP-A1. Nie mają w przeciwieństwie do nowości zbędnych bzdetów ale tam jest porządna obróbka sygnału. Miałem RXV-1800 i uważam to za nieporozumienie, miałem też RXV-795 starszy i prostszy w obsłudze i niestety dzwiękowo lepszy. Pozdrawiam!

Handlarze probuja ci wcisnać jakies używane gówno -

Funkcjonalność najnowszego sprzętu Yamahy jest wysoka, racja, tylko co z tego skoro za nowymi technologiami nie poszła jakość dźwięku. Jeśli ktoś zamierza więcej słuchać muzyki na amplitunerze nieporozumieniem jest zakup amplitunera. Nie każdego stać na model za 10.000 złotych aby połączyć KD i Stereo. Dlatego pomysły zakupu starszych aczkolwiek sprawdzonych i uznawanych modeli nie są wcale złe. I raczej Obecnie produkowane KD w cenie do 2500 złotych to gówno. Modele napaćkane nowościami, tylko dźwięk jakiś taki nijaki, suchy i drewniany.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Dlatego pomysły zakupu starszych aczkolwiek sprawdzonych i uznawanych modeli nie są wcale złe. I raczej Obecnie produkowane KD w cenie do 2500 złotych to gówno. Modele napaćkane nowościami, tylko dźwięk jakiś taki nijaki, suchy i drewniany.

Brawo :) nareszcie kolega pisze coś z jajem :)),JA to też potwierdzam ze te nowości, to tak naprawdę mącenie w głowach ,kiedyś jak się kupiło budżetowy amplituner do KD to było fajne kino, a stereo też niczego sobie ,a na chwilę obecną jak kupimy budżetówkę do KD to prawie ,( zaryzykuję napisać ze) wszystkie firmy gonią się tak aby nawsadzać co najwięcej gównianych nowinek z których praktycznie większość użytkowników po jakiś czasie nie korzysta .

Napiszę dla przykładu że ja sam jestem miłośnikiem KD i też lubię muzykę ,na tym forum znajdzie się duże grono które też lubi i jedno i drugie więc ja w moim przypadku zrobiłem tak ze mam oddzielnie stereo i dołączony procesor KD , wraz z końcówkami mocy do pozostałych kolumn dla KD ,,rozumie ze nie wszystkich stać aby zrobić taką kombinację ,dlatego poradzę tym którzy będą chcieli z swojego amplitunera korzystać z słuchania muzyki czy to w większej czy też w mniejszej ilości to rozglądnijcie się za czymś starszym z podstawowymi funkcjami KD plus hdmi ,bo na pewno uzyskacie więcej radości z odsłuchu muzyki i w kinie wam niczego nie zabraknie.

Pozdrawiam

Tomasz

Każdego potencjalnego klienta KD powinno zastanowić że często każdy nowy, niby nowocześniejszy i zaawansowany technicznie sprzęt jest w tej samej cenie lub nawet tańszy. Dopłacają nam ??? Bardzo chwalony przeze mnie amplituner AV Yamahy RX-V-795a gdzieś w 2000 roku kosztował 3500 złotych i prezentował bardzo przyzwoity dźwięk w stereo. Po nim pojawiły się świetne, kapitalne, naszpikowane nowościami i cudownymi możliwościami amplitunery. Były podobnej a nawet większej mocy, kosztowały jednak już około 2000 złotych. W bezpośrednim porównaniu jakby ktoś podłączył boomboxa.

Jednakże w reklamówkach i firmowych folderkach pisano o niesamowitych możliwościach i nowych wyjściach.

Niestety okrojono ścieżkę dźwiękową, i o tym już nie pisano.

A nowe Yamahy o podobnej jakości dźwięku co 795a kosztowały już ........6000 złotych.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Do Yamahy proponuję Tannoy Mercury V4. Grają bardzo jasno i moim zdaniem lepiej niż wiele kolumn o 1000 zł droższych. I zgadzam się z przedmówcami, że jeśli ma być 60% muzyki, to 1500 zł na kolumny jest mało.

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.