Skocz do zawartości
IGNORED

Oryginalność płyt CD-Audio

AnalnyBandyta

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w temacie kupiłem kilka płytek na allegro i mam wątpliwości co do ich oryginalności poczytałem juz troche na ten temat i dowiedziałem sie tyle ze w dzisiejszych czasach mamy tak dobre podróbki ze bez porównania z oryginałem praktycznie nie ma szans tego wykryc. Gdzies jednak przeczytałem że istnieje jakis specjalny program na kopmputer żeby to sprawdzic i tu jest moje pytanie czy komus cos na temat tego programu wiadomo ?

Ja kupiłem płytkę używaną na allegro i dopiero przy oględzinach wyszło, że to wydanie prawdopodobnie rosyjskie (na licencji grammy). Macie doświadczenia z takimi wydaniami? Mam się spodziewać, że oryginał zagrałby lepiej? Czy należy zminusować sprzedającego na allegro za to, że nie podał informacji?

Wiesz, kopia Mony Lisy może wyglądać lepiej niż oryginał. Ale to zawsze kopia.

A nie przeszkadza Ci to, że prawdopodobnie kupiłeś pirata? Myślałem, że w takiej sytuacji jakość nie ma żadnego znaczenia.

W "ślepym" odsłuchowym teście raczej nie ma szans na odróżnienie pirata "tłoczonego" od oryginału...

Przynajmniej ja nie mogłem odróżnić kopii od oryginału, są - jak dla mnie - identyczne, żadnej różnicy nie usłyszałem.

Mówię tu oczywiście o walorach brzmieniowych.

I oczywiście mam na myśli "tłoki", a nie płyty nagrywane na nośnikach CD-R, choć i z tymi miałbyś zgryz.

Co innego rzeczywista wartość takiej płyty, bo oczywiście co oryginał, to oryginał...

oraz to , że często kopie mniej oryginalne są wykonywane często za wiedzą i zgodą twórcy,wydawcy itp bo jednak podatki od oryginałow są przejadane przez polityczne elity a w kopiach mniej słusznych nie ma podatków a zostaje czysty dochód przejadany przez twórców , producentów i dystrybutorów.

Pamiętaj ze legalność produktu polega na tym że oryginał jest obciążony podatkiem z którego świetnie żyja "elyty: polityczne,rządzące, Jeśli zysk trafia z pominięciem elit to jest to działąnie mafijne.

oraz to , że często kopie mniej oryginalne są wykonywane często za wiedzą i zgodą twórcy,wydawcy itp bo jednak podatki od oryginałow są przejadane przez polityczne elity a w kopiach mniej słusznych nie ma podatków a zostaje czysty dochód przejadany przez twórców , producentów i dystrybutorów.

Pamiętaj ze legalność produktu polega na tym że oryginał jest obciążony podatkiem z którego świetnie żyja "elyty: polityczne,rządzące, Jeśli zysk trafia z pominięciem elit to jest to działąnie mafijne.

Jeśli twórca ma prawa do swojego dzieła, to produkt jest oryginalny. Jeśli nie, to niestety, wydaje coś nielegalnie. Reszta tekstu to jakiś bełkot.

Exact Audio Copy potrafi policzyć i porównać sumę kontrolną z odpowiednią bazą.

Przy czym płyty może w niej nie być.

Może nie być, to raz, a dwa, że przy kilkunastu różnych tłoczeniach numery nie muszą się zgadzać (wyświetli się odpowiedni komunikat).

Tak jak w temacie kupiłem kilka płytek na allegro i mam wątpliwości co do ich oryginalności poczytałem juz troche na ten temat i dowiedziałem sie tyle ze w dzisiejszych czasach mamy tak dobre podróbki ze bez porównania z oryginałem praktycznie nie ma szans tego wykryc. Gdzies jednak przeczytałem że istnieje jakis specjalny program na kopmputer żeby to sprawdzic i tu jest moje pytanie czy komus cos na temat tego programu wiadomo ?

Po pierwsze sprawdź czy płyty mają kod ifpi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A jak tak dla wyjasnienia napisze, pamietajcie jesli kupujecie plyty i nie robicie to w pewnych oficjalnych miejscach i dzieki temu czesto zdarzaja wam sie podrobki to pamietajcie ze tym sposobem dosc ze nie wspomagacie branzy muzycznej (akurat to jest dla mnie obojetne bo oni i tak maja fortuny wiec jedynie szkoda tylko artystow ktorzy i tak za wiele w sumie nie maja z tych plyt) to co GORSZA wspomagacie zorganizowane grupy przestepcze, luz lepiej sciagnac z sieci i wypalic zamiast kupowac z niepewnych zrodel CD,

nalezy to zapamietac i tym sie absolutnie kierowac kupujac cd

I na koniec, w nieoficjalnych miejscach jest wiecej nielegalnych cd jak wam sie wydaje

chwilowy brak działalności w audio.

Gość

(Konto usunięte)

Po pierwsze sprawdź czy płyty mają kod ifpi

1. Nie wszystkie oryginalne płyty posiadają kod IFPI, dotyczy to szczególnie pierwszych wydań.

Poza tym niektóre, często niezależne wytwórnie, wciąż kodów nie posiadają, bo nie są "zrzeszone".

2. Obecnie na większości pirackich wydań (vide: "Made in Hong Kong") takie kody są już tłoczone i, o zgrozo, zaczynają być poprawne, bo wcześniej różnie to bywało. I teraz masz np. niby "japońskiego" pirata z Hong Kongu, a IFPI się zgadza - tu jest tabela: http://www.musik-sammler.de/wiki/index.php?title=Herstellungsland_%28CDs_/_DVDs%29

Może nie być, to raz, a dwa, że przy kilkunastu różnych tłoczeniach numery nie muszą się zgadzać (wyświetli się odpowiedni komunikat).

EAC rippuje ścieżkę i liczy sumę kontrolną pliku. Treść płyty raczej nie zmienia się przy różnych tłoczeniach. Jeśli EAC wykaże, że jest OK, to zawartość płyty jest na 100% zgodna z oryginałem.

Co do kupowania "oryginalnych" płyt ze wschodu - ja już miałem wizytę na policji (jako świadek w sprawie) po wpadce takiego jednego magika z Allegro.

EAC rippuje ścieżkę i liczy sumę kontrolną pliku. Treść płyty raczej nie zmienia się przy różnych tłoczeniach. Jeśli EAC wykaże, że jest OK, to zawartość płyty jest na 100% zgodna z oryginałem.

Wystarczy, że offset będzie inny od tej płyty, która jest w bazie AccurateRip i EAC poda Ci komunikat, że zgranie nie jest akuratne, bo możesz mieć inne tłoczenie, ale nie wiesz czy masz inne tłoczenie czy płytę z mp3, bo taki sam komunikat dostaniesz jak zgrasz płytę z mp3 ;) :) .

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Gorzej, jak w bazie będzie np pirat i wykaże zgodność.

Jeśli owe płyty były kupowane od użytkowników GOLABD albo DARKMANKA32 to najprawdopodobniej jest to pirat.

Ukryta Zawartość

Ludzie bardzo ładnie dziękują za zakupione piraty. Nawet, jak im się zwróci uwagę, że kupili piraty, to praktycznie nic z tym nie robią. Najczęściej machają ręką.

Ukryta Zawartość

Kiedyś sam kupiłem kupiłem płytę u "darkmanki". Oczywiście pirat. Płyta była niemal przeżroczysta. Szczególnie dobrze to było widoczne pod światło. Kasę jednak odzyskałem.

płytki to

Big L - Lifestylez ov da poor & Dangerous

Jeru The damaja - Sun Rises in the east

oraz Psycho Realm - Psycho Realm (jedyna nowa reszta kupiona od kumpla a on kupił na allegro)

każda płytka ma po 2 numery IFPI moje wątpliwości są tego typu że kod ze srebrnej strony płytki nie zgadza sie z tym które są na stronie zafarbowanej i książeczce. nie wzbudziło by to mojej watpliwosci gdyby nie to że na pozostalych 30 z mojej kolekcji zgadzają sie we wszystkich 3 miejscach (przód płyty, tył i książeczka)

i jeszcze jedno pytanie czy w podróbkach tłoczonych dzwiek jest gorszy od oryginalnych ?

Z mojego doświadczenia powiem,że dźwięk na tłoczonych piratach często jest wyraźnie gorszy od oryginału,ale to też nie jest zasada.Spotkałem się z takimi,na których był lepszy tzn.mniej szumów i większa dynamika.Bądź tu mądry...

płytki to

Big L - Lifestylez ov da poor & Dangerous

Jeru The damaja - Sun Rises in the east

oraz Psycho Realm - Psycho Realm (jedyna nowa reszta kupiona od kumpla a on kupił na allegro)

każda płytka ma po 2 numery IFPI moje wątpliwości są tego typu że kod ze srebrnej strony płytki nie zgadza sie z tym które są na stronie zafarbowanej i książeczce. nie wzbudziło by to mojej watpliwosci gdyby nie to że na pozostalych 30 z mojej kolekcji zgadzają sie we wszystkich 3 miejscach (przód płyty, tył i książeczka)

i jeszcze jedno pytanie czy w podróbkach tłoczonych dzwiek jest gorszy od oryginalnych ?

Możesz gdzieś wstawić zdjęcia tych kodów, do których masz wątpliwości?

Miałem kiedyś pirata Radiohead "OK Computer", jakość dźwięku w stosunku do oryginała była słyszalna gołym uchem, na korzyść tego drugiego oczywiście

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Gość

(Konto usunięte)

Mówisz, że kody się różnią. Chciałem zobaczyć te kody.

AnalnyBandyta chyba myli kody IFPI z numerami katalogowymi płyty, bo wnioskuję, że to ten numer nie zgadza mu się z numerem na odwrocie CD oraz opakowaniu.

PS A czasem, choć rzadko, tak właśnie jest - że wokół ringu nie ma wybitego nr katalogowego.

Czy to są japońska edycja? Bo na japońskiej właśnie te numery są różne:

http://www.discogs.com/Big-L-Lifestylez-Ov-Da-Poor-Dangerous/release/1955120

AnalnyBandyta chyba myli kody IFPI z numerami katalogowymi płyty, bo wnioskuję, że to ten numer nie zgadza mu się z numerem na odwrocie CD oraz opakowaniu.

No właśnie tego nie wiem, dlatego pytam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.