Skocz do zawartości
IGNORED

Rega RP6 + Ortofon 2M Bronze za słaby bas

Iceman007

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

postanowiłem kupić sobie jako zwieńczenie mojego systemu audio gramofon. Wybór padł na Regę RP6 do niej dokupiłem preamp Regi najnowszy model ten za 990zł i wczoraj wszystko skonfigurowałem i tu raczej wszystko gra bo nie pierwszy raz kalibrowałem gramofon(pierwszy raz sobie). Wiem też, że Ortofon 2M Bronze jest za wysoka do Regi i podkładki 3mm już jadą do mnie z UK. Gra super z dobrymi winylami praktycznie dorównuje mojemu przetwornikowi Calyx DAC 24/192 GFmod i jestem zadowolony, ale najniższy bas jest za słaby i taki mało wyraźny. Interkonekt jaki wpiąłem do pre to XLO Ultra 1 i Xindak CFA-1 oba mają ten sam problem. Reszta mojego sprzętu to Calyx DAC, końcówka Xindak A600P, pre AR LS17 i kolumny Harpie Monk. I teraz pytanie czy to wina wkładki? Czy może winyl tak ma i ciężko wyciągnąć ten najniższy bas a może szukać inny pre ale tak bez szaleństw do 2kzł (wiem spóźniłem się na forumowe pre). Może dodanie tych podkładek poprawi bas jak wyrównam VTA ?

Z góry dzięki za odpowiedź.

Bronze to świetna wkładka.

Sprawdzałeś poprawne ustawienie VTA? Wkładka szoruje nosem czy ustawiona jest jak bocian?

Popularne gramofony tak modnie ostatnio projektowane na sztywno będą miały skromniejszy bas niż odsprzęgnięte.

Szklany talerz to nie jest dobry pomysł.

Porównywałeś to z tym samym materiałem z sedesa (cd)?

To nie będzie dziwne, dlatego, że cyfra daje wyższy poziom wyjściowy niż analog.

Preamp również może mieć wbudowany filtr subsoniczny, który swoje robi.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

ahaja jak napisałem VTA jest obecnie błędne o dokładnie 3,2mm tyle podaje Ortofon dla Regi, że o tyle powinno się podnieść ramię. Podkładki już do mnie jadą 3mm bo 3,2 nikt nie robi :-) zobaczę jak będzie po wyrównaniu VTA. Mam nadzieję ze kilkanaście godzin pracy z niewyregulowanym VTA nie zniszczy wkładki?

Gość rochu

(Konto usunięte)

Mam Regę P5 i 2M Black i na niedomagania w basie nie narzekam.

Ten gramofon jest bardzo czuły na to na czym go postawisz.

Najlepiej aby stał na drewnie a nie na czymś twardym.

U mnie stoi na platformie Rogoza.

Nie sprawdziły się: platforma Divine Acoustic, granit, wisząca półka Pro-Jecta, jakieś samodziały ze sklejki, postawienie bezpośrednio na meblu.

Jeszcze jedno - maty wełniane Regi są do... Lepiej zaopatrzyć się w coś innego.

Mam stary model Regi, Planar 3. Nigdy nie narzekałem na ilość lub jakość basu. Zarówno z tanimi wkładkami (At95 czy OM10) jak i droższymi (Denon DL-110 czy Benz Ace). Ze zwykłym CA640p, czy zintegrowanym phono stage z preampa Rotela.

Tak jak mówi Rochu, podstawa. Mam fajny stolik audio, a Rega stoi na stoliku Ikea Lack za 20 złociszy. Jeśli nie możesz zamontować swojej Regi na półce ściennej, co jest najlepszym rozwiązaniem, to wypróbuj inne. Ten stolik z Ikei to niezła rzecz, gdzieś czytałem, że jest wręcz dopasowany do Regi :)

Może też być sprawa z vta... chociaż Roy Gandy ma swoje zdanie na ten temat ;-))))

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Też wydaję m się, że to sprawa odpowiedniego postawienia gramofonu, seria 2m ma raczej pokaźne basiszcze:) Inna sprawa to nóżki (stopki?) od gramofonu, jak jest dobre podłoże i chce się uzyskać dynamiczniejszy bas to można spróbować kolców zamiast oryginalnych, chociaż nie wiem jakie są w tym modelu.

Myśle, że podklejenie gramofonu od spodu matą bitumiczną też mogłoby przynieść poprawe, w pro-jectach z mdf-u całkiem nieźle wytłumiało to obudowe i jest nie widoczne.

Drapak stoi na szkle na szafce Nordstone :-) spróbuję jutro postawić go gdzie indziej. Co do tego basu to chodzi o najniższy zakres, stopa basowa jest OK :) Dzięki za odpowiedzi.

Drapak stoi na szkle na szafce Nordstone :-) spróbuję jutro postawić go gdzie indziej. Co do tego basu to chodzi o najniższy zakres, stopa basowa jest OK :) Dzięki za odpowiedzi.

Ustawić lekki gramofon o sztywnej konstrukcji na szklanej półce...to już gorzej nie można. Moim zdaniem podniesienie ramienia o 3 mm w górę da efekt przeciwny do oczekiwanego - basu ubędzie, a nie przybędzie. Co do możliwości uzyskania naprawdę niskiego basu z taniego gramofonu i wkładki, to obawiam się że wątpię. Nigdy czegoś takiego nie słyszałem.

Pozdro,

Yul

Yul i o to mi właśnie chodziło. RP6 może cudem nie jest tak samo Ortofon 2M Bronze ale to solidna klasa średnia z pewnością. Czyli nie mam co liczyć na dobry bas i tyle. W sumie gramofon to dodatek do reszty systemu i jako taki i tak gra dobrze.

Czyli nie mam co liczyć na dobry bas i tyle.

To też nie do końca tak. Dobry bas powinno dać się osiągnąć, ale referencyjny już nie. Według mnie pojęcie tzw. dobrego basu nie ogranicza się tylko do jego rozciągnięcia w dół, bo bas ma jeszcze wiele innych cech oprócz samego "zasięgu rażenia" dolnym zakresem.

Pozdro,

Yul

>>Iceman007<<

Zrób takie doświadczenie: na stoliku połóż dwa tomy encyklpoedii obok siebie aby otrzymać powierzchnię wystarczającą na postawienie gramofonu. Jednak na te woluminy połóż jakąkolwiek półkę z szafki, regału i na niej postaw gramofon. Osłuchaj płyty z dobrze znanym Ci nagranym basem i porównaj jakość odtwarzania tego zakresu pasma. Jeśli różnica będzie wyraźna na korzyść, to jesteś wygrany bo już wiesz w czym problem. Jeśli zmiany są ledwozauważalne musisz zmienić wkładkę pod swoje upodobania, są takie. W Twoim przypadku nieprawidłowość ustawienia VTA idzie po Twojej myśli, wspomaga odtwarzanie basu. Prawidłowe ustawienie jak wspomniał Yul doświetli górę i tylko tyle.

Już pograła z 20 godzin. Dzisiaj przyjechały podkładki jak znajdę czas to je zamontuję. Jak mówiłem gramofon to dodatkowe źródło i chodziło mi, żebym nie cierpiał jak coś tam wrzucę od czasu do czasu. Wiadomo początek to trochę chce posłuchać, ale pewnie z czasem będę coraz mniej słuchał vinyli.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Iceman007, nie tłumacz się : )

Ta Rega to fajny gramofon, może nie mistrzostwo świata ale jest to zacne urządzenie, które może sprawić wiele satysfakcji a przy okazji jest prawie bezobsługowe.

Czego nie zawsze można powiedzieć np. o gramofonach Pro-Jecta.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Nie no oczywiście, że i gramofon i wkładka to żadne powody do wstydu. Dziś za połowe kwoty Bronze-a można kupić gramofon z USB :) Nie mniej poeksperymentowałbym z pre, wypożyczył pre na lampach.

Najpierw jednak dobrze ustawił gramofon i zapodał minimum drugie 20 godzin grania :)

Mam wyraźnie słabszy sprzęt i słabszą wkładkę,a nie narzekam na brak basu, nie wiem może nigdy nie szukałem infradźwięków? Chociaz kto wie, przecież mam subwoofer :)

Co to za DAC, ile kosztował? Znajduję jakies całkiem kosmiczne ceny, czyli potraktowałes nieco po macoszemu analog :)

Nie tłumacze się :-) Chciałem oczywiście jak najlepszy sprzęt kupić do tych 6000zl komplet z pre i wkładką i wyszło, że z nowego nic lepszego nie kupię a używek się boję bo jak sam napisałeś Rega jest bezobsługowa i naprawdę zacna w swojej cenie i o to chodziło. Gra naprawdę fajnie, ale jednak mój Calyx potrafi sporo więcej głównie jeśli chodzi o jakość góry(z Regi trochę suchawa choć bardzo rozdzielczy), basu i budowania planów. Pierwsze wrażenie było, że gra naprawdę super, ale jednak aż tak dobrze nie jest.

Jest jeszcze jedna bardzo ważna kwestia - płyty których słuchasz. Jeżeli masz np.wydania holenderskie to nie ma co liczyć na porządny bas, nie mówiąc o polskich, ruskich, czeskich itp. Nawet najlepszy zestaw analogowy nie zagra dobrze ze słabej płyty. Piszę o tym, bo wnioskuję, że dopiero zaczynasz przygode z analogiem.

pzdr

Zamontowałem podkładki i gra wyraźnie lepiej. Poprawiła się tak jak pisaliście góra, ale generalnie uczucie jest jakby grało równiej i mniej łapał trzaski albo się do nich przyzwyczaiłem już hehe. frywolny trucht Calyx DAC 24/192 GFmod to 11 000zł. Analog nie traktowałem po macoszemu tylko już się naprawdę spłukałem na swój system.

Tomasz płyt takich nie posiadam. Większość to UK, USA kilka z Niemiec czy Francji. Moja kolekcja jest bardzo skromna dopiero 30 płyt, ale będzie rosła i to raczej dość szybko.

Nie tłumacze się :-) Chciałem oczywiście jak najlepszy sprzęt kupić do tych 6000zl komplet z pre i wkładką i wyszło, że z nowego nic lepszego nie kupię a używek się boję bo jak sam napisałeś Rega jest bezobsługowa i naprawdę zacna w swojej cenie i o to chodziło. Gra naprawdę fajnie, ale jednak mój Calyx potrafi sporo więcej głównie jeśli chodzi o jakość góry(z Regi trochę suchawa choć bardzo rozdzielczy), basu i budowania planów. Pierwsze wrażenie było, że gra naprawdę super, ale jednak aż tak dobrze nie jest.

Wg mnie popelniles blad: trzeba bylo wydac wiecej na wkladke!

Ja bym zachował spokój. Sprawdź poprawność kalibracji. Jeżeli jest ok. Poeksperymentuj z z ułożeniem gramofonu tak jak chłopaki radzą, pokombinuj też z matami. Ja używam maty sorbothanowej (taka kleista guma) jak dla mnie dała najlepsze wypełnienie dźwięku bez utraty detali. Przede wszystkim jednak daj pogać i to nie tyle igle (to oczywiście też) ale preampowi. Pamiętam moje przygody z CS blue. Dopiero po miesiącu zaczął grać jak powinien. Wcześniej było cudacznie i za każdym włączeniem inaczej. Osobiście nie wiem czy słynne "wygrzewanie" to istotnie jakaś rzeczywista stabilizacja systemu czy po prostu "przyzwyczajenie" słuchacza do brzmienia konkretnego systemu ale na pewno coś jest na rzeczy. Generalnie pierwsze przykazanie gramofonowca : Cierpliwości !

Pakowanie lepszej czy raczej droższej wkładki do tego gramofonu to patologia.

Lepiej zbierać pieniądze na napęd i wtedy zakupić droższą, sensownie dobraną do możliwości napędu/ramienia.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Tak to jest na forach:)Ale słyszałem regę z ramieniem tuningowanym rb300, czyli prawie to samo. Doskonale wiem jak grają gramofony z taką konstrukcją. Wkładke 2m bronze kiedyś kalibrowałem, ale na innym gramofonie. Szklany talerz nie jest materiałem marzeń.

A jakiekolwiek testy należy traktować z przymróżeniem oka:)

Ja nic nie mówie autorytatywnie, po prostu odwołuje się do odpowiedzi Jackk, który pisał, że trzeba było więcej zainwestować we wkładke, co moim zdaniem byłoby nie rozważne biorąc pod uwagę możliwości ramienia, gramofonu i przedwzmacniacza. 2m bronze to jedna z lepszych wkładek MM na rynku, a pakować dobre MC do tego gramofonu mija się z celem.

tomasz jak zawsze przed zakupem czegokolwiek naprawdę dobrze odrabiam lekcje i tuningowane RB300 to nie to samo co RB303 do tego RP6 ma trochę innych poprawek przez które wyleciał ze sprzedaży P5 i P7 bo P5 był już wyraźnie gorszy a P7 niewiele lepszy a ramię RB303 bije już ramię RB700. W USA pierwsi użytkownicy nie widzą problemu pakować do RP6 wkladek Dynavectora DV-20X2 Low MC wg nich to znakomite połączenie i RP6 nie chce za nic ustąpić jak już pisałem Sondekowi czy VPI Scout Master i tam ludzie jakoś nie negują sensu wkładania wkładki MC za 3kzł tylko to robią. Pytanie było o bas a nie zasadność wyboru wkładki. Dostałem odpowiedź, że może musi pograć i że źle ustawiłem dziękuje za to sprawdzę to z czasem i tyle :-)

a ramię RB303 bije już ramię RB700z tym ''tjuningiem" to różnie bywa...

rb700 jest bite, a kogo pobije te ramie jak je "stjuningujesz" :)

tak nie słuchałem 6, więc wypowiedz mi nie przysługuje.

pozdr.

Gość rochu

(Konto usunięte)

tomasz jak zawsze przed zakupem czegokolwiek naprawdę dobrze odrabiam lekcje i tuningowane RB300 to nie to samo co RB303 do tego RP6 ma trochę innych poprawek przez które wyleciał ze sprzedaży P5 i P7 bo P5 był już wyraźnie gorszy a P7 niewiele lepszy a ramię RB303 bije już ramię RB700. W USA pierwsi użytkownicy nie widzą problemu pakować do RP6 wkladek Dynavectora DV-20X2 Low MC wg nich to znakomite połączenie i RP6 nie chce za nic ustąpić jak już pisałem Sondekowi czy VPI Scout Master i tam ludzie jakoś nie negują sensu wkładania wkładki MC za 3kzł tylko to robią. Pytanie było o bas a nie zasadność wyboru wkładki. Dostałem odpowiedź, że może musi pograć i że źle ustawiłem dziękuje za to sprawdzę to z czasem i tyle :-)

Wiesz co?

Zanim coś napiszesz, może wcześniej sam to sprawdź.

Ot tak, aby potem w towarzystwie nie było potrzeby się czerwienić.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.