Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha AX-700 vs. Yamaha AX-730

Awangardowy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Już chcę kupować wzmacniacz Yamaha AX-700, lecz w oko wpadł mi jeszcze jeden model - AX-730.

Kolumny to Magnat Quantum 605.

Czy ten AX-730 jest wart uwagi? Czy brać już tą AX-700?

Słucham różnego rodzaju muzyki. Rapu, Metalu, rock'a, House, techno. Pomieszane :)

Tak z grubsza napisałem :)

Pzdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/95918-yamaha-ax-700-vs-yamaha-ax-730/

Czyli się nie zastanawiać i brać AX-700? Czekam na kupno już półtora miesiąca.

Jeśli wcześniej nie odsłuchasz sobie AX-700 to nie decyduj się od razu na nią. Do kawałków gitarowych biorąc pod uwagę wszelkiego rodzaju odmiany rocka i metalu AX-700 nada się idealnie. AX-700 przestaje grać gdy na ruszt poleci techno, trance oraz wszelkiego rodzaju klubowe traczki. Miesiąc temu przerabiałem Yamahe AX-900, wzmacniacz niby potężny ale Denon PMA-1060 mimo skromniejszych opinii z muzyką klubową radził sobie nieporównywalnie lepiej. Jeśli szukasz wzmacniacza z mocnym niskim basem to AX-700 możesz już na samym starcie skreślić a dlaczego? Regulowany loudness to jedna wielka porażka, może w metalu i rocku się sprawdzi ale nie w muzyce typu techno. AX-700 gra mocnym punktowym wręcz "kopliwym" basem a to niestety za sprawą płynnego loudnessu, w porównaniu z Denonem PMA-860 Yamaha AX-700 pod względem basu wypada cieniutko jak poranny sik komara i to jeszcze na Denonku przy załączonym source direct.. Brzmienie AX-700 musi się po prostu podobać i taka jest prawda :)

Pozdrawiam ;)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Yamahy AX 700 i AX 900 są o klasę lepsze od całej serii suchotników Denona: PMA 860, 1060 a AX-900 nawet od 1560. Denon jest suchy i beznamiętny. Bas to chyba z loudnessem. Regulowany kontur działa przede wszystkim na średnicę. Denon nie potrafi zbudować przyzwoitej sceny. Gra dźwiękiem przyklejonym do kolumn. Yamaha gra dźwiękiem rozciągniętym wszerz i wgłąb. Jest bardziej szczegółowa. Ma o dwie klasy lepszą średnicę. Podobnie jest w zasadzie w każdym typie muzyki.

Discomaniac71 to niech tą swoją klasę prezentują w muzyce do której są najwyraźniej przeznaczone, bo z moich osobistych odsłuchów na tych właśnie 4 klockach twierdzę jednoznacznie że Yamaha AX700 i AX900 są do bani po kątem basu, może i Denon jest suchy ale to czy jest "beznamiętny" napisać nie mogę. A co tutaj się podniecać przewspaniałą średnicą i sceną jak słuchanie na AX-900 przyprawiało mnie o ból głowy i bez względu czy to były Roth Oli 40 czy Maestro II 180 które są dużo jaśniejsze. Bas tylko z loudnessem? Miałeś na myśli Denona? Obojętnie czy jest to 860 czy 1060 dają po tyłku ostrym i rozdartym Yamahą pod kątem tych najniższych częstotliwości. A temat nocnego słuchania na AX700 oraz AX900 też uważasz za wyjaśniony? Te wzmacniacze do puki się nie rozkręci gały na -30-20 dB po prostu nie grają. Podczas nocnego słuchania zero dynamiki, na pierwszy plan wysuwa się głównie wyższa średnica oraz na ucho czuć górkę w okolicach 8-10 kHz, dla ciekawostki Denon podłączony do tych samych kolumn podczas cichych nocnych odsłuchów potrafi wydobyć z siebie nieco więcej niższej średnicy oraz mruczącego miękkiego, mięsistego basu. Na to forum trafiłem jedynie i wyłącznie ze względu na problemy z klockami AX które niestety klarowną średnicą i soczystymi soprankami nie podbiją uszu każdego słuchacza. Jeśli ktoś słucha gitar to polecam, jeśli techno / trance - ODRADZAM! A kolega discomaniac17 jak wątpi w moją wiarygodność to w każdej chwili mogę udostępnić konkretne własnoręcznie stworzone materiały odnośnie AX-900. Z resztą już do Ciebie discomaniac17 pisałem w kwestii AX-900 poczytaj co mi odpisałeś, kolega będzie słuchał muzyki z audiofilskiego odtwarzacza CD czy z komputera ? Nie myśl sobie, że próbuję się kłócić lub coś w tym stylu, ale miałem swoje osobiste doznania z tymi klockami i nie, że podłączyłem posłuchałem i odłączyłem, przy samej AX-700 oraz AX-900 spędziłem 2 tygodnie, w różnych konfiguracjach i niestety wkurw**em się i sprzedałem obydwie. Ani jedna nie była grzebana, całość w oryginale. Po zakupie Denona problem zanikł, jedyne na co narzekam to na mniejszą scenę, trudniej jest zlokalizować poszczególne instrumenty na "powierzchni grającej", dźwięk tak jak piszesz jest przeschnięty ale nie zmienia to faktu, że bas w zakresie do 60 Hz miażdży AX700 czy AX900 i to po raz kolejny piszę Denon robi z niej jesień średniowiecza z załączonym pominięciem korekcji dźwięku.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Przede wszystkim sfolguj z pewnością siebie. Jesteś jeszcze młody i długą drogę masz przed sobą. Najprawdopodobniej jest to wina kolumn które posiadasz. Seria Denona x60 i x80 (jeszcze gorsza) nie mają żadnego startu do AX-700 i AX-900. W zasadzie nie ma tutaj czego komentować. Denon jest suchy i efekciarski. Zresztą nie był to najlepszy okres dla firmy. Wcześniejsze modele robią z obu serii miazgę. Prawdę mówiąc nie interesują mnie Twoje materiały o AX-900. Miałem w sumie 3 różne egzemplarze. Ostatni wpięty kilka lat temu do kolumn Minas Anor. Sprawdzałem je na różnej muzyce. Miałem też Denona PMA 1560 - topową integrę z serii. Fakt na pierwszy rzut ucha robiła piorunujące wrażenie. Potem już było wiele gorzej. Miałem też kilkanaście innych modeli Yamahy i Denona. Polecam PMA 790 a nawet poczciwego PMA 850. Te wzmacniacze naprawdę grają. Do dziś żałuję że nie kupiłem AX-2000 za niezłe pieniądze. No ale obecnie już nie poruszam się w tej klasie cenowej. Tym niemniej sporo modeli wspominam z sentymentem. Jednak na pewno nie jest to Denon z serii x60.

Przede wszystkim sfolguj z pewnością siebie. Jesteś jeszcze młody i długą drogę masz przed sobą. Najprawdopodobniej jest to wina kolumn które posiadasz. Seria Denona x60 i x80 (jeszcze gorsza) nie mają żadnego startu do AX-700 i AX-900. W zasadzie nie ma tutaj czego komentować. Denon jest suchy i efekciarski. Zresztą nie był to najlepszy okres dla firmy. Wcześniejsze modele robią z obu serii miazgę. Prawdę mówiąc nie interesują mnie Twoje materiały o AX-900. Miałem w sumie 3 różne egzemplarze. Ostatni wpięty kilka lat temu do kolumn Minas Anor. Sprawdzałem je na różnej muzyce. Miałem też Denona PMA 1560 - topową integrę z serii. Fakt na pierwszy rzut ucha robiła piorunujące wrażenie. Potem już było wiele gorzej. Miałem też kilkanaście innych modeli Yamahy i Denona. Polecam PMA 790 a nawet poczciwego PMA 850. Te wzmacniacze naprawdę grają. Do dziś żałuję że nie kupiłem AX-2000 za niezłe pieniądze. No ale obecnie już nie poruszam się w tej klasie cenowej. Tym niemniej sporo modeli wspominam z sentymentem. Jednak na pewno nie jest to Denon z serii x60.

Discomaniac17 wyhamuj z tymi swoimi prowokacyjnymi "elektrodowymi" tekstami, to, że jestem młody wziąłeś pewnie z ciemnej dziurki, o tym jaką drogę już przebyłem wiem puki co tylko Ja a więc to Ty nie bądź za pewny siebie bo jak czytam twoje posty z innych tematów to zaczynam się zastanawiać, że czasami nie wiesz co piszesz . Patrzysz się na ilość postów? To, że masz 5 cyfrową liczbę nabitych postów nie oznacza, że masz rację. Nie bądź taki pewny siebie odnośnie Roth Audio Oli 40 które do AX-900 polecił mi jeden z cenionych użytkowników na forum, który niebawem się pewnie wypowie jak zauważy ten temat. Jeśli myślisz, że Oli 40 to kiepskie kolumny to zaczynam się zastanawiać nad twoją wiarygodnością. Wypożyczyłem sobie je za kaucją do domu by sprawdzić co potrafi ta wychwalana przez Ciebie AX-900 i z całą pewnością siebie stwierdzam, że pod kątem basu niema ona żadnego startu z Denonem PMA 1060 i w prawdzie napisze Ci tak jak Ty mi napisałeś tekst odnośnie moich materiałów - NIE interesuje mnie twoje zdanie na ten temat, swoje uszy mam, ten wzmacniacz gra punktowym basem który po prostu mnie się osobiście nie podoba, utwory z gatunku Trance które w niższych partiach z Denone 1060 zatykały uszy bardzo niskim mięsistym basem z Yamahą w ogóle nie potrafiły pokazać swojego pazurka w tymże zakresie więc nie mamy o czym rozmawiać. I co mnie w tej chwili interesuje twoja nawet o kilka klas lepsza średnica w AX-700 czy AX-900? Gość kupi AX-700 nie spodoba Mu się brzmienie, bo zagra mu to ostro, defensywnie z agresywną wyższą średnicą, bas klaskany, bez niższego zejścia i co? Znowu będzie prosił o pomoc na forum? I żeby nie było, że chwalę swoje Denonki, po prostu dźwięk Yamahy mnie się nie podoba i taka jest najszczersza prawda. I jeszcze raz cię discomaniac17 proszę o to, byś mnie nie przypominał charakterem swojego pisania jakże wypasionej umysłowo inteligencji z forum elektroda. Swoją drogą obserwuję na allegro aukcje, AX-700 idzie bardzo taniutko, AX-900 za 1000 zł ciężko sprzedać. PMA-1560 pojawił się na allegro 2 razy, raz czarny - 1500 zł, poszedł od ręki. Niedawno temu w kolorze szampańskim PMA-1560, 1800 zł poszedł od ręki. Nie oszukujmy się discomaniac17, AX-900 nie każdy lubi za bardzo "agresywny" charakter. Co rozumiesz pod pojęciem "miazga"? Dlaczego więc każdy poleca x60 a nie wspomnianego przez Ciebie PMA-850? Wiesz, są granice, gdzie teoria przestaje istnieć by ustąpić miejsca praktyce, ja kieruję się jedynie i wyłącznie odsłuchem, jeśli nie mam pojęcia na dany temat to po prostu się się wypowiadam. W kwestii AX-900 swoje przeszedłem a więc discomaniac17 BĘDĘ siebie pewny aż do wyczerpania tego tematu. I nie prowokuj bo swój rozum mam i nie dam sobie wmówić, że białe jest czarne a czarne białe. Zaznaczam po raz kolejny, że się nie kłócę, puki co jest to kulturalna wymiana zdań a więc definicja rozmowy. Mam nadzieję, że na takim etapie się to zakończy bo nie mam zamiaru szczędzić zasobu słów. Pozdrawiam

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Discomaniac17 wyhamuj z tymi swoimi prowokacyjnymi "elektrodowymi" tekstami, to, że jestem młody wziąłeś pewnie z ciemnej dziurki, o tym jaką drogę już przebyłem wiem puki co tylko Ja a więc to Ty nie bądź za pewny siebie bo jak czytam twoje posty z innych tematów to zaczynam się zastanawiać, że czasami nie wiesz co piszesz . Patrzysz się na ilość postów? To, że masz 5 cyfrową liczbę nabitych postów nie oznacza, że masz rację. Nie bądź taki pewny siebie odnośnie Roth Audio Oli 40 które do AX-900 polecił mi jeden z cenionych użytkowników na forum, który niebawem się pewnie wypowie jak zauważy ten temat. Jeśli myślisz, że Oli 40 to kiepskie kolumny to zaczynam się zastanawiać nad twoją wiarygodnością. Wypożyczyłem sobie je za kaucją do domu by sprawdzić co potrafi ta wychwalana przez Ciebie AX-900 i z całą pewnością siebie stwierdzam, że pod kątem basu niema ona żadnego startu z Denonem PMA 1060 i w prawdzie napisze Ci tak jak Ty mi napisałeś tekst odnośnie moich materiałów - NIE interesuje mnie twoje zdanie na ten temat, swoje uszy mam, ten wzmacniacz gra punktowym basem który po prostu mnie się osobiście nie podoba, utwory z gatunku Trance które w niższych partiach z Denone 1060 zatykały uszy bardzo niskim mięsistym basem z Yamahą w ogóle nie potrafiły pokazać swojego pazurka w tymże zakresie więc nie mamy o czym rozmawiać. I co mnie w tej chwili interesuje twoja nawet o kilka klas lepsza średnica w AX-700 czy AX-900? Gość kupi AX-700 nie spodoba Mu się brzmienie, bo zagra mu to ostro, defensywnie z agresywną wyższą średnicą, bas klaskany, bez niższego zejścia i co? Znowu będzie prosił o pomoc na forum? I żeby nie było, że chwalę swoje Denonki, po prostu dźwięk Yamahy mnie się nie podoba i taka jest najszczersza prawda. I jeszcze raz cię discomaniac17 proszę o to, byś mnie nie przypominał charakterem swojego pisania jakże wypasionej umysłowo inteligencji z forum elektroda. Swoją drogą obserwuję na allegro aukcje, AX-700 idzie bardzo taniutko, AX-900 za 1000 zł ciężko sprzedać. PMA-1560 pojawił się na allegro 2 razy, raz czarny - 1500 zł, poszedł od ręki. Niedawno temu w kolorze szampańskim PMA-1560, 1800 zł poszedł od ręki. Nie oszukujmy się discomaniac17, AX-900 nie każdy lubi za bardzo "agresywny" charakter. Co rozumiesz pod pojęciem "miazga"? Dlaczego więc każdy poleca x60 a nie wspomnianego przez Ciebie PMA-850? Wiesz, są granice, gdzie teoria przestaje istnieć by ustąpić miejsca praktyce, ja kieruję się jedynie i wyłącznie odsłuchem, jeśli nie mam pojęcia na dany temat to po prostu się się wypowiadam. W kwestii AX-900 swoje przeszedłem a więc discomaniac17 BĘDĘ siebie pewny aż do wyczerpania tego tematu. I nie prowokuj bo swój rozum mam i nie dam sobie wmówić, że białe jest czarne a czarne białe. Zaznaczam po raz kolejny, że się nie kłócę, puki co jest to kulturalna wymiana zdań a więc definicja rozmowy. Mam nadzieję, że na takim etapie się to zakończy bo nie mam zamiaru szczędzić zasobu słów. Pozdrawiam

Swój rozum masz i jak każdy młody człowiek jesteś bardzo pewny siebie. Zresztą w ostatnich czasach wszyscy są znawcami - taka moda. Polacy świetnie znają się na audio, na fotografii, na motoryzacji i wielu innych dziedzinach. Niezależnie od tego jaki jest ich faktyczny poziom wiedzy. Za parę lat okrzepniesz i z dystansem podejdziesz do wypisywanych przez siebie mądrości. Im większe doświadczenie tym bardziej wiarygodne opinie. Twoje posty wyglądają mniej więcej tak jakbyś chwycił Pana Boga za nogi kupując Denonka i dla Ciebie jest to ósmy cud świata. Ceny PMA 1560 - biorąc pod uwagę jego jakość - są irracjonalnie wysokie. Jest to w miarę przyzwoity budżetowy wzmacniacz i tyle. Za 1500 PLN można kupić kilkuletniego Coplanda CSA 8 który momentalnie pokaże mu miejsce w szeregu. W zasadzie pod każdym względem. Patrząc do środka jest przecież taki ubogi więc jak to możliwe?;-) Zresztą przyzwoitych wzmacniaczy za tą cenę jest zdecydowanie więcej. Najlepiej będzie jeśli kolega założyciel wątku weźmie pod uwagę obie nasze opinie. A Ty zamiast zgrywać super znawcę po prostu zacznij słuchać i samodzielnie wyciągać wnioski. Im więcej będzie tego sprzętu tym bardziej wyważone będą Twoje opinie. Co potrafią młodzi adepci audio przekonałem się wiele razy. Np w sytuacji kiedy za opinie na temat Tonsila grożono mi pobiciem. Niestety podczas konfrontacji w cztery oczy brakło odwagi.

A już myślałem, że na samym starcie poprawisz mnie odnośnie błędu jaki popełniłem pisząc twoją nazwę użytkownika :) 90% znawców w Polsce jeśli chodzi o dziedzinę audio posiada Altusy 140,200,300 lub Zeusy podłączone do wręcz "nocnego" Pioneera więc tutaj pozostawię to bez komentarza. Człowiek przez całe swoje życie się uczy, ja przygodę z audio zacząłem będąc zaledwie w 4 klasie szkoły podstawowej, gotowe zestawy potem z resztą całkiem przyzwoite DIY aż do teraz kiedy to jednak wole oryginał, na słuch nie narzekam, opisuję to co słyszę. Od 1 klasy szkoły podstawowej mój indywidualny nauczyciel wmawiał mi i wychwalał mnie, że mam bardzo dobry słuch muzyczny i tak najwyraźniej pozostało mi po dziś dzień, nie udaję znawcy, każdy utwór usłyszany w radiu od razu potrafię zagrać przy tym rozpisując nuty na pięciolinii. Gdyby człowiek nie był biednym studentem to i może miałby bardziej wyrafinowany, pełen konsystencji audiofilski sprzęt, ale samo znaczenie słowa audiofil nie tyczy się jedynie i wyłącznie słuchu lecz osoby o wzmożonym zainteresowaniu dźwiękiem o "wysokich lotach", osoby która posiada sprzęt najwyższej klasy a co się niestety wiąże z wypchanym portfelem. Można mieć audiofilski słuch ale bez audiofilskiej kieszeni nie stworzymy zgranego duetu. Może i masz rację co do osłuchania bo w swoim życiu słuchałem może kilkadziesiąt klocków oraz kolumn w różnych konfiguracjach (może chodzi ci o kilkaset?). Co do fanów Tonsila również mam swoje przeżycia, za Altusy 300 które w moim odczuciem są zwykłym dnem jakościowym próbowano mnie "namierzyć i zlikwidować" jednakże ja nie mogę ulegać tego typu zajściom ponieważ nie wolno mi uczestniczyć w "ulicznych kumite", walka mnie nie jest straszna, po raz kolejny proponuję udostępnienie swojego certyfikatu z 1kyu aby nie było, że jestem "z miejsca" znawcą KK :) A jeśli komuś brakowało odwagi to ten ktoś jest po prostu ciotą lub tylko w gębie mocnym harpaganem. Ale szkoda czasu na OT. Czemu autor wątku nic się nie odzywa? Mógłby chociaż napisać jakie są jego wymagania odnośnie brzmienia, chyba, że siedzi w domu, czyta nasze wypowiedzi i "zrywa boki" :) Pozdrawiam

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

A już myślałem, że na samym starcie poprawisz mnie odnośnie błędu jaki popełniłem pisząc twoją nazwę użytkownika :) 90% znawców w Polsce jeśli chodzi o dziedzinę audio posiada Altusy 140,200,300 lub Zeusy podłączone do wręcz "nocnego" Pioneera więc tutaj pozostawię to bez komentarza. Człowiek przez całe swoje życie się uczy, ja przygodę z audio zacząłem będąc zaledwie w 4 klasie szkoły podstawowej, gotowe zestawy potem z resztą całkiem przyzwoite DIY aż do teraz kiedy to jednak wole oryginał, na słuch nie narzekam, opisuję to co słyszę. Od 1 klasy szkoły podstawowej mój indywidualny nauczyciel wmawiał mi i wychwalał mnie, że mam bardzo dobry słuch muzyczny i tak najwyraźniej pozostało mi po dziś dzień, nie udaję znawcy, każdy utwór usłyszany w radiu od razu potrafię zagrać przy tym rozpisując nuty na pięciolinii. Gdyby człowiek nie był biednym studentem to i może miałby bardziej wyrafinowany, pełen konsystencji audiofilski sprzęt, ale samo znaczenie słowa audiofil nie tyczy się jedynie i wyłącznie słuchu lecz osoby o wzmożonym zainteresowaniu dźwiękiem o "wysokich lotach", osoby która posiada sprzęt najwyższej klasy a co się niestety wiąże z wypchanym portfelem. Można mieć audiofilski słuch ale bez audiofilskiej kieszeni nie stworzymy zgranego duetu. Może i masz rację co do osłuchania bo w swoim życiu słuchałem może kilkadziesiąt klocków oraz kolumn w różnych konfiguracjach (może chodzi ci o kilkaset?). Co do fanów Tonsila również mam swoje przeżycia, za Altusy 300 które w moim odczuciem są zwykłym dnem jakościowym próbowano mnie "namierzyć i zlikwidować" jednakże ja nie mogę ulegać tego typu zajściom ponieważ nie wolno mi uczestniczyć w "ulicznych kumite", walka mnie nie jest straszna, po raz kolejny proponuję udostępnienie swojego certyfikatu z 1kyu aby nie było, że jestem "z miejsca" znawcą KK :) A jeśli komuś brakowało odwagi to ten ktoś jest po prostu ciotą lub tylko w gębie mocnym harpaganem. Ale szkoda czasu na OT. Czemu autor wątku nic się nie odzywa? Mógłby chociaż napisać jakie są jego wymagania odnośnie brzmienia, chyba, że siedzi w domu, czyta nasze wypowiedzi i "zrywa boki" :) Pozdrawiam

I tak trzymać;-) Jak ktoś naprawdę coś sobą reprezentuje nie będzie nikomu proponował ustawki. Mało tego będzie unikał konfrontacji nawet za cenę swojego honoru bo wie jakim potencjałem dysponuje. Dwa, trzy ruchy które mogą zabić. Po tym co piszesz nie musisz niczego udostępniać. Szacunek;-)

Ja z kolei jestem bardziej melomanem niż audiofilem. Moje ulubione gatunki to art rock i rock progresywny. Mam za sobą kilkunastoletnie doświadczenie radiowe. Na słuch też nie narzekam. Dzięki temu forum i grupie krakowskiej udało mi się posłuchać sporo ciekawych rzeczy. Uwierz mi że to nie kasa gra. Owszem trzeba wydać jakieś tam pieniądze ale jak skończysz studia i znajdziesz pracę będzie Cię na to stać. Ważne jest doświadczenie i dystans.

Co do tematu wątku: AX 700 jest lepsza od 730. Jednak bez odsłuchu się nie obejdzie. Jak widać po tym co napisał kolega nie z każdymi głośnikami AX 700/900 stworzy pełną synergię.

U mnie AX-900 siedzi od 3 lat. Zakup ten poprzedziłem odsłuchami kilku innych wzmacniaczy (MF, Marantz, Denon, Fisher...). Nie owijając w bawełnę, Denki zagrały płasko i denerwująco. Marantz (PM80) w klasie A szczegółowo, z głęboką sceną, ładną barwą, ale niezbyt energicznie. Po wpięciu Yamahy pojawiła się szeroka scena, bardzo dobre ogniskowanie instrumentów, zdecydowane szarpnięcia strun, wyraźnie osadzony wokal, żadnego pływania. Miejscami rysunek aż zbyt dosłowny. Ten wzmacniacz nie może grać z marnymi kolumnami, momentalnie obnaży ich słabość. Kolega Mayjster pisze, że brakuje mu mięsistego niskiego basu. Zgadza się po części, nie gra to filmowym basem, nie schodzi super nisko. AX-900 uderza mocną stopą, szeregiem kotłów, gitar basowych. Ten bas zawsze nadąża za resztą. Nie jest ani pudełkowy, ani puchowy. Musi być w pewien sposób oszczędniejszy w bajerowaniu aby się nie pogubić w szybszym repertuarze. Wg mnie kwestia doboru kolumn ma tu duże znaczenie. Sądzę, że ten wzmacniacz spokojnie przyjmie na siebie kolumny 4x droższe niż on sam. Rzeczą niezwykle istotna jest też dobór źródła. Im bliżej analogu, tym lepiej. Siła i moc tego klocka dobrze uzupełnia się z barwnym i muzykalnym źródłem. Paradoksalnie właśnie niekoniecznie ciemnym.

Jedno wiem, przestrzeń tworzy niemal 3D. Dźwięki dobiegają zewsząd, czasem dosłownie przy uchu coś pika.

Czy Twój Denon to potrafi ? :P

.

Jedno wiem, przestrzeń tworzy niemal 3D. Dźwięki dobiegają zewsząd, czasem dosłownie przy uchu coś pika.

Czy Twój Denon to potrafi ? :P

Jak widać AX-900 jest cudotwórcza, być może słuchasz muzyki która wykorzystuje potencjał tego klocka bo naprawdę zapewniam Cię nie sprawdza się to w każdym rodzaju muzyki :) Przykładowo: Diana Krall - Temptation - na AX-900 brzmiało to po prostu miodnie, dosłownie tak jak opisujesz. Na ruszt zapodaję: Aly & Fila - 200, Armin van Buuren - Jai Envie De Toi - i co? Czar pryska :) Mnie osobiście podoba się dźwięk Denona i najprawdopodobniej długo u mnie zagoszczą te dwa klocki.

Może tego, co napisałeś "aż tak" nie potrafi, ale za to potrafi jedno czego nie potrafi AX-900. Potrafi grać u mnie dłużej niż kilkanaście dni i przy tym nie doprowadzać mnie do białej gorączki a to dla mnie najważniejsze :) Yamaha była u mnie 12 dni i WON :P No przecież gdyby mnie odpowiadała to nie sprzedawałbym jej, a mimo wszystko za całokształt delikatnie mówiąc zalazła mnie za skórę. Pomijając wspaniałą i nieskazitelną scenę w AX-900 a analizując sam charakter brzmienia to hmm.. Denon w przypadku moich preferencji muzycznych sprawdza się dużo lepiej :) "Jedni lubią zapach fiołków, drudzy jak im nogi śmierdzą". Pozdrawiam :P

Przerabiałem ax 730 jak i ax 900 . a teraz siedze na dobrej lampie i co tu napisac .

jesli chcesz dobrego wzmaka do " Rapu, Metalu, rock'a, House, techno" gdzie bass obfituje to najlepszym rozwiazaniem bedzie ax 900

sluchalem pare wzmacniaczy ale ten wzmak to perełka w swoim przedziale cenowym

ciezki piec bez oszczednosci ktory ma wielki trafo i wielkie jak szklanki dwie katody gra obfitym basem i pieknymi szczegółami ale

no własnie ale nie sam wzmacniacz gra i trzeba wszystko odsłuchac przed zakupem ale malo kto to robi

najczesciejszym sposobem to przeczytanie opinni kupno na allegro i odsluch w domu i tak juz zostaje zazwyczaj bo nie chce sie komus bawic dalej

Tobie ax 900 powinna wystarczyc za swiat z tymi kolumnami bo nie dorastaja temu wzmaku do piet a przyjemnosci powinienes wiele czerpac z sluchania . mialem ax 900 słuchalem wszystkiego

Jest to wybitny wzmak . mam wielkokrotnie drozsza lampe i porownujac ja z ax 900 stwierdzam ze ax 900 to naprawde perełka w rodzinie tranzystorow .

Lampa jest jak wino . Czym starsza tym lepsza

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

W skali ogólnej AX-900 nie jest żadną rewelacją ale jak popatrzymy na cenę już tak. To była najlepsza seria integr Yamahy. Nie udało się tego powtórzyć nigdy później.

Gość partick

(Konto usunięte)

W skali ogólnej AX-900 nie jest żadną rewelacją ale jak popatrzymy na cenę już tak. To była najlepsza seria integr Yamahy. Nie udało się tego powtórzyć nigdy później.

http://www.audiostereo.pl/ogloszenia_sprzet/sprzedam/wzmacniacze-stereo/yamaha-ax900-czarny-os91528.html

i jak się szczęśliwie składa, akurat jest na sprzedaż ;]

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

A to już nie moja sprawa. Raczej wskazówka dla autora wątku choć cena mogłaby być niższa.

jak na 25-letni sprzęt, to niezbyt długo - prawie 90% czasu grał na nim ktoś nie wiadomo jak...

I dalej gra :) Jedynie lut puścił niedawno za wejściem CD, ale kropla cyny załatwiła problem. Nie wiem kto na tym wcześniej grał i ile grał. U mnie ten wzmacniacz włączony jest w ciągu dnia spokojnie 8 godzin i przez większość czasu leci muzyka. Słucham na godzinie 8, w porywach na 9-ej. Z gałką głośności trzeba bardzo spokojnie. Jak mi kiedyś ryknęło, to aż z fotela wyskoczyłem. Wieczorami w skali mikro też bardzo dobrze (właściwie to moja ulubiona pora na odsłuchy :)

Na loudnesie nie słucham, ani z pokrętłami. Zawsze CD Direct. Muzyka dostaje więcej pogłosu, przestrzeń nabiera wyraźniejszych planów, nie ma podbarwień w głosach, soprany mają gładsze brzmienie, bas schodzi niżej. AX-900 oferuje jasne brzmienie, dlatego tanie kolumny z marnym tweeterem i słabo rozwiniętą średnicą zagrają fatalnie.

Pewnie, że są lepsze sprzęty, grające z większa kulturą, porządkiem i nasyceniem w barwach. Tylko o jakich my tu sumach mówimy :) Jeszcze starsza A-1000 jest bardzo fajnym klockiem. Może bez tego mocnego wykopu, ale brzmi na prawdę dobrze w spokojniejszych gatunkach.

.

Kolega KotD miał przed tą Yamahą NAda C-372.

Jak widać po szybkiej odsprzedaży Yamahy AX-900 nie podpasowała mu.

Wnioski to takie,że każdy lubi i musi szukac dzwięku pod siebie.

• 2 tygodnie później...

No cóż w kwestii Denon 860 i Yamaha AX900,ja też zabiorę swój głosik ,może komuś pomogę,a więc tak posiadam oba te wzmaki od chyba 8-10 lat i wiem o nich chyba wszystko,i tak Denon będzie lepszy do House, techno,disco(minimalnie) ,ma lekko wycofaną średnicę i suchawe brzmienie,natomiast do reszty gatunków polecam yamahę.W kwestii ogólnej Yamaha rozwala Denona na cząstki pierwsze.

Do Discomaniac

"W skali ogólnej AX-900 nie jest żadną rewelacją ale jak popatrzymy na cenę już tak. To była najlepsza seria integr Yamahy. Nie udało się tego powtórzyć nigdy później."

Zgadzam się.Pisałeś o 2000-tce ,czy miałeś możliwość odsłuchu?Jak ma się ona do 900?

"Ja z kolei jestem bardziej melomanem niż audiofilem. Moje ulubione gatunki to art rock i rock progresywny."

No to bardzo mi miło bo ja też w tym kierunku najbardziej gustuję i będę po długiej przerwie powolutku składał sobie sprzęcik ,nie za drogi pod własne ucho,więc będzie się kogo w razie czego poradzić.

Pozdawiam.

Witajcie! Jeśli chodzi o AX-900 miałem ten wzmacniacz i w/g mnie i w konfiguracji w jakiej grał było rewelacyjnie a grał z CDX-1060 i kolumnami na scanach. Kiedyś miałem też Denona PMA-960 (bardzo rzadki do zdobycia z końca lat 80) + kolumny Jamo 507 i też było super, wszystko jest kwestią gustu, rodzaju muzyki i akustyki. W niemczech AX-900 niestety jest wyżej ceniona i oceniana niż w/w Denony. Polecam AX-2000 jeśli Ktoś ma możliwość zakupu bo ta zagina AX-900 ale mimo to oceniam i tak ten wzmak jako rewelacyjny i nie kierował bym się cenami z allegro. AX-700 to też bardzo udany wzmak za nieduże pieniądze.    Pozdrawiam!

W jakiej cenie "chodzi" AX2000? Ktoś się orientuje? Rzadko się je widuje na aukcjach...

Ja za swój dałem około 800 euro + chyba 40 euro przesyłka ale to był fart bo jakiś czas potem był w austrii na ebayu za dobrze ponad 1000 euro z tym że był z oryginalnym pilotem i kartonem.

To już lekka przesada:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

To już lekka przesada:

Ukryta Zawartość

No to właśnie ten! Nie pamiętałem dokładnie ceny i nie z Austrii tylko ze Szwajcarii! Widzę że Gość długo się z nim buja bo pierwszy raz widziałem go chyba z pół roku temu. Tak czy inaczej niestety ceny na ebayu nie są takie same jak na allegro ale za to sprzęt jest dużo zgodniejszy z opisem.

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Gość kupi AX-700 nie spodoba Mu się brzmienie, bo zagra mu to ostro, defensywnie z agresywną wyższą średnicą, bas klaskany, bez niższego zejścia i co?

Hehe, ale bzdurki. To chyba będzie znaczyło że kupił zepsuty sprzęt:) Albo ktoś ma kiepskie kolumny co nie potrafią odtwarzać poprawnie dźwięku. Wiem że Ax-700 to nie szczyt marzeń, ale gra w miarę przyzwoicie. Ostatnio słuchałem A-1000 i grał przynajmniej o klasę lepiej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.