Skocz do zawartości
IGNORED

Zakup taniego amplitunera prośba o poradę

macias13_84

Rekomendowane odpowiedzi

Przede wszystkim chciałbym się przywitać w swoim pierwszym poście na tym forum, zamierzam tu spędzić troszkę czasu, gdyż po wolutku biorę się za wymianę sprzętu grającego w domu, na pierwszy ogień idzie stero --> kino domowe, potem kolumny i na końcu wymiana TV, ale wróćmy do meritum sprawy.

Po przeprowadzce przymierzam się do zakupu jakiegoś tańszego amplitunera z drugiej ręki, póki co zdecydowałem się na Yamahe, miałem stereo z tej firmy i jakoś najbardziej do mnie przemawia. Szukam czegoś w cenie do 400zł i tu mam problem bo kinie totalnie jestem zielony, nie śledziłem rynku, a na sieci nie mogę jakoś znaleźć porównań, przejrzałem kilka wątków na forum jednak jak człowiek był głupi tak dalej jest, dlatego też zarejestrowałem się na forum coby w gronie mądrzejszych wiedzę swą pogłębić:P

Moja uwagę na popularnym portalu aukcyjnym przykuły następujące modele(potrzebuję mieć optyka co najmniej jednego):

DSP-E492

RX-V359

RX-V440 - Najbliżej mi do tej opcji, coś tam poczytałem

RX-V520RDS

RX-596RDS

HTR-6030

Chyba iż za 400zl warto szukać czegoś innego

Prosiłbym o podpowiedź co warto wybrać, na razie będzie to grało na kolumnach starych wysłużonych Midltonach 200(ledwo zipią ale dają jeszcze radę), w najbliższej przyszłości będę je wymieniał rzecz jasna i tu znów będzie potrzebna wasza pomoc ale nie uprzedzajmy wypadków.

Mam nadzieję, iż utrafiłem w odpowiedni dział

Pozdrawiam

Damian

Przede wszystkim chciałbym się przywitać w swoim pierwszym poście na tym forum, zamierzam tu spędzić troszkę czasu, gdyż po wolutku biorę się za wymianę sprzętu grającego w domu, na pierwszy ogień idzie stero --> kino domowe, potem kolumny i na końcu wymiana TV, ale wróćmy do meritum sprawy.

Po przeprowadzce przymierzam się do zakupu jakiegoś tańszego amplitunera z drugiej ręki, póki co zdecydowałem się na Yamahe, miałem stereo z tej firmy i jakoś najbardziej do mnie przemawia. Szukam czegoś w cenie do 400zł i tu mam problem bo kinie totalnie jestem zielony, nie śledziłem rynku, a na sieci nie mogę jakoś znaleźć porównań, przejrzałem kilka wątków na forum jednak jak człowiek był głupi tak dalej jest, dlatego też zarejestrowałem się na forum coby w gronie mądrzejszych wiedzę swą pogłębić:P

Moja uwagę na popularnym portalu aukcyjnym przykuły następujące modele(potrzebuję mieć optyka co najmniej jednego):

DSP-E492

RX-V359

RX-V520RDS

RX-596RDS

HTR-6030

Prosiłbym o podpowiedź co warto wybrać, na razie będzie to grało na kolumnach starych wysłużonych Midltonach 200(ledwo zipią ale dają jeszcze radę), w najbliższej przyszłości będę je wymieniał rzecz jasna i tu znów będzie potrzebna wasza pomoc ale nie uprzedzajmy wypadków.

Pozdrawiam

Damian

za tą kasę obstawiam RX-V596 chyba , że nie chcesz mieć radia razem

Denon AVP-A1 HDCI, Denon POA-A1 HDCI, Marantz UD-7007 Dac Master , kolumny YB 

za tą kasę obstawiam RX-V596

Również z wymienionych polecałbym właśnie ten model, pomimo, że trochę zamulały, jak to Yamahy, były dynamiczne i bardzo przekonywujące. Gdyby na rynku znalazł się model RX-V795a lub wyższe też bym polecał, warto dołożyć pare złotych. Potem można przez pre-out dołożyć KM.

Ważny jest ich stan techniczny dlatego albo odbiór osobisty i sprawdzenie lub z aukcji, jednak z zapewnienieniem sprzedającego o możliwości przetestowania sprzętu .

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Udało mi się znaleźć Yamahę RX-V496 z Prism Emerald HT-300 i DVD S661 za 699zł, troszkę poczytałem i chyba dokupię do tego suba STX'a S200 w grę wchodzi Tonsil Fenix 100 szukam czegoś taniego, ale w miarę przyzwoitego nie jestem jakimś audiofilskim ekstremistą (z całym szacunkiem dla audiofilii :P ), bądź JAMO SUB210 - stać mnie na te modele. Zależy mi na automatycznym wyłączaniu przy braku sygnału. Rozważałem Kodę 1000V2 i Tagi SW-90 i SW120 ale są różne (skrajnie) opinie co do tych modeli.

Czy jest jakaś różnica pomiędzy subami z głośnikiem skierowanym wertykalnie jak w Jamo a horyzontalnie jak w STXie?

Pokój około 20-25m2 słabo umeblowany na bazie foremnego prostokąta

Co do samych HT-300 jest plan aby z pomocą kolegi stolarza wygłuszyć je wewnątrz gąbką piramidką oraz wymienić kable wewnątrz które są straszne na 1,5mm2 z miedzi beztlenowej dodatkowo posrebrzane jakie zostały mi po replice ASG.

dzięki za pomoc

Pozdrawiam

Damian

Poprzez wertykalne i horyzontalną orientację w kolumnie rozumiem taką sytuację

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Udało mi się znaleźć Yamahę RX-V496

Zdecydowanie lepszym wyborem będzie jednak wymieniony wcześniej RX-V-596, skąd taka nagła zmiana? Yamaha potrzebuje mocy, szczególnie do takiego pomieszczenia.

Z powodu bardzo atrakcyjnej ceny zestwu, oraz niestety jak się okazało RX-V596 nie posiadała pilota. Nie wymagam cudów od sprzętu chce go wykorzystać przy kinie i x360, myślę iż w połączeniu z SUB210 da zadowalające wyniki.

Przepraszam za zawracanie gitary

Czy jest jakaś różnica pomiędzy subami z głośnikiem skierowanym wertykalnie jak w Jamo a horyzontalnie jak w STXie?

W innym wątku pisałem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

DSP-E492

RX-V359

RX-V520RDS

RX-596RDS

HTR-6030

Pozdrawiam

Damian

Polecam RXV-795, miałem go około 10 lat i byłem zadowolony zarówno ze stereo jak i z kina, do standartowego pokoju w zupełności wystarczy, póżniej RXV-795 zmieniłem na nowszy RXV-1800 i to była porażka ale 795 jest bardzo ok!

Popieram. Miałem tego RX-V 795a i wspominam go z amplitunerów Yamahy bardzo ciepło. Gdy sprzedałem i wymieniłem na 2 x droższą wówczas nową Yamahę oraz Denona strasznie żałowałem. Ciekawe jak miałby się do bardzo zachwalanego najnowszego RX-A2010 ? Oba zachwalane są w stereo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.