Skocz do zawartości
IGNORED

niskie, średnie, wysokie - jakie to częstotliwości?

pawjer

Rekomendowane odpowiedzi

Taka mnie myśl naszła, a nie znalazłem na tym forum (oby moderator mnie nie wyprostował) że często piszemy o basie, średnich tonach, średnich-wysokich, wysokich, itp.

Czy można przy takich opisach wskazać za jaki zakres częstotliwości uznać możemy np. tony średnie. Do jakiego zakresu to niski bas, wysoki bas, itp.? A do tego najlepiej jeszcze alokację poszczególnych partii instrumentów?

Np. dla mnie mocne średnie to mocny, wyraźny wokal, gitara elektryczna. A może się mylę? Może warto uszeregować w naszej dyskusji co gdzie jest w paśmie poukładane?

Polecam rysunek z tego posta:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Natomiast zakresy instrumentów, wokali jak również ich alikwot oraz formantów zachodzą na siebie na tyle, że wszelkie podziały zakresów siłą rzeczy muszą być umowne.

Najczęściej przyjmuje się: bas <- 200Hz -> środek <- 2kHz -> wysokie.

Ukryta Zawartość

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Nie potrafię teraz podać źródła, gdzie wyczytałem taką specyfikację, bo to dawno było.

Niski bas to ten od granicy słyszalności 16Hz do około 50Hz. Mieszczą się w tym paśmie najniższe dźwięki kontrabasu i fortepianu.

Bas wyższy do ten, który jest już przenoszony przez większość produkowanych kolumn, nawet podstawkowych. Od 50 Hz do około 200.

Dalej już są tony średnie do około 2 - 3 kHz. Wysokie są bardzo rozległe bo aż do granicy słyszalności 18 kHz. Te najwyższe to słyszą nie wszyscy i zawierają się od 10 kHz w górę.

Witaj.

Bas trzęsie portkami.

Średnica porusza nasze Niewiasty ,

a wysokie dają po uszach na kacu ;-)

A tak poważnie tutaj schemat zakresu częstotliwości dla poszczególnych instrumentów :

Ukryta Zawartość

Określenia typu niski bas , wyższy bas są dosyć subiektywne... w zależności od muzyki , akustyki i percepcji...

Pozdr

Ukryta Zawartość

...z czestotliwosciami i rodzajami basu i sopranu to jest tak ja z dzidka bojowa PDB4

Dzidka bojowa PDB4 slada sie z

przeddzidzia, sroddzidzia i zadzidzia

Przeddzidzie dzidki bojowej PDB4 skalda sie

przedrzidziaprzeddzidzia, przeddzidziasroddzidzia i przeddzidzazadzidzia

itd

''Polacy maja wszystkie przymioty, oprocz zmyslu politycznego'' Winston Churchill

Interaktywne nazewnictwo częstotliwości:

Ukryta Zawartość

(jak się przesuwa kursorem po zakresach, to wyświetla dodatkowe info)

ps. i wg. tego podziału 50 Hz leży już w subbasach

Nie potrafię teraz podać źródła, gdzie wyczytałem taką specyfikację, bo to dawno było.

Niski bas to ten od granicy słyszalności 16Hz do około 50Hz. Mieszczą się w tym paśmie najniższe dźwięki kontrabasu i fortepianu.

Bas wyższy do ten, który jest już przenoszony przez większość produkowanych kolumn, nawet podstawkowych. Od 50 Hz

Podaj źródło, podaj ... bo to jest śmieszno-interesujące, kto taki nazwał 50 Hz "wyższym basem" . Nigdy nie spotkałem się z takim określeniem przy tej częstotliwości. Jeszcze 120 Hz to rozumiem ... ale 50 ?

Ukryta Zawartość

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Jeszcze 120 Hz to rozumiem ... ale 50 ?

Dla mnie to 120 juz nie jest basem.

Te podziały są subiektywne. Gdzieś to czytałem w kontekście kolumn głośnikowych. Większość z nich potrafi przenosić dźwięk już w okolicach 50Hz, ale tego niższego basu już nie. Niestety nie potrafię dziś znaleźć tego tekstu. Nie zapisuję sobie wszystkich przeglądanych stron internetowych.

Zresztą - na stronie, którą podajesz ten podział jest umiejscowiony koło 60Hz.

W sumie to człowiek ma jakąś irracjonalną tendencję do sprowadzania wszystkiego do okrągłych liczb - stąd pasmo słyszalne podaje się jako 20Hz - 20kHz. Jest to oczywista bzdura - mało który normalny 30-latek słyszy powyżej 16kHz nie mówiąc już o 20kHz, za to nuta C0, jak najbardziej obecna w muzyce - organy, fortepian Bosendorfer Imperial 290, oktobas i podobne - ma częstotliwość 16.35Hz.

Dlatego może podział 16Hz <- bas -> 160Hz <- środek -> 1.6kHz <- wysokie -> 16kHz byłby lepszy, zwłaszcza że taki np. sopran koloraturowy rzadko sięga powyżej G6 a więc 1568 Hz tonem podstawowym, wyżej są tylko formanty.

PS. Jeszcze w kwestii nazewnictwa - w polskiej muzykologii panuje debilny system oznaczania nut małymi i dużymi literami, z pokręconą logiką używania cyfr albo ich omijania.

Przykładowo "c" oznacza 131Hz (zaokrąglam do 3 cyfr znaczących), "c1" - 262Hz, "c2" - 523Hz i tak dalej. Z kolei poniżej małego "c" jest duże "C" odpowiadające 65.4Hz (najniższy ton wiolonczeli) a poniżej dodaje się numerki - "C1" ma 32.7Hz, "C2" to 16.35Hz. Jeden wielki kociokwik, może dlatego mało który polski meloman jest w stanie przełożyć nuty na częstotliwości.

Dlatego sam wolę jednak prosty i logiczny system anglosaski, gdzie im wyższy numer tym wyższy dźwięk, C0 = 16.35Hz, C1 = 32.7Hz, C2 = 65.4Hz itd.

a jaki jest rezonans własny twoich pudeł głośnikowych?

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

• Redaktorzy

O ile pamiętam, najniższy ton kontrabasu to 41 Hz. Jeśli kolumny przetwarzają swobodnie ten zakres (ton podstawowy, nie harmoniczne wyższe o oktawę) to dla mnie niski bas mają, bo nadają się do wiernego odtwarzania 99% nagrań akustycznych. Większość współczesnych kolumn przeznaczonych do mieszkań zaczyna pasmo od 45-50 Hz. O małych kolumnach od miniwieży ("SuperBassSystem" itd itp) nie mówię, bo to nie schodzi poniżej 100 Hz, a tylko kompensuje podbiciem wyższych składowych. Typowy przykład miałem w materiałach reklamowych z lat 90., gdzie tonem sensacji informowano, jakoby Philips właśnie "odkrył", że niski bas można zaaplikować do kolumn w zestawach mini poprzez wyeksponowanie tonów harmonicznych, i wtedy jest zupełnie jak w naturze.

Najniższy ton kontrabasu 4-strunowego ma 41.2Hz (nuta E1), jednak w filharmoniach używa się kontrabasów 5-strunowych z najniższym tonem albo 30.9Hz (B0) - kwartę niżej niż E1 zgodnie z logiką strojenia kontrabasu w kwarty albo 32.7Hz (C1 - strój niemiecki, najniższa struna podciągnięta do "równej" nuty). Do tego w symfonice mamy kontrafagot i tubę sięgające 29.1Hz (A#0) a jak ktoś chce więcej SPL przy zejściu jak tuba, jest jeszcze suzafon - popularny w amerykańskich orkiestrach marszowych - sensowne podejście skoro nie ma pomieszczenia wzmacniającego bas.

Klasyczny 88-klawiszowy fortepian schodzi nominalnie do 27.5Hz (A0) a w praktyce nawet nieco niżej z racji korekcji krzywą Railsback'a (struna jest tak jakby krótsza dla drgań harmonicznych). Organy to już schodzą do C0 a więc 16.35Hz. Są na świecie dwa instrumenty z piszczałkami C-1 a więc 8.18Hz.

Z harmonicznymi to prawda - w najniższym basie stosowano kiedyś taki wynalazek jak oktobas. Jak kontrabas tylko 3.5m wysoki, wymagający dwóch ludzi do grania, i schodzący do C0 jak organy. Zwolennik tego instrumentu, kompozytor Berlioz uważał że daje on nutę C oktawę niżej niż wiolonczela, czemu jednak przeczą eksperymenty z zachowanymi egzemplarzami, dającymi C0 a więc 2 oktawy poniżej wiolonczeli. Niewykluczone że kompozytor wyraźniej słyszał drugą harmoniczną instrumentu niż ton podstawowy. Tę hipotezę wspierałby fakt, że wg. Fletchera i Munsona próg słyszenia w niskich basach opada z częstotliwością z nachyleniem 18 - 24dB/okt - dla 16Hz ma ok. 80dB podczas gdy dla 32Hz jest on na poziomie 60dB.

Zresztą - na stronie, którą podajesz ten podział jest umiejscowiony koło 60Hz.

60 Hz dzieli tam subbasy (bliższa nazwa niski bas/"podbas") od basu "właściwego" ... wyższego tam nie ma wyszczególnionego zupełnie.

Czyli czym jest? ... średnicą? :)

Odbiegając trochę od tematu, wszystko to -analizowanie pasma ma sens jesli w chodzą w grę instrumenty naturalne -bez prądu....bo np nie ma sensu zastanawiac się jak nisko zejdzie gitara basowa podczas koncertu, która potrafi sporo, a dzwiek zdegradowany przez akustyków, poprzez zastosowanie miernoty, w postaci kiepskich kolum estradowych typu Disco polo live

?

Gitara basowa to akurat zejdzie do E1 = 41.2Hz - najczęściej najniższa struna owego instrumentu jest tam właśnie strojona, a poza tym estradą rządzą prawa ekonomii. Jeżeli przykładowo chcielibyśmy poszerzyć pasmo do A0 = 27.5Hz (pełne pasmo zwykłego fortepianu), z utrzymaniem max. głośności, należałoby dać ponad 3 razy większą łączną objętość skrzyń basowych przy zachowaniu mocy termicznej głośników i łącznej mocy wzmacniaczy albo np. 1.5 raza większą objętość i 2 razy więcej mocy (jednej i drugiej). Wszystko to kosztuje w materiałach i transporcie. A lud i tak najbardziej lubi "masujące" umca-umca przy 60Hz i wyżej. To nie przypadek że wielkie głośniki estradowe mają parametry ledwo pozwalające im sięgnąć 40Hz, za to ich efektywność mocowa czasem przekracza 3%.

Tym niemniej można wyobrazić sobie zamysł artystyczny w postaci słyszalnej ilości b. niskiego basu a niekoniecznie na przekraczaniu progu bólu wyżej. W końcu po coś robi się w organach piszczałki C0 = 16.35Hz.

Prawdą jest jednak to, że inne instrumenty poza organami podlegają podobnym ograniczeniom na wychylenie objętościowe jak głośniki - fortepian (schodzący do 27Hz) niby ma powierzchnię promieniującą większą niż typowe woofery ale jednak przegrywa w wychyleniu jak również jest do pewnego stopnia dipolem. Podobnie kontrabas i jego pudło rezonansowe. Dlatego na samym dole (16 - 27 - 41Hz) można konstruując głośniki trochę odpuścić z "konserwatywnego" podejścia polegającego na nie-przekraczaniu nigdzie Xmax dla wysterowań aż do mocy RMS głośnika. Podobnie z częstotliwościami granicznymi - im niżej, tym skuteczniej pomaga nam pomieszczenie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.