Skocz do zawartości
IGNORED

Antyskating z Ortofonem SPU

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Włąśnie zamontowałem wkłądkę Ortofon SPU Royal N. Naked. W instrukcji jest napisane, że Ortofon zaleca dla wkłądek SPU z tym konkretnym rodzajem igły (Nude Ortofon Replicant 100) ustawianie anty-skatingu 50% więcej niż by wynikało z kalbracji ramienia. Wynika mi z tego, że jeśli tracking force jest 3g to mam ustawić anty-sk jak dla 4-4.5g?

czy ktoś z Was wie czemu tak Ortofon zaleca?

https://www.audiostereo.pl/topic/95871-antyskating-z-ortofonem-spu/

Pomimo tego, że swoją wkładkę kupowałem jako nową, to takiej instrukcji nie dostałem w pakiecie i nie zauważyłem też nigdzie takiego zalecenia.

Ja ustawiam dwuetapowo:

- wstępnie korzystając z płyty testowej Hi-Fi News (są tam i "wolne" miejsca, i ścieżki do ustawiania AS)

- dostrajam niejako na "ucho", i jest to z reguły już tylko drobna korekta (ale jest).

Osobiście nie wierzę w poprawność takiego "technicznego" podejścia (dla siły nacisku 3g ustaw AS na 4-4,5g), tym bardziej, że mam stare ramię SME3012 oraz dużo cięższy ciężarek do AS, a zatem z tym ciężarkiem i na tym ramieniu nie potrafiłbym powiedzieć gdzie na skali jest te 4-4,5g AS. Być może w przypadku nowszych ramion jest to możliwe ale i tak warto posłuchać jak to gra lub sprawdzić na jakiejś płycie testowej i skorygować.

no ja cytuję z anglojęzycznej ulotki dołączonej do wkładki "when antiskating adjustement is possible, we reccomend a 50% higher value, when using SPU-cartridges with the Ortofon Replicant stylus, compared to normal seting at recommended tracking force"

ja też mam SME3012, standardowy ciężarek, ramię działa zgodnie z instrukcją więc na podziałce wiem gdzie jest 3g antyskating a gdzie 4.5g.. bardziej ciekawiło mnie dlaczego dla takiej igły Ortofon zalecałby +50% antiskating

coś kiedyś było na ten temat:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nadal używam Ortofonów z Replicantem i znowu bez antyskatingu - tym razem powodem tego stanu rzeczy jest ramie AudioTechnica, którego wersja radiowa jest pozbawiona takiego luksusu, podobnie jak i windy....

Ukryta Zawartość

ja też mam SME3012, standardowy ciężarek, ramię działa zgodnie z instrukcją więc na podziałce wiem gdzie jest 3g antyskating a gdzie 4.5g.. bardziej ciekawiło mnie dlaczego dla takiej igły Ortofon zalecałby +50% antiskating

Okey, ja faktycznie nie znam powodów, dla których Ortofon zaleca takie zwiększenie siły AS.

Chciałbym zapytać natomiast o pewien szczegół dotyczący Twojego ramienia i standardowego ciężarka AS. Używasz 3012 i standardowego 3g ciężarka. Jeżeli standard, to ten pręcik z nacięciami z tyłu ramienia (ang. yoke) do przewieszania żyłki ciężarka AS ma 10 nacięć. Czy możesz napisać o jaką wartość następuje zwiększenie siły AS podczas przesunięcia żyłki ciężarka AS o 1 nacięcie do tyłu oraz jaką maksymalnie siłę AS możesz ustawić u siebie przy tym standardowym 3g ciężarku. Pewnie jest to w instrukcji lecz jej nie mam dlatego napisz proszę jak to jest.

W moim ramieniu, gdy używałem standardowego 3g ciężarka, nie miałem najmniejszych szans, aby poprawnie ustawić AS dla SPU. Ramię cały czas jechało do środka, a dźwięk był przesunięty. Dopiero zwiększenie masy ciężarka AS spowodowało możliwość ustawienia poprawnej siły AS dla SPU.

donic - instrukcje wszystkie są na vinylengine.com dostępne

W instrukcjach, które przeglądałem wcześniej nie widziałem informacji o możliwości ustawienia siły AS=4,5g przy wykorzystaniu standardowego ciężarka 3g.

Jestem więc trochę zaskoczony, że napisałeś o możliwości ustawienia u siebie dla Royal N siły AS = 4,5g przy standardowym ciężarku o masie 3g. W moim ramieniu standardowy ciężarek 3g ustawiony na max (na samym końcu pręcika) okazał się zbyt mały (ramię zasuwało do środka płyty, a scena była przesunięta)..

Być może jednak coś przeoczyłem, tak więc jeżeli nie jest to dla Ciebie wielki kłopot, to napisz proszę tylko te 2 cyferki, o które prosiłem powyżej.

pozdr

donic

to może ja czegoś nie rozumiem hmmm w moim 3012 II siła antysk na najniższym położeniu odpowiada 0.5g a każda kreseczka to +0.5g, wiec pod koniec skali wychodzi mi odpowiednio 4g itd.

?

po prostu ustawiam żyłkę ciężarka na kreseczke odpowiadającej 4g - ale może coś źle robie?

Okey, dziękuję o to mi właśnie chodziło.

Ja używam do SPU Royal N ciężarka 4,5g i ustawiam mniej więcej na 2/3 długości, a do SPU Classic NE używam wręcz 6g ciężarka. Dodatkowo zmieniłem ten pręcik z tyłu ramienia (yoke) i mam zrobiony teraz taki z bardzo gęstymi nacięciami, aby dokładniej ustawić AS.

pozdr

donic.

• 4 tygodnie później...

Adamgdańsk..

Masa wkładki SPU jest średnio większa od standartowych wkładek , nacisk powyzej 2,5 g . Te dwie wielkosci wpływaja z powodu overhangu na inne siły wypadkowe , które nie mieszczą się w katalogowych zaleceniach producentów ramion ( za wzorzec brano nieszczęsny nacisk ok 1g jako odniesienie, masa wkładki). SPU w bakelicie ma ponad 33g masy własnej i jest jeszcze więcej do skompensowania. W starych latach przy 3-5 g nacisku nie brano wogóle antyscatingu na 12" pod uwagę .

Dla Replikant 100 jest jeszcze większe ryzyko błędu . Dla optymalnego skompensowania siły dla zrównoważenia drgań dla układu cewek/igła ( a zatem L i R channel), musisz powiększyć tę siłę o właśnie tę wartość .

pozdrawiam divaldi

divaldi

Adresowane nie do mnie lecz pozwolę sobie zapytać Ciebie.

Sorry ale czegoś nie rozumiem?

1) Czy chcesz powiedzieć, że wraz ze wzrostem masy wkładki i siły nacisku należy zwiększać antyskating ?

"...

Masa wkładki SPU jest średnio większa od standartowych wkładek , nacisk powyzej 2,5 g . Te dwie wielkosci wpływaja z powodu overhangu na inne siły wypadkowe , które nie mieszczą się w katalogowych zaleceniach producentów ramion ( za wzorzec brano nieszczęsny nacisk ok 1g jako odniesienie, masa wkładki). SPU w bakelicie ma ponad 33g masy własnej i jest jeszcze więcej do skompensowania...."

2) Czy chcesz też powiedzieć, że dla dużej sily nacisku antyskating w ogóle nie jest potrzebny ?

"...

W starych latach przy 3-5 g nacisku nie brano wogóle antyscatingu na 12" pod uwagę .

..."

A co w takim razie dla wkładek SPU Classic w bakielicie, których:

a) masa własna przekracza 30g [czyli zob. pkt 1) - należy stosować zwiększony antyskating] a

b) rekomendowana siła nacisku igły => 4 g [czyli zob pkt 2) - antyskating jest zbędny].

To zresztą nie musi być SPU w bakielicie, gdyż wystarczy SPU N wraz z bardzo ciężkim headshellem, co w sumie daje masę zbliżoną do SPU GM-shell (ja właśnie takich zestawów używam).

1, Tak.<br>

2. Kiedyś nie był brany pod uwagę (50 lata), granica zmniejszania nacisku igły (schodząc do 0,6-1 g) wymuszała wtedy wiekszą precyzję prowadzenia (70 lata)

<br>

A co w bakelitowych ? To właśnie podpowiadam . Są ramiona które mogą się ustawić , sa które się nie ustawią ( zakres pozwala lub nie). Siła tarcia  i bezwładność jest większa przy takich warunkach, więc antyscating musi to kompensować  . To zależy od ramienia jak ma ustalony zakres pracy i od jego długości. <br>

Większość ramion ma zakres kończący się "naciskiem" 3g , uzyskanie zakresu antyscatingu na 4g jest poza ich możliwościami . Wtedy brakuje tej "przeciwwagi".Nie twierdzę że niepotrzeba antyscatingu na 4g nacisku dla igły, tylko że może go najzwyklej zabraknąć.

Ale SPU i bez tego świetnie gra .

Ale SPU i bez tego świetnie gra .

Okey, dzięki za odpowiedź.

Co do SPU, to wiem i potwierdzam. Mam 2 takie wkładki: SPU Classic NE oraz SPU Royal N, a do nich ciężkie, prawie 19 g headshelle, które wieszam na 12: SME i jest super.

to może ja czegoś nie rozumiem hmmm w moim 3012 II siła antysk na najniższym położeniu odpowiada 0.5g a każda kreseczka to +0.5g, wiec pod koniec skali wychodzi mi odpowiednio 4g itd.

?

po prostu ustawiam żyłkę ciężarka na kreseczke odpowiadającej 4g - ale może coś źle robie?

Różnice wkładek krótko opiszę w wolnej chwili.

Teraz chciałbym wrócić do mojego wcześniejszego pytania, czy jedna kreseczka na tym pręciku do wieszania ciężarka AS rzeczywiście odpowiada 0,5g, czy też odpowiada 0,25g ?

Otóż wydaje mi się, że w przypadku SME3009/3012 producent zapewniał, aby to co ustawimy jako siłę nacisku igły można było dokładnie skompensować AS. Jeżeli chodzi o siłę nacisku igly, to dla standardowego ciężarka do ustawiania siły nacisku igły (pojedynczy rider weight) maksymalny możliwy nacisk to 2,5g (10 kreseczek po 0,25 g każda). Jeżeli to jest prawda, to oznaczałoby, że maksymalny AS możliwy do ustawienia dla standardowego ciężarka AS (3g ciężarek) wynosi również 2,5g, a nie 5,0g, jak sugerował Adam (10 kreseczek po 0,25g każda; a nie 10 kreseczek po 0,5g).

W tych ramionach istnieje oczywiście możliwość ustawienia większej siły nacisku igły, w szczególności dla ciężkich wkładek SPU. Oznacza to jednak konieczność użycia podwójnego ciężarka do ustawiania nacisku igly (dodatkowy rider weight o masie 24,5g).

zob. zdjęcie nr 5 (dot. również 3012, pomimo tego że opis zdjęcia sugeruje, że dot. 3009)

Ukryta Zawartość

Taka kombinacja pozwala ustawiać siłę nacisku maksymalnie do 5g ( 10 kreseczek po 0,5g ale - jeszcze raz - przy zastosowaniu double rider weight). Jeżeli powyższe jest prawdą, to nie ma możliwości skompensowania tych dużych nacisków igły (większych niż 2,5g) przy zastosowaniu standardowego ciężarka 3g do ustawiania AS.

Tak jak podwójne rider weight istniały/istnieją również ciężarki do ustawiania AS o większej masie (4,5g, 6g).

zob. zdjęcie nr 12 i 13

Ukryta Zawartość

Pytanie który z tych ciężarków należy stosować, aby uzyskać efekt, że 1 kreseczka będzie równa 0,5g? Czy używać do ciężkich wkładek SPU 4,5g, czy też 6,0g ciężarka AS? Pomimo tego, że mam dwie wkładki SPU oraz wszystkie możliwe ciężarki (3g, 4,5g, 6g, a nawet 8g), to ustawianie AS sprawia mi jednak jakiś kłopot przy kalibracji ramienia/wkładki.

A może się mylę ?

pozdr

donic

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Spróbuję krótko opisać różnice i podobieństwa dwóch wkładek SPU, które posiadam, czyli Classic NE oraz Royal N. Po pierwsze i najważniejsze, to niestety nie jestem ani audiofilem-ekspertem, ani audiofilem-poetą, a więc nie potrafię napisać wyczerpująco i opisać każdego aspektu brzmienia. Dla mnie najważniejszym parametrem jest to czy mi odpowiada brzmienie, czy też nie. W odniesieniu do powyższych odpowiada mi każda z nich, chociaż są różne i Royal jest kilka klas wyżej niż Classic.

Jeżeli chodzi o różnice, podobieństwa, cechy charakterystyczne to przede wszystkim obydwie wkładki mają identyczny "charakter" brzmienia, od razu słychać, że to są wkładki tego samego producenta. Oczywiście różnią się ważnymi detalami:

1) Royal N - bardzo szczegółowa/detaliczna, doskonała przestrzeń, głęboki bas, świetna separacja poszczególnych instrumentów, super wybrzmienia oraz dynamika. Charakter wkładki określiłbym jako bardzo kulturalny, nienatarczywy, subtelny. W mojej ocenie, z punktu widzenia rodzaju muzyki idealnie nadaje się do małych składów jazzowych, akustycznego rocka, spokojniejszej muzyki. Generalnie jest to bardzo dobra wkładka, jak dla mnie znacznie lepsza niż np. Dynavector XX2, którego używałem bezpośrednio przed Royalem (Dynavector jest jakby bardziej "napompowany", a w szczególności jego dół);;

2) Classic NE - mniej szczegółów/detali, mniejsza (węższa) przestrzeń, inny bas (mniej głęboki za to jakby mocniejszy/większy), równie dobra dynamika. Pomimo tego, że Classic jest gorszy w zakresie wymienionych przeze mnie aspektów, to jednak na pewno jest godna uwagi. Jak dla mnie jest to doskonała wkładka do słuchania takiej ostrzejszej muzyki rockowej, a przynajmniej raz na jakiś czas dla odmiany. Bardzo chętnie słucham z tą wkładką zespołów typu Black Sabbath, Nazareth itp.. Może to oczywiście wynikać z tego, że brzmienie np. Black Sabbath z Classic kojarzy mi się i przypomina brzmienie tej muzyki sprzed 30 lat, brzmienie jakie pozostało mi w głowie. Oczywiście jest to tylko takie "urojone wyobrażenie", gdyż wtedy nie słuchałem muzyki na takich wkładkach, gdyż nikogo nie było na nie stać. Tak więc pomimo tego, że dzieli je kilka klas, to wcale nie spisuję Classic'a na straty, gdyż to brzmienie również mi odpowiada, przy czym gdy włączymy jakieś klasyczne trio (piano/bas/perkusja), to nie ma najmniejszych wątpliwości, która wkładka lepiej brzmi.

Obydwie wkładki grają u mnie na tym samym ramieniu (SME 3012), z tym samym ciężkim headshellem (Yamamoto ok. 19g). Jest pewna różnica, która coś tam zmienia w brzmieniu i odbiorze, a mianowicie używam transformatora wzmacniającego sygnał Ortofon Verto, który ma dwa możliwe wzmocnienia i gdy gra:

1) Classic, to używam wzmocnienia 30dB

2) Royal, to używam mniejszego wzmocnienia 24 dB (aby bardziej obciążyć wkładkę).

Poza tym wiadomo, że takie opisy są bardzo subiektywne i zależą od wielu elementów, w tym od konfiguracji toru (u mnie obydwie grają na tym samym gramofonie i w tym samym torze).

pozdr

donic

Kilka zdjęć

Ukryta Zawartość

post-11786-0-04467300-1345869062_thumb.jpg

post-11786-0-52625900-1345869227_thumb.jpg

post-11786-0-08190300-1345869249_thumb.jpg

post-11786-0-13672300-1345869273_thumb.jpg

post-11786-0-38264500-1345869308_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ok. Opis jak najbardziej neutralny .

Miałem okazję słuchać na 9'' i 12'' Ortofonie zamontowaną SPU z Body : Synergy A i Gold . Ten drugi model w wersji starej i współczesnej.

Wyszło na to że 12'' ramię (dynamiczne) ma potencjał , i wkładka łagodna (Synergy) zagrała "trafnie" w materię , dźwięk "Gotycki" - szeroki/wysoki, z energią . Na 9'' ramieniu wkładki wypadały mniejszym dźwiękiem. Nie spodziewałem się takiego poziomu różnic .

Znajomy który posiada ten zestaw mial poprzednio to samo ramię SME i zamienił za namową kogoś na tego Ortofona . Nie żałuje ,cena oczywiście niemała, ale te modele są dedykowane do SPU .

• 1 rok później...

wiem że spu to nisza niszy wśród wkładek gramofonowych

tutaj lepiej pisać o at oc9 czy innym superszlifie

ale pojawił sie nowy model klasyka

SPU A95

ktoś słuchał?

jakie wrażenia, w stosunku do classica,golda czy meistera?

nigdzie nie mogę znaleźć ceny

eliptyk i posrebrzana miedź -powrót do klasyki?

pozdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witaj masza 1968>

ja znalazłem cennik z fińską koroną i po przeliczeniu wyszło mi 10kzł

kurcze jeśli jest 2,5 usd to jak znam życie u nas koło 10kzł będą wołać

najdroższy na chwile obecną royal gmk2 to chyba powyżej 8kzł

Ukryta Zawartość

Ortofon SPU A95 cartridge: £2,000.00

Ukryta Zawartość

We stand in the Atlantic
We become panoramic

-raczej- nie

w moim przypadku na 4 elementy orto które kupowałem nowe

tylko jeden kupiłem w Polsce ,ale to było dawno i nieprawda człowiek był młody i"głuchy" to był pierwszy zakup.

żeby nie było, staram się wspierać rodzime podwórko, i każdorazowo zadaje pytanie o cenę i ewentualny rabat

niestety końcowo i tak wybiera portfel.

a rabaty rzędu 5-6 procent przy takich kwotach pomijam milczeniem

dla jasności tak jest w większości polskiej dystrybucji,

ale to inny temat, i nie ma o co kopi kruszyć, przyjmuje że każdy swój rozum ma.

a mi pozostaje słuchać np. tego

aaaaa, jeszcze w temacie

na ramionach jelco i ortofon problemów z anty-s. nie doświadczyłem

Ukryta Zawartość

post-2430-0-15984600-1405854467_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość masza1968

(Konto usunięte)

fubb, było obiecać kilkumiesięczne mlaskanie nad towarem i dystrybutorem na forum to i rabat inny by się znalazł :)

Ja także omijam naszych dystrybutorów szerokim łukiem z zadowoleniem dla portfela i z podłechtanym ego bo "tam" człowiek jest traktowany z należytą starannością bez względu czy zostawiasz 200Euro czy 20 000Euro...

Przepraszam, skrzywdziłbym jednego dystrybutora z Katowic a akurat na niego złego słowa nie mogę powiedzieć.

• 5 tygodni później...

Jeśli to kogoś jeszcze interesuje, tak czytam i przeliczam na zł ( SPU A-95) ....

2k funtów + transport + "gwarancja" ....i tym samym wsparcie. To nie 2M Red .

A wystarczy wejść na stronę dystrybutora i sprawdzić cenę .

A cena jest taka sama wszędzie ( a rabat ? pewnie także) .

ps.Mój sąsiad , pytał i chodził za sprawą kilka razy, aż zakupił ramię , wkładki i inne elementy Orto. To sprawa charakteru .

• Redaktorzy

ps.Mój sąsiad , pytał i chodził za sprawą kilka razy, aż zakupił ramię , wkładki i inne elementy Orto. To sprawa charakteru .

Szczęściarz z Ciebie. Chciałbym mieć takiego sąsiada ;)

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

tak dla informacji

cena nie jest taka sama wszędzie

można nabyć tą wkładkę taniej

mając gwarancje i wsparcie zostaje tylko transport z którym trzeba "zawalczyć" i to wymaga wysiłku.

po miesiącu pozostało by pytanie odnośnie -dźwięku- czy warto wchodzić w ten model mając inne.

ja powiem tak przestałem rozważać ten model

z nudów skupie się na innym

miłego dnia.

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Jestem ciekawy czy przy tak dużych ,wymaganych naciskach igły ten antyscating nie jest mniejszy niż sugeruje skala?Oczywiście mówię tu o sytuacji kiedy sprawdzamy antyscaking na testowej płycie a nie na wolnej,niezapisanej przestrzeni płyty.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.