Skocz do zawartości
IGNORED

tape in - zworka po co?

opium30

Rekomendowane odpowiedzi

Wzmacniacz to NAD 375 załączam zdjęcie. Ps. czy mogę poprosić o zdjęcie blokady na dodawanie nowych postów ( chodzi o akceptację przez moderatora - jeśli jest oczywiście taka możliwość i uprzejmość :) )

aaars.jpg

Gość

(Konto usunięte)

Czy to są zworki łączące tape in z rec out, czy coś w rodzaju zaślepek łączących masę gniazda z pinem środkowym? Jak to pierwszy przypadek, to może poprzedni właściciel pomylił pętlę magnetofonową z pre out / main in? Jeżeli jest to ta druga opcja, to takie zworki spotykałem wyłącznie w gniazdach phono (eliminacja zakłóceń z nieużywanej sekcji phono). Tak czy siak po prostu je wyjmij, bo w tym miejscu nie stosuje się żadnych zworek.

Ta druga opcja - są to zaślepki.

W tym modelu, C375, NAD je akurat jak najbardziej stosuje i są wskazane.

Posiadam ten sam wzmacniacz i po wyjęciu tych zworek, przy braku sygnału ze źródła i podgłośnieniu, pojawia się się "buczenie" (podobne do takiego, jak gdyby była "pętla masy").

Zresztą opium30 może sam sprawdzić, jaki jest efekt po ich usunięciu ;)

Wszystko jasne :) trochę się bałem je wyjąć bo w instrukcji nie ma o nich nic napisane, a na logikę, to jak coś się zwiera to nie jest dobrze a tak rozumowałem- zaślepka zworka :) ważne, że się wyjaśniło. Jestem wam niezmiernie wdzięczny. Dzięki.

Powiedz, co mają te zworki/zaślepki wspólnego z jakością wykonania?

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Ta druga opcja - są to zaślepki.

W tym modelu, C375, NAD je akurat jak najbardziej stosuje i są wskazane.

Posiadam ten sam wzmacniacz i po wyjęciu tych zworek, przy braku sygnału ze źródła i podgłośnieniu, pojawia się się "buczenie" (podobne do takiego, jak gdyby była "pętla masy").

Zresztą opium30 może sam sprawdzić, jaki jest efekt po ich usunięciu ;)

Co Ty pleciesz ?

Przecież to zwory łączące sekcje przedwzmacniacza z końcówką mocy , po wyjęciu zwór wpina się oddzielny przedwzmacniacz do MAIN INPUT wtedy wzmacniacz służy jako końcówka mocy , a nie wzmacniacz zintegrowany . PYTAJĄCY NIE WYPINAJ ZWÓR I NIE PRÓBUJ WPINAĆ BEZPOŚREDNIO ŹRÓDŁA DŹWIĘKU W TE GNIAZDO MAIN INPUT .

Edytuję : te " plastikowe " zaślepki we środku są metalowe i są zworami !!!!

Ty nie rób jaj i nie radź , wszystko się zgadza wypiąłeś zwory ,źródła dźwięku były podłączone pod np . CD TAPE AUX ( NIE POD MAIN INPUT ) i po mocnym zgłośnieniu buczało . Masz szczęście , że nie wpadłeś na pomysł podłączenia źródła dźwięku do MAIN INPUT .

Gość

(Konto usunięte)

Co Ty pleciesz ?

Przecież to zwory łączące sekcje przedwzmacniacza z końcówką mocy , po wyjęciu zwór wpina się oddzielny przedwzmacniacz do MAIN INPUT wtedy wzmacniacz służy jako końcówka mocy , a nie wzmacniacz zintegrowany . PYTAJĄCY NIE WYPINAJ ZWÓR I NIE PRÓBUJ WPINAĆ BEZPOŚREDNIO ŹRÓDŁA DŹWIĘKU W TE GNIAZDO MAIN INPUT .

Edytuję : te " plastikowe " zaślepki we środku są metalowe i są zworami !!!!

Proponuję dwie reczy:

1. Spojrzeć w lustro i zadać sobie pytanie: "Co Ty pleciesz?".

2. Przeczytać jeszcze raz pierwszy post i doczytać, o które "zwory/zaślepki" chodzi.

Dodatkowo spojrzeć na zdjęcie - są tam widoczne w wejściu "TAPE MONITOR - IN".

Gość

(Konto usunięte)

Ty nie rób jaj i nie radź , wszystko się zgadza wypiąłeś zwory ,źródła dźwięku były podłączone pod np . CD TAPE AUX ( NIE POD MAIN INPUT ) i po mocnym zgłośnieniu buczało . Masz szczęście , że nie wpadłeś na pomysł podłączenia źródła dźwięku do MAIN INPUT .

Identyczna odpowiedź jak do poprzedniego posta ;)

Przecież tu nie chodzi o zwory, tylko o metalowe zaślepki w gniazdach TAPE IN. Spójrz na fotografię :-)))

Proponuję dwie reczy:

1. Spojrzeć w lustro i zadać sobie pytanie: "Co Ty pleciesz?".

2. Przeczytać jeszcze raz pierwszy post i doczytać, o które "zwory/zaślepki" chodzi.

Dodatkowo spojrzeć na zdjęcie - są tam widoczne w wejściu "TAPE MONITOR - IN".

enemka ma rację.

Ja mam rację .

Nie czytać co pisze pytający , nie wierzyć ślepo w opowieści ,pytającego ( wiadomo jeszcze się nie zna ) , a kto się też nie zna , nie wprowadzać w błąd .

Post nr 5 GRAFIKA .

Gość

(Konto usunięte)

Ja mam rację .

Nie czytać co pisze pytający , nie wierzyć ślepo w opowieści ,pytającego ( wiadomo jeszcze się nie zna ) , a kto się też nie zna , nie wprowadzać w błąd .

Post nr 5 GRAFIKA .

No comments...

No comments...

Co brak odwagi do przyznania się , to był Twój poważny błąd .

Wzmacniacz to NAD 375 załączam zdjęcie. Ps. czy mogę poprosić o zdjęcie blokady na dodawanie nowych postów ( chodzi o akceptację przez moderatora - jeśli jest oczywiście taka możliwość i uprzejmość :) )

Dołączona grafika

Czy Opium pisze w swoim pierwszym poście coś o gniazdach MAIN IN i PRE OUT? Albo o plastikowych zworach?

Oto cytat:

Wyświetl postUżytkownik opium30 dnia 21.07.2012 - 23:42 napisał

Hej, w moim wzmacniaczy z tylu w gniexdzie tape in siedza takie smieszne zworki. Sa w ksztalcie walca i kazda zwiera jakby kazdy kanal osobno. Czy ktos moze mi podpowiedziec po co to jest ?

Jakoś nie mogę tego zauważyć ;-))))

Was pogieło ? Patrz jakie zamieścił zdjęci , pomylił się w pytaniu , bo młody , patzr post nr . 5 zdjęcie , a inni szukają zwady kiedy metrycznie i prawidłowo podpowiadam i punktuje tych co pletli głupoty .

Gość

(Konto usunięte)

Co brak odwagi do przyznania się , to był Twój poważny błąd .

Dodatkowo proponuję jednak trzymać się już z dala od opium... ;)

I nie tylko Użytkownika mam na myśli ;)

czester15.30 - specjalnie dla Ciebie! :)

Zdjęcie dostarczające "metrycznej" informacji ;)

A Ty szukaj sporów na bocznicy , tu metrycznie radź .

Ciężko znaleźć w Twoich spazmatycznych wpisach tutaj dobrej rady "wuju dobra rada"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Ciężko znaleźć w Twoich spazmatycznych wpisach tutaj dobrej rady "wuju dobra rada"

Ja tylko czuwam , żeby nikt z pytających nie puścił z dymem swego sprzętu , a to był fałszywy alarm ( takie ćwiczenia , z resztą nie padło z mojej strony sformułowanie " to nie są ćwiczenia " ) .

Jeśli założyciel pozwoli podepnę się z pytaniem: gdzie można kupić lub w inny sposób zdobyć takie zworki jakie są na zdjęciu a o które NIE chodzi w tym temacie ?

Mam doświadczenie w zworkach o których nie chodzi w tym temacie :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

, ale one jakieś drogie .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam doświadczenie w zworkach o których nie chodzi w tym temacie :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te znalazłem, ale zdecydowanie za drogie. Mam własnej roboty ale poszukuję oryginalnych, takich jak na zdjęciu wyżej.

W.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wojtek

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.