Skocz do zawartości
IGNORED

amplituner do eltax concept 400

grzesiek1035

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czy nie bedzie za słaby??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cześć.

Moim zdaniem niższe/średnie SONY możesz totalnie odpuścić .

Zasilanie na bardzo słabym poziomie..

Tutaj nawet cyferki dają wyobrażenie ( pobór mocy 200W lub niewiele więcej ) .

To gra plastikowo !!

Bardziej sugeruję używane modele Onkyo/Denon/HK/Marantz

Pozdr

a konkretnie.... jakie modele?? bedą odpowiednie do 200/400w

Cześć.

Moim zdaniem niższe/średnie SONY możesz totalnie odpuścić .

Zasilanie na bardzo słabym poziomie..

Tutaj nawet cyferki dają wyobrażenie ( pobór mocy 200W lub niewiele więcej ) .

To gra plastikowo !!

Bardziej sugeruję używane modele Onkyo/Denon/HK/Marantz

Pozdr

powiedz mi ile powinienem mieć na output w ampli?? znalazłem Marantz NR1501 ale on ma 7 x 50 RMS, nie za mało?

Nie chodzi o to ile ma każda końcówka do oddania mocy , ale ile poboru ma ampli z sieci.

Zależność jest prosta - pobór z sieci minus straty - podzielone przez ilość kanałów.

Dla prostego przykładu : pobór z sieci 400 W , w impulsie powiedzmy 300W dla końcówek , co daje 5x60 W.

Temat nie jest prosty gdyż dochodzą jeszcze zniekształcenia , impedancja...etc..etc..

Czasami ( chociażby w przypadku HK ) 50W ( z dużą rezerwą prądową - czyli dobrym zasilaczem ) oznacza więcej niż 150W dla Sony.

Sony moim zdaniem odpada.

Polecam wyżej wymienione.

Pozdr

teraz bardziej konkretnie:

Ukryta Zawartość

powiedz mi czy uciągnie moje 200/400w kolumny?? skoro ma tylko 100w na chanel...

Ukryta Zawartość

teraz bardziej konkretnie:

Ukryta Zawartość

powiedz mi czy uciągnie moje 200/400w kolumny?? skoro ma tylko 100w na chanel...

na moc w amplitunerach nie patrz bo to są dane podane przy optymistycznych warunkach, wysterowany jeden kanał, zniekształcenia bliskie jednego procenta i tym podobne kwiatki

dodaj do tego dużą wrażliwość na niskoomowe kolumny i wychodzi prawdziwy obraz tego sprzętu

od tego Onkyo lepiej i o wiele potężniej zagra stary Radmor z 2x 35W.... po prostu bardzo głośne słuchanie to już jest 10W lub więcej (zakładając kolumny o normalnej, bliskiej 90db skuteczności), a bardziej od mocy liczą się inne parametry

Ukryta Zawartość

Na Kolegów miejscu bym nie ufał tak do końca nawet poborowi mocy podanemu przez producenta, ponieważ nie wiadomo w jakich warunkach daną wartość zmierzono. W Audio już nie raz zdarzały się amplitunery, które miały pobór o wartości powiedzmy 390 W a oddawały moc ciągłą (to ważne) 5x 70 W; a tu przecież trzeba dodać moc strat każdej końcówki i pobór mocy przez resztę elektroniki (sekcja video, audio, sterowanie itd.).

Zgadzam się z Przedmówcami .

Pisałem w wielkim uproszczeniu o zależnościach mocowych.

Co do kolumn i ich zasilenia :

Frequency range (+/- 3dB): 35 - 20000 Hz

Impedance: 4-8 Ω

Sensitivity: 93 dB

Max music power: 200 Watts

Wysoka skuteczność podana przez producenta pozwala używać wzmacniaczy o znacznie mniejszej mocy niż podana maksymalnie 200W ( 'muzyczna' ).

hmm... mogli byście podać konkretnie kilka modeli które spełniły by te warunki?? bo chodzi mi o to bym nie kupił czegoś co bedzie się przegrzewało, oraz o to bym mógł z nich wycisnąć nie tylko połowę mocy ;)

Może trochę rozjaśnię sprawę co chcę podłączyć... otóż:

na wejściu:

1. Komputer przez kabel HDMI

2. Telewizję n (HDMI)

na wyjściu:

1. Głośniki Eltax 400

2. Projektor Optoma hd200x.

mam ograniczony budżet na amplituner... dlatego piszę co bym tylko wykorzystał w ampli.... Co byście zaproponowali?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.