Skocz do zawartości
IGNORED

opinie o Yamaha amplituner RX-V373 + kolumny NS-50 NS-P 60

iwan900

Rekomendowane odpowiedzi

proszę o opinie na temat tego zestawu, co o nim sądzicie?

kwota jaka dysponuję to 2000-2300 zł

salon 25m2 podpiąć chcę konsole ps3, dekoder cyfrowy oraz tv samsung ue6500d 3d

czekam na relację

gotowe zestawy jakie są w necie to ampli yamaha jak w temacie oraz głośniki Prism onyx 200

ale myślę że te yamahy są lepsze poza tym komplet, dobrze myślę?

Witaj,

wybór amplitunera Yamaha RX-V373 jest optymalny, to naprawdę dobre urządzenie. Co do kolumn jednak bardziej zwróciłbym uwagę na zestaw Jamo S506 HCS3 lub jeśli możesz delikatnie zwiększyć budżet - Jamo S 606 HCS3. Kolejną alternatywą są zestawy Wharfedale (Diamond HCP Set lub większe i znacznie mocniejsze Obsidian 600).

Każda z wymienionych powyżej kolumn zagra lepiej niż Yamaha, różnica będzie słyszalna szczególnie przy odsłuchach muzyki.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy,

w przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

dziękuję za pomoc, a gdzie można się udać do kolegi na odsłuchy? bo ja jestem ze Szczecina, słyszałem że przy wyborze kolumn trzeba zwracać uwagę na pasmo przenoszenia że podobno im ta wartość początkowa mniejsza tym lepiej grają i wartość omowa podobno 8 najlepsza, ale skoro kolega mówi że te kolumny yamahy odpuścić to tak zrobię bo słyszałem że właśnie wzmacniacze mają ok ale kolumny już nie, bardzo dziękuję

Witaj,

hmm, ze Szczecina trochę daleko do Pabianic.

Co do specyfikacji technicznej to niestety nie do końca świadczy ona o brzmieniu. Oczywiście należy prawidłowo dobrać kolumny pod wzmacniacz, jednak pasmo przenoszenia podawane przez producentów to często teoria, gdyż graniczne wartości podawane są przy dużym spadku.

Podane przeze mnie zestawy dobrze współpracują z Yamahą, natomiast wybór należy do Ciebie, zaufaj własnym subiektywnym odczuciom.

Oczywiście w przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W Pabianicach byłem jakieś 10 lat temu po motor -bardzo udany zakup :)

ale do rzeczy, wzmacniacz na pewno ten co podałem, z zestawu Jamo to wybrałbym Jamo S 606 HCS3. A te kolumny Obsidian 600 dużo się różnią od Jamo S 606 HCS3? zawężę sobie pole do tych 2ch zestawów żeby nie mieć dużego mętliku co wybrać, to co by kolega poradził ? i odrazu zamawiam, może kolega wie gdzie mają dobry sprzęt z gwarancją oraz w dobrej cenie, zależało by mi na zakupie całego zestawu z okablowaniem razem, żeby od razu podłączyć i żeby to pięknie grało :)

Czy Yamaha RX-V373 ,to dobry ampl.?

Na pewno trudno będzie znaleźć coś gorszego.

a dlaczego ma być zły? ma wejścia HDMI 100W na kanał poza tym mieszkam w bloku nie mogę mieć nie wiadomo czego bo sąsiedzi będą co chwile przychodzić, potrzebuję sprzętu żeby trochę głośniej posłuchać muzyki i czasami obejrzeć dobry film na bluray nie oczekuję od tego sprzętu cudów to ma grać i tyle a co by kolega polecił w przedziale cenowym zamiast tego wzmacniacza yamahy?

Przy tym budżecie to ciężko coś wybrać, jak ma być nowe.Ale można lepiej.

Wejscia HDMI nie grają...

Na pewno to jest dużo lepsze

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a jak byś chciał być naprawdę szczęśliwy to przy zwiększonym budżecie masz to

Ukryta Zawartość

Te najtańsze Yamahy grają jak stare "jamniki"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a ten zestaw?? myślę że tyle zdołam wyskrobać:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie rozumiem na co komu potrzebne zestawy 5.0 z marnym amplitunerem. Ani to nie zagra w stereo ani w kinie, połowy efektów nie będzie bo nie ma suba.

Yamaha 373 to najgorszy amplituner do stereo obok najniższych Pioneerów, ale tego nie zobaczy się po parametrach (tutaj widnieje piękne 100W).

Jeśli już wstawiać kino to 5.1. A jeśli ma ładnie grać również w muzyce to zamiast Yamahy czy Onkyo - Harman Kardon.

Nie rozumiem na co komu potrzebne zestawy 5.0 z marnym amplitunerem. Ani to nie zagra w stereo ani w kinie, połowy efektów nie będzie bo nie ma suba.

Yamaha 373 to najgorszy amplituner do stereo obok najniższych Pioneerów, ale tego nie zobaczy się po parametrach (tutaj widnieje piękne 100W).

Jeśli już wstawiać kino to 5.1. A jeśli ma ładnie grać również w muzyce to zamiast Yamahy czy Onkyo - Harman Kardon.

skoro Harman Kardon to jaki model? bo ja już postawiłem na kolumny Jamo S 606 HCS3 :)

subiektywnie patrząc jamo to jamo ... tak na marginesie zwróć uwagę dobierając kolumny na bass reflex niejednokrotnie okazuje się że ma to ogromne znaczenie i zauważ miejsce głośnika będącego z boku... pozdrawiam :)

Ty jesteś Harman-Kardon fanboy. Zgadzam się natomiast że najniższe amplitunery kina są kiepskie (np. ww Yamaha 3xx, 4xx, może obecne 5xx, które niedawno zeszło do niższej klasy i raczej w najnowszej serii nie powróciło do dawnej jakości ... z resztą wystarczy popatrzyć na wagę ... ~8 KG, przy 5-7 wzmacniaczach AB to low-end).

Ty jesteś Harman-Kardon fanboy. Zgadzam się natomiast że najniższe amplitunery kina są kiepskie (np. ww Yamaha 3xx, 4xx, może obecne 5xx, które niedawno zeszło do niższej klasy i raczej w najnowszej serii nie powróciło do dawnej jakości ... z resztą wystarczy popatrzyć na wagę ... ~8 KG, przy 5-7 wzmacniaczach AB to low-end).

Taki Harman z serii 2xx kosztuje tyle co przybajerzony syf Yamahy do serii 600 włącznie, aż przypomniał mi się skecz o perfumowanym gównie Smolenia i Laskowika :)

Ciekawe ile trzeba wydać na Yamahę aby zabrzmiała tak jak chociażby ta seria HK ? Bo na pewno nie jest to model 773 :a cenowo stoi wyżej od HK 460... No i jak tu nie lubić Harmana ? Szkoda tylko że Harman jest sto lat za murzynami w wyposażeniu, a teraz trzeba mieć haj fi wifi, dlna, hwdp itp bajery do mp3 :)

Szkoda tylko że Harman jest sto lat za murzynami w wyposażeniu, a teraz trzeba mieć haj fi wifi, dlna, hwdp itp bajery do mp3 :)

ale i HK ma te bajery , tylko u niego zaczynają się od wyższych modeli , a moim zdaniem szkoda , bo ja kiedyś odrzuciłem model 255 na korzyść Onkyo 609 , właśnie dla tych "bajerów" , z których jestem bardzo zadowolony i bardzo często je wykorzystuję ( radio internetowe , muzyka Flac z USB ) i z dźwięku który mnie też bardzo zadowala ( po lekkiej kalibracji oczywiście )

jak ktoś chce mieć super stereo z 8kg wagi , to nie kupuje amplitunera 5-7.1 tylko wzmacniacz i po sprawie ( ostatnio ktoś pisał o Arcamie -8kg i zasilacz 300W , który powala wszystkie amplitunery wielokanałowe )

zgodzę sie też z tym , że amplitunery zaczynają grać w miarę dobrze u konkurencji w modelach :

-Denon od 16-19..

-Yamaha 6..

-Onkyo 6..

-Pioneer 9..

najniższe modele 3-4../13.. grają bardzo słabo w stereo , bo mają też słabe zasilacze ( czasami nie przekraczają one 280W , a muszą zasilić 5 ) , w kinie mocny subwoofer w miarę uzupełni brak mocy amplitunera , ale raczej nikt nie kupuje amplitunera za 1.200zł i kolumn za 5.000zł , bo to mija się z celem ( choć pewnie taka konfiguracja może i zagrała by w miarę dobrze )

Zapomniałem dodać na samym początku istotnej informacji że potrzebuję wzmacniacza max wysokość do 12 cm a z obecnych będących w moim zasięgu jest marantz nr 1602 do tego chcę dobrać kolumny Jamo S 606. Czy ktoś posiada owy zestaw albo może podzielić się opinią na jego temat? chcę się zamknąć w kwocie max 3000 PLN.

Zakupiłem dzisiaj w salonie Q21 zestaw marantz nr 1602 oraz kolumny jamo S506HCS3. Jak podłącze sprzęt zdam relacje:) Już nie mogę się doczekać, dziękuję wszystkim za posty i pozdrawiam!!

Dzisiaj podłączyłem sprzęt -jestem bardzo zadowolony wiem jedno jeżeli ktoś ma jakiekolwiek wątpliwości i nie wie jaki wybrać sprzęt to w salonie Q21 w Pabianicach na pewno mu doradzą tak jak mi. Wiem jedno że jeszcze nie raz tam wrócę.

Nie mogę nigdzie dostać uchwytu do kolumn satelitarnych które miałem w zestawie nazwa kolumny to jamo s 502 waga do 5 kg, a centralna do 10 kg i ma podwójny uchwyt (wieszak) do przymocowania, orientuje się ktoś gdzie takie uchwyty do zamocowania do ściany można kupić??

Dzisiaj podłączyłem sprzęt -jestem bardzo zadowolony wiem jedno jeżeli ktoś ma jakiekolwiek wątpliwości i nie wie jaki wybrać sprzęt to w salonie Q21 w Pabianicach na pewno mu doradzą tak jak mi. Wiem jedno że jeszcze nie raz tam wrócę.

Nie mogę nigdzie dostać uchwytu do kolumn satelitarnych które miałem w zestawie nazwa kolumny to jamo s 502 waga do 5 kg, a centralna do 10 kg i ma podwójny uchwyt (wieszak) do przymocowania, orientuje się ktoś gdzie takie uchwyty do zamocowania do ściany można kupić??

Głośniczki już na ścianach wszystko gra aż miło posłuchać!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.