Skocz do zawartości
IGNORED

Harman Kardon AVR460, czy warto ?

piotrek_rr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam Yamahę RX-V661. Chciałbym odświeżyć trochę mój zestaw, aby lepiej grał w stereo, ale i w kinie domowym. 50/50.

Budżet mam do 3000 zł, ale mniej było by lepiej. Zestaw kolumn Jamo S606 HCS3 5.0 + sub Jamo SUB 650.

Bardzo mocno zastanawiam się nad Harmanem AVR 460.

Nie zależy mi na bajerach, 3D, upscalingu itp. bo od tego są odtwarzacze i telewizor. Amplituner ma grać.

Wcześniej myślałem o starszych modelach amplitunerów, ale jednak Dolby True HD i DTS HD MA przydadzą się.

Co myślicie o takiej wymianie ?

Dziękuje za wszelkie sugestie.

https://www.audiostereo.pl/topic/95765-harman-kardon-avr460-czy-warto/

Witaj,

w Twojej konfiguracji zwróciłbym uwagę na dwa amplituner, które wyróżniają się ofeowaną jakością dźwięku, chociaż oferują skrajnie inne brzmienie. Myślę tu o wybranym przez Ciebie urządzeniem Harman Kardon AVR 460 oraz Marantz S6006.

Harman zagra mocniej, dynamiczniej, efektowanie. Marntz natomast jest bardziej subtelny, dokładny, oferuje bardzo dobrze kontrolowany bas (basu jest jednak mniej niż w HK).

Wybór należy do Ciebie, z mojego doświadczenia mogę doradzić, że osoby stawiające na kino domowe oraz muzykę dynamiczną, efektowną prezentację stawiają na HK, natomiasy jeśli bardziej zależy nam na wyrównanym, bardzo plastycznym i muzykalnym brzmieniu, słuchamy muzyki i koncertów, wybór pada na Marantza. Oczywiście Marantz w efektownych projekcjach wielokanałowych także potrafi poazać pazur.

Jeszcze jedna wskazówka - jeśli w przyszłości myślisz o zmianie kolumn na modele bardziej zaawansowane, Marantz ma większy potncjał.

Serdecznie jednak zapraszam na odsłuchy, które pozwolą Ci na wybór optymalnej konfiguracji (a może jeden z modeli Aventage Yamahy...)

W przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Muzyki slucham bardzo roznej. Od rocka po techno. Raczej zalezy mi na mocnym uderzeniu. Chodzi mi tylko o to czy warto z mojej Yamahy v661 przesiadac sie na HK 460 ? Na drozsze modele mnie narazie nie stac.

Jedna uwaga ode mnie. Jeżeli planowany byłby zakup Yamahy, to do poprawy stereo należy się w przyszłości liczyć z zakupem odrębnej końcówki mocy na fronty.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Jeśli można to chciałem się dołączyć do dyskusji.

Ciekawi mnie bardzo jak ten AVR460 się ma w stosunku do AVR255. Zakupiłem ten drugi ale zaczynam się zastanawiać czy nie lepiej byłoby zmienić go na coś poważniejszego.

Wyczytałem na razie, że 460 ma dużo lepszą sekcję zasilania. A co z przetwornikami D/A? Są te same czy jakieś lepsze? Co z końcówkami mocy?

No i jak sprawa wygląda z brzmieniem? Spora różnica w stosunku do 255? Słucham w zasadzie wszystkiego poza disco polo i death metal ale lubię mocne, dynamiczne dźwięki.

Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam

bez zmiany tych fajnych pseudo kolumienek nowym szrotem w tej cenie na dluzsza mete nic nie poprawisz

zmiana naglosnienia i jak juz amplituner to cos ze starszych serii- yamaha1800-3800- onkyo 805-905...

'branza' bedzie mial inne zdanie ale nie ma co ich winic bo ciezkie czasy za tuska i wszyscy chca wyjsc na swoje

najwiecej o kinie poczytaj na innym forum pewnie bedziesz wiedzial o jakie chodzi..

Czytaj uważnie bo widać że polityka zaślepia Ci wypowiedzi.

Mowa była o Ampli.

Oczywiście że jakość kolumn jest nie adekwatna do Ampli i wymaga wymiany - ale o to piotrek rr nie pytał.

Ampli gra dynamiczniej bez dwóch zdań.

Dzięki wszystkim za odp. Utwierdziłem się w przekonaniu, że HK 460 będzie dobrym następcą mojej Yamahy. Co do kolumn, z czasem na pewno będę planował ich wymianę, ale na razie mi wystarczają. Różnica w ich grze między moją Yamahą i na trochę podpiętym wzmacniaczem stereo HK3370 kolosalna, wiec potencjał w nich jest. Chcę go tylko lepiej wykorzystać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.