Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  355 członków

Pylon Klub kolumn
IGNORED

Klub kolumn Pylon

Rekomendowane odpowiedzi

Wyświetl postUżytkownik Marian133 dnia 28.05.2015 - 14:40 napisał

Ok, myślałem że chodzi tobie o STX-y F-160.

No jeśli ktoś woli gorsze podłogówki od lepszych monitorów, to spoko, jego wybór :)

Nie mów że Pylony do 2tyś. są najlepszym wyborem, bo zastosowane w nich głośniki mówią co innego (to jeśli chodzi o techniczne sprawy).

Do 2tyś. jest w czym wybierać, kwestia tylko gustu słuchającego.

Widzisz... właśnie napisałęś to samo co ja kilka postów wcześniej.. do 2000 to kwestia gustu i oczekiwań słuchajacego

Polecisz mi monitory na 35 m2 ?

Jeszcze taka mała uwaga. O ile się orientuję to pearl 25 mają wysokotonowy Monacora i dwa średnio/nisko STX-y robione dla Pylona.. Przynajmniej w sprzęcie, który jest robiony teraz.

Prawie żadne monitory na głośniku 5" lub 6,5" nie zagrają dobrze basem, a już na pewno nie w tej cenie.

Podłogówki to jest to samo, tyle że większe (liczy się wielkość głośnika basowego a nie obudowy).

Po za tym, kto kupuje monitory mając do pokój 35mk?

Jeszcze taka mała uwaga. O ile się orientuję to pearl 25 mają wysokotonowy Monacora i dwa średnio/nisko STX-y robione dla Pylona..

Ale nie tej najwyższej serii.

"szklaki" nie są górnych lotów.

Popatrz na zestawy Dali,Arcus i ASW. Można znaleźć coś lepszego niż podałeś.

Miałem ASW Cantius III - i według mnie bardzo cienko to wypadło. Masa jazgotu na górze, może w jazzie by się sprawdziły.

Kupiłem w ciemno u Niemiaszka i się bardzo zawiodłem. Dodam, że stan przetworników - ideał. Wykonanie ogólnie b.dobre, ale dźwięk nie dla mnie.

Odkupił je ode mnie gość, który mia już Cantius VI (olbrzymy) i szukał tyłów do kina. Twierdził, że VI grają piękną pełną barwą - cokolwiek to miałoby znaczyć. Po odsłuchu był zadowolony. Ja też, bo jeszcze na flaszkę zarobiłem :)))

Stara prawda: graty pod pachę i słuchać, słuchać i jeszcze raz słuchać. Jeden lubi pierogi z serem inny z mięsem. Choć to wszystko pierogi smakują inaczej.

Miałem Topazy 20 (kupione b. okazyjnie) - sprzedałem też b. okazyjnie z czystym sumieniem koledze. Za tą kwotę nowe pudła to całkiem niezłe rozwiązanie. Posłuchaj STX, szczególnie FX lub MX.

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

Jakbym mógł w tysiaku MX lub FX polecić to nie polecałbym dali.. ;)

Widziałem, jakiś czas temu PylonAudio Saphire 30 za tysiaka ze Szczecina i STX FX-300 DIY za 1250.

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

A wiesz jak są projektowane monitory a jak podłogówki? :)

Myślisz że podłogówki lepiej grają bo są większe? :)

no błyskaj. Skoro czujesz taką potrzebę nie będę Cię powstrzymywał

zdaję się na Was, fachowców :) Acz nigdzie nie twierdziłem, że znam się na robieniu kolumn - moja wiedza w tym temacie to tylko to, co przeczytałem. Mój post do Mariana nie był złośliwy :) Zaczepny ale jestem ciekaw, bo z tego co wyczytywałem, to wielkość skrzynki niekoniecznie ma wpływ na basy. W takim razie rodzi mi sie w głowie pytanie, że jeśli nie basy, to co ma wpływ na to, że od prawa do lewa do mniejszych pomieszczeń poleca się podstawkowe, a do większych podłogowe kolumny. BR to też wcale nie optimum tylko ekonomia - tak twierdzą znawcy.

Zatem fachowcy (tu bez żadnej złośliwości) jak to jest z tymi podstawkami do większych pomieszczeń?

to wielkość skrzynki niekoniecznie ma wpływ na basy.

Nie będziesz miał więcej basu z podłogówek jeżeli litrażowo wewnątrz będą takie same jak monitory. (zakładając stałe warunki pracy całej reszty konstrukcji). Edytowane przez dolphin123

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

No to na czym polega wciskana przez Ciebie wyższość na basie w kwestii podłogówek względem monitorów?

A skoro mam 35 m2 to wybieram podłogówki

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Pokaz mi gdzie napisałem, ze podłogówki maja lepszy bas. Nie probuj mi wkladac dziecka w brzuch. Roisz sobie cos :) polec mi prosze monitory na 35m2.

Edytowane przez doodek66

z tego co wyczytywałem, to wielkość skrzynki niekoniecznie ma wpływ na basy

Ma, gdyż mieć musi... ale projektując kolumny dajesz głośnikowi tyle litrów ile potrzebuje aby zagrał jak najlepiej.

Jeśli głośnik X gra najlepiej w 10L, robi się monitory 10L... jeśli robimy na tym samym głośniku kolumny podłogowe to też dajemy 10L.

Oczywiście w podłogówkach można dać więcej, bo jest możliwość, tylko pytanie po co skoro w 10L głośnik gra najlepiej?

Jeśli dasz większy litraż najniższego basu będzie więcej, ale za to jakość basu będzie gorsza.

W takim razie rodzi mi sie w głowie pytanie, że jeśli nie basy, to co ma wpływ na to, że od prawa do lewa do mniejszych pomieszczeń poleca się podstawkowe, a do większych podłogowe kolumny

Zauważ na jakiej wielkości głośnikach basowych są polecane kolumny do małych pomieszczeń a na jakich do większych.

Im większe pomieszczenie, tym większy głośnik basowy jest potrzebny.

Im większy głośnik tym większa obudowa jest potrzebna.

Jeśli dana firma robi kolumny na tym samym głośniku, gdzie litraż obudowy w podłogowych jest znacznie większy niż w monitorach, to albo monitory mają za mało litrów i są okrojone z basu, albo podłogowe za dużo i wtedy basu może być więcej.

Wtedy faktycznie podłogowe na tym samym głośniku będą miały więcej basu i to może być powód ich polecania do większych pomieszczeń.

Natomiast gdy litraż w obu przypadkach jest ten sam, to na pewno nie chodzi o bas.

A o co? zapytaj tych co polecają...

polec mi prosze monitory na 35m2.

Droczysz się z nami czy o co chodzi?

Monitory do 35m*?

Małe monitory na 5" czy 6,5" basem nie zagrają w tak dużym pomieszczeniu, więc wybieraj do woli bo i tak basem nie zagra.

Dlatego polecanie jakichkolwiek małych monitorów (pod względem basu) w tym przypadku jest bez sensu.

Potrzebujesz kolumn przynajmniej na basie 8-10"... reszta pasma to kwestia gustu.

Dodek to wytlumacz laskawie co miales zakodowane pod tym ze do 35m tylko podlogowki a nie monitory, bo wnioskuje z Twojej wypowiedzi ze te sie nie nadaja

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Dolphin wyjasnij swoje wątpliwości z marianem, ladnie odpowiedział na moje pytania. Bardzo dziękuję. Wyciągasz błędne wnioski.

Marian gdzies wyczytalem, ze chodzi o marketing, "wiekszy ma wiekszy prestiz" :)

Za mnie odpowiedział marian. Twojej odpiwiedzi się nie doczekałem. Poza tym to Ty znasz sie na sprzęcie, nawet go budujesz. Ja jestem skromnym słuchaczem dzwięków.

Wybieram podłogówki bo nikt nie polecił mi monitorow na 35m2. Spytam jeszcze raz, polecisz mi jakies ?

Edytowane przez doodek66

Witam, mam możliwość zakupu nowych Topazów 20 za 1800 zł. Czy polecacie je kupić czy lepsze będą Pearl 25? PP cenie wydaje się że Topazy są klasę wyżej, ale jak to jest w rzeczywistości?

Wybieram podłogówki bo nikt nie polecił mi monitorow na 35m2. Spytam jeszcze raz, polecisz mi jakies ?

I podłogówki na 18cm wooferku zadowoliły Cię, bo są to podłogówki? Moje pytanie nie jest trudne abyś odpowiedział.

Polecę Ci Xaviana XN270, pod warunkiem że i Twój wzmacniacz będzie niegłupi, wtedy jeden revelator na dole Cię zaskoczy.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Witam, mam możliwość zakupu nowych Topazów 20 za 1800 zł. Czy polecacie je kupić czy lepsze będą Pearl 25? PP cenie wydaje się że Topazy są klasę wyżej, ale jak to jest w rzeczywistości?

Słuchałem jednych i drugich. Filmiki (kiepskie bo kiepskie, ale zawsze) znajdziesz na str. 25 tego wątku. Ostatecznie kupiłem Pearle 25, bo musiałem wybrać tańsze. Co Ci mogę powiedzieć? Basu u mnie aż za dużo (ok. 30 metrów, słabo wytłumione, kolumny w połowie długości pomieszczenia - nie pod ścianą) - musiałem zapchać bassrefleksy skarpetami :P Średnica przyjemna. Póki co średnio mogę znieść górę. Zamiast dźwięcznych, fruwających po pokoju "kryształków" blachy perkusji brzmią jakby ktoś uderzał widelcem w foremkę od ciasta :) Pewnie będzie trochę lepiej jak się wygrzeją (mam od wczoraj), ale z tego co pamiętam z odsłuchów generalnie soprany w Pearlach szału nie robią. To co mi się w nich najbardziej podobało to taka "kameralność brzmienia". Ale nie w sensie braku rozmachu, tylko charakteru. Słuchane przeze mnie jeszcze Sapphiry 25 brzmiały jak koncert w sporym, pustym klubie. Pearle 25 - jak słuchanie muzyków z pierwszego rzędu, gdy muzycy stoją na niewielkiej scenie, za którą jest gruba, aksamitna kotara. Jest bliżej, "cieplej", wybrzmienia są szybciej wygłuszane, ale jest jakoś tak... miło. Do smooth jazzu, który głównie u mnie leci, bardziej mi się podobało takie podejście (fakt, że Saphiry mają bez porównania lepszą górę i przestrzeń). Co do Topazów, które rozważasz. W porównaniu do Pearli - na pewno lepsza góra. Bardziej dźwięczna, znacznie bardziej detaliczna i przestrzenna. Różnica jest naprawdę spora na plus. Na moim sprzęcie niestety, mimo przewagi góry, Topazy wypadały jakoś tak trochę drażniąco. Wiele osób pisze, że są "aksamitne"... U mnie tak to nie wychodziło. Kiedy przesłuchiwałem Pearl - Topaz - Sapphire, to Topazy grały najkrócej, bo wyłączałem je czasem po raptem paru chwilach, a mniej więcej od połowy dwugodzinnych testów w ogóle już ich nie podłączałem. Czegoś mi brakowało w brzmieniu, zwłaszcza w średnicy. Jakoś się przy nich męczyłem, w ogóle nie miałem funu z odsłuchu...

Proponuję zacząć od przesłuchania moich filmików, o których wspominałem wcześniej, a potem KONIECZNIE ze swoim sprzętem do salonu audio na porównanie na żywo. Może z Twoją elektroniką i kablami będzie inaczej.

W rzeczywistości trudno powiedzieć co będzie lepsze. Na efekt końcowy ma wpływ sprzęt z jakim będzie to grało i akustyka pomieszczenia, do tego dochodzą jeszcze preferencje słuchacza. Ze względu na inne przetworniki kolumny te grają zapewne inaczej. Pearl 25 swobodnie nagłośni większe pomieszczenia niż Topaz 20.

Podsumowując co do wyższości kolumn X nad Y trzeba samemu posłuchać czy i jaką różnicę się słyszy i co się bardziej podoba.

Pokaz mi gdzie napisałem, ze podłogówki maja lepszy bas. Nie probuj mi wkladac dziecka w brzuch. Roisz sobie cos :) polec mi prosze monitory na 35m2.

miałem Dali Mentor 2. Nie wiem jaki masz budżet, ale myślę, że na 35 m2 mogły by Cię zaskoczyć :)

Dolphin z xavianami odleciales.. skiro w budzetowych monitorach i podłogówkach mam te same glosniki to marian pisał juz resztę o litrazu. Nie bede sie powtarzal.

Kaumaha rozmawialismy o podlogowkach do 2 tys za parę :)

Edytowane przez doodek66

Pytałeś o dobre monitory to Ci podałem. Myślisz, że jak masz tysiąc zł czy półtora i Ci znajomy powie kupuj podłogówki to nagłośnisz każdym pasmem swój 35m2 pokój?

Co znaczy w takim razie dobrze nagłośnić? Brakuje Ci podstaw aby dobierać sprzęt do swoich warunków i dlatego zdany jesteś na brednie w recenzjach, które są opłacane.

Ja wolę dobrą średnicę i górę jak nie mam pieniędzy na bas, a Ty na siłę szukasz basu w swoim pomieszczeniu bez pieniędzy i skazany jesteś na kiepski wybór.

Kończę dyskusję.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Uparłeś się na bas. Ty, nie ja. Zdany jestem na mój słuch. Recenzje traktuję z dystansem.

Na siłę szukasz miejsca, gdzie udowodnisz mi swoją wyższość w wiedzy o kolumnach. Nie musiz, kilka razy napisałem, ze sie na tym nie znam i kieruję sie tym, zeby podobał mi sie dzwięk. Nie słyszysz tak jak ja i dlatego wybuerzesz stx a ja nie. Dobrze nagłośnic znaczy tyle, zebym był zadowolony z dzwięku.

A moich doswiadczeń w słuchaniu i słyszeniu dzwięku nie znasz.

Tyle na koniec dyskusji

Ja osobiście nie słuchałem (nie udało mi się ich znaleźć w Warszawie), ale sprzedawcy w sklepach wskazywali, że Pearl 25 gra bardziej "widowiskowo" z silnym basem i mocną górą, brakuje natomiast środka. Topaz 20 przeciwnie ma lepszy środek. Topaz podobno lepiej sprawdza się w muzyce "przestrzennej" typu jazz, klasyka, Pearl 25 ma może bardziej podobać się w muzyce dynamiczniejszej jak elektronika, czy "ściana gitar".

To jest opinia, którą usłyszałem niezależnie w dwóch salonach (właściwie te same argumenty).

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.