Skocz do zawartości
IGNORED

Karta dźwiękowa do 150-200 zł

Awangardowy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Szukam karty dźwiękowej do 150-200 zł, która ma być podłączona do Technics'a SU-V45A oraz Magnat Quantum 605. Jak widać, nie są to pierdziawki komputerowe typu Creative itp. itd. .

Najważniejsze dla mnie jest to, aby karta dawała bardzo dobry dźwięk. Lepszy od tej zintegrowanej z płytą główną. Dobrze by było, gdyby karta miała jakieś bajery w programie, typu korektor graficzny itp.

gigabyte-ga-m56s-s3_top_b.jpg

U góry zdjęcie mojej płyty głównej. Typowe wejście PCI.

Liczę na pomoc

Pozdrawiam

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Jeśli dobrze odczytuję Twoje oczekiwania odnośnie dźwięku. A dość skąpe informacje podałeś. Ale tyle co na podstawie posiadanego sprzętu i "bajerów w programie", to myślę, że powinieneś zainteresować się jakąś kartą Audigy z rynku wtórnego, za 40 do 60zł. Pieniądze niewielkie, a powinno to być dokładnie to czego szukasz.

Nie chcę mieć przeciętnej karty dźwiękowej ( w tej cenie i tak nie można kupić super karty ), tylko taką w której odczuję wielką różnicę. Kartę najlepszą dźwiękowo do pułapu mojego budżetu.

Ja mam dla Cibie taką propozycje (jeżeli nie chcesz przepłacać).

Mój sprzęt to Denon PMA-495R + kable Klotz LY-225TSW + Magnat Monitor 220 + Creative Audigy Platinum (SB0090) ze sterownikami KX (koniecznie z takimi sterami), odtwarzacz JetAudio.

Wczoraj miałem na testy DAC Audiotrak Prodigy Cube (wartość ok. 390zł).

Nie warto przepłacać. Karta Platinum gra z taka sama scena z takimi samymi szczegółami, ciut jaśniej. Taką kartę na Alledrogo możesz dorwać za ok. 50zł

Nie są to tylko moje odczucia. Na porównanie zaprosiłem kolegę. Stwierdził to samo co ja.

odczuję wielką różnicę

Nie odczujesz WIELKIEJ różnicy. Jeśli ten onboard gra czysto i nie szumi to nie ma sensu w ogóle nic kupować. A equalizer masz w sofcie w odtwarzaczu.

Nie odczujesz WIELKIEJ różnicy. Jeśli ten onboard gra czysto i nie szumi to nie ma sensu w ogóle nic kupować. A equalizer masz w sofcie w odtwarzaczu.

Nie podoba mi się dźwięk z integry -.- Equalizer mam - Technics'a. Ale nie o to chodzi ! Chcę sobie kupić kartę dźwiękową, a Ty nie powinieneś mnie zniechęcać, tylko mi pomóc.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Nie chcę mieć przeciętnej karty dźwiękowej ( w tej cenie i tak nie można kupić super karty ), tylko taką w której odczuję wielką różnicę. Kartę najlepszą dźwiękowo do pułapu mojego budżetu.

Ależ będzie dokładnie tak jak piszesz. Odczujesz wielką różnicę na swoim sprzęcie. A karta nie jest przeciętna, tylko ma już swoje lata, stąd kosztuje tyle co kosztuje. Co akurat nie ma wpływu na jej właściwości soniczne. Które z kolei objawią się w Twojej konfiguracji bez problemu. Dołożenie kolejnych 100-150zł nic już, w takiej konfiguracji systemu audio jak masz teraz, nie zmieni.

Chcesz odczuć różnicę, zmień tego wypierdka na przefarbowanym STKu, bo to dźwiękowy dramat jest. On stanowi obecnie wąskie gardło, a nie karta dźwiękowa.

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Jeśli kupisz taką dźwiękówkę jak piszesz i wymienisz na niej elektrolity na lepsze to będzie WIELKA różnica.

Pozdrawiam.

PS: teraz zauważyłem, że nic nie proponowałeś, chodziło mi o tamte dwie propozycje wyżej :)

PPS: HM-101 ma słaby odstęp sygnału od szumów. Toż starsze audigy mają lepszy ; d

Chcesz odczuć różnicę, zmień tego wypierdka na przefarbowanym STKu, bo to dźwiękowy dramat jest. On stanowi obecnie wąskie gardło, a nie karta dźwiękowa.

Sorry, ale nie wiem o co chodzi z tym "przefarbowanym STK'iem" :) Podpowiedz mi :)

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Sorry, ale nie wiem o co chodzi z tym "przefarbowanym STK'iem" :) Podpowiedz mi :)

A proszę Cię bardzo. Tym stwierdzeniem nawiązałem do "serca" Twojego wzmacniacza.

http://www.fotosik.pl/u/nowakka2002/zdjecie/2/album/386844

To ta kostka Super Class AAAAA kotki dwa :D

Miałem wątpliwą przyjemność obcować z tym produktem, lata temu. Kumpel posiadał i podniecał się "jak to rąbie". Prawie mu membrany z Altusów wyleciały. Faktycznie rąbało, że hej, plastikowym zimnym dźwiękiem, ale "rąbało". Masz luźne 2 stówki, zmień toto na jakiś inny wzmacniacz. Jeśli pasują Ci klocki "z epoki", to możesz posłuchać, ot choćby, NADa 3020. Sztndarowy przykład, że nie wszystko musi grać jak ten Technics. Może się okazać, że Twoja integra nagle zacznie Ci się podobać i wcale taka zła nie jest.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

No to jak kupiłeś to po temacie. A co do Yamahy, to na pewno zdecydowany postęp w stosunku do tego Technicsa. Jeszcze nie ideał, ale na pewno krok w dobrą stronę. Konstrukcja z czasów, kiedy jeszcze Yamaha tak nie oszczędzała i nie przeginała z dziadostwem.

HM-101 ma słaby odstęp sygnału od szumów. Toż starsze audigy mają lepszy ; d

papier wszystko zniesie :)

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Żeby nie było słychać szumu karty dźwiękowej (na max. głośności ofc), stosunek sygnału da szumu musi mieć minimum 85-90dB. Na mojej starej karcie SB live! 5.1 SB0222 nie było ich słychać w ogóle :) Identycznie mam na Prodigy HD2.

Dane techniczne nie mają żadnego wpływu na brzmienie karty

Masz rację, dane techniczne wynikają z pomiarów, czyli to jak się karta sprawuje od strony technicznej ma swoje odbicie w danych :)

• 2 tygodnie później...

Ja mam dla Cibie taką propozycje (jeżeli nie chcesz przepłacać).

Mój sprzęt to Denon PMA-495R + kable Klotz LY-225TSW + Magnat Monitor 220 + Creative Audigy Platinum (SB0090) ze sterownikami KX (koniecznie z takimi sterami), odtwarzacz JetAudio.

Wczoraj miałem na testy DAC Audiotrak Prodigy Cube (wartość ok. 390zł).

Nie warto przepłacać. Karta Platinum gra z taka sama scena z takimi samymi szczegółami, ciut jaśniej. Taką kartę na Alledrogo możesz dorwać za ok. 50zł

Nie są to tylko moje odczucia. Na porównanie zaprosiłem kolegę. Stwierdził to samo co ja.

Ta karta ma 5% zniekształceń IMD !

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.