Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze ECC85 i zamienniki

Lucky

Rekomendowane odpowiedzi

Może ktoś pochwali się swoim doświadczeniem.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

https://www.audiostereo.pl/topic/95685-najlepsze-ecc85-i-zamienniki/

Rozumiem ironię Pana Andrzeja. ECC85 to lampy służące do przetwarzania sygnału w.cz głównie w odbiornikach radiowych, chociaż w telewizyjnych czasami też można było ją spotkać. Przy sygnale m.cz. są spore zniekształcenia, także przetwornika m.cz nie powinno się na nich robić.

Teraz spytam się autora tematu jakie brzmienie go interesuje. Do muzyki elektronicznej oraz punka i metalu najciekawsze są rosyjskie odpowiedniki.

Nie chodziło mi o ironię,raczej o to, aby kolega Lucky ustrzegł się jednej ze ślepych uliczek polegającej na projektowaniu konstrukcji w oparciu o elementy będące pod ręką.Na stronie jogisroehrenbude jest ogromna ilość konstrukcji eksperymentalnych opartych o najdziwniejsze wynalazki z czasów świetności lamp.Oczywiście są one-te konstrukcje kopalnią wiedzy o DIY.Jakościowo nie mają większych zalet niż superwzmacniacz hi-end na ECL86.Z własnego doświadczenia wiem, że są lampy do zastosowań audio i lampy stworzone dla potrzeb radiokomunikacji.Generalnie więc nie da się zrobić schabowego z kartofli i na odwrót.Jeśli jednak spróbujemy i wyciągniemy wnioski z niepowodzeń to jest to cenne doświadczenia.Kolejnym etapem może być brnięcie dalej w świat złudzeń lub realizacja kilku sprawdzonych konstrukcji i ich ulepszenie.A co do brzmienia:Ideałem jest sprzęt przeźroczysty dający tylko to, co się w niego wpuści.Za każdym razem,kiedy puszczałem wodze fantazji w wyszukiwaniu coraz bardziej abstrakcyjnych zamienników dla moich podstawowych lamp czyli ECC83 , 6SN7 , 6SL7 uzyskiwałem zniekształcenia-nie brzmienie , choć co prawda czasem na pierwszy rzut ucha bardzo ekscytujące.Piszę to z troską o młodszych zapaleńców,żeby przez zawinione niepowodzenie nie zniechęcili się do konstruowania układów elektronicznych i nie tylko..

Czyli ciągle w kwestii liniowości i małej ilości zniekształceń wygrywa według mnie MOSFET :)

Szkoda, że jedyną lampą m.cz jaką posiadam jest EF86.. Ach, trzeba sobie pryndko robotę znaleźć żeby zainwestować w przyzwoite lampy.

Jako, że Pan Andrzej się zna to spytam w tym wątku: Mam 16 sztuk EAA91. Od wojskowych, po Phillipsa oraz Siemensa. Czy mógłbym użyć dwóch IDENTYCZNYCH lamp jako mostek prostowniczy do zasilania wzmacniacza? Oczywiście lampowego :)

Nie chodziło mi o ironię,raczej o to, aby kolega Lucky ustrzegł się jednej ze ślepych uliczek polegającej na projektowaniu konstrukcji w oparciu o elementy będące pod ręką.Na stronie jogisroehrenbude jest ogromna ilość konstrukcji eksperymentalnych opartych o najdziwniejsze wynalazki z czasów świetności lamp.Oczywiście są one-te konstrukcje kopalnią wiedzy o DIY.Jakościowo nie mają większych zalet niż superwzmacniacz hi-end na ECL86.Z własnego doświadczenia wiem, że są lampy do zastosowań audio i lampy stworzone dla potrzeb radiokomunikacji.Generalnie więc nie da się zrobić schabowego z kartofli i na odwrót.Jeśli jednak spróbujemy i wyciągniemy wnioski z niepowodzeń to jest to cenne doświadczenia.Kolejnym etapem może być brnięcie dalej w świat złudzeń lub realizacja kilku sprawdzonych konstrukcji i ich ulepszenie.A co do brzmienia:Ideałem jest sprzęt przeźroczysty dający tylko to, co się w niego wpuści.Za każdym razem,kiedy puszczałem wodze fantazji w wyszukiwaniu coraz bardziej abstrakcyjnych zamienników dla moich podstawowych lamp czyli ECC83 , 6SN7 , 6SL7 uzyskiwałem zniekształcenia-nie brzmienie , choć co prawda czasem na pierwszy rzut ucha bardzo ekscytujące.Piszę to z troską o młodszych zapaleńców,żeby przez zawinione niepowodzenie nie zniechęcili się do konstruowania układów elektronicznych i nie tylko..

Mam zrobiony Cd-ek z wyjściem lampowym na ECC85 przez forumowicza McGyvera, który jest na tym forum już chyba nie osiągalny. Obecnie mam zamontowane w CD lampy ECC85 Valvo, kolega chce go kupić. I zadał proste pytanie czy są różnice w brzmieniu lamp ECC85. Mam doświadczenie z 6SN7, ECC88, ECC83 ale z tymi niestety nie.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Na EAA91 można zrobić prostownik dla prądu max 5 mA, czyli mniej więcej jednej pojedynczej triody.Te lampy , to jak pamiętam diody detekcyjne..Szkoda zachodu.Tanie i dostępne są EZ 80 czy EZ81.Są to rozwiązania dla wzmacniaczy wstępnych we wzmacniaczu m.cz.Prostowanie dla końcówek musi zapewnić wydajność min 3 x większą niż prąd który wystąpi.Tutaj już cała gama prostowników lampowych do nawet 0,5 A czeka na zastosowanie.

Co do różnic w dźwięku.Wynikają one w 90% nie z logo producenta a z niedobranych punktów pracy lampy.Jak kiedyś pisałem,dobieraliśmy identyczne warunki pracy dla 8 rodzajów ECC83 wielu wytwórców.Okazało się,że wszystkie grały porównywalnie.Zabawa polegająca na wsadzaniu lamp i ocenie różnic w brzmieniu bez zmiany punktu pracy to loteria.W przypadku ECC85 nie ma na rynku wielkiego wyboru.Demoludy pracowały na nrd-owskich lub czeskich.Sporadycznie widywałem Polam.Valvo dominowało w niemczech,choć nie dam sobie ręki uciąć,czy nie kupowali od innych producentów i zamawiali ze swoim logo.Z czystym sumieniem odpowiedziałbym koledze,że ma optymalnie dobrane lampy.Poza tym,jak widzę uznawane przez audiofili za najlepsze/oczywiście ze względu na ceny/lampy telefunkena z tej serii kosztują w porywach do 50 zł za sztukę.Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.