Skocz do zawartości
IGNORED

Denon PMA 510 AE+DCD 510 AE-dla laika

lidunia

Rekomendowane odpowiedzi

Mam okazję kupić tanio nowy zestaw Denona z serii 510,ale nie wiem czy nie dołożyć i kupić odtwarzacz cd i wzmacniacz z serii 710.Dodam,że jestem laikiem,który kompletuje swój pierwszy zestaw stero i mam przeznaczoną niewielką sumę.Wcześniej miałam mini wierzę Denona DM-38 i powiem szczerze,że przywiązałam się do tej marki-odpowiada mi barwa dżwięku,ale po przeprowadzce potrzebuję sprzętu,który ładnie wypełni pokój o wymiarach 26m2.

Jeśli chodzi o kolumny,w tej kategorii cenowej stać mnie na Jamo s506,o lepszych i droższych w tym momencie mogę pomarzyć.

Dodam,że najczęściej słucham muzyki klasycznej,synth popu i muzyki elektronicznej,oraz alternatywnej i nie potrzebuję potężnych basów.Nie jestem audifilem,ale zależy mi na przyzwoitym sprzęcie za małe pieniadze.

Z góry dziękuję za Waszą pomoc i proszę o wyrozumiałość,jestem tylko kobietą:)

Pozdrawiam!

https://www.audiostereo.pl/topic/95674-denon-pma-510-aedcd-510-ae-dla-laika/

lidunia możesz osiągnąć znacznie lepszą jakość dźwięku po zakupie używek przy tym segmencie cenowym. Starsze Marantz'e, Rotel, Audiolab są to wzmacniacze na prawdę godne uwagi. Ewentualnie transport nowy. 510-tki nie polecam.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

"510-tki nie polecam" napisał RMS - branża. Zgoda, ja też nie polecam. Ale dlaczego na stronce RMS ten właśnie model jest zachwalany aż tak?

Cytat: "Denon, zawsze słynny z doskonałej jakości dźwięku swoich urządzeń, obecnie uważany jest za jednego z najlepszych producentów sprzętu do kina domowego. Jego amplitunery i odtwarzacze DVD regularnie zdobywają nagrody i wyróżnienia w prasie branżowej na całym świecie. Denon nie zapomina też o swoich korzeniach - czyli o sprzęcie stereo. Dwukanałowe urządzenia Denona od lat konkurują z najlepszymi angielskimi i amerykańskimi firmami specjalizującymi się w produkcji sprzętu audiofilskiego."

Link:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie żebym się czepiał, ale choć troche konsekwencji by się przydało ;))

Ukryta Zawartość

tartuffe audio jest kwestią subiektywną, wyrażam swoją osobistą opinię :) Są osoby, którym 510-tka, 710-tka brzmi rewelacyjnie. To jest właśnie piękno tego hobby. Fakt, że różnym osobom podoba się różne brzmienie i mogą wyraźićswoją opinię.

Dzięki wielkie za odpowiedzi.

510 mogę kupić za €300(wzmacniacz+cd)-ostatnia sztuka w magazynie,a kolumny słyszałam w Media,ale podłączone do jakiegoś Marantza(zabijcie mnie,ale nie wiem jaki to był model) i dla moich uszu grały przyzwoicie,a miły Pan sprzedawca je zachwalał-nic tylko brać,hehehe.

Ogólnie mam do przeznaczenia €700,może uda mi się wyskrobać jeszcze €300 i jednak chciałabym coś nowego.Nie miałam nigdy takiego sprzętu,więc jestem w tym temacie kompletnie zagubiona i nie mam zbyt wygórowanych wymagań.

Myślałam też o Harman/Kardon HK 980,w tym sklepie cena jest przystepna(mieszkam w Holandii):

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o kolumny,to które "niskobudżetówki" dają radę w/g Was?Co sądzicie o KEF c5?

Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

lidunia, jeżeli chcesz mieć na prawdę dobry zestaw w miarę niskiej cenie to zdecydowanie powinnaś odsłuchać połączenia wspomnianego Harmana HK980 wraz z Roth Audio Oli 30. Jest to niezwykle kompatybilne względem siebie brzmieniowo połączenie. Bez problemu zmieścisz się w budżecie.

Kef C5 to również są rewelacyjne kolumny, aczkolwiek czuć różnicę między Oli 30. Roth brzmi energiczniej i dynamiczniej. Również niskie rejestry są raczej domeną 30-stek.

Dzięki za podpowiedź,w sklepie internetowym znalazłam wspomniane przez RSM.Sklep.pl Roth za niewielkie pieniadze,pewnie ostatnie sztuki bez pudełka:

Ukryta Zawartość

Chyba zdecyduję się na to połączenie.

Jeśli chodzi o kable,inwestować w te z wyższej półki?Tutaj do wszystkiego wciskają Monstery,ale czy są one aż tak dobre czy to tylko marketing?Ich ceny nie są zbyt przyjazne dla portfela,aczkolwiek mam kabel hdmi i euro tej marki i są solidne wykonane.

Chciałabym podłączyć pod ten zestaw tv i laptopa,mam nadzieję,że nie będę miała z tym problemu.Polecacie jakiegoś dobrego i taniego DAC'a?

Jeszcze raz dziekuję za wyrozumiałość i Waszą pomoc:)

Ukryta Zawartość

Dzięki wielkie za odpowiedzi.

510 mogę kupić za €300(wzmacniacz+cd)-ostatnia sztuka w magazynie,a kolumny słyszałam w Media,ale podłączone do jakiegoś Marantza(zabijcie mnie,ale nie wiem jaki to był model) i dla moich uszu grały przyzwoicie,a miły Pan sprzedawca je zachwalał-nic tylko brać,hehehe.

Ogólnie mam do przeznaczenia €700,może uda mi się wyskrobać jeszcze €300 i jednak chciałabym coś nowego.Nie miałam nigdy takiego sprzętu,więc jestem w tym temacie kompletnie zagubiona i nie mam zbyt wygórowanych wymagań.

Myślałam też o Harman/Kardon HK 980,w tym sklepie cena jest przystepna(mieszkam w Holandii):

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o kolumny,to które "niskobudżetówki" dają radę w/g Was?Co sądzicie o KEF c5?

Pozdrawiam!

Zamiast KEF C5 dołóż trochę i kup C7 to poczujesz różnicy i lepsze od Oli 30

Ukryta Zawartość

Dziewczyno,na 26 metrow denon serii 7 jest za cienki-to po pierwsze.

Po drugie kolumny Jamo 606 to zaden wzrost jakosci wzgledem dm38.

Jak nie chcesz kupic sprzetu uzywanego to lepiej zainwestuj w tego dm 38-czyli odzielny mniejszy pokoj zaadoptuj akustycznie,solidne stendy(o ile nie posiadasz),przyzwoite kabelki,jakis muzykalny subwooferek.

Denon 710 i Jamo dadza jedynie wiecej halasu.Roth Oli moze i lepsze ale HK to ten sam poziom jakosci +/- co denon.

za 1000 euro da sie zbudowac przyjemnie brzmiacy uzywany system,w dobrym stanie,nawet stosunkowo mlody wiec nie ma co sie bac.Jesli ma sie dm 38 to wlasnie taki system za 4500zl uzywany da krok do przodu o odczuwalnym polepszeniu.Inne kroki nie maja sensu bo to zmiana stylu grania i ewentualnie mocy,zadne zjawiska nadprzyrodzone nie beda zachodzic.

Oszczedzaj pieniazki,im wiecej tym lepiej i bedziesz mogla cieszyc sie systemem ktory pobudzi emocje w stopniu głebokim.

System za 10kzl dobrze dobrany,uzywany potrafi doprowadzic do łez twardego faceta.Pod warunkiem ze jest choc troche wrazliwy na muzyke i nie gluchy :)

co najwyżej - mocniejsze, ale są też Oli 40

Dokładnie, które również moim zdaniem wypadają lepiej niż C7. Nawiązując do Denona i Harmana. Przy bezpośrednim porównaniu tych wzmacniaczy (710 z 980), uważam skromnie iż HK deklasuje Denona.

Dokładnie, które również moim zdaniem wypadają lepiej niż C7. Nawiązując do Denona i Harmana. Przy bezpośrednim porównaniu tych wzmacniaczy (710 z 980), uważam skromnie iż HK deklasuje Denona.

Lepiej wypadają Oli 40 pod jakim względem ? Na pewno lepiej na basie, ale do muzy, która słucha lidunia tj. klasyka, elektronika lepsze będą Kef-y zwłaszcza do klasyki

jedyna przewaga tych KEF to większa neutralność i detaliczność samej góry, Oli są mniej neutralne ale znacznie bardziej "muzykalne", cieplejsze a przy tym efektowniejsze

klasyka z elektroniką ma tyle wspólnego że hej...

chyba że masz na myśli jakieś remixy italo disco Bacha albo Chopina

jedyna przewaga tych KEF to większa neutralność i detaliczność samej góry, Oli są mniej neutralne ale znacznie bardziej "muzykalne", cieplejsze a przy tym efektowniejsze

Nic dodać, nic ująć.

PS: endrju68 - rozumiem, że dokonywałeś odsłuchu obu produktów bezpośrednio? :)

Za bardzo niewiem o co Tobie chodzi "klasyka z elektroniką ma tyle wspólnego że hej" ponadto jeżeli remixy italo disco Bacha lub Chopina to dla Ciebie klasyka to już znam Twoje gusta.

Wskaż, gdzie w mojej wypowiedzi stwierdziłem, że klasyka i elektronika to to samo. Wymieniłem tylko gusta muzyczne osoby, która jest zainteresowana kupnem kolumn. Nie wszyscy obecnie muszą kupować Roth Oli

Nic dodać, nic ująć.

PS: endrju68 - rozumiem, że dokonywałeś odsłuchu obu produktów bezpośrednio? :)

Słuchałem jednych i drugich w specjalnie do tego przygotowanej sali odsłuchowej, na tym samym wzmacniaczu. Także utwory, których słuchałem były identyczne, co napewno posłuzyło dobremu porównaniu. Poza tym dla kazdego może lepiej brzmieć coś innego.

Rozumiem, że dzwignią handlu jest reklama i dobrze jest kupującemu zareklamować Roth Oli

Wskaż, gdzie w mojej wypowiedzi stwierdziłem, że klasyka i elektronika to to samo. Wymieniłem tylko gusta muzyczne osoby, która jest zainteresowana kupnem kolumn.

napisałeś "Na pewno lepiej na basie, ale do muzy, która słucha lidunia tj. klasyka, elektronika lepsze będą Kef-y"

klasyka = naturalność instrumentów, a pod elektronikę można w zasadzie podciągnąć niemal wszystko

w sumie po co ściemniać, od razu trzeba było napisać, że KEF grają lepiej we wszystkim... nie kijem go tylko pałą :)

napisałeś "Na pewno lepiej na basie, ale do muzy, która słucha lidunia tj. klasyka, elektronika lepsze będą Kef-y"

klasyka = naturalność instrumentów, a pod elektronikę można w zasadzie podciągnąć niemal wszystko

w sumie po co ściemniać, od razu trzeba było napisać, że KEF grają lepiej we wszystkim... nie kijem go tylko pałą :)

Nie twierdziłem, że Kefy grają we wszystkim lepiej, widocznie nie dokładnie czytasz posty. Stwierdziłem, że Rothy mają lepszy bas i są zdecydowanie lepsze do rocka i metalu (bardzo ładnie brzmi Metallica). Dlatego nie ma co się denerwować a forum służy wymianie uwag.

I tak wszystko zależy od indywidualnych preferencji odsłuchowych, jeden lubi basy, drugi wysokie itd. Moja sugestia co do Kefów miała być jedynie kolejną podpowiedzią dla zainteresowanej osoby kupnem kolumn i jej preferencją co do gatunków muzycznych i stwierdziła, że nie potrzebuje potężnych basów. Podpowiedzi służą jedynie temu by kupujący przed odsłuchami wziął pod uwagę wiele rodzajów kolumn a nie ograniczył się do jednej marki.

Tutaj masz rację, tym bardziej że gusta są różne. Kto stawia na max porcję detali i jaśniejszy przekaz, wybierze Kef, kto stawia bardziej na barwę i łagodność przekazu, wybierze Oli.

Tutaj masz rację, tym bardziej że gusta są różne. Kto stawia na max porcję detali i jaśniejszy przekaz, wybierze Kef, kto stawia bardziej na barwę i łagodność przekazu, wybierze Oli.

Masz całkowitą rację.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.