Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz lampowy na 4 el 84 w kanale

diabeł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, prosze o rady co do wykonania wzmacniaczyka na el 84 pracujących w układzie pp.Potrzebuje rady co do wyboru samego schematu, jest ich troche w internecie, ale mam kilka obaw, zwłąszcza co do samego układu wejściowego. Lepiej zrobić klasyczny wzmacniacz różnicowy na wejściu czy może sprzężóny katodowo rozdzielacz fazy??Wiem że el 84 brzmieniowo to znakomita lampa, dlatego się na nią zdecydowałem, zależy mi jednak na sporej mocy, ponieważ mam dość trudne kolumny do wysterowania i dla tego chce w kanale nie dwie szt tylko 4.Znazazłem schemat 40w wzmacniacza ze sprzężeniem katodowym w stopniu wejściowym a jako wyjściowy pp na 4 szt el 84 pracujących w ukladzie ultrliniowym z polaryzacją siatki obcym napięciem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Warto sie tym zainteresować, może macie jakieś lepsze propozycje?

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/95659-wzmacniacz-lampowy-na-4-el-84-w-kanale/

Witam,

decydując się na lampę EL84 należy niestety liczyć się z ograniczeniami mocy wzmacniacza. Można zbudować konstrukcję opartą na dwóch parach lamp EL84 w PP na kanał, która chociaż z założenia będzie mocniejsza niż podobna na jednej parze lamp ale i tak nie pozwoli na osiągnięcie uniwersalnych mocy. Ciekawym wydaje się tutaj wzmacniacz Sonic Frontiers Anthem Integrated 1 i są na forum koledzy, którzy znają go dobrze i używali go dłużej. Są też inne konstrukcje, jak Air Tight czy Audio Note. Jednak może budując wzmacniacz na EL84 i poszukując mocy warto byłoby zainteresować się rozwiązaniami Billa Bearda z Beard Audio a mianowicie modelami P35 i BB100. Tam konstruktor zastosował 3 pary lamp EL84 na kanał. Być może istnieją konstrukcje wzmacniaczy oparte na 4 parach EL84 na kanał a więc byłoby to wtedy 2 x 8 lamp i mogłoby być naprawdę ciekawie. Inną firmą, która ćwiczyła temat większej ilości EL84 na kanał jest włoska Nightingale - The Armonia.

Prawdziwy przyrost mocy odczuwalny byłby przy zastosowaniu lamp EL34 i tutaj też zabawa zaczyna się od 4 lamp na kanał.

Taka konstrukcja nie będzie ani tania ani prosta w budowie, zdobycie dokumentacji wykonawczej też nie będzie takie proste tym bardziej, że decydujące mogą okazać się transformatory głośnikowe. Nie jest to standardowy element, który leży sobie na półce jak torebka cukru więc można powalczyć o więcej i zdecydować się na 6-8 lamp EL84 na kanał. Może warto byłoby również rozważyć budowę końcówki mocy z regulacją głośności aby następnie zrobić do niej pasujący przedwzmacniacz.

Jestem bardzo ciekawy jakie rozwiązanie szanowny kolega wybierze ;-)

Jeno wyjmij mi z tych oczu szkło bolesne - obraz dni, które czaszki białe toczy przez płonące łąki krwi

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Jest sporo argumentów przemawiających przeciwko łączeniu lamp równolegle. Pojawiają się zniekształcenia, zamulenie dźwięku, szybsze zużywanie lamp. W przypadku padu jednej sztuki, trzeba zmieniać cały zestaw. Sugeruję rozważyć inne, mocniejsze lampy. Mój osobisty faworyt to 1625, jeśli idzie o lampy tanie, bo o takich chyba jest wątek?

Jest sporo argumentów przemawiających przeciwko łączeniu lamp równolegle. Pojawiają się zniekształcenia, zamulenie dźwięku, szybsze zużywanie lamp. W przypadku padu jednej sztuki, trzeba zmieniać cały zestaw. Sugeruję rozważyć inne, mocniejsze lampy. Mój osobisty faworyt to 1625, jeśli idzie o lampy tanie, bo o takich chyba jest wątek?

Troszke już za puzno na zmiane, kupiłe jakiś czas temu dwa 200w trafa zasilające z kształtki E I ,oraz dwa 40w trafa głośnikowe nawinięte pod 4 el 84.Wydaje mi się że 35w osiągne bez problemu przy sterowaniu siatek pentod zewnętrznym napięciem.Trafa w wykonaniu Pana Leszka Ogonowskiego, więc lipy nie będzie.Zdecydowałem się też na klasyczny zasilacz z prostownikiem lampowym, oczywiście trafa mają odczepy z niższym napięciem pod prostowmnik krzemowy.Czy ktoś mi podpowie jaki układ pracy wzmacniacza wybrać???

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Skoro musi to być PPP, to zrobiłbym następujące rzeczy:

- układ ultraliniowy (wiadomo, jeśli marzysz o 35W, to tylko ten);

- sterowanie z czegoś mocnego, o niskiej impedancji - jakieś SRPP czy mu-followery na niskooporowych lampach;

- inwerter różnicowy na wejściu, najlepiej z ładnym źródłem prądowym w katodzie, np. na jakiejś fajnej pentodzie;

- ujemne sprzężenie podane na jedną połówkę wejściowego stopnia różnicowego, jak we wzmakach tranzystorowych.

Przykładowa "obsada":

- tania: na pierwszym stopniu 6N1P + 6Ż1P w źródle prądowym, na drugim 2 x 6N6P w SRPP,

- droga: na pierwszym stopniu 12AU7 Tung-Sol + 6AK5 Tung-Sol w źródle, na drugim 2 x 6N30P.

Jeszcze fajnie by było, jakby siatki EL84 były galwanicznie spięte z wyjściami driverów (zasilanie driverów dwoma źródłami). Ale to tylko takie moje fantazje :-)

Audiovalve Avalon, 8 sztuk el84 na kanal, 60-80 watt,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) niestety schematu na sieci nie moge znalezc ale najwyrazniej mozna i 8 sztuk na kanal.

Ukryta Zawartość

Oczywiście że można. Lampa EL84 to lampa wybitna, ma stabilne parametry, bardzo ładnie chodzi w połączeniu równoległym. Porady hmm.. speców, którzy piszą: "zniekształcenia, zamulenie dźwięku, szybsze zużywanie lamp" omijaj szerokim łukiem, najlepiej wraz z ich fantazjami.

Dodatkowo, aby proponować PPP do gotowego transformatora ultraliniowego trzeba być po prostu xxxxx.

Lampa jest bardzo łatwa do napędzenia i do uzyskania bardzo dobrych efektów układ sterujący absolutnie nie musi być skomplikowany.

Układ który wybrałeś jest wybitny - sprawdzone. Ja usunąłbym generator harmonicznych - R7 do masy. Rozważałbym zamianę pojedynczej triody na wejściu na dwie o mniejszym wzmocnieniu, w przyszłości mógłbyś mocno korygować dźwięk do swego gustu a nie tylko żonglować ECC83, nieadekwatnie drogimi do ich jakości.

Gotowych rozwiązań jest bardzo dużo. Nie będę w żaden sposób odkrywczy wystarczy wpisać w google "el84 pp ultralinear" i zapoznać się z za i przeciw konkretnym rozwiązaniom. Nie znam Twojego gustu, nie wiem jaki dźwięk chcesz uzyskać wiec nie będęnp. polecał rozwiązań z Manley'a, a do gotowego trafa może doradzić Tobie coś z praktycznych aplikacji p. Leszek Ogonowski, który przy okazji nie będzie szafował jedynymi, najlepszymi wg niego rozwiązaniami. To człowiek z klasą.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)
Opublikowano · Ukryte przez misiomor, 17 Lipca 2012 - obelgi
Ukryte przez misiomor, 17 Lipca 2012 - obelgi

http://www.bonavolta.ch/hobby/en/audio/super7.htm 14 też można.

Oczywiście że można. Lampa EL84 to lampa wybitna, ma stabilne parametry, bardzo ładnie chodzi w połączeniu równoległym. Porady hmm.. speców, którzy piszą: "zniekształcenia, zamulenie dźwięku, szybsze zużywanie lamp" omijaj szerokim łukiem, najlepiej wraz z ich fantazjami.

Dodatkowo, aby proponować PPP do gotowego transformatora ultraliniowego trzeba być po prostu debilem.

Lampa jest bardzo łatwa do napędzenia i do uzyskania bardzo dobrych efektów układ sterujący absolutnie nie musi być skomplikowany.

Układ który wybrałeś jest wybitny - sprawdzone. Ja usunąłbym generator harmonicznych - R7 do masy. Rozważałbym zamianę pojedynczej triody na wejściu na dwie o mniejszym wzmocnieniu, w przyszłości mógłbyś mocno korygować dźwięk do swego gustu a nie tylko żonglować ECC83, nieadekwatnie drogimi do ich jakości.

Gotowych rozwiązań jest bardzo dużo. Nie będę w żaden sposób odkrywczy wystarczy wpisać w google "el84 pp ultralinear" i zapoznać się z za i przeciw konkretnym rozwiązaniom. Nie znam Twojego gustu, nie wiem jaki dźwięk chcesz uzyskać wiec nie będęnp. polecał rozwiązań z Manley'a, a do gotowego trafa może doradzić Tobie coś z praktycznych aplikacji p. Leszek Ogonowski, który przy okazji nie będzie szafował jedynymi, najlepszymi wg niego rozwiązaniami. To człowiek z klasą.

Debilem jesteś wyłącznie ty, bo nie wiesz, czym jest PPP. Tłumaczę: to parallel push-pull, czyli układ, do którego trafa Diabła właśnie zostały stworzone. Kolejny wpis kolegi gejacka, który świadczy tylko o tym, jakim jest głąbem i nie umie czytać:-) Przeczytaj sobie, co napisał kolega Diabeł "kupiłe jakiś czas temu dwa 200w trafa zasilające z kształtki E I ,oraz dwa 40w trafa głośnikowe nawinięte pod 4 el 84". Dopiero potem zabieraj głos.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Jeszcze fajnie by było, jakby siatki EL84 były galwanicznie spięte z wyjściami driverów (zasilanie driverów dwoma źródłami). Ale to tylko takie moje fantazje :-)

I tylko za te fantazje Ci polałem, bo niestety, a właściwie stety, gagacek ma sporo racji - polemizować nie będę.

Cały układ można spiąć galwanicznie, na wejściu IN musiałby być kondensator, a stabilność U i I DC w układzie, wynikałaby z jakości lamp wejściowych.

Nie byłby to ten sam już schemat.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Z czym ma rację? Z tym, ze nie jest w stanie usłyszeć różnicy między PP i PPP? Że nie wie, co znaczy skrót PPP i się ośmiesza? Bo nie wiem. A spinanie całego układu galwanicznie nie ma wielkiego sensu, za to spinanie drivera z końcówką mocy - jak najbardziej. No chyba, że dochodzimy do argumentacji na poziomie "ja tego nie słyszę", to wtedy nic nie ma sensu.

Opublikowano · Ukryte przez misiomor, 17 Lipca 2012 - nie na temat
Ukryte przez misiomor, 17 Lipca 2012 - nie na temat

Za nierozumienie różnic układowych pomiędzy PP a PPP, a bredzenie o słyszeniu różnic również :))

A, jeszcze jedno: Father_PiO, skarbie, jak widze diabeł jest konkretnym człowiekiem, ma fajny pomysł i wymagałoby mu w tym pomóc a nie pisząc wprost: bredzić w imię swojej własnej wyimaginowanej wielkości megakonstruktora. Właśnie z powodu takich osób praktycznie wszyscy którzy naprawdę mieli coś do powiedzenia wynieśli się stąd, co najwyżej zaglądają tu życzliwie raz na pół roku. Abo coś w końcu zrobisz z tym, coś do Ciebie dotrze, albo nie. Twój wybór.

- diabeł, sorry, że w Twoim temacie.. ja się wynoszę, co najwyżej pw.

Trochę sensu poproszę.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)
Opublikowano · Ukryte przez misiomor, 17 Lipca 2012 - pyskówki
Ukryte przez misiomor, 17 Lipca 2012 - pyskówki

Wyrzucenie kondensatorów z toru audio nie ma sensu ? Gratulacje.

Znasz takie przysłowie "nie warta skórka za wyprawkę"? Mówimy o trójstopniowym wzmaku, więc zejdź na ziemię i myśl racjonalnie. Chyba, że jesteś na tym etapie rozwijania wiedzy, że wierzysz, że DC-coupled to najlepsze brzmieniowo rozwiązanie.

Gejacku, weź się ogarnij. Zrobiłeś z siebie głupka, pogódź się z tym. Następnym razem czytaj. I pomyśl ilu ludzi się wyniosło przez troli takich jak ty czy xyz i oszustów jak twój chłopak mcgyver.

W którym miejscu zrobiłem z siebie głupka??? :-)))

1. to co napisałeś wcześniej dla każdego znającego temat jest wystarczające aby sam ocenił, kto z siebie robi głupka. Nawet nie odróżniasz PP od PPP, reszta też nie lepsza.

2. To co robisz, jest dramatyczne. głupkowato poszczekujesz na forum, a jak ktoś odpowie merytorycznie, drażni to ciebie i jeszcze bardziej głupkowato odpowiadasz.

Przeczytaj choćby swoje ostatnie zdanie, to jest oznaka zachwianego zdrowia psychicznego, lub/i bardzo poważne problemy z samym z sobą. Po prostu wypadałoby coś z tym zrobić.

3. W praktyce nie umiesz nawet porządnie zaprojektować układu lampowego, mimo że są to układy bardzo tolerancyjne, a jak już to zrobisz to w praktyce wygląda to tak, jak konfrontacja GM70 czyli dramat. Co jeszcze chcesz udowadniać? :)

3. namawiasz ludzi do idiotycznych prób, piszesz brednie - to jest najgorsze

4 - i ty piszesz o trollowaniu...

koniec.

mam prośbę do admina, proszę wykasować moje teksty z tego tematu. Korespondencja z kimś takim mi ubliża.

Prymitywny tekst który napisałeś, do czego znając twój hmm... intelekt poniekąd zdążyłem się przyzwyczaić tym razem totalnie przekracza granice przyzwoitości i dobrego smaku, dlatego zgłaszam sprawę do moderacji.

Trochę sensu poproszę.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Jesteś żałosny. Bycie pospolitym chamem opanowałeś za to do perfekcji. Poziom chorych wynaturzeń, który prezentujesz, jest po prostu poza skalą. Powinienem nad tobą zapłakać, ale jakoś nie potrafię.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Mówimy o trójstopniowym wzmaku, więc zejdź na ziemię i myśl racjonalnie.

To chyba Ty to mówisz.

Mówiąc o galwanicznym połączeniu stopni, miałem na uwadze redukcję ich ilości, a napisałem wyraźnie że

Nie byłby to ten sam już schemat.

Sztuką jest minimalizacja ilości stopni we wzmacniaczu, a nie ich zwiększanie bez umiaru.

EL84, pracujacą nawet w PP (i nie tylko EL84) można jednym stopniem wejściowym w pełni wysterować.

A jak dobrze pomyślisz, to i końcówkę na EL84 popchniesz z WO.

Filozoficzne pływanie w chmurach pozostawiam Tobie.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Oczywiście. Wszystko się da. Jednostopniowy wzmacniacz na GM70 też się da. Sporo osób też wierzy, że 845 da się prawidłowo wysterować z 6S45P, oczywiście z jednego stopnia. Myślałem, że to jest forum choćby częściowo audiofilskie, ale widzę, że brzmienie urządzeń jest dla forumowiczów kompletnie obojętne. Przykre.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Nie wiem czy zauważyłeś, ale dywagujemy o układzie PP opartym o lampy EL84.

Jak wcześniej zostało to stwierdzone, a jest zgodne z prawdą, lampy te można w pełni wysterować (w porównaniu do triod) dość niskim sygnałem wyjściowym z pre.

Audiofilskość konstrukcji nie wynika tylko z rodzaju zastosowanych baniek.

Na to składa się wiele innych czynników (np. aplikacja), jak i elementów układu (np. trafo głośnikowe i zasilające).

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Właśnie o tym piszę. Można w pełni wysterować, ja temu nie przeczę. Byle czym. Brzmienie też jest wtedy byle jakie. Nie przekonasz mnie do sterowania z ECC83, bo zwracam uwagę na brzmienie.

Znalazłem schemat wzmacniacza posiadający na wejściu wzmacniacz ze sprzężeniem katodowym, a jego ostatnia lampa jest pierwszą ze wzmacniacza różnicowego.Samego schematu nie mam jak wysłac, ale identyczne wejście jest w szafie grającej fonika m 123, i daje rade wysterować el 34.Takie rozwiązanie posiada walory wzmacniacza ze sprżeżeniem katodowym i równomierność impedancji obu połuwek sygnału wzmacniacza różnicowego.O to nie mal identyczny schemat obwodu wejściowego, sami oceńcie, bo jak dla mnie jest numerem jeden jak na razie.

...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaskakująco łatwo przechodzisz od pomysłów bardzo dobrych do fatalnych. Schemat oczywiście jest poprawny.

Trochę sensu poproszę.

no to masz jeszcze dwa Wiliamsony HF30 i HF32

ale ja wyjścia anoda/katoda nie toleruję, mullad w HF50/60 zrobił to lepiej

Ukryta Zawartość

post-10133-0-22917000-1342876212_thumb.gif

post-10133-0-14633300-1342876231_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

A tu nieco bardziej współczesna konstrukcja. Ciekawy i pouczający artykuł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tu nieco bardziej współczesna konstrukcja. Ciekawy i pouczający artykuł.

Ukryta Zawartość

Witam, wykonałem układ próbny.Niemal identyczny jak ze schematu podanego przez mnie na samym początku postu, różnicą jest tylko to że za odwracaczem fazy dałem jeszcze 6h8c jak driver, moc wyjściowa 45w przy thd 6%.Gra zajefajnie, ma kontrole i to coś czego nie mają wzmaki na tranach, chyba odpuszczę sobie prostownik lampowy, bo trace na nim walnięcie na dole .......

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.