Skocz do zawartości
IGNORED

Interkonekt o cieplym dzwieku jaki ?

sebolx

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jak w temacie szukam jakiegos IC ktory ociepli dzwiek najlepiej gdyby nie obcinal gory i nie zamulal basu i calego dzwieku o ile to mozliwe w przypadku takich ocieplajacych IC ;)

Co polecacie w cenie ok 700pln za uzywany dlugosc 1m .

https://www.audiostereo.pl/topic/95644-interkonekt-o-cieplym-dzwieku-jaki/

Może VdH the first ultimate?

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Wiem ze kabelek to tylko delikatna zmiana dzwieku jednak chce to sprawdzic bo byc moze wcale nie bede musial wymieniac CD zeby dzwiek zrobil sie troche lagodniejszy przyjemniejszy dla ucha obecnie mam tylko 2 IC jeden to Srebrny S.O na miedzianych bulletach a drugi to Chord Chameleon Silver Plus oba te kabelki raczej nie ocieplaja dzwieku i gra mi to po prostu za sterylnie za zimno moze uda sie wprowadzic troche ciepla jakims fajnym IC jesli nie to pozostanie mi tylko zmiana CD .

No cóż jak łączy się ze sobą cd które potrafi zagrać ścianę dźwięku nie do końca kontrolowanego ze wzmacniaczem, który jest jak skalpel w cyzelowaniu dźwięków-owszem z wypełnieniem, ale pod warunkiem że cd gra takie dźwięki i w miarę neutralne głośniki, które nie dają się oszukać o to jest walka. Ja przyłożę z grubej rury Transparent Audio i to dla całego systemu. Głośnikowy w okolicach Music linka a IC-nie wiem trzeba kilka sprawdzić. Za VDH do tego zestawu bym się nie zabierał-nie to granie.

Pozdrawiam

No cóż jak łączy się ze sobą cd które potrafi zagrać ścianę dźwięku nie do końca kontrolowanego ze wzmacniaczem, który jest jak skalpel w cyzelowaniu dźwięków-owszem z wypełnieniem, ale pod warunkiem że cd gra takie dźwięki i w miarę neutralne głośniki, które nie dają się oszukać o to jest walka. Ja przyłożę z grubej rury Transparent Audio i to dla całego systemu. Głośnikowy w okolicach Music linka a IC-nie wiem trzeba kilka sprawdzić. Za VDH do tego zestawu bym się nie zabierał-nie to granie.

Pozdrawiam

Masz racje nie wiedzialem ze mam CD z takim dzwiekiem bo wczesniej przed Baltlabem mialem lampe MC-10L ktora byla tak ciepla ze fajnie sie zgrywala z tym wlasnie chlodnym CD i kablami IC . Glosnikowe mam Transparent Audio Musicwave wiem ze to kabelek najtanszy z Transparenta ale taki musi mi wystarczyc nie chce go zmieniac na drozszy . IC Transparenta ma moj kolega model Music Link Super sprawdze ten IC u mnie moze bedzie ok .

Dziekuje wszystkim za wiadomosci i czekam na kolejne propozycje ;)

"Nic tak dźwięku nie zamula jak kabelki Van den Hul'a!" :)

Także wielkiego wyboru nie masz...

Jeśli jednak mogę cokolwiek zasugerować, to pomyśl o usunięciu elementu toru, który gra za ostro.

Kształtowanie dźwięku kablami nie jest dobrym pomysłem.

Jeśli ktoś szuka "ciepłego" kabla to jeszcze dużo zakupów przed nim.

Im lepszy jest mój sprzęt, tym "ostrzejsze" kable muszę stosować.

"Ostrzejsze" - w sensie nie mulące, przejrzyste jak tylko się da w założonym budżecie....

Gdybym mój obecny IC (Henryk Kwinto) podłączył do mojego pierwszego zestawu (Technics! To były czasy! :) ), to bym z domu uciekł! :)

Wracając do Twojego pytania: z "ciepłych" IC spróbuj Monstera, np. Interlink 400.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Albedo coś robi w tym kierunku ale wszyscy jak znajdą moje druty sprzedają te te kable....

Jaka subtelna reklama, hmm...

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Ja posiadalem kabelek IC vdh do kolumn ktore kiedys posiadalem np. monitorow audio rx i nic nie zamulalo to sa kable do ostro i agresywnie grajacych kolumn , po zmianie uspokolilo sie wszystko dalo sie sluchac bez zakrywania uszu :) i nie mialem uczucia zamulania poniewaz MA sa dosc szybkimi kolumnami. Wiec dobieranie IC zalezy od kolumn.

Ale np . z Atc troche przymulalo i wymienialem na chorda chameleon i jest Superowo.

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Witam

Jak w temacie szukam jakiegos IC ktory ociepli dzwiek najlepiej gdyby nie obcinal gory i nie zamulal basu i calego dzwieku o ile to mozliwe w przypadku takich ocieplajacych IC ;)

Co polecacie w cenie ok 700pln za uzywany dlugosc 1m .

Ear Stream Entry. :) Jeszcze zostanie z założonej kwoty, póki są promocyjne ceny i zakup "prosto z fabryki". Jak się nie spodoba, to można oddać w czasie ustawowym. Niestety kabelki nie spełniają warunku bycia używanymi. Cena zawiera VAT.

il Dottore

Wiem ze wymiana CD to najlepsze wyjscie jednak chce mojemu CD dac jeszcze szanse byc moze trafie jakis IC ktory sprawi ze dzwiek bedzie dla mnie juz wystarczajaco przyjemny ;)

bronx99

mowa o eclipse 5.2 ? poczytalem o nim faktycznie ciekawy moze byc ;)

-> sebolex, zanim podejmiesz jakąkolwiek inwestycję w kable, to spróbuj pożyczyć jakieś dobre transparentne miedziane IC solid core. Jak to nic nie da to nie skupiaj w tej zmianie na kablach bo kable nie służą do wprowadzania takich zmian, o które Tobie chodzi. Jak połączysz system jakimiś kiepskimi zamulającymi drutami to efekt będzie negatywny - utrata blasku, utwardzenie średnicy, osuszenie, rozmydlenie i coś tam jeszcze. Kable mają po prostu nie przeszkadzać i jedynie stawiać kropkę nad 'i". Pozbyłeś się słodkiego i powolnego wzmacniacza i stąd taki efekt. Nie wiem jak u Ciebie z akustyką być może tu dużo można zrobić - system żwawo grający muzykę a nie plum-plum nie zagra w złym pomieszczeniu, a być może będzie trzeba coś poważnieszego zmienić w systemie (CD?). A jeszcze jedno - włóż do CD jakąś płytę, która na 100% jest bardzo dobrze zrealizowana - może okaże się, że jest OK, może po prostu prawdę o realizacjach słyszysz:-).

Pozdrawiam

Zwykły Drut

Masz racje zamulacze juz przerabialem tego nie chce ale niestety ocieplenie prawie zawsze troche zamula dzwiek pewnie wymiana CD mnie czeka w najblizszym czasie ale po prostu chce dac mu szanse ostatnia i sprawdzic jakies 2 moze 3 fajne kabelki IC ;)

Co do akustyki to idealnie nie jest ale zle tez nie a te nieszczesne zle zrealizowane plyty niestety slychac u mnie mocno to troche niesmak czlowiek kupuje w miare fajne klocki zeby muzyka grala pieknie a tu coraz wiecej plyt gra coraz gorzej . Pozdrawiam

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Z mojego własnego doświadczenia - YP Sound Argentum. Średnica podana bez żadnego własnego wsadu, mocno wyeksponowany bas oraz zaokrąglona góra pasma (zaciera wszystkie występujące sybilanty).

A może warto lekko zmodyfikować cd... takie zmiany na pewno wprowadzą coś nowego do brzmienia systemu... coś? oczywiście mam na myśli coś pozytywnego, czyli w twoim wypadku odrobinę ciepła. Kombinacja z kablami też jest dobrym pomysłem, jednak albo sobie zamulisz dźwięk,albo ubędzie basu itd.;)

il Dottore

Wiem ze wymiana CD to najlepsze wyjscie jednak chce mojemu CD dac jeszcze szanse byc moze trafie jakis IC ktory sprawi ze dzwiek bedzie dla mnie juz wystarczajaco przyjemny ;)

bronx99

mowa o eclipse 5.2 ? poczytalem o nim faktycznie ciekawy moze byc ;)

Dokładnie. I do tego tanio można go znaleść :)

Jeżeli Cardas to ze starszej linii np Hexilink5(granatowa koszulka)-to jeden z najlepszych za rozsądne pieniądze,ze Straightwire- Virtuoso lub Crescendo-niestety trochę drożej.Przy okazji zagadka-jaki kabel jest na foto?

Van den Hul The SECOND

Tez o nim myslalem jak gdzies trafie to go sprawdze .

zbyniu 360

Wiem ze MC-10L to super wzmacniacz ale niestety dokuczalo mi jego basowe zamulone granie mam male pomieszczenie i po prostu zalewal mnie bas dominowal w muzyce wytrzymalem z nim ponad 3 lata gdybym mial te 25m2 pewnie bym lampke zostawil sobie.

Teraz jest Baltlab Epoca 2 i bardzo mi sie podoba zostanie ze mna tez dlugo bo to tez fajny wzmacniacz jest :)

jaro72

Pewnie tuning lampowy masz na mysli ? Raczej nie chce tego robic predzej zmienie CD jesli mi sie nie uda poprawic dzwieku ;)

Dziekuje Wszystkim za wiadomosci .

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

malo tego ja zlampizowalem cd i lampy 6h23p mnie zparalizowaly cieplym graniem ,mimo tego , ze w zmaku sa lampy rft , i tu jest analogiczny dzwiek , wiesz co slucham jak kura grzmotu , normalnie brakuje mi powietrza

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.