Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z przedwzmacniaczem CA540p

Tomek Koko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam problem z preamp jak wyzej. Jakis czas temu kupiłem nowy i wszystko było ok. Pewnego dnia gdy wybrałm źródlo dzwieku w yaqinie 10l na to pod które podpiąłem gramofon w kolumnach zaczeło strasznie brzęczec . Wykluczyłem kable został wiec preamp. Wysłałem do serwisu ale tam ponoc podpieli go i wszystko ok. Co moze byc problemem powodującym brzeczenie w kolumnach?

https://www.audiostereo.pl/topic/95601-problem-z-przedwzmacniaczem-ca540p/

Sprawdź jeszcze raz okablowanie - poczynając od kabelków przy wkładce, może się stykają. Potem interconnect i podpięcie pod przedwzmacniacz. Włącz gramiak i "zmacaj" wtyki RCA i sprawdź czy jest jakaś poprawa. Odseparuj kabel zasilający od sygnałowego. Sprawdź czy kabelek masowy dobrze siedzi.

A jak nie to, to już chyba nie wiem...Może przełącznik źródła na wzmacniaczu? Te mają tendencje do psucia się. "Zmacaj" przełącznik źródła przy włączonym gramofonie.

Naprawianie takich usterek to z reguły "macanie", przedwzmacniacze raczej się nie psują:)

pzdr

Miałem podobny problem z moim pre. Okazało się ,że gniazda są zbyt blisko siebie po podłączeniu przewodów występowało buczenie w głośnikach . Włożyłem izolację między nimi i jest OK. Spróbuj może masz ten sam problem.

Powodzenia.

No i sprawa sie wyjaśniła. Kupiłem cd który zajął miejsce gramofonu a gramofon zdjąłem z póki na której stał na pólkę zaraz nad kolumną. NIe sprawdziłem od razu czy to nie wpłynie na dzwięk bo nieby czemu(przedwzamcniacz miejsca nie zmienił). Odpaliłem gramofon jakis dobry tydzien później i nie wpadłem na to ze to zmiana miejsca moze byc powodem tym bardziej ze z nad-em wszystko jest ok. Jednak jak przestawiłem go ponownie na pólkę wyżej brzek w kolumnach zniknał.

• 1 rok później...

No to mam znowu problem. Przestawiłem gramofon na stare miejsce i brzęczenie znikneło. Minął jednak rok i zmieniłem kolumny na minas anor i problem powrocił. Kurde nie wiem co robić. NIc nie przestawiałem , nic nie zmieniałem. Na qbach 200al jest cisza a na minasach brzęczy. Na ca540p nie da sie słuchac taki hałas a na pre nad-a w qbach nie było nic słuchac a teraz cicho ale brzęczy. lew3107 pisałeś o przewodach w pre? chodzi o to ze in były zbyt blisko out? pozdrawiam

Miałem kiedyś przygodę następującą: zasilanie odłączone od wszystkich klocków, a w głośnikach gra muzyka z radia! Po uporządkowaniu kabli zrobiła się cisza. Może masz jakoś szczególnie niekorzystnie pokrzyżowane kable z tyłu?

kable od wzamcniacza, tv, gramofonu, n -ki idą w korytku w ścianie. Kable od kolumn luzem na zewnątrz. Jakiś pomysł jak uporządkować? Jak zlikwidować sprzężenie akustyczne?

Gość rochu

(Konto usunięte)

kable od wzamcniacza, tv, gramofonu, n -ki idą w korytku w ścianie. Kable od kolumn luzem na zewnątrz. Jakiś pomysł jak uporządkować? Jak zlikwidować sprzężenie akustyczne?

U mnie sprzęgały dwa suby Rela z gramofonem uzbrojonym we wkładkę Ortofon 2M Black. Pomagało nieco postawienie gramofonu na podstawie antywibracyjnej Rogoza.

Po wymianie wkładki na Ortofona MC 20 Super problem zniknął.

Platforma antywibracyjna (może być własnej roboty - a właściwie najlepiej własnej roboty) gramofon na osobną półkę przykręconą do ściany. Czy brzęczenie słychać tylko gdy igła ma kontakt z płytą czy cały czas ?

Czy słychać je na pustym rowku czy w czasie gdy gra muzyka ?

• 3 tygodnie później...

No to problem rozwiazany. Jesli ktos sie spotka z podobnym problemem to proponuje zrobic mostek na masach rca wewnatrz gramofonu. Co ciekawe i w akai i w sansui tego nie bylo i w kolumnach bylo brumienie a w fonice bylo i brumienia nie bylo. Tak wiec podarzajac ze polskimi inzynierami przylutowalem z kumplem 3cm drucika i problem zniknal.:-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.