Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw kina domowego 5.1, dobry do muzyki, 7000-8000 zl

jack_daniels

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jest to moj pierwszy post na forum, ale forum przegladam nie od dzis.

A wiec, zestaw juz mialem na oku od dluzszego czasu. Lecz kilka dni temu skonczyl sie moj sprzet grajacy, ktorego nie oplaca sie juz naprawiac. Dlatego musze kupic cos nowego jak najszybciej.

Bylem na odsluchu w sklepie i spodobaly mi sie Polk Audio, sluchalem zestawow TSi 400 i RTi A5. Mam duzo filmow BluRay, 3D, wiec jezeli chodzi o amplituner pasowaloby zeby obslugiwal najnowsze standardy. Muzyki slucham glownie starszych artystow, jazz, blues, soul, rock itp.,elektronika, pop. Slucham muzyki z cd, ale nie mieszkam sam, wiec radio interentowe i obslugo wielu formatow wskazana. Zestaw bedzie uzywany 50/50 i chcialbym aby posluzyl mi na lata.

Wstepnie wybralem;

Kolumny 5.1

Polk Audio

TSi 400

TSi 100

CS-10

PSW 110

lub

RTi A5

RTi A1

CSi A4

PSW 110

Widzialem tez duzo dobrych opini o JBL Studio 190. Nie mialem mozliwosci odsluchu i nie widzialem ich na zywo. Lecz przeraza mnie troche ich wyglad, nie wiem jak to bedzie za pare lat i czy nie graja za bardzo "dyskotekowo".

Amplitunery A/V do rozpatrzenia;

Harman Kardon AVR 265,

Onkyo TX-NR616,

Denon AVR-1912, 1913 jeszcze nie maja

Pioneer VSX-1122,

Marantz SR-5006,

Myslalem tez o Yamaha RX-V673, ale jest tu ciezko dostepna i wygorowane cenny widac po innych moedelach.

Co Wy na to, co byscie zaproponowali, co z czym najlepiej polaczyc?

Jack, pierwsza kwestia - podaj powierzchnię pomieszczenia. Druga sprawa, nie łącz absolutnie Polków z Denonem i Yamahą - chodzi mi o konkretnie te modele, które bierzesz pod uwagę. Rezultat będzie druzgocący w porównaniu z zestawieniem z Harmanem, bądź Marantzem. Czekam na informację co do pomieszczenia, wówczas pobawimy się w dobór zestawu.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Sklep.RMS.pl, Pomieszczenie na chwile obecna ma 17 m i jest to prostokat 3,3 x 5,2 , sufit 2,7. Sciany z cegiel gipsowane, sufit z plyt gipsowych izolowany welna mineralna, podloga panele, sa i zaslony i dywan. Siedze przy dluzszej sciane tv na przeciwnej dluzszej. Ale gdzies za 3 lata mam zamiar zmienic lokum. Wiec tego obecnego nie biore az tak pod uwage.

Jak bylem w sklepie to sprzedawca polecal harmana jako najlepszego do muzyki, pozniej onkyo i pioneer. O Denonie nie wspominal, a Yamahy nie mieli w ogole w ofercie.Ale ile w tym mial racji, a interesu to nie wiem. Jak zapytalem czy RTi A5 nie za duze na 17 m, to powiedzial ze nie. On ma pomieszczenie 12 m zestaw 7.1 i mocniejsze fronty i jest dobrze.

don111, Sluchalem tez zestawu z Monitor Audio BX6, tez bardzo ladnie graly ale cena za wysoka, sluchalem tez JBL es 80, Heco chyba to clean takie wielkie, kef c5. Bylo tez B&W, Focal ale wiem ze sa drogie, wiec nie sluchalem, ale ogolnie bylo chyba kolo 10-12 zestawow wystawionych. Muzyka leciala jazzowo bluesowa sprzecie nad i rotel. Napisze jakich ykonawcow slucham to moze Ci cos podowie; Tony Bennett, Dean Martin, Frank Sinatra, Luis Armstrong, Miles Davis, Nat king cole, Elvis Presley, Roy Orbison, Janis Joplin, Aerosmith, Bruce Springsteen, Michael Bolton, O.M.D., Pet shop boys, Sting, Bryan Adams, Dire Straits, Fleetwod Mac, Billie Joel, Rod Stewart, Adele, Metalllica, System of down, Korn i jeszcze troche, duzo by wymieniac. Ciezko mi tak okreslic jakie to preferencje dokladnie, ale lubie brzmienie dosc zywe , rytmiczne, nie takie ociezale, nie kolujace. Choc czasem lubie tez posluchac ciezkiego brzmienia.

Całkiem inny zestaw wybrałbym do jazzu a inny do rocka. Do jazzu możesz sobie pozwolić na jaśniejszy zestaw. Zyskasz na detaliczności. Do metalu szukałbym ciemniejszego. To już taka muzyka i do tego dziwne realizacje, które są robione pod jamnika chyba.

polki takie sobie glosniczki. Masz calkiem fajna kwote do zagospodarowania. Pomyslal bym o ampli Marantza z zewnetrznym wzmakiem NAD 316 do tego glosniki z seri Tannoy Revolution. Ewentualnie jesli nie chcial bys bawic sie w 2 segmenty do ampli Nada.

Denona 1913 nie ma w polsce a jest 2113.

Według mnie szkoda przeznaczac kase na tego typu rozwiazania to mozna wybierac gdy si eche kino za 4000 zł.

Denona 1913 nie ma w polsce a jest 2113.

Akurat czy jest w Polsce zbytnio mnie nie interesuje bo i tak tam nie mieszkam, a tym bardziej bym tam nie kupowal. ;)

Wiesz i tak juz moje wybory sie dosc zmienily, ten pierwszy post byl tak troche w chaosie pisany, zyeby cos najszybciej nabyc. Ale teraz juz troche ochlonalem, choc i tak mi sie spieszy z zakupem.

Tutaj w sklepie Tannoy Mercury V4 kosztuje tyle co Polk Audio RTi A5, a DC4T jest troche drozszy od RTi A7. Jest na odwrot jak w Polsce jezeli chodzi o kolumny. Sume raczej tez podwyzsze, a pod uwage bralem Harman Kardon AVR 365, Marantz SR 5006 albo moze sie nawet skusze na SR 5007 lub SR 6006.

Kupilem sobie archiwalna e-gazetke z testem Harman AVR 365 i Marantz SR 5006. Nawet znalazly sie tam Polk RTi A7, ktore ewentualnie bralbym pod uwage, nizszym Polk podziekuje. W Harmanie pisze niby, ze moc jest 7x110, a faktycznie 1x107, 2x101, 3x76, 4x70, 5x66 i nie ma nawet pre out. W Marantz pisze ze jest 7x100, a jest faktycznie 1x160, 2x145, 3x104, 4x90 i 5x82, wiec roznica jest spora na korzysc Marantz.

Ten Nad 316 to raczej za slaby. Wole kupic cos z zapasem mocy, w sumie nie musze kupowac od razu wzmacniacza, moge troche pozniej. I nie jestem tez typem czlowieka co zmienia sprzet co dwa lata. Wole raz, a dobrze w miare mozliwosci, aby posluzyl przez lata.

Jack, generalnie w Twoim pomieszczeniu już swobodnie można instalować 5.1 na dużych podłogówkach z przodu. Osobiście uważam markę Polk Audio za wzorową pod względem jakości wykonania, oraz kapitalna co do brzmienia. Te zestawy kolumn były produkowane z myślą o klientach zza oceanu, stąd można się domyśleć iż będzie to brzmienie solidne, mocne z dużą dawką niskich rejestrów, ale również niezwykle precyzyjne i detaliczne w średnicy. Poleciłbym Tobie jednak serię RTi, i bazuj na amplitunerze Harmana, który jak wspomniałem to rewelacyjnie się zgrywa z Polkami - nie docenianymi w Polsce niestety. 

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

A wiec sprzet juz wybrany na 99%, raczej decyzja sie juz nie zmieni. Oczywiscie kwota podana w temacie sie zmienila. Na dniach dokonam zakupu.

A wybralem;

Amplituner AV - Marantz SR5006

Wzmacniacz Stereo - Marantz PM7004

Odtwarzacz CD - Marantz CD5004

Kolumny frontowe - Polk Audio RTi A7

Kanal centralny - Polk Audio CSi A4

Kolumny efektowe - Polk Audio RTi A1

Subwoofer - Polk Audio DSW pro 440wi

(wszystko w kolorze czarnym)

Dzieki Wam panowie za wyrazenie swoich opini.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.