Skocz do zawartości
IGNORED

Tablet jako odtwarzacz plików Flac

achamiel

Rekomendowane odpowiedzi

Jest możliwe.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Skoro już mowa o tabletach i smarfonach, to czy taka kombinacja będzie lepsza elektrycznie niż wypuszczanie strumienia z PC? W temacie o Jplayu tyle już zostało powiedziane, że czasem odnoszę wrażenie iż mały smartfon na baterii może okazać się lepszym źródłem dźwięku niż zawiły w swej naturze PC.

.

A galwaniczna separacja miedzy przetwornikiem a pc to nie jest standard? DAC nie bedzie mogl byc wtedy zasilany po zlaczu danych ale w przypadku smartfona, tabletu itp takie rozwiazanie jest i tak niepraktyczne jesli nie niemozliwe.

server unreachable;--

Skoro już mowa o tabletach i smarfonach, to czy taka kombinacja będzie lepsza elektrycznie niż wypuszczanie strumienia z PC? W temacie o Jplayu tyle już zostało powiedziane, że czasem odnoszę wrażenie iż mały smartfon na baterii może okazać się lepszym źródłem dźwięku niż zawiły w swej naturze PC.

Zawiłe to są myśli fanów jplaya. Nie słuchaj ich.

To jest aktualnie najciekawsze, tanie rozwiązanie. Mam Galaxy S, DAC i chyba dokupię Synology-DS112j lub QNAP TS-112. Do tego dysk 2TB i mam problem rozwiązany. Seagate 2 TB Barracuda Green (64MB, SATA/600), czy może coś innego?

Czy podłączyłeś bezpośrednio DS112 albo TS112 do jakiegoś DAC-a? Z jakim efektem?

Może ktoś jeszcze ma praktyczne doświadczenia w tej kwestii?

Czy hałas NAS-a jest problemem, bo NAS musiałby być blisko DAC-a i wzmacniacza?

Czy podłączyłeś bezpośrednio DS112 albo TS112 do jakiegoś DAC-a? Z jakim efektem?

Może ktoś jeszcze ma praktyczne doświadczenia w tej kwestii?

Czy hałas NAS-a jest problemem, bo NAS musiałby być blisko DAC-a i wzmacniacza?

nas to urzadzenie sieciowe a gdzie go postawisz to twoja sprawa byle miał siec

Focal + Naim

> mikson

> nas to urzadzenie sieciowe a gdzie go postawisz to twoja sprawa byle miał siec

Sprecyzuję sytuację: Chodzi mi o połaczenie bezpośrednie kablowe:

Synology DS112 -> kabel USB -> DAC

czyli bez odtwarzacza strumieniowego w postaci osobnego urządzenia (bo oprogramowanie DS112 robi za taki odtwarzacz).

DS112 musiałby stać w zasięgu kabla USB, czyli co najwyżej za szafką ze sprzętem grającym.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

> kichanadeta

Byłem, widziałem, wzmianka o PCM2702 (ja mam PCM2707) nie jest zbyt zachęcająca.

Ale może i tak spróbować z DS112 warto - w razie niepowodzenia będzie co najmniej NAS...

Dysku nie podlaczy bezposrednio do DAC, tymczasem Synology daje te możliwość tzn. połączenia go z DAC'iem przez usb. Sterować toto można darmową aplikacją DSAudio zarówno na androida jak i iOS.

> kichanadeta

> Synology daje te możliwość

Dokładnie tak, ale czy to w praktyce zadziała z moim PCM2707, czy nie będzie hałasu od dysku i wiatraka, czy nie będzie syfu, który przejdzie przez USB?

Sporo dylematów, bez własnego testu chyba nikt mi nie odpowie na wszystkie wątpliwości...

• 4 tygodnie później...

temat powraca

Ukryta Zawartość

czy i jak można z androida wysyłać muzykę po wifi?

projektuje google

Ukryta Zawartość

która ma właśnie być centrum multimedialnym

czy tylko z tym tablet może strumieniować?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

• 1 miesiąc później...

NAS Synology podpiety bezposrednio pod DAC USB (podlaczony oczywiscie do routera), i dowolny tablet z androidem z darmowa aplikacja DS Audio (darmowa) dosterowania.

Ukryta Zawartość

Przepraszam, ale czy mógłbyś opisać dla faceta w mocno średnim wieku krok po kroku jak to wszystko ze sobą skonfigurować? Załóżmy, że jest już NAS Synology z wgraną muzyką w folderach, DAC USB ze wzm słuchawkowym, router, tablet z Androidem i aplikacja DS Audio. Wszystko podłączone. Czy oprogramowanie NAS widzi jakoś podpięty DAC ? Czy to działa na podobnej zasadzie jak np. w laptopie z Win 7 i Foobar 2000 po podpięciu DAC?

Ukryta Zawartość

Synology ma na pokładzie linuksa. DAC-a USB na PCM2707 i konwerter USB/SPDIF M2Tech HiFace wykrywa automatycznie. Innych nie sprawdzałem. DS Audio nie polecam - nie ma gapless. Polecam mpd - instalacja jest opisana na forum Synology.

Do tego tablet z Androidem lub cokolwiek innego z klientem mpd - to działa!

DAC-a USB na PCM2707 i konwerter USB/SPDIF M2Tech HiFace wykrywa automatycznie

Czyli nie ma pewności, że wykryje DAC Music Halla 25.3 czy Goldenote Micro ?

...i będzie działać przez usb w 24 bitach. Gdzie i co trzeba ustawić w linuksie, żeby działało w 24 bitach ? Z linuksa jestem zielony.

>... wykryje DAC Music Halla 25.3 czy Goldenote Micro ?

Trzeba poszperać w dokumentacji, tu można zacząć:

Ukryta Zawartość

Co do drivera do DAC-a, to w MPD o którym pisałem jest to ALSA, która wspiera takie karty dźwiękowe:

Ukryta Zawartość

Twoich DAC-ów tu nie znalazłem, ale jest tam uwaga, że: "All USB devices that are standards compliant will work"

Co do ustawień - nie grzebie się w systemie, tylko korzysta z gotowego pakietu mpd, który jest ustawiony domyślnie na bit-perfect do 192/24. Ustawienia można zmienić w pliku konfiguracyjnym mpd.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W uzupełnieniu zacytuję PW od prezi'ego, który zna się na mpd o niebo lepiej niż ja:

"Jeśli chodzi o działanie na 24 bitach to to powinno być automatyczne pod warunkiem, że karta dźwiękowa wspiera 24 bity. Aby się upewnić, że tak jest należy wykonać takie polecenie:

cat /proc/asound/card0/stream0

Tam będzie informacja o obsługiwanych częstotliwościach oraz ilości bitów. W mpd należy tego po prostu nie zepsuć:

audio_output { type "alsa"

name "Direct ALSA Device"

device "hw:0,0" # optional }

Ogólnie rzecz biorąc za obsługę sprzętu odpowiada alsa w jądrze, mpd tylko z tego korzysta. Jeśli karta jest zgodna ze standardem usbaudio1 lub usbaudio2 to pójdzie bez problemu. Teoretycznym problem może być fakt, że w takich urządzeniach jak synology używa się czasami archaicznych wersji jądra. Nie pamiętam jednak kiedy wprowadzono usbaudio2."

• 2 tygodnie później...

Wróciłem do tematu bo dopiero teraz mam zamiar kupić tani serwer (Mikołaj mi obiecał :)). Jestem praktycznie zdecydowany na D-Link DNS320L

Ukryta Zawartość

test:

Ukryta Zawartość

Wiązałem nadzieje, że Android 4.1 da możliwość wykorzystania USB Audio na tanich chińskich tabletach ale z tego co czytam to nic z tego.

Czy może mi ktoś łopatologicznie wytłumaczyć jak skonfigurować ten serwer, jakie oprogramowanie jest potrzebne (darmowe) abym mógł sterować biblioteką multimediów z telefonu Galaxy S (Android 2.3.4). Coś na wzór Foobar controller? Ewentualnie mogę kupić do sterowania myTAB 7 (Android 4.0 będzie aktualizacja do 4.1) w Biedronce za 229zł :)

Ukryta Zawartość

DAC będzie podłączony bezpośrednio do DNS320L po USB.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

a wracajac do gl. tematu: czy do przyjecia jest jakosc odtwarzania plikow FLAC z przecietnego tabletu pobierajac sygnal z wyjcia sluchawkowego ?, Napewno, jak by byla taka mozliwosc uzycia gniazda USB i zew. DACa byloby duuzo lepiej, ale na dzis z tego co wiem jest to niemozliwe,

musiałbyś sam sprawdzić konkretne modele tabletów, bo różne układy montują tam producenci.

Podejrzewam że jabco może mieć dobry dźwięk, bo ajphony i ajpody są pod tym względem bardzo dobre, ale bez problemu dorwiesz stacje pod jabłko

Dawno temu testowałem jakość dźwięku w telefonie Galaxy S Plus. Pliki flac, odsłuch na słuchawkach KOSS UR40 oraz różnych kolumnach poprzez wzmacniacz Marantz PM7000. Jednym słowem porażka. Jakość dźwięku jak z najgorszej integry na płycie głównej komputera. Z komputera słucham poprzez SB Live 5.1 i jakość dźwięku jest dobra ale nie tak jak w moim zewnętrznym DAC.

Wczoraj odsłuchiwałem też tablet myTAB10. Jest tak samo słabo jak z telefonu. Wniosek:

Wyjścia analogowe telefonów, tabletów nie nadają się do słuchania muzyki. Szkoda drażnić uszy. Pewnie iphone wypada tu najlepiej ale nie mam do porównania. Z utęsknieniem czekam na działający standard USB Audio w urządzeniach z androidem albo złamię się i kupię coś od jabłuszka :)

Juz dawno jezd w samsungu galaxy s3:

Dawno temu testowałem jakość dźwięku w telefonie Galaxy S Plus. Pliki flac, odsłuch na słuchawkach KOSS UR40 oraz różnych kolumnach poprzez wzmacniacz Marantz PM7000. Jednym słowem porażka. Jakość dźwięku jak z najgorszej integry na płycie głównej komputera. Z komputera słucham poprzez SB Live 5.1 i jakość dźwięku jest dobra ale nie tak jak w moim zewnętrznym DAC.

Wczoraj odsłuchiwałem też tablet myTAB10. Jest tak samo słabo jak z telefonu. Wniosek:

Wyjścia analogowe telefonów, tabletów nie nadają się do słuchania muzyki. Szkoda drażnić uszy. Pewnie iphone wypada tu najlepiej ale nie mam do porównania. Z utęsknieniem czekam na działający standard USB Audio w urządzeniach z androidem albo złamię się i kupię coś od jabłuszka :)

są dobrze grające telefony, ale ze świeczką można ich szukać, pomijająć produkty z pod znaku jabca to napewno samsung wave, galaxy S (kernel + voodoo), galaxy S III (dobrze, ale cicho, nie wiem czy już kernel z Voodoo wyszedł)

w pozostałych smartfonach jest opcja odsłuchu muzyki i to większości ludzi wystarcza

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.