Skocz do zawartości
IGNORED

ramię SME i jakaś wkładka do TD 350

marekt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)

Posiadam gramofon Thorens TD 350 ze standardowym ramieniem TP 250 i wkładką Bezn Ace. Podpięte jest to do Primare R20. Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem wymiany ramienia na SME. Tylko które SME wybrać? M2-9 czy droższe 309?

I przy okazji druga sprawa, jaka wkładka będzie dobra do SME, może też jakaś Benz tylko wyższy model, np. Wood albo jeśli byłoby warto to Reference?

Z takiego zestawu jaki mam jestem zadowolony (słucham głównie starego rocka typu Led Zeppelin), ale trochę się to już przejadło i chcę coś lepszego. W ogóle takie zmiany mają sens czy to gra niewarta świeczki?

Może sprawa wyda wam się banalna, ale jeśli o mnie chodzi do zwłaszcza w kwestii analogu wiedzy zbytnio nie mam, ma ładnie grać i tyle. Dziękuję za wszelką pomoc.

Witam :)

Posiadam gramofon Thorens TD 350 ze standardowym ramieniem TP 250 i wkładką Bezn Ace. Podpięte jest to do Primare R20. Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem wymiany ramienia na SME. Tylko które SME wybrać? M2-9 czy droższe 309?

I przy okazji druga sprawa, jaka wkładka będzie dobra do SME, może też jakaś Benz tylko wyższy model, np. Wood albo jeśli byłoby warto to Reference?

Z takiego zestawu jaki mam jestem zadowolony (słucham głównie starego rocka typu Led Zeppelin), ale trochę się to już przejadło i chcę coś lepszego. W ogóle takie zmiany mają sens czy to gra niewarta świeczki?

Może sprawa wyda wam się banalna, ale jeśli o mnie chodzi do zwłaszcza w kwestii analogu wiedzy zbytnio nie mam, ma ładnie grać i tyle. Dziękuję za wszelką pomoc.

Gdybym był na Twoim miejscu i wybierał pomiędzy M2 i 309, to z całą pewnością wybrałbym 309.

Co do wkładki, to Wood jest okey. Reference wyżej w ofercie, a więc powinno być lepiej. Ja jednak wybrałbym do rocka Dynavectora XX2, gdyż ma znacznie "większą dynamikę od BM oraz "lepszy" (większy i głębszy) bas.

Takie zestawienie jest sprawdzone i na pewno gra zagra bardzo przyzwoicie.

Nie znam Primare R20 lecz mam pewną wątpliwość, czy będzie on wystarczający do ww. wkładek i ramienia ?

pozdr

donic

Gość masza1968

(Konto usunięte)

To może ja coś napiszę bo akurat piszecie o rzeczach, które mam.

SME309 z wkłądką Dynavector XX2 MkII to pełna synergia. Gra rozdzielczo, równym pasmem wszystkie gatunki. Niesamowita ilość powietrza, przepiękna scena i lokalizacja źródeł. Miałem Primare R20. To bardzo dobre pre ale dla Dynavectora niewystarczające. Przy np RCM Sensor Prelude potrafi już rozwinąć skrzydła.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Dobrą, tańszą alternatywą jest AT-OC9III. Doskonale zgrywa się z SME309 i także daje dużo radochy ze słuchania.

Trzymam ją jako rezerwa bo nie potrafię się z nią rozstać.

To może ja coś napiszę bo akurat piszecie o rzeczach, które mam.

SME309 z wkłądką Dynavector XX2 MkII to pełna synergia. Gra rozdzielczo, równym pasmem wszystkie gatunki. Niesamowita ilość powietrza, przepiękna scena i lokalizacja źródeł. Miałem Primare R20. To bardzo dobre pre ale dla Dynavectora niewystarczające. Przy np RCM Sensor Prelude potrafi już rozwinąć skrzydła.

Też to (XX-2 / SME oraz Wood / SME) kiedyś miałem, właśnie z RCM'em i dlatego polecałem takie zestawienie oraz stąd moje wątpliwości co do Primare.

pozdr

donic

Ok, dzięki. Czyli 309 + XX-2, a Primare do wymiany na RCM. A jeszcze jedno pytanie, jest jakaś alternatywa dla RCM w przypadku 309 i XX-2 którą warto byłoby posłuchać?

Witaj.

No cóż, to wszystko zależy czy za te same pieniądze, czy też za większe.

Jeżeli za te same co cena RCM, to obawiam się, że może być trudno. RCM to bardzo przyzwoite brzmienie w tej cenie.

Przy pewnej klasie wkładek warto jednak pomyśleć o czymś więcej niż RCM. Ja zamieniłem RCM na duet: step up transformer do wkładek MC plus lampowy phono stage. Obydwa urządzenia muszą być jednak dobrej jakości (plus dobre lampy) jednakże - jak dla mnie - jest to jakość nieporównywalna do RCM.

pozdr

donic

Ok, dzięki. Czyli 309 + XX-2, a Primare do wymiany na RCM. A jeszcze jedno pytanie, jest jakaś alternatywa dla RCM w przypadku 309 i XX-2 którą warto byłoby posłuchać?

ja polecę avid pulsus, w podobnej cenie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Też polecam AVID'A - zacne pre.

Jeśli do wkładki MC, to można też zwrócić uwagę na Phonomenę, wersja I lub II:

Ukryta Zawartość

a jeszcze lepiej Phonomena z zasilaniem bateryjnym/akumulatorowym.

Pozdro,

Yul

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.