Skocz do zawartości
IGNORED

glosniczki do laptopa zasilane z USB

lapsio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Dawno temu zwracalem cos w saturnie i za roznice w cenie kupilem sobie takie male glosniczki USB do laptopa za 10 zl jakies juz nie pamietam dokladnie firmy krzak nawet nie mam jak sprawdzic bo na obudowie nie jest nic napisane, no ale w kazdym badz razie popsuly sie. Mam zatem pytanie, czy mozna dostac juz cos bardziej na powaznie na takie zasilanie? Przyznam, ze byly kupione tylko dla tego ze glosniki laptopa mam strasznie ciche, ale czasem tez ogladalem ze znajomymi filmy w trasie, dlatego tez zastanawiam sie czy mozna kupic tu cos z sensem powiedzmy do 100 zl, ale oczywiscie jak cos ciekawego to moze byc drozsze. W gre wchodzi tylko zasilanie USB baterie to nie dla mnie. Szczegolnie zainteresowany bylbym czyms co sie zmiesci w torbie do laptopa, ale nie jest to absolutna koniecznosc.

https://www.audiostereo.pl/topic/95532-glosniczki-do-laptopa-zasilane-z-usb/

Popatrz na małe głośniczki Logitecha Z-120 w cenie około 40zł ;)

A jakbyś miał konto na ebayu albo amazonie to polecam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy mozna je w ogóle porównywać do jakis slabszych glosnikow komputerowych pokroju gigaworks T20? czy to zupełnie inna kategoria głośników i nie ma co tutaj oczekiwać cudów? Rozumiem, że na drewnianą obudowę w ogole nie mam co liczyć, albo na bass reflect?

Zależy ile chcesz postawić na mobilność a ile na dźwięk. Te Grandmaxy się rozkręca, w środku powstaje dodatkowa przestrzeń wypełniona powietrzem, dzięki której można uzyskać lepszy bas. Nie wiem jak to dokładnie działa, ale prawdopodobnie coś a'la bass reflex, dodatkowo wyposażone są w akumulatory więc nawet nie potrzebują być zasilane z USB. Tyle, że jednak są sporo droższe, od Logitechów.

Takie głośniczki typu Logitech, mają spełniać tylko jedno zadanie, grać trochę lepiej i głośniej od tych w laptopie, nie oczekuj cudów za 40zł.

Wspomniane przez Ciebie Creative T20, to całkiem udana konstrukcja i zaskakująco dobre granie, chyba jeden z bardziej udanych produktów Creative ;)

Obejrzyj też Microlaby MD122 - są zaskakująco solidnie wykonane, ale co za tym idzie również dość ciężkie. No ale coś za coś - wyższa jakość dźwięku, ale też i wyższa waga.

Przede wszystkim zacząłbym wnikać najpierw na czym oparte są kostki scalone w takich głośnikach... Też chciałbym głośniczki zasilane z USB 5V 0,5A dobrze grające ale czsem się po prostu nie da...

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

W przypadku takich maleństw to ten chip to stawiałbym na dalszym miejscu, tu większą rolę gra sam głośnik, obudowa i konstrukcja jako taka. Stawia ona dużo większe ograniczenia jakościowe niż sam DAC.

Jaki DAC? Gdyby był dac to byś z usb miał zasilanie i sygnał a nie musiał anologa prowadzić...

Są też takie rozwiązania gdzie nie podpinasz analoga a w środku siedzi np. PCM-ka. Nie wiem do których głośników się odnosił ten wpis, teraz rozumiem, że chodzi Ci o chipampa a nie DAC-a.

Rozchodzi się o te maluchy które tu padły w wątku. Sam chętnie widziałbym takie maleństwa na jakiejś PCMce taniej, ale samo złożenie prostego daca to ok 30zł a gdzie tu za dwukrotnie większą cenę kompletne głośniki z końcówką mocy, obudową i głośnikami...

Wracając do wątku... Ktoś coś ciekawego zna? Pytam bo zastanawiam się czy nie lepiej sobie czegoś prostego zbudować...

Ukryta Zawartość

Kilka kostek do wyboru jest...

TDA2822M

TDA7050T

LM386

KA2209

TPA721

Gdyby dać jakiś OPA przed końcówkę, zyskujemy dodatkowo ciut mocniejszy sygnał na wyjściu.

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Te Edifiery R600 to poważnie są z USB? bo jakoś tak podejrzanie duże są. Znalazlem, że przenoszą od 70 Hz, więc chyba najniżej z wymienionych w wątku modeli no i mają 2 głośniki, a nie 1 pelnozakresowy, ale ktoś może słuchał ich? One poważnie tak sensownie grają czy to tylko cyferki w statystykach, a brzmienie do niczego? Wyglądają jak normalne kolumny, z tym że ciągną z usb, pierwszy raz się z czyms takim spotkalem i trochę przyznam, że mi zaimponowało. Cena akurat się mieści w moim zakresie, więc produkt bardzo ciekawy :) Trochę sie napaliłem.

tak sa USB i sa z MDFu maja dobre wykonanie na kablu masz tez mozliwosc sterowania glosnoscia i mozesz tez uzyc "mute" i graja na zestaw USB dobrze za cene 100zl bym sie nawet nie zastanawial.

Nie sa takie male jak sie mysli wygladaja jak porzadne 2.0 ale maja niska wage.

Te Edifiery R600 to poważnie są z USB? bo jakoś tak podejrzanie duże są. Znalazlem, że przenoszą od 70 Hz, więc chyba najniżej z wymienionych w wątku modeli no i mają 2 głośniki, a nie 1 pelnozakresowy, ale ktoś może słuchał ich? One poważnie tak sensownie grają czy to tylko cyferki w statystykach, a brzmienie do niczego? Wyglądają jak normalne kolumny, z tym że ciągną z usb, pierwszy raz się z czyms takim spotkalem i trochę przyznam, że mi zaimponowało. Cena akurat się mieści w moim zakresie, więc produkt bardzo ciekawy :) Trochę sie napaliłem.

Tylko po co przy głośnikach tej wielkości (Wymiary: 142 x 226 x 180 mm) zasilanie na USB? Przecież je już trudno nazwać przenośnymi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.