Skocz do zawartości
IGNORED

Dobry wzmacniacz pod 2SK1530 i 2SJ201. AVT5187?

lot225

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Posiadam parę tranzystorów 2sk1530 i 2sj201. Mam już obudowę i niezły zasilacz (trafo 2x30V 300W filtracja 80 000uF). W związku z tym chciałbym złożyć jakiś dobry wzmacniacz. Czytałem "wiele dobrego i wiele złego" o kicie AVT5187. Jedni piszą że to dobry wzmacniacz inni że nie i jest to kiepska kopia kiepskiego holtona. Akurat miałem do czynienia z klasycznym holtonem 100W (zestaw AL-34) Grało to dosyć fajnie ale po prostu chciałbym złożyć coś "lepszego"

Ogólnie chciałbym abyście wypowiedzieli się na temat avt5187 bądź polecili jakiś dobry projekcik :)

P.S Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam wszystkich forumowiczów. Jest to mój pierwszy post na tym forum :)

Jeżeli szukasz dźwięku to akurat Holtona sobie odpuść.

Szkoda czasu no chyba że lubisz eksperymenty.

1530/201 sa specyficzne ich Vgs niestety jest już wyższy niż w 1058/162 : (

Co do rzeczonego kitu AVT5187 to jest to wydumka.

Masz funkcję grafika Google ?

Wpisz parę tranów i wybierz sprawdzony.

Jeśli masz te tranzystory to podpasują Ci końcówki na LME49810 które sprzedaję

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jeśli masz te tranzystory to podpasują Ci końcówki na LME49810 które sprzedaję

Ukryta Zawartość

Oo wygląda ciekawie. Pierwszy raz słyszę o tej konstrukcji. Mógłbyś napisać trochę o tym projekcie? Opis układu,wymiary płytki, ile potrzeba tranzystorów mocy..

Poza tym z tego co szukałem, to chyba te układy LME49810 są ciężko dostępne

Ukryta Zawartość

Gość stary bej

(Konto usunięte)

... W związku z tym chciałbym złożyć jakiś dobry wzmacniacz....

Był co prawda dość długo ciągnięty przez Forumowiczów temat z prezentacją dobrych i doskonałych wzmacniaczy, jednak były to tylko propozycje, i myślę że mało kto coś zrobił w tym zakresie.

Wiele też zależy od Twojego stopnia zaawansowania w temacie robienia wzmacniaczy, i czy nie boisz się wyzwań i potrafisz samodzielnie myśleć, a nie tylko klonować - bez urazy :-)

Ja ze swej strony poleciłbym Ci dwa opracowania;

1) - http://sklep.avt.pl/p/pl/48887/wzmacniacz+mono+200+w+-+zestaw+do+samodzielnego+montazu.html

Tu co prawda występują na wyjściu Darlington`y, ale przy odrobinie wiedzy można te tranzystory zastąpić posiadanymi przez Ciebie mosfetami.

Kit Vellemana rokuje dobrą jakość samego PCB, więc przy małej inwestycji, i zakupie dwóch takich zestawów istnieje duże prawdopodobieństwo ze "będzie Pan zadowolony" :-))

2) - http://sklep.avt.pl/p/pl/42426/wzmacniacz+multimedialny+hexfet+-+zestaw+do+samodzielnego+montazu.html

Tego zestawu nie polecam kupować, właśnie ze względu na bardzo mierną jakość samego PCB.

Polecam natomiast wykonać ten wzmacniacz wg schematu zamieszczonego w opisie (pdf).

W obu przypadkach wzmacniacze posiadają naprawdę dobre parametry mierzalne, i w sumie są do siebie dość podobne aplikacyjnie.

pzdr.

* Nie jestem udziałowcem, sprzedawcą, ani nie posiadam żadnych innych konotacji z firmą AVT.

Dziękuje za wyczerpującą odpowiedź.:)

Drugi odpada natomiast pierwszy wygląda ciekawie, nie wiem tylko czy mój "stopień zaawansowania" jest na tyle duży, aby poradzić sobie z tym problemem(zamiana darlingtonów na mosfety) :) Jest to w sumie moja pierwsza poważniejsza konstrukcja, zależy mi również na czasie.Ze względu na jego brak (czasu;), ówczesna konstrukcja stała na biurku "rozbabrana" od września.Nie chce oczywiście na jakąś łatwiznę iść(bo z takim podejściem lepiej się zabrać za rozwiązywanie krzyżówek niż za sprzęt), po prostu chciałbym już to skończyć(mam akurat trochę wolnego).

Nastawiłem się na ten kit avt5187.Wydaje się dosyć przyzwoity. Myślę że przy zastosowaniu dobrych podzespołów(m.in 2sk1530 i 2sj201), można by osiągnąć znaczne lepszy efekt (tak mi się wydaje;), niż na dotychczasowym holtonie od Altrona(AL-34). Na "mega" mocy mi nie zależy..mają na tym śmigać tannoye m2..Aaa i jeszcze odnośnie pierwszego projektu-trochę zniechęca (problem oczywiscie do rozwiązania) zintegrowany zasilacz w tym wzmacniaczu, a ja zasilacz mam..

Koledzy podali wyżej jako propozycję LME49810. Do mosfetów zaprojektowany jest raczej LME49830. Testowałem ten układ z IRFP240/9240, zachowuje się dobrze, żadnych problemów z uruchomieniem. Tylko trzeba go właściwie zaaplikować. Jak poziom doświadczenia na to nie pozwala, to może lepiej kupić coś gotowego.

Tak tak ten układ na LME49810 wygląda bardzo ciekawie tylko tak jak napisałem problem jest z dostępnością tego elementu(LME49810). Wygląda już na wzmacniacz z wyższej półki:)

Projekt autorstwa veterana od nas z audiostereo. Układ oparty na sterowniku wzmacniaczy dużej mocy LME49810, przez to dość prosty, zintegrowany zasilacz na diodach. Układ obsłuży do dwóch par tranzystorów (wiec ze 150-200W by wycisnął) ale spokojnie można jedną zastosować (zwłaszcza że te 2sk/2sj są drogie). Wymiary płytki to 7x18cm

Na allegro po 20zł są te LME

Faktycznie,te układy LME są na allegro. Czyli rozumiem że przy parze 2sk/2sj na kanał przy zasilaniu 2x30V (jakies39V po wyprostowaniu i filtracji) układ spokojnie będzie śmigał.

Ukryta Zawartość

To opracowanie producenta LME49830. Warto zerknąć, tym bardziej że tranzystory końcowe są jak w temacie. Do podanych napięć zasilających przy dobrym chłodzeniu wystarczy jedna para.

Ukryta Zawartość

No właśnie, LME49830 jest stworzony, aby współpracować z tranzystorami FET i tak jak mówisz w opisie uwzględniono właśnie 2sk1530/2sj201. LME49810 natomiast nie jest tak jak 49830 zrobiony specjalnie pod mosfety. Ale układ (49810) współpracuje bardzo dobrze z tymi 2sk i2sj. Znalazłem artyjuł:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli ma to być wzmacniacz budowany od podstaw do najlepiej użyć LM4702, wtedy na jednej płytce można zmieścić dwa kanały i kompletne zasilanie (do tego jest najtańszy z rodziny). Możliwy do "wyciśnięcia" z tego układu prąd wyjściowy powoduje, że stopień końcowy musi być bardziej rozbudowy.

Przy dual mono tylko LME49810/30.

Schemat do pobrania:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość stary bej

(Konto usunięte)

lot225, zanim zdecydujesz o zakupie (a masz zamiar zastosować mosfety) porównaj oba układy z serii LME.

Jak porównasz obie aplikacje, i rodzaj zalecanych tranzystorów na wyjściu tych układów, to sam dokonasz wyboru.

Ludzie różne rzeczy wkładają w nie te miejsca co potrzeba.

Polecam Crescendo Millenium Edition z miesięcznika Elektor.
Robiłeś go? Nie ma problemu z uruchamieniem? Napisz coś więcej, bo parametry wydają się być niezłe :)

El sueño de la razón produce monstruos.

Stary bej jak patrze na te schematy co wrzuciłeś, to faktycznie mam wątpliwości..:/ Widzę że masz sporo pojęcia, więc pozwolę sobie jeszcze raz poruszyć ten temat. Co myślisz o tym "nieszczęsnym" AVT5187?

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Co myślisz o tym "nieszczęsnym" AVT5187?

Sam schemat nie budzi jakichś większych zastrzeżeń, ale wg mnie mogli ten układ lepiej dopracować.

Może się mylę, ale T12 odpowiada raczej za termikę mosfetów, a na firmowej PCB leży sobie na druku, a nie na radiatorze.

Brak również możliwości ustawienia wyjściowego offsetu, a przecież zamiast R1 i R2 mogli dać peerka 100R i byłoby po zawodach.

Jak ktoś ma inne zdanie, niech mnie poprawi.

Acha i jeszcze jedno.

Schemat sobie, a PCB sobie.

Nie daje się B1 i B2 tak jak jest na PCB (na schemacie jest do przyjęcia, choć bez sensu).

Poleci jeden z bezpieczników i 55V DC na kolumnie będzie.

Robiłeś go? Nie ma problemu z uruchamieniem? Napisz coś więcej, bo parametry wydają się być niezłe :)

zrobiłem Crescendo ME i ruszył bez problemów, trzeba tylko wstawić oryginalne elementy (szczególnie 2SK537), na razie leży w szufladzie, powoli rzeźbię obudowę.

AMB

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.