Skocz do zawartości
IGNORED

Yaqin mc-13s + triangle comete es

thomaz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam kolumny triangle comete es i przymierzam się do kupna wzmacniacza do nich.

Wstępnie wybór padł na yaqin mc-13s.Myśłałem też o yaqinie mc-10t ale obecnie dystrybutor

nie posiada go a różnica cenowa wskazuje , że 13s może być lepszy.Byłby to mój pierwszy wzmacniacz

lampowy i trochę się obawiam chińskiego wyrobu.Czy w tych lampowcach jest jakieś buczenie , trzaski itp?Jak często trzeba zmieniać lampy 12at7?te lampki są chyba dość drogie?Czy mc-10t i mc-13s są

bardziej dopracowane niż mc-10l?Ponoć w mc-10l są inne lampy sterujące 6j1.Czy są one lepsze od 12at7?Da się na tym 13s słuchać rocka typu tool,marillion,def leppard,iron maiden itp? Czy jest stworzony tylko do jazzu?

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/95460-yaqin-mc-13s-triangle-comete-es/

Witam

Sam chętnie poczytałbym opinie nt. różnic między MC-10L a MC-13s. Apropos MC-10L nie jest na 6j1p a na 6N1p. Moim skromnym zdaniem MC-10L nadaje się do słuchania ww. grup, dlatego że źle zrealizowane płytki bardzo ładnie na nim wypadają. Powiedzmy że Marillion ma dobrze nagrane płyty i wypada w moim systemie bardzo dobrze. Ceną do końca nie powinieneś się sugerować. Wszystko zależy jak Ci się wzmacniacz wpasuje w system. W moim przypadku wyszło że tańszy MC-10L lepiej mi się wpiął w moje graty niż droższy o 500zł MS-20L. Wiadomo co w jednym było lepsze w drugim czasem gorsze. W każdym razie myślę że jeśli w MC-13S i MC-10T poprawili bas (szybkość) a reszta została z MC-10L to te wzmaki będą bombowe. Faktem jest że w tych nowszych wzmakach komplet lamp będzie prawie 2 razy droższy niż w MC-10L. Ale jeśli by wprowadzili poprawki tego basu to warto trochę kasy wpakować. Mogę powiedzieć że słuchałem MC-10L na chyba niezłych Trianglach (nie znam symbolu) i wypadł on lepiej niż DENON 1500-AE. Może ktoś napisze jak grają te 2 nowsze ww wzmacniacze. Chyba ktoś już kupił je, prawda ? Nie musisz się obawiać chińszczyzny. Miałem do czynienia z 3 Yaqinami 2 kolegów również ma i nie odnotowaliśmy żadnych awarii. Jak dobrze dobierzesz wzmak jestem prawie pewien że będziesz zadowolony.

pozdrawiam

Jakością nie masz się co przejmować, jak go zobaczysz na własne oczy, to się przekonasz. Nie jest to Ayon, ale nie jest to też Manta. Świetnie wykonane sprzęty. Brzmienie da się znakomicie kształtować lampami (ta zabawa pewnie przed tobą), przynajmniej w moim MS-20L.

Czesc

Moj MC-13 gra z infinity kappa 8 - daje rade. Wczoraj mialem wizyte kolegi, byl zauroczony zestawieniem. Ja sam nie dziele wlosu na czworo, nie slysze chyba tych niuansow, o ktorych niektorzy pisza. W kazdym razie ten wzmak napedzi nawet najbardziej wymagajce kolumny bez znieksztalcen. Co do roznicy w brzmieniu zaleznym od lamp to moge tylko potwierdzic - to slychac, wyprobowalem kilka zestawow EL84 w innym wzmaku zanim zagralo dobrze. MC-13 w moich uszach brzmi dobrze z tymi, ktore dostajesz w zestawie, wiec jeszcze nic nie kombinowalem. Korci jednak .... :-).

Co do rocka - gra mocnym, dobrze kontrolowanym basem, sciany i podloga sie trzesa.

Pozdrawiam

Andrzej

Witaj ,ja mam tego yaqina od prawie 6miesiecy,na orginalnych lampach gra swietnie.Pewnie za jakis czas zmienie lampy by sprawdzic roznice.Ogolnie wzmak rewelacja jak za taka kase ,jak dla mnie najlepiej wydana kasa w ostatnich latach,naprawde warto go brac.,Tez sam slucham rocka od Iron maiden przez led zeppelin metallice az po obituary czy death,gra naprawde ok.Jakosc wykonania bardzo dobra ,mam nikiel z czarnym panelem przednim,jak narazie nic nie piszczy nie burczy itd.Polecam!!! Pozdrawiam Mariusz.

• 1 miesiąc później...

Witam

Ja rowniez gram z Yaqinka13 na jeszcze orginalnych lampach okolo 5 miesiecy ale zaczynaja juz "pstrykac" , duzo gram wiec juz siadaja , ale nie ma sie co przejmowac poniewaz na wymiane na lepsze nie trzeba wydawac tysiecy , zamienniki max to wydatek 500 do 700 $ ale to juz jest max ale smialo znajdziemy tansze ruskie tez smigaja, kolega gra na "ruskich" lampkach w "JANKU" rewelacja , ale musisz pamietac jeszcze o jednej zasadniczej sprawie z czego bedziesz odtwazal muze? ja tylko turntable wysokiej klasy , i tylko klasyke wiec ..... obecnie przymierzam sie do lampek ShuGuang za ktore tyrzeba dac 290$ za Quad to wcale nie tak duzo , jedno trzeba ogolnie powiedziec o YAQIN wart jest tej kasy 100% satysfakcji +100% wykonanie polecam Bogdan ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ja również posiadam ten model lampowca . Zakupiłem go tydzień temu i jestem bardzo zadowolony . Wymieniłem w nim już kondensatory w torze audio na Mundorf , kondensatory zasilające tj. Nichicony 250v zbocznikowałem duzymi MKP Audyn 4,7uF 400v , natomiast kondensatory zasilające 450v zbocznikowałem mniejszymi MKP 0,15uF 630v . Również płytkę lamp mocy nie pozostawiłem w stanie oryginalnym gdyż aż się prosiło o wymianę ( kondensatory od biasu zostały wymienione na Rubycon 10uF / 450v lutowane od spodu , z góry zbocznikowane MKP Wima 0,1uF 100v , podobnie z kondensatorami Elny 100uF/63v - tutaj również się prosi o wymianę , gdyż siedzi tam zwykła Elna na 85 stopni! a jest bardzo blisko lamp i trafa zasilającego - jest tam bardzo gorąco... Polecam przylutowanie lepszego konda pod spodem płytki a od góry zbocznikowanie MKP tak jak widac na zdjęciu . Po tych małych poprawkach wzmacniacz zaskoczył mnie bardzo mocnym sprężystym szybkim basem bardzo dobrze kontrolowanym , uspokojoną i szczegółową średnicą i bardzo miłą dla ucha górą bogatą w niuanse . Zostało jeszcze włożenie tam soft startu dla anodowego oraz wymiana wszystkich lamp i potencjometru na Alpsa . Lampy sterujące już do mnie idą tj .militarne RTC z lat 70-tych - 4 sztuki , jako lampy mocy zostaną tam zamontowane 6ca7 EH . Proponuję również wszystkim użytkownikom zamazać delikatnie czarnym pisakiem 4 diody podświetlające na zielono logo firmy gdyż jest zbyt mocne , po tym zabiegu w nocy żar lamp jest jeszcze bardziej widoczny tym bardziej iż od dwóch dni tj niecały tydzień od nabycia na wszystkich lampach mocy pojawił się śliczny efekt " blue glowing" - wygląda rewelacyjnie . Aha byłbym zapomniał proponuję również zaizolować dodatkowo kable wychodzące spod trafa zasilającego - ja odgiąłem delikatnie blachę i zaizolowałem kable w celu większego luzu i mniejszego konatku z gorącymi elementami wzmaka - jest bezpieczniej . Podsumowując po tym tuningu podniosłem brzmienie wzmacniacza o klasę wyżej a swoją klase pokaże dopiero po wymianie potencjometru i wszystkich lamp skończywszy na poprawie ich punktu pracy .

Na zdjęciach tuningowany wzmacniacz lampowy , odtwarzacz Denon z cd textem oparty na rewelacyjnych lampach Amperex Bugle Boy w układzie WK-WA .

Kolumny to poprawiony projekt 3way PMS oparty na przetwornikach SEAS i SCAN SPEAK D2608 z zestrojoną zwrotnicą pod pomieszczenie w, którym się znajdują oraz mój gust - charakterystyka nie efekciarska bardziej neutralna płaska .Kable oraz interkonekty firmy Audionova .

Z całego zestawu jestem bardzo zadowolony , słuchanie muzyki każdego rodzaju to sama przyjemność , nowe lampy jeszcze ją poprawią :) .

Ukryta Zawartość

post-34283-0-17070800-1346687033_thumb.jpg

post-34283-0-30691900-1346687089_thumb.jpg

post-34283-0-03988300-1346687224_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Odkopuje wątek.

Chciałbym dowiedzieć jakie monitorki polecacie do Yagin mc 13s, tzn. na jakie powinienem zwrócić uwagę, a jakie omijać z daleka bo się z nimi nie zgrywają i nie tracąc czasu.

Monitory ze względu, ze mam malutki pokój (ok 16m2)

Muzyka: elektroniczna, rock, ambient, jazz, blues, vocale, sax Jana garbarka.

Interesują mnie monitory nowe i oraz z rynku wtórnego. Zakres cenowy max 3000zł.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

tak jak w temacie,wlasnie Triangle Comete ES slyszalem niedawno w towarzystwie 100B.Bylo to bardzo wciagajace zestawienie.

Fajne kolumny , ale bardzo kapryśne co do reszty toru.Testowałem je z starym marantzem i luxmanem.Z marantzem było jakoś mułowato.

Luxman dał im życia ale niestety nie było basu.Jak możesz to napisz coś więcej o tym zestawieniu , być może 100B to lepszy wybór od 10T.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.