Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe / Stereo - duza prosba

Martzin75

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od kilku miesiecy intensywnie czytam to forum plus gazety i wychodzi na to ze musze wziasc 2 tygodnie urlopu zeby odwiedzic/odsluchac rozne konfiguracje. Stad duza prosba o Wasza opinie, postaralem sie jak najbardziej uproscic liste sprzetu.

- pomieszczenie ok 45m2, z duza wneka, wysokie na 3 m, jedna sciana z duzymi oknami balkonowymi (2,5 m wysokosci).

- szukam rozwiazania ktore pogodzi kino domowe ze sluchaniem muzyki - rozne gatunki: metal (slayer, metallica, sepultura), rock (rush), post rock (russian circles, pelikan), 4AD (dead can dance), electronica/techno.

- zestaw w konfiguracji dwa glosniki plus subwoofer, nie mam mozliwosci polozenia korytek na kable.No chyba ze tyly mozna podlaczyc bezprzewodowo (?)

BlueRay - zastanawiam sie czy wykorzystywac PS3 czy kupic dedykowany : Oppo BDP-93Eu / Pioneer BDP-51FD

Streamer - duzo muzyki mam w formacie mp3/ogg/flac. W tym obszarze nie mam pomysly jak to zalatwic .. Naim ?

Amplituner AV - zastanawiam sie nad Av Denon 1911 / 1912 (rozni sie chyba tylko AirPlay), Yamaha RX-V767 lub Marantz SR6005

Kolumny - moim marzeniem byly Vandersteeny :) ale poki co nie ma na to budzetu :( a wiec zastanawialem sie nad : Epos Epic 2, Magnat quantum 555/605, Usher V-601

Sub - Velodyne.

Bede wdzieczy za wszelkie komentarze i porady, tak zeby odsluchac 2-3 zestawy a nie np 10 :)

pozdrawiam,

Marcin

https://www.audiostereo.pl/topic/95439-kino-domowe-stereo-duza-prosba/

Magnaty może z powodzeniem wymienić na Roth Audio - będzie taniej w kinie i w żadnym względzie gorzej.

Co do blu-ray straszny rozrzut - może powiedz, czego konkretnie potrzebujesz w tym blu-ray?

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Jak to przeczytałem to pomyślałem że watek powinien się nazywać jak wydać kupę kasy i mieć słabe brzmienie.

BR, Streamer i Ampli zastąpił bym komputerem z dobra kartą dźwiękową. Coś cichego i małego za max 2000zł (z kartą dźwiękową). Sterowany komórką z Andridem lub tabletem.

Sub - Velo lub REL czyli 2,5-3kzł

Paczki - APS np. model IO

Center i tyły dokupisz jak kiedyś odczujesz taką potrzebę.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Magnaty może z powodzeniem wymienić na Roth Audio - będzie taniej w kinie i w żadnym względzie gorzej.

Co do blu-ray straszny rozrzut - może powiedz, czego konkretnie potrzebujesz w tym blu-ray?

Blue Ray - odtwarzanie filmow, muzyki. Stad tez zastanawiam sie czy nie mozna po prostu wykorzystywac Playstation czy tez kupowac dedykowany kawałek sprzętu.

Jak to przeczytałem to pomyślałem że watek powinien się nazywać jak wydać kupę kasy i mieć słabe brzmienie.

BR, Streamer i Ampli zastąpił bym komputerem z dobra kartą dźwiękową. Coś cichego i małego za max 2000zł (z kartą dźwiękową). Sterowany komórką z Andridem lub tabletem.

Szczerze mowiac nie do konca rozumiem komentarz, fakt ze prosze o pomoc wynika własnie z tego ze nie chce wydawac kupy kasy i miec "slabe brzmienie". Chcialbym skompletowac rozsadny cenowo, funkcjonalny i dobrze brzmiacy zestaw. Nie jestem audiofilem, ale znam i slysze roznice miedzy np kolumnami - Cantony graja wg mnie lepiej niz Dali, moje subiektywne odczucie. Pytam Was bo nie chce popelniac bledow i tracic czasu.

Jeśli ma być dobre stereo, to komputer z kartą może pracować jako źródło dla plików, ale warto byłoby jednak dac jakiegoś dobrego DACa. Dedykowane DaCi sa jednak lepsze niż karty dźwiękowe (podobno).

Poza tym jednak jakiś wzmacniacz bedzie potrzebny... czy to ampli czy wzmak stereo.

Powrót po dłuższej przerwie...

Szczerze mowiac nie do konca rozumiem komentarz, fakt ze prosze o pomoc wynika własnie z tego ze nie chce wydawac kupy kasy i miec "slabe brzmienie". Chcialbym skompletowac rozsadny cenowo, funkcjonalny i dobrze brzmiacy zestaw. Nie jestem audiofilem, ale znam i slysze roznice miedzy np kolumnami - Cantony graja wg mnie lepiej niz Dali, moje subiektywne odczucie. Pytam Was bo nie chce popelniac bledow i tracic czasu.

Pytania zadajesz standartowe i dostajesz standartowe odpowiedzi - żadnych konkretów . Dwa lata temu podobnie jak ty szukałem porady na forum , przewertowałem tony pism czytając recenzje i muszę ci powiedzieć że nie podjąłem na ich podstawie kluczowych decyzji . Czytać to trzeba raczej miedzy wierszami i chyba bardziej polegać na własnej intuicji i guście muzycznym. Jak podasz jakakolwiek markę sprzętu która będzie w twoim polu zainteresowań , 60% osób będzie to negować . Jak nie wierzysz to spróbuj to zrobić . Dlaczego nikt ci nie doradza bardziej kluczowych problemów że masz duży pokój do nagłośnienia ( u mnie jest podobna powierzchnia ) i to trzeba brać pod uwagę przy wyborze sprzętu. Taki standartowy jest obliczony na pokoje o kubaturze do 30 m kw. . Jak chcesz zerknąć na moje królestwo w temacie kluby wejdż na jm lab ( focal ) i na stronie 20-ej zamieściłem reportaż . Ja mam słabość do amplitunerów Pioneera oczywiście zaczynając od połowy oferty. Twój zestaw to jak linie papilarne palców , powinieneś zbudować to sam ale raczej nie przez forum . Przeglądałem tu wiele wątków i nie spotkałem się jeszcze z jakimiś konstruktywnymi poradami. Nie mówię że tu nie ma osób rozsądnych , są tacy co prawda w mniejszości

Pytania zadajesz standartowe i dostajesz standartowe odpowiedzi - żadnych konkretów . Dwa lata temu podobnie jak ty szukałem porady na forum , przewertowałem tony pism czytając recenzje i muszę ci powiedzieć że nie podjąłem na ich podstawie kluczowych decyzji . Czytać to trzeba raczej miedzy wierszami i chyba bardziej polegać na własnej intuicji i guście muzycznym. Jak podasz jakakolwiek markę sprzętu która będzie w twoim polu zainteresowań , 60% osób będzie to negować . Jak nie wierzysz to spróbuj to zrobić . Dlaczego nikt ci nie doradza bardziej kluczowych problemów że masz duży pokój do nagłośnienia ( u mnie jest podobna powierzchnia ) i to trzeba brać pod uwagę przy wyborze sprzętu. Taki standartowy jest obliczony na pokoje o kubaturze do 30 m kw. . Jak chcesz zerknąć na moje królestwo w temacie kluby wejdż na jm lab ( focal ) i na stronie 20-ej zamieściłem reportaż . Ja mam słabość do amplitunerów Pioneera oczywiście zaczynając od połowy oferty. Twój zestaw to jak linie papilarne palców , powinieneś zbudować to sam ale raczej nie przez forum . Przeglądałem tu wiele wątków i nie spotkałem się jeszcze z jakimiś konstruktywnymi poradami. Nie mówię że tu nie ma osób rozsądnych , są tacy co prawda w mniejszości

Jas, wielkie dzieki za zrozumienie :). Podalem wielkosc pomieszczenia jak i rowniez info ze jedna ze scian jest mocno przeszklona bo wydaje mi sie ze jest to istotne i jest jakas wstepna selekcja dla np kolumn. Spodziewalem sie komentarzy w stylu te kolumny sa za male, albo gryza sie z ampli, itp.

Kiedys chcialem po porostu kupic sobie jakis soundbar i zawiesic na scianie, wowczas moj dobry znajomy ktory ma pewnie jedno z najlepszych studiow nagraniowych w tym kraju (mozna poczytac w Estrada i Studio z 10/2010 - efektura studio) nakrzyczal na mnie :) i zrobil mi wklad z fizyki udowadniajacy ze 5 malych glosnikow w soundbarze nie ma prawa dobrze grac.

witaj... może powiem własne zdanie nie koniecznie musisz się z nim liczyć... a więc :

zamiast karty dźwiękowej (przypadek pc) użyłbym dobrej karty graficznej dźwięk i obraz przez hdmi puszczony... taka mała sugestia

masz ps3 może warto go wykorzystać (zaoszczędzisz kasę na lepsze (kolumny?) (amplituner?)

do oferty amplitunerów dodałbym Harmana choć cieszy się złą sławą (częste usterki) to dźwięk ma ciekawy (pytanie czy taki lubisz)

a może takie coś?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ostatnio miałem okazję tego słuchać... szok ... maleństwo wiele umie :) polecam odsłuch .... tam gdzie było słyszałem tylko przód i sub... każdy kto by nie przyszedł zaglądał dalej czy przypadkiem to coś innego nie gra :)

ale wszystko zależne od Twych preferencji.. najlepiej iść posłuchać z własnymi płytami.... odsłuchać przespać się z tym... podjąć decyzje... czasem tez warto podpytać co gra w podobnej tonacji... i spróbować to usłyszeć... choć wiem że za pół roku znajdziesz mankamenty które albo zaakceptujesz ale wymienisz zestaw.,...

aha i uważaj na bass ref-lex ... czasem to ustrojstwo potrafi nieźle namieszać.... tylni szczególnie gdzie potrzeba nadchodzi odsunięcia od ścian ...

aha jeszcze jedno gdybyś był z okolic olsztyna to dam Ci namiar do dobrych cen :)

Ukryta Zawartość

Jeżeli mogę dorzucić swoje trzy grosze... Napisałeś, że nie jesteś audiofilem możesz zatem zaoszczędzić i wykorzystać możliwości współczesnych amplitunerów kina domowego (np. podany przez Ciebie Denon AVR-1912). Chodzi o DLNA, w które wyposażają teraz swoje amplitunery wszyscy producenci. W połączeniu z kompem podłączonym do sieci + foobar z wtyczką foo_upnp (za free) lub JRiver (50$) może służyć jako odtwarzacz strumieniowy. Sam korzystam i sobie chwalę. Jeżeli masz wyższe wymagania co do brzmienia pozostaje ci wydać więcej kasy. ;-) A do nagłośnienia takiej "hali" to zdecydowanie coś więcej niż AVR-1912...

EDIT: Zapomniałem dodać, że możesz wykorzystać smartfona z androidem + odpowiednie aplikacje (BubbleUPnP dla foobara lub Gizmo dla JRivera) do sterowania całym tym "ustrojstwem". Jest jeszcze AirPlay dla wielbicieli nadgryzionych jabłuszek... :-)

Pozdrawiam!

Witaj Martzin75

Na samym wstępie chcę napisać że metraż twojego pomieszczenia jest trudny do napędzenia tą konfiguracją wzmacniaczami AV jak i kolumnami którymi jesteś zainteresowany. 45 m2 jest to dużo a jeżeli zrobimy 45m2 razy wysokość czyli 3m robi się 135m3 jest to kubatura spora, a więc wzmacniacz musi być wydajny prądowo a takie wzmaki kosztują. I głośniki muszą być większe (czyli powierzchnia membran) W tym przypadku szukałbym jakiś głośników z podwójny 22cm przetwornikiem subwoofer jakieś 30cm przetwornik.

Jas, wielkie dzieki za zrozumienie :). Podalem wielkosc pomieszczenia jak i rowniez info ze jedna ze scian jest mocno przeszklona bo wydaje mi sie ze jest to istotne i jest jakas wstepna selekcja dla np kolumn. Spodziewalem sie komentarzy w stylu te kolumny sa za male, albo gryza sie z ampli, itp.

Kiedys chcialem po porostu kupic sobie jakis soundbar i zawiesic na scianie, wowczas moj dobry znajomy ktory ma pewnie jedno z najlepszych studiow nagraniowych w tym kraju (mozna poczytac w Estrada i Studio z 10/2010 - efektura studio) nakrzyczal na mnie :) i zrobil mi wklad z fizyki udowadniajacy ze 5 malych glosnikow w soundbarze nie ma prawa dobrze grac.

Okna zasłonisz grubymi akustycznymi kotarami a będzie w miarę dobrze . Jeśli 5 małych głośniczków to proponuję Bose Lifestyle , nie uwierzysz ale doskonale nagłaśniają sale na 35 osób ( prezentacje Galeria Mokotów ) . Głośniki do dużych pomieszczeń mi polecono Focal 836 , możesz wybrać też z dołu oferty i u mnie sprawdzają się doskonale . Ściana dżwięku masywna , Hi-End w brzmieniu i wykonaniu . Te wszelkie strumieniowce i dżwięk z komputera , może to przyszłość, może ja na to jestem za stary , doradzić Ci musi ktoś inny. Na poddaszu mam zestaw na bazie głośników Focala , współpracujący z dzielonym Onkyo 5507/5500 - muzyka brzmi doskonale , kino to bajka . W salonie mam plazmę Pioneera z takim samym ampli i głosnikami Quadrala Signum 400 i tam też nie mam zastrzeżeń choć niektórzy powiedzą że to typowe głośniki do kina . Dla mnie też jest super, sam musisz wybrać ( tak jak się wybiera partnerkę na całe życie a przynajmniej na ileś tam lat ) to kwestia ilości kasy jaką możesz poświęcić . Ps-3 choć niektórzy uważają że to wyłącznie do gier u wielu osób jest odtwarzacz prowadzący.

witaj... może powiem własne zdanie nie koniecznie musisz się z nim liczyć... a więc :

zamiast karty dźwiękowej (przypadek pc) użyłbym dobrej karty graficznej dźwięk i obraz przez hdmi puszczony... taka mała sugestia

masz ps3 może warto go wykorzystać (zaoszczędzisz kasę na lepsze (kolumny?) (amplituner?)

do oferty amplitunerów dodałbym Harmana choć cieszy się złą sławą (częste usterki) to dźwięk ma ciekawy (pytanie czy taki lubisz)

a może takie coś?

Ukryta Zawartość

ostatnio miałem okazję tego słuchać... szok ... maleństwo wiele umie :) polecam odsłuch .... tam gdzie było słyszałem tylko przód i sub... każdy kto by nie przyszedł zaglądał dalej czy przypadkiem to coś innego nie gra :)

ale wszystko zależne od Twych preferencji.. najlepiej iść posłuchać z własnymi płytami.... odsłuchać przespać się z tym... podjąć decyzje... czasem tez warto podpytać co gra w podobnej tonacji... i spróbować to usłyszeć... choć wiem że za pół roku znajdziesz mankamenty które albo zaakceptujesz ale wymienisz zestaw.,...

aha i uważaj na bass ref-lex ... czasem to ustrojstwo potrafi nieźle namieszać.... tylni szczególnie gdzie potrzeba nadchodzi odsunięcia od ścian ...

aha jeszcze jedno gdybyś był z okolic olsztyna to dam Ci namiar do dobrych cen :)

Dzieki za podpowiedz, niestety tak jak pisalem zestawy odpadaja, bo nie mam mozliwosci ulozenia peszli pod tyly :(

Ukryta Zawartość

Okna zasłonisz grubymi akustycznymi kotarami a będzie w miarę dobrze . Jeśli 5 małych głośniczków to proponuję Bose Lifestyle , nie uwierzysz ale doskonale nagłaśniają sale na 35 osób ( prezentacje Galeria Mokotów ) . Głośniki do dużych pomieszczeń mi polecono Focal 836 , możesz wybrać też z dołu oferty i u mnie sprawdzają się doskonale . Ściana dżwięku masywna , Hi-End w brzmieniu i wykonaniu . Te wszelkie strumieniowce i dżwięk z komputera , może to przyszłość, może ja na to jestem za stary , doradzić Ci musi ktoś inny. Na poddaszu mam zestaw na bazie głośników Focala , współpracujący z dzielonym Onkyo 5507/5500 - muzyka brzmi doskonale , kino to bajka . W salonie mam plazmę Pioneera z takim samym ampli i głosnikami Quadrala Signum 400 i tam też nie mam zastrzeżeń choć niektórzy powiedzą że to typowe głośniki do kina . Dla mnie też jest super, sam musisz wybrać ( tak jak się wybiera partnerkę na całe życie a przynajmniej na ileś tam lat ) to kwestia ilości kasy jaką możesz poświęcić . Ps-3 choć niektórzy uważają że to wyłącznie do gier u wielu osób jest odtwarzacz prowadzący.

Hmm kotary akustyczne, moja zona bylaby wniebowzieta gdybym zawiesil je w salonie :). Jak pisalem powyzej, nie mam mozliwosci podlaczenia tylow, nie wiem czy sa jakies bezprzewodowe satelity, ktore moga "dopelniac" dzwiek jako tyly ?

O Onkyo 5500 wyglada super, nie wiem jeszcze jak brzmi, co prawda wysadza mi budzet nieco, ale warto sie zastanowic.

Dzieki :)

Do takiego dużego pomieszczenia szukał bym konstrukcji 3 drożnych z dwoma solidnymi głośnikami na basie. Jeśli kolumny będą stały na ścianie z oknami to część basu ucieknie przez okno, nie będzie się miał po prostu od czego odbić.

Jeśli odsłuchasz w sklepie i Ci się spodoba, koniecznie odsłuchaj w domu. Akustyka potrafi płatać figle, a w Twoim przypadku jest specyficzna.

Jeszcze jedno, jeśli ma to być zestaw 2.1 po co Ci amplituner ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.