Skocz do zawartości
IGNORED

TUNER RADIOWY O CIEPŁYM ANALOGOWYM BRZMIENIU

kardas

Rekomendowane odpowiedzi

Jako że radio w moim systemie to absolutnie podstawa to postanowiłem trochę ulepszyć ten element. Obecnie posiadam leciwego Pioneera F-204 RDS i chciałbym go wymienić. Przypominają mi się czasy kiedy w latach 90. miałem jakiś starszy tuner analogowy Unitry, dźwięk był ciepły, nieskrzeczący, analogowy, miło się tego słuchało.

Chciałbym zatem pójść w tym kierunku, czyli dźwięku niepodkolorowanego, ciepłego, analogowego. Czytałem sporo dobrego o tunerach Kenwooda, Akai, Onkyo.

Co warto kupić? Budżet 500zł. Oczywiście w grę wchodzą tunery używane z poprzedniego stulecia.

Naim CD5XS + NAT05XS + Supernait + Hicap 2 + FlatCap x2 + HiLine + Naca5 + Spendor A5

Nie jestem pewien czy interesuje Cię analogowy czy cyfrowy tuner.

Może taki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Luxman T-12, T-117L (spróbuj powalczyć o ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest to srebrna wersja tego tunera), Teac T-9, Kenwoody KT-5020 i KT-990D, Sony ST-5950, Yamaha T-85

Ukryta Zawartość

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

a tunery denona ,ktore sa godne uwagi...i wmiare przyzwoicie graja?

Szczerze mówiąc, nie wiem. Osobiście gdybym miał wybierać coś z tej firmy, to tylko TU-850. To był topowy model sprzed lat. Znajomy miał i był zadowolony.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

Odnośnie wyboru tunera to chciałbym aby był to raczej tuner cyfrowy o analogowym brzmieniu :)))

Jednak tunerów analogowych do końca nie skreślam, mam do nich jakiś dziwny sentyment

Zależy mi na łagodnym i ciepłym brzmieniu i wygładzonej górze. Mam takie wrażenie włączając najpopularniejsze stacje radiowe że ktoś kto siedzi za konsolą wszystkie suwaki ustawił w najwyższym położeniu i dźwięk jest podkolorowany i przejaskrawiony. Po pewnym czasie słuchając głośniej radio może zmęczyć. No może poza jedynym wyjątkiem, radiową Trójką, ta stacja wygląda przyzwoicie pod tym względem.

Naim CD5XS + NAT05XS + Supernait + Hicap 2 + FlatCap x2 + HiLine + Naca5 + Spendor A5

Sam tuner wiele tu nie zmieni tak wygląda sposób nadawania stacji radiowych w Polsce. Nie znam tego Pionieera, na pewno można lepiej, ale nie oczekuj cudów po zmianie tunera. Jeżeli słuchasz w większości Trójki to możesz uderzyć w wyższą półkę, bo warto, to jest stacja co ma lepszą jakość nadawanych audycji.

Wiem, nie oczekuję cudów ale ten tuner który posiadam to jeden z najniższych modeli Pioneera. Kosztował mnie kiedyś 80zł. Warto chyba zainwestować te klika stówek więcej tym bardziej że radio u mnie to podstawa.

Ten tuner mogę z czystym sumieniem Ci polecić

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Na samym drucie Trójka brzmi lepiej niż dobrze, strach pomyśleć co będzie jak podłączę kiedyś antenę

Cytat z testu "this is an extremely listenable sound, with a bit more warmth than is absolutely needed"

Ukryta Zawartość

To ja polecam Grundig ST 6500.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Opisy i ranking tunerów:

Ukryta Zawartość

Brakuje niektórych uznanych modeli, ale warto poczytać.

To czego możesz oczekiwać to lepszy, przyjemniejszy dźwięk. Nie ma to jednak porównania do CD. Z pewnością nie da się z radia z zaangażowaniem słuchać muzyki. Natomiast do audycji i muzycznego tła jak najbardziej opłaca się zainwestować w coś przyjemniej brzmiącego.

Ja do niedawna miałem Arcama T61 - bardzo miły dla ucha tuner.

Teraz mam w pewnym sensie Musical Fidelity A5 i jest jeszcz milej.

Jeśli szukasz tylko muzyki w radio to warto pomyśleć o dostępnie do internetowych stacji. Jest sporo z przyzwoitą jakością.

Ukryta Zawartość

Jeśli szukasz tylko muzyki w radio to warto pomyśleć o dostępnie do internetowych stacji. Jest sporo z przyzwoitą jakością.

Przyłącze się do tematu, możesz podać jakieś niedrogie a warte uwagi odbiorniki radia internetowego?

Marantz ST6000 rewelacyjny tuner za przyzwoitą cenę

dokladnie analog w brzmnieniu.duzo slucham radia i po wielu tunerach na tym skonczylem. swietny wyrownany dzwiek bez podbarwien.

lub st6001 - praktycznie to samo.

Przyłącze się do tematu, możesz podać jakieś niedrogie a warte uwagi odbiorniki radia internetowego?

Nie mam dużego rozeznania. Sam korzystam ze squeezeboxa toucha. Ma tą dużą zaletę, że oprócz obsługi wbudowanych stacji radiowych ma różne aplikacje do zainstalowania (jednym przyciskiem z poziomu odtwarzacza).

Są to też serwisy radiowe, np Shoutcast. A w nim już masz segregowanie stacji po jakości transmisji.

Większość stacji to jakość 64, 128. Ale jest już pewnie z 200 stacji o jakości 320kbs.

Ma też obsługę Deezera. Czyli muzyki na życzenie. Jeszcze nie założyłem sobie konta, ale wiem, że dużo osób nie wyobraża sobie bez tego słuchania muzyki.

Z niedrogich to ostatnio był wątek o radyjku AEG i go forumowicz szerzej opisywał i chwalił.

Na razie skłaniam się ku Kenwoodom. Nie wiem tylko który model najlepszy a nie wszystkie są też dostępne w alledrogo. Sporo osób poleca jeszcze Marantza. Czy rzeczywiście są aż tak dobre ?

A dlaczego nie Pioneer ? Ja niedawno nabyłem F-550RDS i myślę że to właśnie jest ciepłe i analogowe brzmienie. Zalezy też co rozumiemy przez pojęcie "ciepłe" :-)

Do 500 zł myślę, że mozna powalczyć o wyższy model Pioneera z lat 90.

• 3 tygodnie później...

A Rotel? Jest parę chwalonych modeli. Może warto?

Od kilku lat mam Rotela RT-06 i uważam, że w porównaniu do Denona, Yamahy czy CA ze stacji FM prezentuje bardzo przyjemny dźwięk. Jest wykop a zarazem ciepła i miła góra. Oczywiście wszystko zależy od pozostałych komponentów, ale w porównaniu z dźwiękiem z RCD-06SE prezentuje się bardzo przyzwoicie. Duży plus za dźwięk.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.