Skocz do zawartości
IGNORED

Profesjonalny mikrofon do pomiarów

tomseas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem nowy na forum. Mam na koncie kilka monitorów własnej konstrukcji, ale to raczej mało profesjonalne konstrukcje. Chcę zrobić krok na przód ichciałbym dokonać pomiaru głośników. Zatem kilka pytań.

Który z tych dwóch mikrofonów polecacie.:

Behringer ECM8000 czy Dayton Audio EMM-6?

Głównie chodzi mi o to który jest łatwiejszy do skalibrowania ( łatwiejszy dostęp do poprawnych plików kalibracyjnych).

Jako przedwzmacniacz mam zamiar użyć M-Audio Fast Track na USB. Jeśli chodzi o program myślałem nad zakupem TrueArt 1/24bit.

Sporo czytałem na forum o SpeakerWorkshop i zastanawiam się czy on wystarczy zamiast TrueArta? A może jeszcze software inny ktoś poleci?

Pozdrawiam

tomek

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Niby do Daytona są dostępne na stronie producenta pliki kalibracyjne do każdego egzemplarza ale nie wiem czy są zrobione na podstawie pomiarów każdej sztuki czy losowo wygenerowane.

Jeśli chciałbyś ściągnąć jakiś plik kalibracyjny mikrofonu Dayton EMM-6 to wystarczy podać czterocyfrowy numer <=2700

http://www.daytonaudio.com/index.php/test-measurement/emm-6-electret-measurement-microphone.html

http://www.htguide.com/forum/showthread.php4?t=34520&page=1&pp=35

Rozrzut samych mikrofonów jest spory.

Mam mikrofon ECM8000.

Jest dobry, lecz trzeba pamiętać, że ma zasilanie fantomowe.

Zastanów się nad wkładką pojemnościową osadzoną na długiej rurce. Opisy w necie.

Tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Komentarz 24. Są charakterystyki ECM i strona źródłowa.

Tu ECM na statywie...

post-21293-0-13533800-1341349257_thumb.jpg

post-21293-0-08182500-1341349268_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za informacje. Mój preamp ma zasilanie do mikrofonu, więc spoko.

Grzegorz: czy kalibrowałeś mikrofon? Z jakiego pliku korzystałeś.

Chyba się zdecyduje na tego ECM, statyw już mam.

Pozdrawiam

Niby do Daytona są dostępne na stronie producenta pliki kalibracyjne do każdego egzemplarza ale nie wiem czy są zrobione na podstawie pomiarów każdej sztuki czy losowo wygenerowane.

Jeśli chciałbyś ściągnąć jakiś plik kalibracyjny mikrofonu Dayton EMM-6 to wystarczy podać czterocyfrowy numer <=2700

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wygląda na to że mikrofony Daytona faktycznie są kalibrowane. W tym wypadku dużo bym się nie zastanawiał tylko kupował Daytona.

Kalibracja kosztuje około 30 Euro i w zasadzie bez kalibracji nie ma znaczenia jaki mikrofon kupujesz.

Najtaniej wyjdzie kupić wkładkę Panasonica, zrobić z tego mikrofon i wysłać do kalibracji.

Tu masz rozrzut ecm8000MicCalAll04.png

Bez kalibracji nawet nie ma co podchodzić.

A tu możesz skalibrować.

Ukryta Zawartość

Tu ciekawy artykuł na temat rozrzutu mikrofonów pomiarowych.

Ukryta Zawartość

Pierwsze osiem mikrofonów ecm8000 miały dosyć dużą dokładność następne modele które mierzyli to była rzeźnia.

Das BEHRINGER ECM8000 wies bei den ersten 8 Mikros noch die geringste Streuung auf (Standardabweichung +/- 0.92 dB), die nächsten 10 bzw. 18 Mikros verschlechterten diesen Wert aber auf +/- 2.25 bzw. 2.47 dB. Der Mittelwert weicht nach wie vor um bis zu 3.77 bzw. 3.98 dB (vorher: 2.78 dB) vom Ideal ab.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gdzie można kupić Daytona?

Znalazłem tutaj. Pytanie tylko czy to co sprzedają ma numer seryjny i czy jest kalibrowane.

Ukryta Zawartość

Na Amazonie też mają.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hej.

KrzysiekA: chyba mnie przekonałeś do Dayton'a.

Można też tu kupić

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ale to chyba ze Stanów. Ciekawe jak długo trzeba czekać i ile kosztuje przesyłka.

Wyślę im maila.

Aczkolwiek na stronie Dayton'a jest link do oficjalnego dystrybutora i tak jak Krzysiek napisał Intertechnik prowadzi ich sprzedaż.

Pozdrawiam

P.S. Czy ktoś z Was konstruował kolumny w tej konfiguracji: Seas CA18RLY + Vifa D27TG-35-06 ?

Posiadam te głośniki i wkrótce mam zamiar zbudować monitory.

Ukryta Zawartość

Witam.

Zamówiłem jednak Dayton EMM6 w Intertechnik, chyba jedyny dystrybutor w Europie.

Dam Wam znać po dobiorze czy wszystko w porządku jeśli chodzi o kalibrację itd.

Ponoawiam pytanie odnośnie monitorów: Czy ktoś z Was konstruował kolumny w tej konfiguracji: Seas CA18RLY + Vifa D27TG-35-06 ?

Narazie

tomek

Zaden z tych mikrofonów sie nie nadaje do pomiarów

Niestety

To amatorskie mikrofony ot aby klient miał wrażenie że se coś pomierzył i nic więcej

ot tak na oko

W dodatku w domowych warunkach w wyniku odbić od scian fal smakich i takich wyjdą ci takie zafalowania ze w ogóle pomiar będzie ma mega OKO

A zafalowania mogą siegać spokojnie 20 dB a nawet więcej

Aby jako tako pomierzyć kolumne głośnikową trzeba miec komorę bezechowa :) i mikrofon o naprawdę płaskiej charkaterystyce a do takiego sama wkładka kosztuje dobrze ponad kilka tyś niestety

Zaden z tych mikrofonów sie nie nadaje do pomiarów

Niestety

To amatorskie mikrofony ot aby klient miał wrażenie że se coś pomierzył i nic więcej

ot tak na oko

W dodatku w domowych warunkach w wyniku odbić od scian fal smakich i takich wyjdą ci takie zafalowania ze w ogóle pomiar będzie ma mega OKO

A zafalowania mogą siegać spokojnie 20 dB a nawet więcej

Aby jako tako pomierzyć kolumne głośnikową trzeba miec komorę bezechowa :) i mikrofon o naprawdę płaskiej charkaterystyce a do takiego sama wkładka kosztuje dobrze ponad kilka tyś niestety

Ludize dlaczego pieprzycie trzy po trzy nie mając zielonego pojęcie o tym co piszecie. Mierzy się z bramką czasową. Polega to na tym że do wyliczenia charakterystyki bierze się z impulsu tylko pierwszą część w której sygnał odbity od ścian nie zdążył dotrzeć do mikrofonu. Poza tym nie ma znaczenia jaki mikrofon się bierze jeżeli jest on wystarczająco czuły i jeżeli mamy do tego plik kalibracyjny.

1. Mikrofon można wykalibrować.

2. Można stosować właściwe metody pomiarowe:

a) bramkę czasową dla eliminacji odbić,

b) eliminację odbić poprzez nakładanie w przeciw fazie przebiegów,

3. Można badać głośniki na wolnym powietrzu; ja ustawiałem na balkonie w domku na skarpie (za nią była pustka, odbicia zza aparatury łatwe do usunięcia.

I wiele, wiele innych sposobów, metod i doświadczenia…

Znam ludzi z tym ostatnim (doświadczeniem), którzy nawet oglądając charakterystyki z dużymi odbiciami, doskonale wiedzą po kilku pomiarach i manipulacji przy układzie pomiarowym wszystko.

Serio! Doświadczenie to wiele.

Witajcie.

Jakież było moje zdziwienie, gdy po zapłacie kartą za mikrofon dostałem maila, w którym wymagali ode mnie wysłania im kopii karty lub dowodu tożsamości. Pierwszy raz płacąc kartą takie coś mnie spotkało. Proponują natomiast zapłatę PayPal.

Też mieliście takie przygody z Intertechnik?

pozdr

Jakikolwiek stabilny fotograficzny. Zalety są oczywiste: płynna regulacja na praktycznie dowolną wysokość (jak ktoś mierzył wie o czym mówię…).

Na fotce powyżej widać standardowy uchwyt mikrofonowy przykręcany do statywu (po wykręceniu „stopki”; części przykręcanej do aparatu fotograficznego).

Problem w tym, że gwinty nie pasują.

Zastosowałem jakąś „z odzysku” gwintowaną tuleję pośredniczącą.

Oczywiście zalecam, obłożenie statywu jakąś szmatą tłumiącą odbicia.

Można

Ale to półśrodek :)

Jak by tak można zawsze to stosowac nie budowało by sie poteżnych komór bezechowych czy to akustycznych czy to telekomunikacyjnych

Ale jak tam chceta mnie to wsio ryba :)

Pomiar z bramką pozwala uzyskać poprawne pomiary od 200Hz.

Pomiary poniżej 200 Hz robi się przy pomocy pomiarów bliskiego pola.

Owszem komora bezechowa to fajna rzecz ale niestety całkowicie oderwana od rzeczywistości. Potem kolumny wstawia się w cztery ściany i dziwi że basu jest za dużo lub nie gra tak fajnie jakby wynikało to z pomiarów. Kiedyś jak nie było jeszcze komputerów niemożliwe było wykonanie pomiarów bez komory bezechowej. No ale to już jest historia. Teraz poprawne pomiary może wykonać w zasadzie każdy kto posiada komputer, odpowiednią wiedzę i wyda na mikrofon około 200 złotych razem z kalibracją.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.