Skocz do zawartości
IGNORED

Audiophile Atmosphere Sampler vol. 1

Severance

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Zamierzam wydać sampler audiofilski. Pozbierałem propozycje utworów jakie miałyby się na nim znaleźć. Chciałbym aby były to utwory klimatyczne odpowiednio dobrze zarejestrowane i zmiksowane. Na razie jest kilkanaściwe propozycji, niektóre są znane z innych samplerów ale niestety nie mogłem się oprzeć ze względu na świetne wykonanie i solidną bazę nagraniową. Chciałbym wszystko posklejać z gotowych miksów i wykonać od podstaw mastering po swojemu ale nie wiem czy na wszystko otrzymam zgodę. Na razie mam całe miksy kilku utworów. Jeżeli ktoś ma pomysł co do innych utworów jakie mógłby się znależć na tej płycie to proszę o propozycje. Na koniec jak już będe miał gotowy materiał to poproszę wybrane osoby o ocenę utworów w rozdzielczości 24bit. Chciałbym dodać do całości trochę przestrzeni i w niektórych utworach lekko poprzenosić w fazie niektóre zakresy. Przydałoby się też odjąć trochę dołu bo np. utwory miksowane przez Brendana Perrego są już po miksie na granicy przesteru w dolnych rejestrach. Poniżej filmik prezentacyjny. Propozycje do utworów można pisać tutaj lub przesyłać do mnie na PW.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/95416-audiophile-atmosphere-sampler-vol-1/

Prawa autorskie do użytych nagrań mają wytwórnie/wykonawcy/autorzy muzyki i słów. Ja nie mam i nie będę miał praw autorskich do tych nagrań. Mogę jednak na mocy porozumienia z daną wytwórnią zlecić wydanie płyty z utworem który został wydany wcześniej i zrealizowany przez kogoś innego. Ja jednak muszę pójść dalej. Aby utwory na płycie stanowiły realizatorką całość muszę dokonać re-mastera ponieważ tutwory były realizowane przez kilka różnych osób. Do tego potrzebuję materiału po miksie. Żeby takie coś otrzymać to tak czy tak muszę rozmawiać z wytwórnią. Innej opcji nie ma. A żadna wytwórnia nie da mi miksu bez umowy i odpowiedniej kasy, wiec to jest dosyć sporej przedsięwzięcie.

To znaczy ten materiał jest w części po moim wstępnym remastrze na potrzeby tego filmiku. Zmieniłem trochę charakterystykę i lekko rozmieszczenie instrumentów. W niektórych przypadkach dodałem tam gdzie czegoś brakuje i odjąłem tam gdzie jest za dużo. Chciałbym to jeszcze dopracować i ujednolicić. Tylko pytanie, jakie inne utwory mogą się znaleźć na takiej płycie? Chciałbym aby był jeden utwór od jednego wykonawcy. Czas płyty max. 74 min.

• Redaktorzy

Czy masz koncepcję dotyczącą gatunków muzyki? Tj czy chcesz mieć wszystko od organów po solo na trąbce, czy też płyta będzie tematycznie nakierowana na jazz, pop czy klasykę?

Bo z dotychczasowego materiału wnioskuję, że to głównie taki audiofilski pop, ale moze będzie coś w innym klimacie?

Idea tej płyty jest taka że mają się na niej znajdować utwory z tzw. klimatem. Wpadałem na taki właśnie pomysł bo zawsze chciałem sam taką płytę posiadać w dobrej realizacji. Ze względu na to kwalifikują się raczej utwory o spokojnej/subtelnej aranżacji. Z oczywistych względów chciałbym uniknąć cięższych brzmień. Jeżeli chodzi o muzykę klasyczną to nie ma problemu z tym jest najłatwiej i sam bym zrealizował utwór od rejestracji poprzez mix na masteringu kończąc. Np: taka Sonata Księżycowa Bethovena by się nawet nadawała ale nie wiem czy to nie będzie zbyt duży rozstrzał stylistyczny pomiędzy utworami. Jakbym miał np. propozycje 50-ciu utworów to już jest w czym wybierać, biorąc pod uwagę to że nie każda wytwórnia byłaby zainteresowana odpłatnym udostępnieniem materiału z różnych powodów.

Fajny projekt, i naprawdę fajna inicjatywa, by spytać ludzi na forum :)

Co do pytania Józwy to jest ono kluczowe. Co do utworów klimatycznych poddaję pod rozwagę:

1) Lizz Wright - doskonały głos, dobre instrumentarium. Klimatyczny jest utwór: Speak your heart. Troche więcej powera: My heart.

2) Dajanka Krallikova ;) 'Temptation' - klimat i power.

3) Antonio Forcione - sprawdzony typ na samplerach (Naim). Myślę, że parę utworków akustycznych bez prądu nie byłoby złym pomysłem.

Myślę, że warto byłoby dodać trochę pieprzu do tej składanki, by nie powstało audiofilskie plumkanie-smooth-jazzowo-nudne.

Powodzenia.

Powrót po dłuższej przerwie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.