Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory czy podłogówki? ~2000zł, pokój 18m2

mkcinu

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

poszukuję kolumn koło 2000zł za parę do pokoju 18m2. Pokój ma wymiary 3x6, więc jest dość nietypowy. Właśnie na wąskiej ścianie będą ustawione kolumny, a słuchać muzyki będę prawie z drugiego końca pokoju.

Zastanawiałem się nad monitorami ale nie wiem czy nie są za małe do tego pokoju?

Na razie zastanawiam się nad:

- Elac BS 63.2

- B&W 685

- Dali Ikon 2

Jeśli chodzi o kolumny podłogowe to na razie tylko wynalazłem Canton Gle 470.

Słucham głównie muzyki klasycznej, najwięcej z wokalem.

Dzięki za pomoc!

za 2000zł oczywiscie kupisz lepsze monitory. polecam Dali ikon 2. nie wierz w bzdury że wstęga na tym poziomie cenowym jest nic nie warta. dla niektórych dobre kolumny zaczynają się chyba od 10tys. mam dali i to czym sie wyróżniają to finezja wysokich tonów, szczegółowość, niezła precyzja i świetna średnica. co ciekawe myślałem że będą grać za jasno , ikony 1 mają 128mm woofer. myliłem się. bas nie jest oczywiscie subsoniczny ale jest i wcale nie są to jasne kolumny. wiadomo zależy od nagrania. ikony 2jki mają większy woofer więc i basu powinno być więcej

Do 18m2 spokojnie wystarczą monitory zwłaszcza patrząc na rodzaj słuchanej muzyki przez Ciebie.Mogę wypowiedzieć się na temat tych B&W685 grają zaskakująco dużym dźwiękiem jak na swoje rozmiary spory bas i żywe niekoniecznie neutralne brzmienie to raczej nie wada po prostu grają soczyście.Można dorzucić do tej listy kolumny MA RX-2 ,ale ze względu na cenę tylko z używek to duży monitor (głośnik 20cm) zapewni dobrą podstawę basu i dynamiki cała reszta pasma co najmniej na dobrym poziomie jest jeszcze genialny Usher V-601 wzorowe brzmienie w tym przedziale cenowym warto dozbierać albo targować się :)

Osobiście nie widzę powodu dla którego nie miały być to 3 drożne kolumny. Lecz jest duże ale

Masz problem i to bardzo duży. Bardzo wąskie pomieszczenie, co powoduje, że bazę będziesz miał około 2 metrów. Powinieneś mieć je od siebie ok 2 metrów lub troszkę dalej, zgodnie z zasadą trójkąta. Szukał bym też kolumn ze słaba charakterystyką kątową. Dzięki czemu odbicia boczne nie będą Ci utrudniać życia. W twoim pomieszczeniu jest to sprawa kluczowa. Dodatkowo jest to pomieszczenie gdzie rezonanse własne na pewno nie rozkładają się równomiernie w całym paśmie użytecznym. Tym bardziej w zakresie nisko tonowym. Więc będzie Ci pobudzać owe rezonanse i muzyki nie posłuchasz. Niektórzy ratują się monitorami z bardzo słabym basem, pomijając ich subiektywne odczucia. Takie monitorki będą grał głównie w okolicy 130 Hz + rezonanse pomieszczenia. Co z tego wyjdzie to loteria ale audiofile lubią szukać... Choć i 2 drożna konstrukcja potrafi zaskoczyć więc musisz dobrać sprzęt rozważnie.

Przy 3 drożnej konstrukcji lub takiej która faktycznie dość intensywnie pobudza niskie częstotliwości może okazać się że bez pułapek basowych będzie słabo.

W miejscu pierwszych odbić bocznych sugeruję pochłaniacze gdyż dyfuzory mogą być z byt blisko i są większe. Jeśli będzie możliwość kolumny ustawił bym w 1/4 odległości od wąskiej ściany zaś ty siedział byś w okolicy 3/4. Za kolumnami i za tobą jeśli to możliwe można by zastosować dyfuzory.

Pytanie na koniec czego oczekujesz? Bo możesz też w zwrotnicy kondensator lepszy kupić.if you know what i mean

jesli dobry wolak to tylko kolumny z dobra srednica ja proponowalbym zbudowanie monitorow na USHER 8948A i T9950 posiadam monitory na tych przetwornikach i jestem bardzo zadowolony :) swietna relacja jakosc/cena :)

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

Kup sobie za bodaj 1200 Monitor Audio - możesz je postawić blisko ściany bo br mają z przodu, http://www.monitoraudio.pl/index.php?x=bronze_bx&y=bronze_bx2#test

W koszty się nie wpędzisz - to przyjazne, uniwersalne kolumny, nie będą się podobały, to sprzedasz z małą stratą.

A, nawet nie spojrzałem na post Zety - ja zaproponowałem tańszą opcję. Ushery zresztą też miałem - tylko s2 - wypożycz do domu i posłuchaj.

Pozdrawiam.

Pokój ma wymiary 3x6, więc jest dość nietypowy. Właśnie na wąskiej ścianie będą ustawione kolumny, a słuchać muzyki będę prawie z drugiego końca pokoju.

miejsce odsluchu powinienes przesunac na srodek pokoju. w innym przypadku szkoda kasy ladowac w sprzet stereo bo i tak efekt bedzie slaby

Jak na 18m2 ja bym wolal podlogowki. Chyba ze ktos lubi resztki basu, a nie bas. Fakt, sa monitory, ktore maja dobre uderzenie i zejscie, ale nie sa to konstrukcje za 2tys.

?👈

->mkcinu - jak nie boisz się monitorów to spóbuj zmierzyć się z myślą o zakupie używanych. W tej cenie możesz liczyć na przyzwoite polowanie i nabyć głośniki przynajmniej o klasę wyższe. Głosniki takie wcanie nie muszą bać się pomieszczenia 18m2, ale to już w największym stopniu zależeć będzie od tego do czego będą podłączone. Jest natomiast takie ryzyko, że jak Twoja reszta nie będzie dla nich wystarczająca to zaraz będziesz poszukiwał zmienników tej reszty.

za 2000zł oczywiscie kupisz lepsze monitory

Ale przecież monitory nie będą wisiały w powietrzu? A nie za często chyba istniejące umeblowanie nadaje się na podstawki...

Polecam KEF C7, basreflex z przodu także mozna postawić blisko ściany przez co zyskuje się trochę miejsca. Dodatkowym atutem dla tych kolumn jest rodzaj muzyki jakiej słuchasz, na tych kolumnach bardzo dobrze brzmi wokal.

W moim pokoju 18 m doskonale sprawdza się zestaw aktywnych monitorów studyjnych

Yamaha HS80. Dźwięk jest naprawdę super pod każdym względem, no ale pozostałe elementy w całej konfiguracji też muszą współgrać. Pomyśl o takim rozwiązaniu - odpada zakup wzmacniacza i kabli głośnikowych.

18m2 to nie tak znowu mało - nie przesadzajmy. U mnie doskonale sprawdzały się podłogówki: miałem wcześniej Castle harlech - linia transmisyjna, z jednym głośnikiem promieniującym do góry - była przestrzeń, był bas doskonałej jakości, precyzyjny i nisko schodzący. Wokale i średnica na tych kolumnach wciąż mnie zachwycają. Teraz mam jeszcze większe Kappy 8.2. Ale wymagało to 'trochę' pracy nad pokojem. Dlatego jestem za nieortodoksyjnym podejściem - nie wykluczałbym monitorów, ale koniecznie posłuchałbym dobrych podłogówek.

Powrót po dłuższej przerwie...

dobrej jakości standy też swoje kosztują, więc jakby zsumować koszt kolumn podstawkowych + standów to może wyjść, że w podobnej cenie będziesz miał podłogówki, których wartością dodaną będzie lepszy bas

Plus kwestia ewentualnego późniejszego poczucia niedoboru basu i zakup suba, który do stereo musi i kosztuje dużo (np. REL).

Ale przecież monitory nie będą wisiały w powietrzu? A nie za często chyba istniejące umeblowanie nadaje się na podstawki...

racja. dali ikon z allegro za 1200zł. standy mission za 500zł. i budżet dopięty

Szukajcie a znajdziecie - na zagranicznych ebayach można wyrwać standy z kolumnami za grosze. Ja za 40 funtów kupiłem monitorki - owszem budżetowe - mission m71 ze standami Atacamy. Więc to wielki problem nie jest. Możnaby tez kupić większe monitory - tyle że tutaj, to już bardziej vintage... ale efekty mogą być doskonałe.

dobrej jakości standy też swoje kosztują, więc jakby zsumować koszt kolumn podstawkowych + standów to może wyjść, że w podobnej cenie będziesz miał podłogówki, których wartością dodaną będzie lepszy bas

pytanie co lepiej mieć. bas czy lepszą średnicę i wysokie. mowa o ikonach 2 ze wstęgowym tweeterem

Z tym basem z monitorów to przesadzacie, zresztą może lepiej spójrzcie na rodzaj muzyki jakiej słucha Mkcinu czy tam jest potrzebny duży bas ??

Zdziwiłbyś się. Zapraszam do posłuchania moich monitorów studyjnych Yamaha HS80.

Oprócz świetnego, niezamulonego basu jest jeszcze dobra średnica i rewelacyjne wysokie,

a przy tym piękna selektywność i naturalność brzmienia - oczywiście przy dobrze nagranych płytach.

Porównywałem brzmienie na wysokiej jakości standach, pożyczonymi od kolegi, ze swoimi - kupionymi w Ikei przyzwoitymi stołkami barowymi za 260 zł para, które idealnie pasują do moich monitorów i żadnej różnicy nie usłyszałem.

Z tym basem z monitorów to przesadzacie, zresztą może lepiej spójrzcie na rodzaj muzyki jakiej słucha Mkcinu czy tam jest potrzebny duży bas ??

Nikt nie przesadza, a zwraca uwagę. Monitory potrafią grać ładnym basem, ale to zależy głównie od wielkości przetwornika. Przy małym głośniku raczej fizyki się nie oszuka, i duży bas uzyskuje się poprzez jego podbicie (określonego zakresu).

Co do tego ile basu ma być w zależności od muzyki to szczerze - nie rozumiem. Niby w jakiej muzyce nie potrzeba dobrego basu? No może w koncertach fletowych solo, ale zawsze dobry bas jest czymś pożądanym.

Przy małym głośniku raczej fizyki się nie oszuka, i duży bas uzyskuje się poprzez jego podbicie (określonego zakresu).

Obadaj Unity Audio The Rock MKII . Niskotonowiec 7", a schodzi bez podbicia (znaczy się pasmo jest równe, trzymające się w granicach +-1,5dB) do 33 Hz -3dB. Tyle że taki monitor kosztuje kilkukrotnie więcej niż zakładane 2 tys. zł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Obadaj Unity Audio The Rock MKII . Niskotonowiec 7", a schodzi bez podbicia (znaczy się pasmo jest równe, trzymające się w granicach +-1,5dB) do 33 Hz -3dB. Tyle że taki monitor kosztuje kilkukrotnie więcej niż zakładane 2 tys. zł.

Ukryta Zawartość

oo ciekawe. W takim razie okazuje się, że to co napisałem o oszukiwaniu fizyki małą membraną jest nieprawdziwe, albo nie do końća prawdziwe. Sorry - ekspertem od głośników nie jestem i powtarzam, to co przeczytałem.

Tyle, że tak jak piszesz: to kosztuje, a poza tym to monitor bliskiego pola - nie do końca optymalny wybór do domu.

Ukryta Zawartość

monitor bliskiego pola - nie do końca optymalny wybór do domu.

To jest powszechny pogląd panujący wśród osób, którzy wiedząc do czego takie monitory służą

wątpią w to, że mogą dobrze zagrać w domu.

Nic podobnego - nadają się idealnie do małych pokojów, do słuchania z odległości nie przekraczającej 2,5-3 m.

W pokoju 18 m kw. większa odległość jest raczej nierealna.

Trzeba tylko możliwie optymalnie je ustawić i cieszyć się znakomitym dźwiękiem za małe pieniądze.

To jest powszechny pogląd panujący wśród osób, którzy wiedząc do czego takie monitory służą

wątpią w to, że mogą dobrze zagrać w domu.

Nic podobnego - nadają się idealnie do małych pokojów, do słuchania z odległości nie przekraczającej 2,5-3 m.

W pokoju 18 m kw. większa odległość jest raczej nierealna.

Trzeba tylko możliwie optymalnie je ustawić i cieszyć się znakomitym dźwiękiem za małe pieniądze.

Soundchaser, podany przez Kyle monitor niewątpliwie jest znakomity (chć nie słyszałem), ale nie za małe pieniądze. Monitory studyjne moga być męczące, bo są b. szczegółowe, co do wypoczynkowego odsłuchu niekoniecznie musi się nadawać. Nie każdemu pasuje jeździć samochodem roboczym (dostawczy, ciągnik) w ramach przyjemności, mimo, że są to pewnie dobre pojazdy. Ale to wszystko generalizowanie - trzebaby rozmawiać o konkretnych modelach.

pozdrawiam

Monitory studyjne moga być męczące, bo są b. szczegółowe, co do wypoczynkowego odsłuchu niekoniecznie musi się nadawać.

Szczegółowość nie wyklucza przyjemnego dźwięku. Monitory Yamaha HS80 są pod tym względem naprawdę OK. Można słuchać mniej szczegółowych i "wypoczynkowych" głośników, ale to chyba dla ludzi starszych, lub którym nie zależy na jakości... byleby coś grało jako tako i ten bas dudnił.

trzebaby rozmawiać o konkretnych modelach.

j.w.

polecam te Yamahy z czystym sumieniem, bo są naprawdę dobre i za taką cenę nie znajdziecie żadnych lepszych kolumn, tym bardziej że trzeba mieć jeszcze wzmacniacz + kable głośnikowe.

Tutaj połączeniem jest tylko dobry kabel, najlepiej z wtykami XLR, łączący bezpośrednio źródło z monitorami.

Mam Yamahę HS80m i polecam. Wiele osób ma błędne przekonanie co do monitorów studyjnych że niby do odsłuchu domowego się nie nadają. Ci co tak twierdzą powtarzają moim zdaniem gdzieś zasłyszane wyssane z palca opowieści. Yamaha hs80m to żaden High-end ale w segmencie budżetowym to są świetne monitory.

Wiele kolumn z przeznaczeniem do stereo mogłoby pretendować do bycia studyjnymi i vice versa, wszystko zależy od upodobań, choć wiadomo że w przypadku monitorów z profesjonalnym przeznaczeniem brak własnego charakteru brzmienia jest z definicji zaletą. Studyjne - według producenta- monitory Adam HM2 grają w wielu audiofilskich systemach, u ludzi którzy są wyłącznie konsumentami muzyki, a nie jej twórcami

Autor wątku może by napisał cokolwiek o sprzęcie towarzyszącym, albo w ogóle cokolwiek? Ushery V-601 wymagają raczej ciepłego sprzętu, przy rotelu strasznie gryzie w uszy, z kolei S-520 brzmią znacznie cieplej ale do takiego pomieszczenia mogą być zbyt karłowate.

Proac Studio 100, Dynaudio Audience 52, B&W CDM 1, Vienna Acoustics Haydn, Vienna Acoustics Haydn lub Bach (nie Grand) - te ostatnie w zeszłym miesiącu widziałem za 1.400, ale taka okazja już się pewnie nie powtórzy.

Studyjne - według producenta- monitory Adam HM2

Ten model wg. producenta jest przeznaczony dla konsumenta "nieprofesjonalnego". Profesjonalne są np. ADAM S2X. Ale oczywiście i tak masz rację, że rynek konsumencki i profesjonalny się przenika (są konsumenckie kolumny, które są po prostu dosyć neutralne i są używane w studiach)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.