Skocz do zawartości
IGNORED

FURUTECH FA 220 - jak wykonać kabel sygnałowy

mdavis

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zamierzam wykonać kabel sygnałowy na bazie poniższego przewodu. Czy mogę prosić o zdjęcie lub schemat w jaki sposób zrobić kabel sygnałowy (interkonekt). Jaki wtyki RCA zastosować.

Od strony wejścia czerwona żyła pod bolec ,biała wraz z ekranem pod masę ,na wyjściu tak samo tylko ekranu nie podpinasz i tyle. Sam też robiłem Furutecha FA-13S.

Od strony wejścia czerwona żyła pod bolec ,biała wraz z ekranem pod masę ,na wyjściu tak samo tylko ekranu nie podpinasz i tyle. Sam też robiłem Furutecha FA-13S.

Mam pytanie

Strona wejścia - to wzmacniacz czy też odtwarzacz CD

Są dwie szkoły wykonywania przewodów z ekranem. Wielu audiofili uważa, że ekran łączymy z masą od strony wzmaka, ponieważ on jako jedyny w cały torze audio jest uziemiony. I bądź tu mądry:)

Trzeba uważać przy dokręcaniu tych małych śrubek, bo można się "przebić" do ekranu i wtedy już nie będzie "kierunkowości".

Są dwie szkoły wykonywania przewodów z ekranem. Wielu audiofili uważa, że ekran łączymy z masą od strony wzmaka, ponieważ on jako jedyny w cały torze audio jest uziemiony. I bądź tu mądry:)

Ekran kabla powinien być podłączony we wtyczce od strony źródła (czyli np. CD), bo inaczej będziemy mieli filtr dolnoprzepustowy (czyli C obciąża na końcu obwód RL, bo tak należy traktować taki układ, co jest mniej korzystne jak w przypadku ekranu podłączonego od strony CD, co prawda także powstaje filtr, ale jego częstotliwość odcięcia jest wyższa). Obudowa CD stanowi znacznie większą powierzchnię zbierającą zakłócenia z eteru, więc podłączanie ekranu interkonektu od strony wzmacniacza nie ma tu sensu, skoro główne źródło zakłóceń i tak tym interkonektem musi być połączone żyłą zerową ze wzmacniaczem.

Niemniej jednak widziałem jeszcze jedno rozwiązanie - obydwie żyły, czerwona i biała, podłączone są równolegle w obu wtyczkach i stanowią żyłę sygnałową, a ekran stanowi drugą żyłę i jest podłączony także w obu wtyczkach. Ktoś próbował takiego rozwiązania? Jak ono wypada sonicznie?

Próbowałem takiego podpięcia wtedy tak jak by ten kabel nie grał ponieważ ekran nie działa jako ekran tylko przenosi dzwięk , a nie może coś przenosić dzwięk i jednocześnie ekranować, nie po to powstały kable dwu żyłowe plus ekran.

Dziękuję za odpowiedź.

Mam jeszcze pytanie, który kabel firmy Furutech wybrać - są w podobnej cene

Furutech FA-220

Furutech U-P2.1

Wybierz FA-220 i jak masz możliwość to z rodowanymi wtykami FP-106R. Docenisz jego neutralność, spokój i porządek na scenie:)

<nutka>

Czy zgadzasz się z teorią, że uziemiamy tylko wzmacniacz, czyli dosłownie kołek zera ochronnego łączymy z tylko z obudową wzmaka?

Tak uziemiamy tylko wzmacniacz, jeżeli uziemimy jeszcze CD powstanie pętla masy. CD i tak będzie uziemiony poprzez interkonekt.

Ja osobiście wykonałbym rca jak proponował kolega

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Wstawiam foto aby Ci zobrazować jak to powinno wyglądać.

Co do wtyków rca... fabrycznie były takie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ja bym zastosował

Ukryta Zawartość

Decyzja należy do Ciebie...

post-13464-0-85177000-1341258235_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja osobiście wykonałbym rca jak proponował kolega nutka.

Tak faktycznie jest lepiej. W moim systemie przy odwrotnym podłączeniu ekranu (od strony wzmaka) bas robi się miękki, taki "misiowaty", słabo kontrolowany.

Intryguje mnie tylko dlaczego na fabrycznych fotkach tego przewodu, śrubeczki po obu stronach są tak mocno wkręcone? Jeśli z obydwu stron sięgną do siatki ekranującej to dupa blada.

Ja po jednej ze stron lekko je dokręciłem, tak żeby wtyczka się trzymała, ale żeby nie przebiły izolacji.

Nie rozbierałem fabrycznego gniazda i nic nie mogę powiedzieć jak zostało to rozwiązane … Robiąc podobny kabelek zastosowałem pomiędzy śrubą a przewodem blaszkę wtedy nie ma mowy o uszkodzeniu i zwieraniu z oplotem.

• 8 miesięcy później...
Niemniej jednak widziałem jeszcze jedno rozwiązanie - obydwie żyły, czerwona i biała, podłączone są równolegle w obu wtyczkach i stanowią żyłę sygnałową, a ekran stanowi drugą żyłę i jest podłączony także w obu wtyczkach.
Mam interconnect QED Qunex Silver Spiral i tak jest właśnie połączony.

Tu podejrzewałbym DIY, bo nie po to są zrobione takie konstrukcje. W niewrażliwych systemach, albo użytkownikach ;- ) różnicy zauważalnej może nie być, ale moim zdaniem, tak jak AQuest, łączymy dokładnie tak, jak w poście tannoym2. Różnice mogą dotyczyć tylko kwestii czy ekran łączymy od strony źródła, czy wzmacniacza; tu są dwie szkoły. Poza tym istotna jest średnica tych kabli, bo np. AQ używa jako żył solid zbyt dużych przekrojów; ale to już zależy od indywidualnych preferencji słuchacza.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.