Skocz do zawartości
IGNORED

Mac Mini do słuchania muzyki

wist

Rekomendowane odpowiedzi

Do tej pory słucham muzyki na Windows (J. River). Widzę, że dużo ludzi korzysta z Maca - ponoć sporo lepszy. Pomyślałem o jak najtańszym przejściu i zafrasowałem się, bo ceny Mac Mini zaczynają się od ok. 2.600. Mam pytanie, czy ten najtańszy mode (2GB) nada się - droższy jest droższy o około 1 tyś. Czy na programach Appla idzie słuchać flac - większość muzyki mam w tym formacie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cena z Vat:
2 537,00 zł
2 699,00 zł

Ukryta Zawartość

c9b0977221085acb058e3a5634fc3e9d.jpg

Cena z Vat: 2 699,00 zł

Ukryta Zawartość

1057a14f876fe727b7339a6849cd1820.jpg

Cena z Vat: 3 383,00 zł 3 599,00 zł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/95325-mac-mini-do-s%C5%82uchania-muzyki/
Gość StaryM

(Konto usunięte)

Kupować Maca jako odtwarzacz to dość drogi sposób. Nie będzie nic lepiej niż z innego komputera. Legendy o wyjątkowym wykonaniu komputerów Apple możesz między bajki włożyć, są trzaskane w Chinach jak i cała reszta.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Wierzę F. Kulpie, który pisał, że jednak z Maca jest słyszalnie lepiej

Z wiarą to do kościoła. Technicznie to nie jest nic innego. Oczywiście laptopy są gorsze i lepsze. Nie można Apple porównywać z netbookiem za 600 zł. Ale w porównywalnym przedziale cenowym, Apple wychodzi zawsze drożej. Ma niewątpliwie lepszy system operacyjny niż crapowaty Windows. Dobry dźwięk z komputera to uzyskasz, gdy ma on wyjście cyfrowe i zastosujesz porządnego DACa.

Wierzę F. Kulpie, który pisał, że jednak z Maca jest słyszalnie lepiej, to dość droga zabawka, ale ponieważ mam kupić nowy komputer, to się zastanawiam nad Applem.

nie licz na to ze to bedzie dobre granie chyba ze kupisz do tego daca ale to kolejny wydatek, jesli beda sluchane tylko pliki wav flac mp3 to lepiej pojsc w odtwarzacz strumieniowy+dysk sieciowy bedzie taniej i lepiej to zagra jak porownywale zrodlo na bazie macmini

chwilowy brak działalności w audio.

Ma niewątpliwie lepszy system operacyjny niż crapowaty Windows.

Teoretycznie lepszy, bo w praktyce dużo gorszy. Mam do czynienia z różnymi Macami zawodowo, muszę też okresowo pracować na Macu. Jak nie znałem tego dziadostwa, to obiecywałem sobie wiele, ale jak już poznałem to jestem bardzo krytycznie nastawiony. Również do sprzętu, jego konstrukcji i niezawodności. Lepiej sobie Maca odpuść. Jak już chcesz cos specjalnie do muzyki, to idź tropem Elberotha, który składał PC, ale ze specjalnych części.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Z wiarą to do kościoła. Technicznie to nie jest nic innego. Oczywiście laptopy są gorsze i lepsze. Nie można Apple porównywać z netbookiem za 600 zł. Ale w porównywalnym przedziale cenowym, Apple wychodzi zawsze drożej. Ma niewątpliwie lepszy system operacyjny niż crapowaty Windows. Dobry dźwięk z komputera to uzyskasz, gdy ma on wyjście cyfrowe i zastosujesz porządnego DACa.

Jeśli już o technicznych aspektach rozmawiamy, to MACa należy kupować świadomie, a nie na zasadzie "słyszałem, że...". Jednym z takich technicznych "świadomych" aspektów, jest chęć wykorzystania konwertera USB/spdf/I2S do gęstych formatów, obsługującego standard UAC2. Standard ten jest obsługiwany przez obecne wersje MACOSa natywnie, bezproblemowo i po prostu super. W Windows, natywna obsługa UAC2, nie istnieje i pewnie długo jeszcze istnieć nie będzie.Trzeba korzystać ze sterowników firm trzecich, które nie dość że tanie nie są, to jeszcze czasem działają jak chcą.

O, wybór świadomy, pod takim kątem patrząc, to ma sens. Ale już kupowanie, bo to ładne białe pudełko i ktoś coś powiedział, to tak niekoniecznie. I piszę to ja, użytkownik MaCBooka Pro. Więc nikt mi nie zarzuci niechęci do nadgryzionych jabłek.

Jeśli chodzi o odtwarzanie FLAC to są do tego protezy programowe, ale z protezami, jak to z protezami. Upierdliwe dość. Jeśli chodzi o wybór aplikacji do odtwarzania, to jest ich mnóstwo, pod warunkiem, że jest to Itunes :). Niestety, taka jest prawda, wszelkie inne opcje, to tak naprawdę nakładki na Itunes lub przynajmniej korzystające z biblioteki Itunes. A te inne, pokroju Clementine, to działają tak sobie. Cóż by jeszcze można powiedzieć, z refleksi użytkownika, Mac jest może i dobrą opcją, jeśli dopiero zamierzamy przerzucić całą naszą kolekcję CD na pliki. Wtedy MAC jest świetny. Nie mówię, że pod Windows się nie da, bo da się z powodzeniem, ale MAC pod tym względem jest zarąbiście wygodny, że się tak wyrażę. Szkoda, że nie ma XLD na Windowsa. Co by tam jeszcze, aha, nie ma natywnego automatycznego przełączania częstotliwości próbkowania na wyjściu, na podstawie materiału odtwarzanego, czyli zapewnienia bitperfect na dzień dobry. Znowu trzeba posługiwać się nakładkami na Itunes, "audiofilskimi", które się tym zajmują. Niekoniecznie darmowymi, o czym trzeba wspomnieć. Ba, drogimi zazwyczaj, jak jasny gwint. Oczywiście można przełączać ręcznie, co nie jest specjalnie skomplikowane, no ale jednak wymaga dodatkowych działań.... Co by tam jeszcze, jak raportują użytkownicy, jak już MAC ma wyjście cyfrowe audio, to jest ono co najmniej przyzwoitej jakości, co akurat potwierdzam, z własnych obserwacji. Jeśli chodzi o zintegrowane karty muzyczne, to też dramatu nie ma, zaryzykuję twierdzenie, że jest z tym ciut lepiej jak na PCcie. Podobnież cyfrowa-programowa regulacja głośności w MACOSie jest nieźle zrobiona, lepiej jak w Windowsach. Tu nie potwierdzam i nie zaprzeczam, bo staram się jej unikać. Ale jeśli dla kogoś to ważna funkcjonalność, to warto o tym wspomnieć. To chyba tyle, co mi do głowy przychodzi.

To już mam: u mnie idzie: komputer - stello u3 - przetwornik Burson. Kable stereovoxa.

Stello U3, zdaje się, to konwerter asynchroniczny, korzystający z UAC2. Na MACu będzie śmigać bez dodatkowych sterowników. A dostępnych trybów pracy, będzie multum. Nie będzie nic stukać, pukać, przy przełączaniu trybów pracy, zmianie utworów, itd. W Windowsach to wiadomo, czasem coś lubi pierdnąć, wszystko zależy jak dobrze są napisane, dedykowane do sprzętu, sterowniki. A i jeszcze jedna rzecz, jeśli konwerter asynchroniczny jest zasilany z portu USB, to zasilanie to w MACach jest też nieco lepiej dopicowane jak w PC. A to całkiem przypadkowo, z dziwnego powodu, żeby Iphone nie "klęknął", jak jest ładowany przez port USB MACa. Więc dobre zasilanie na portach USB, to niejako skutek uboczny, tej funkcjonalności :).

A ja testowałem na swoim systemie dwie konstrukcje: Mac mini oraz komputer na płycie Alix1d (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) z systemem linux VoyageMPD (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) i bardziej podoba mi się ta druga konstrukcja. Nie wspomnę już o różnicy cenowej.

Krótka charakterystyka systemu VoyageMPD:

- MPD 0.16.7

- supports USB Audio Class 2 (allowing 24bit and up to 192Khz sample rates), and work best on XMOS chipsets

- 3.2.17 kernel, with latest ALSA driver from the kernel

- lirc and lirc driver for remote control

Na załączonym zdjęciu komputer na bazie Alix+VoyageMPD (czarny box) z Arcamem r DAC.

Pozdrawiam.

post-23757-0-36962600-1341518661_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

SlawekR dość dobrze i trafnie podsumował temat. Warto dodać jeszcze kilka słów tytułem uzupełnienia.

Odgrywanie muzyki z formatu FLAC na Macu jest faktycznie trochę kłopotliwe. Zdecydowanie lepiej jest skonwertować całą biblioteke do formatu Apple Loseless, który jest tak samo bezstratny jak FLAC, ale za to natywnie obsługuje go iTunes. Konwersję można dokonać jedym ruchem za pomocą wspomnianego darmowego programu XLD. Jeśli to będzie kilka GB muzyki, to można zostawić to na noc, rano biblioteka będzie gotowa.

Mac z natury nie grzebie w dźwięku, więc jest bit-perfect. To, co jest zapiane w pliku wychodzi na wyjście cyfrowe w niezmienionej postaci. Nie ma tu takich problemów, jakie spotykają użytkownicy Windowsa.

Używanie Maca tylko do muzyki, to marnowanie potencjału. Lepiej już go podłączyć do TV i mieć możliwość oglądania filmów. Do tego celu świetnie nadaje się program Plex (także darmowy).

Mac Mini jest praktycznie bezgłośny, nawet późną nocą kompletnie go nie słychać.

Usypia się i budzi w 2 sekundy.

Jeśli kolekcję muzyczną umieścimy na dysku w Macu Mini, to przy pomocy programu Time Machine (program ten jest częścią systemu OSX) możemy na bieżąco backupować naszą kolekcję muzyczną na dysku sieciowym lub dysku zewnętrznym, dzięki czemu kolekcja jest bezpieczna.

Mając iPhone'a lub iPada możemy za pomocą programu Remote (też darmowego) łatwo i elegancko sterować odtwarzaniem muzyki.

Nie trzeba kupować nowego Miniaka, wystarczy starszy model. Sensownym wyborem będzie wersja co najmniej z procesorem Core2Duo. Można trafić poniżej 1500 zł.

W ramach bonusa dostajemy całkiem przyzwoity komputer nie tylko do zabawy, ale też do pracy. Niech nikogo nie myli mała i niepozorna obudowa.

Najnowsze oprogramowanie to to nie jest.

Prawda, nie jest. Najnowszy MPD jest już w wersji 0.17 a ALSA - 1.0.25. O kernel'u nie wspomnę. Przede mną upgade'y ale nie spodziewam się dużej zmiany.

Prawda, nie jest. Najnowszy MPD jest już w wersji 0.17 a ALSA - 1.0.25. O kernel'u nie wspomnę. Przede mną upgade'y ale nie spodziewam się dużej zmiany.

Taki upgrade wymaga w voyage mpd jakiegoś hakingu czy też tam działa apt?

Mam jedno pytanie odnośnie alixa. Tam chyba nie ma wyjścia vga. Jest za to rs232. Czy ten

podgląd na konsolę jest wbudowany w bios?

Taki upgrade wymaga w voyage mpd jakiegoś hakingu czy też tam działa apt?

Mam jedno pytanie odnośnie alixa. Tam chyba nie ma wyjścia vga. Jest za to rs232. Czy ten

podgląd na konsolę jest wbudowany w bios?

W przypadku ALSA apt nie wystarczy - trzeba skompilować ALSA ze źródeł. Trzeba również doinstalować źródła kernel'a. Czyli niestety haking :-)

Płyty ALIX1D oraz ALIX3D3 posiadają porty VGA. Nie korzystałem z portu szeregowego tak więc nie wiem czy podgląd jest wbudowany w bios. Natomiast w manualu jest opis konfiguracji pod rs232.

W przypadku ALSA apt nie wystarczy - trzeba skompilować ALSA ze źródeł. Trzeba również doinstalować źródła kernel'a. Czyli niestety haking :-)

W tej chwili w repozytorium experimental debiana jest jądro 3.4.4. Z alsą 1.0.25. Zawsze możesz zbudować paczkę na innym systemie z debianem

i na alixie nie męczyć się z kompilacją.

• 1 miesiąc później...

Wygląda na to, że można jednak odtwarzać FLAC na macu.

Czy ktoś ma doświadczenia z tym bezpłatnym programem?

BTW używa go F.Kulpa.

Audirvana is an audiophile player for Mac OSX.

No equalizer, no trendy special effects, just the music

•Native playing of FLAC, libSndFile (WAV, AIFF, ...), ALAC and other quicktime formats (AAC, MP3, ...)

•Direct sound path, directly to the CoreAudio HAL for pure bit perfect sound

•Audio Device exclusive access mode

•HAL I/O using DAC native physical formats "Integer Mode" (instead of CoreAudio 32bit float)

•Automatic sample rate switching

•Up/Oversampling capability

•Plays completely from memory

•Tracks are loaded, decoded and sample rate converted in a memory buffer before being played

•Minimizing CPU and hard drive activity to lessen sources of interference

•Gapless playback by using a double buffering mechanism (playing track and next track)

•Transparent split load for loading tracks of any size

•Background tracks loading/decoding (including sample rate conversion)

•Playlist (m3u & m3u8 formats) load/save

•Handles Apple IR Remote

•Automated updates downloading (using Sparkle)

Currently works on 10.6 & 10.7 Intel Macs with any CoreAudio compatible DAC

Wygląda na to, że można jednak odtwarzać FLAC na macu.

Czy ktoś ma doświadczenia z tym bezpłatnym programem?

BTW używa go F.Kulpa.

Audirvana is an audiophile player for Mac OSX.

No equalizer, no trendy special effects, just the music

•Native playing of FLAC, libSndFile (WAV, AIFF, ...), ALAC and other quicktime formats (AAC, MP3, ...)

•Direct sound path, directly to the CoreAudio HAL for pure bit perfect sound

•Audio Device exclusive access mode

•HAL I/O using DAC native physical formats "Integer Mode" (instead of CoreAudio 32bit float)

•Automatic sample rate switching

•Up/Oversampling capability

•Plays completely from memory

•Tracks are loaded, decoded and sample rate converted in a memory buffer before being played

•Minimizing CPU and hard drive activity to lessen sources of interference

•Gapless playback by using a double buffering mechanism (playing track and next track)

•Transparent split load for loading tracks of any size

•Background tracks loading/decoding (including sample rate conversion)

•Playlist (m3u & m3u8 formats) load/save

•Handles Apple IR Remote

•Automated updates downloading (using Sparkle)

Currently works on 10.6 & 10.7 Intel Macs with any CoreAudio compatible DAC

Jakbym już miał się męczyć z maczkiem to spróbowałbym tego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Używam, Mini do odtwarzania muzyki. Jest zupełnie bezgłośny. Jest to także bardzo dobry komputer - podłączyłem go HDMI go duuużego wyświetlacza i jest super.

Zgrywam płyty CD na dysk w formacie ALAC.

Jako wygaszacz ekranu można wybrać "okładki płyt z iTunes". Wtedy, nawet przy wyłączonym programie iTuns, klikając w dowolną okładkę uruchamiamy odtwarzanie płyty.

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

• Redaktorzy

Ciekawe porównanie odtwarzaczy programowych ma Maca można przeczytać na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Parę razy zdarzyło mi się używać

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i jeśli przesiadałbym się na Maca to byłby to jeden z moich pierwszych zakupów

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Używam na codzień gołego Itunes, ale z tych wszystkich aplikacji, które przetestowałem, Pure Music najbardziej mi spasowała i też jestem za. Pomijając kwestie "audiofilskie", bo to zawsze powód do dyskusji i trudno znaleźć konsensus, to na pewno Pure Music ma kilka przydanych cech i właściwości. Przede wszystkim aplikacja sama pilnuje zgodności konfiguracji wyjścia toru muzycznego z plikiem źródłowym, co w Macu akurat nie jest takie oczywiste. Druga rzecz, ma bardzo zaawansowany algorytm cyfrowej regulacji głośności, który zastępuje głośność systemową. Ale tak poza tym, to kolejna nakładka na Itunes, co zresztą widać na stronie w linku wyżej i bez Itunesa aplikacja nie miałaby racji bytu. W Macu wszystko tak naprawdę kręci się wokół Itunes i prochu tam nikt nie wymyśla, tworząc kolejne aplikacje audio. Na szczęście, sam Itunes jest ciągle rozwijany i doskonalony, więc to nie jest problemem.

A tak przy okazji, dowcip: zapytano kiedyś prezesów Apple, wiadomo, że nie przepadają za systemem Windows, ale czy nic wartościowego i ciekawego by nie dało się w tym systemie znaleźć? Tak z ręką na sercu, żeby odpowiedzieli.....

Odpowiedzieli więc, oczywiście jest coś takiego w Windows, co można uznać za wartościowe, to Itunes dla Windows :-))).

SlawekR - Pure Music ma jeszcze jedną ogromną zaletę - obsługę FLACów ;-)

a jak do iTunes wcisnąć FLAC ?

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

A po co? W jakim celu? M4A czyli Apple Lossless jest również formatem bezstratnym.

iTunes odtwarza format 24Bit. Ściagnij darmowy dBPoweramp przekonwertuj FLAC do AL i gotowe.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

swoje płyty CD zgrywam do ALAC

trochę zgrałem do AIFF

z dźwięku jestem zadowolony

jednak większość dostępnych w sieci nagrań, np. Linn, oferowanych jest w formacie FLAC

nie chce mi się bawić w ich konwertowanie

dBPoweramp jest na PC

trochę zgrałem do AIFF

jednak większość dostępnych w sieci nagrań, np. Linn, oferowanych jest w formacie FLAC

A wiesz czemu? Bo flac jest popularny. A to wynika z tego, że format flac od początku był open source. A alac jest taki od 2011.

trochę zgrałem do AIFF

dBPoweramp jest na PC

Konwertowanie płyty trwa ok 30-60 sek. za pomocą dBPoweramp. Sam teżgo używam. Do odtwarzania iTunes. Sterowane iPadem 2. Więc nie jest tak źle. Pewnie i pod MacOS jest jakiś odpowiedni konwerter.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.