Skocz do zawartości
IGNORED

Izopropanol vs. denaturat

winylon

Rekomendowane odpowiedzi

Naczytałem się trochę o izo, że silnie toksyczny i rakotwórczy i mam pewne obawy co do stosowania go do mycia LPs. Myję nim w Knosti, czasem od znajomego pożyczam Nitti Gritti. Z drugiej strony człowiek nawdycha się spalin, dymów, papierosów i dalej żyje :) Stosuję około 20 % roztwór Izo do przygotowywania mikstury do mycia LPs. Czy izo rzeczywiście jest aż tak szkodliwy? Czy można zastąpić izo denaturatem?

https://www.audiostereo.pl/topic/95323-izopropanol-vs-denaturat/

denaturat zawiera substancje skażające -zasady pirydyninowoe czy jakoś tak -i może pozostawiać osady -oraz uszkadzać plastik -nigdy nie wiadomo czym jest skazony konkretny denaturat i jakie zawiera zanieczyszczenia...

już lepiej użyć czystego spirytusu... choć na forach jest to odradzane -podobno ma być izopropanol a nie jakieś wynalzki -wynalazki można ewentualnie pić -do mycia płyt trzeba używać porządnych środków....

Do mycia płyt które nie są zanieczyszczone tłuszczami (np. nie mają "placków" po paluchach), nie potrzeba używać żadnych spirytusów, alkoholi i innych paskudztw. Wystarczy woda destylowana z odrobiną środka który zmniejszy jej duże napięcie powierzchniowe (np. kropla Fotonalu) i umożliwi ładne rozpływanie się wody po powierzchni vinyla.

Pozdro,

Yul

czysty spirytus jest czysty -jak sama nazwa wskazuje. -i nie ma cukru...

rektyfikowany 95% też cukru nie ma.

ale są też niekoniecznie czyste...

można spirytus kupić i w sklepie z odczynnikami -czysty do analiz... wtedy na pewno nie ma cukru... ale po co -wszyscy używają izopropanolu.

Do mycia płyt które nie są zanieczyszczone tłuszczami (np. nie mają "placków" po paluchach), nie potrzeba używać żadnych spirytusów, alkoholi i innych paskudztw. Wystarczy woda destylowana z odrobiną środka który zmniejszy jej duże napięcie powierzchniowe (np. kropla Fotonalu) i umożliwi ładne rozpływanie się wody po powierzchni vinyla.

Pozdro,

Yul

Rozumiem, że jeśli na dłoniach nie masz widocznych plam np po jakimś smarze, myjesz ręce czystą wodą?

Rozumiem, że jeśli na dłoniach nie masz widocznych plam np po jakimś smarze, myjesz ręce czystą wodą?

Widocznie nie każdy łapie płytę tak jak ty - paluchami za strefę zapisu, zostawiając na niej tłuste placki. Niektórzy potrafią zrobić to inaczej, w bardziej cywilizowany sposób.

Co innego moczyć płyty w kilkudziesięcioletniej whisky. Widział ktoś z was (lub stosowł) na YouTube lanie kleju do drewna na płyty, rozprowadzanie, czekanie aż wyschnie, a potem zdejmowanie takiego zaschniętego plastra? Niektórzy tak robią. Coś takiego:

ostatnio na gieldzie w Hybrydach myli plyty ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-7-0-74002000-1341243043_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Naczytałem się trochę o izo, że silnie toksyczny i rakotwórczy i mam pewne obawy co do stosowania go do mycia LPs. Myję nim w Knosti, czasem od znajomego pożyczam Nitti Gritti. Z drugiej strony człowiek nawdycha się spalin, dymów, papierosów i dalej żyje :) Stosuję około 20 % roztwór Izo do przygotowywania mikstury do mycia LPs. Czy izo rzeczywiście jest aż tak szkodliwy? Czy można zastąpić izo denaturatem?

Izopropanol jest szkodliwy, ale jak go wypijesz. Przez skórę przy czyszczeniu nie wchłonie Ci się dawka toksyczna. A denaturatu bym nie używał - raz że barwnik, a dwa substancje używane do skażenia etanolu. Izopropanol jest też dobry dlatego, że wiele tworzyw sztucznych na niego nie reaguje (czego o etanolu już powiedzieć nie można)

Denat na 100% odpada. Dla zainteresowanych test, który robiliśmy z kumplem 100 lat temu "za szczeniaka", wylejcie kropelkę na jakiś plastik/gumę/polimer/winyl i zobaczcie jaki fajny dymek z tego leci i jak ładnie się topi :-)

Izopropanol - polecany roztwór z wodą destylowaną i fotonalem, tudzież innym środkiem "zmiękczającym", polecane na wieeelu forach winylowych i sprawdzone przez setki czubków winylowych :-) Działa i nie szkodzi ani ludziom ani płytom, jeśli nie spożywany.

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Izopropanol w przeciwieństwie do innych jest nieaktywny do większości tworzyw stosowanych w urządzeniach i odparowuje w 100%. To cechy które decydują o jego powszechności. Jest składnikiem wszystkich komercyjnych płynów do odtłuszczania, mycia,... w audio.

Szkodliwy tylko w dużych ilościach ;)

Stosowany w stomatologii; w jamie ustnej...

• 4 miesiące później...

( odparowuje w 100%)

Przeprowadziłem testy i nie do końca tak jest. Wystarczy wylać parę kropel izopropanolu ( czystego do analiz) na czyste szkiełko (lusterko, szklany talerzyk), poczekać aż odparuje i co mamy w efekcie? - piękny oleisty osad! Ten sam efekt z płynem do myjek Knosti. Jakie wnioski? - nie używać. Uważam, że do mycia nowych płyt wystarczy woda destylowana z odrobiną detergentu (Ludwik, Fotonal do fotografii lub podobne). Do mycia używanych płyt - cykl dwuetapowy. Etap pierwszy : woda destylowana + izopropanol - w celu usunięcia osadów mineralnych i tłuszczów. Etap drugi - woda destylowana + śladowe ilości detergentu - w celu usunięcia pozostałości po izopropanolu.

Kolega ricon rozdzielił mojego posta na dwa posty. Jako nowicjusz muszę się nauczyć edycji. Sorki:)

Poczytaj na opakowaniu.

Środek szkodliwy.wnikając przez skórę. Tym bardziej nabłonek.

Szefowa firmy chemicznej w której zaopatruję się w odczynniki opowiedziała mi prawdziwą historię - otóż otrzymała propozycję zakupu po 13 zł za pół litra wspaniałej nalewki na wiśniach wykonanej za pomocą izopropanolu, którąż to jej dalsza rodzina już spożyła. Wykonała szybki telefon do producenta izopropanolu z pytaniem czy to bardzo szkodzi. Odpowiedzieli, że po jednym razie nie zabija jak metanol z Czech ale drugi raz stanowczo odradzają. Wniosek - jeżeli już trzeba to ze sklepu a nie z bazaru.

Wracajac do "mycia" winyli klejem.

Ja tego sprobowalem, bardzo doglebnie czysci. Jednak wikol wikolowi nie rowny, wiec trzeba znalezc odpowiedni. Czysci gleboko wyciaga wszystko, ale to tylko do powaznie brudnych plyt, bo to mnostwo roboty.

Gość rochu

(Konto usunięte)

A ja się zastanawiam czy nie wystarczający byłby roztwór jakiegoś detergentu (bez tych wszystkich dodatków mających chronić dłonie) do mycia naczyń z kilkoma kroplami Fotonalu.

Dostałem na spróbowanie do mojej Nitty Gritty porcję jakiegoś angielskiego specyfiku do mycia LP zawierającego coś takiego i jak na razie jest to rewelacja.

A ja się zastanawiam czy nie wystarczający byłby roztwór jakiegoś detergentu (bez tych wszystkich dodatków mających chronić dłonie) do mycia naczyń z kilkoma kroplami Fotonalu.

Dostałem na spróbowanie do mojej Nitty Gritty porcję jakiegoś angielskiego specyfiku do mycia LP zawierającego coś takiego i jak na razie jest to rewelacja.

Wydaje się to rozsądne, przynajmniej w przypadku nie zatłuszczonych płyt. Fotonal jest właśnie detergentem pozbawionym dodatków. Generalnie myje ( nie tylko płyty) woda, a środki powierzchniowo czynne jak mydła i detergenty obniżają napięcie powierzchniowe wody i pozwalają jej na lepsze wiązanie się z brudem i wypłukiwanie go z mytego przedmiotu.

• 1 rok później...

Siema zanim się zdecyduje sam może ktoś sprawdzał empirycznie :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

TETENAL to stary preparat dodawany do płukania przy obróbce klisz. Zmiękacza wodę i usuwa naprężenia emulsji.i zacieki przy suszeniu. Podobnie jak płyny do mycia naczyń :), szkła.

Zastosowanie do audio , jako dodatek do hand made mixtur myjacych.Jako koncentrat odpada.

Panowie TETENAL to jest marka a nie nazwa płynu...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) niby też tetenal a właściwości fotonalu. Interesuje mnie czy ktoś stosował ww płyn

Ukryta Zawartość

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.