Skocz do zawartości
IGNORED

Uniwersalny pilot na podczerwień i sterownie radiowe

Risto

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ było już kilka wątków na temat pilotów ale nie znalazłem wszystkich odpowiedzi w zakresie sterowania radiowego, więc zakładam nowy wątek.

Prośba o wskazanie konkretnych modeli i wymianę doświadczeń jak wygląda sprawa sterowania pilotem sprzętu na podczerwień i fale radiowe jednocześnie . Wiem ze Logitechy mają przedłużki fali podczerwonej poprzez sterowanie radiowe i przydatne np. do sprzętu w drugim pomieszczeniu , ale chodzi o sterownie urządzeń z odbiornikiem radiowym tj. rolety, ekran, oświetlenie w EIB/KNX .

Chodzi mi o ustawienie makr w taki sposób aby :

-zadziałało kilkanaście odbiorników podczerwieni i radiowe jednocześnie np. załączyć elektronikę w kinie , zamknąć rolety opuścić ekran , ściemnić i wyłączyć światło

-uzyskać kilka ustawień scen świetlnych lub alternatywnie współpracować z EIB/KNX

-jak ewentualnie wygląda sterowanie radiowe skoro, mamy urządzenia typowe np. rolety działające na 433Hz i oświetlenie na 868,3Hz

Seria pronto Philipsa nie jest juz produkowana a innej alternatywy nie znalazłem.

Pytanie nasunęło mi się po konsultacjach z firmami instalującymi sterowaniem typu crestron , amx itp. Otóż wszystko jest proste, dopóki nie są omawiane szczegóły , wtedy zaczynają się schody i już nie wszystko można uzyskać nawet tak jak z normalnego pilota uniwersalnego , a kasa nieporównywalna. Do tego naprawdę niewiele firm które umieją w sposób rzeczowy odpowiedzieć na pytanie poza "da się "

Mi chodzi o sterowanie w jednym pomieszczeniu ale urządzenia są w różnych częściach pokoju i mają odbiorniki zarówno podczerwone jak i radiowe.

Dzięki za podpowiedzi.

Widzę że niewiele w temacie. Dziś dzwoniłem do pomocy technicznej Logitech i żaden pilot nie obsługuje odbiorników radiowych jak np. w roletach. Dziwne bo cały marketing 900-tki i 1000 jest na tym oparty ale to nic więcej jak przedłużka podczerwieni. Tak zreszta sądziłem , choć w Logitechu człowiek nie wydawał się przekonujący , po prostu nie miał wiedzy i raz potwierdził a potem zaprzeczył.

Czy zatem ktoś pomoże czy znajdę pilota , panel sterujący , lub jakiekolwiek adaptery żeby sterować jak w temacie?

Ciężko będzie Ci coś znaleźć co obsłuży Ci urządzenia radiowe. Mam jakie takie doświadczenie z Nevo, Rti i Crestronem, i w żadnym z tych systemów nie spotkałem się z możliwością sterowania urządzeń drogą radiową (droga radiową odbywa się tylko komunikacja pomiędzy pilotem/panelem a procesorem/stacją bazową). Sterowanie urządzeniami odbywa się poprzez kody IR, RS232 lub IP.

Każdy z tych systemów ma piloty/panele które mogą działać samodzielnie (tylko IR) oraz z procesorami/stacjami bazowymi. Crestron jako jedyny ma bramkę do KNX.

Każdy z tych systemów daje Ci możliwość programowania makr.

Napisz mniej więcej jakim sprzętem chcesz sterować, i czy mają inną możliwość sterowania poza radiową, to w miarę możliwości postaram się Ci pomóc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.