Skocz do zawartości
IGNORED

Pomożecie,jakie kolumny?

acustic

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,kupiłem wzmacniacz HK 990 i usłyszałem to co zawsze chciałem usłyszeć,to brzmienie .Brzmienie, które gdzieś tam, kiedyś musiało dotrzeć do mych uszu na tyle,że za nim tęskniłem.I teraz ono jest,ale mam problem ,chyba nadmiaru .Obecnie podłaczone mam stare B&W DM 603 i mi to gra.Mogę jednak wydać kilka tysięcy na nowe kolumny i nie wiem czy warto.Nie jestem ortodoksem audiofilskim,rzadko mam okazję usiąść w fotelu w odpowiedniej odległości i skupieniu,by posłuchać Marsalisa, Methenego czy Santany,ale muzyka gra u mnie cały czas.Nie rozróżniam tego czy mam dół lepszy od średnicy,górę świetną i czy scena jest płytka ,czy głęboka.Dla mnie liczy się chyba "temperatura " brzmienia.Więc jak sądzicie warto w moim przypadku wydać kasę,a jak tak to do czego się przymierzać?

Pomożecie?:))

https://www.audiostereo.pl/topic/95291-pomo%C5%BCeciejakie-kolumny/

Napisz proszę jak duże posiadasz pomieszczenie, co ewentualnie chciałbyś zmienić w aktualnym brzmieniu, jaki ewentualnie budżet możesz przeznaczyć na zakup kolumn.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Napisz proszę jak duże posiadasz pomieszczenie, co ewentualnie chciałbyś zmienić w aktualnym brzmieniu, jaki ewentualnie budżet możesz przeznaczyć na zakup kolumn.

Cusik mnie kusi ,że Kefy najlepsze i zmienić koniecznie wzmacniacz na nada 35 coś tam...

Może i stare, ale jare. Jeśli odpowiada Ci dźwięk, to po co zmieniać ? Możesz trafić w koleiny jak po TIRach, z których ciężko się wydostać. Jasne, że są lepsze kolumny, wzmacniacze, CD, kable IC, kable głośnikowe itd. Ale pamiętaj, że najważniejsza jest muzyka. Co do kolumn, możesz sobie przejrzeć np. recenzję Reiny tu link kolejnej wersji tego modelu ;

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Zupełnie nieźle. Ciekaw jestem, czy Ci czegoś brakuje w dźwięku - może Marsalis jest zbyt matowy, może brak pazura Santany. Może zmienić kable? Słuchałem kilku różnej wielkości B&W i szczerze mówiąc, trudno na popularnym materiale się do czegokolwiek przyczepić. Moim zdaniem lepiej dokupić parę Davisów, Billów Evansów, Erica Bibba czy Stevie Ray Vaughanów z Dianą Krall i cieszyć się MUZYKĄ !

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dzięki audioburak . Wczytałem sie w kilka recenzji na temat moich B&W (tak, dopiero teraz)i miło dowiedzieć sie ,że moje wrażenia pokrywają się z fachowcami:).

Całkowicie się zgadzam,że muzyka jest najważniejsza.Zaczynałem od Bambina z pocztówkami i pamiętam to "brzmienie" oraz wszystkie kolejne brzmienia przez lata.

Własnie zdałem sobie sprawę,że jednak, jak mogę,to powinienem te kolumny wymienić.Na płyty też wystarczy,zresztą niewiele nowości jest w kregu moich zainteresowań,a klasykę już mam.Tylko jak nie zaliczyć tych Tirów.

Budżet może do 10tys.pomieszczenie duże :coś 4 0m,nieregularne:otwarty salon z antresolą.

Pomożecie? :)

Co to znaczy temperatura ? chodzi o czad ? Potężny bas, dynamikę ? Siostrzeniec w podobnym pomieszczeniu ma Paradigmy Monitor 11v.7 i to wszystko jest + świetna stereofonia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ze swojej strony polecam kolumny Polskiego producenta Akkus - 3-drożną konstrukcję model V3.

Sam posiadam ich kolumny 2.5 drożne V4 i jestem bardzo zadowolony. Świetna stereofonia i przestrzeń, bardzo dobry nisko schodzący bas. V4 to już jest rewelacja, co dopiero większe V3. Niestety do mojego pomieszczenia trochę za duże.

Dla mnie terminy jakimi operujecie to czarna magia,nie przyswajam tego.Sorry,ale nie mam cierpliwości,ani czasu żeby w to się zagłębiać,bardziej skupiam się na muzyce.Więc o co mi chodzi ?:)Chcę ,żeby to brzmiało tak jak teraz,ale żebym usłyszał więcej.Wiem,że tak może być,bo gdy kupowałem te B&W z jakimś NADem ,to testowałem parę zestawów kolumn i kabli.Sprzedawca tak ustawił kolejnośc,że słyszałem coraz więcej i coraz bardziej chudł mi portfel.Zatrzymałem się na tym ,na co było mnie stać.Teraz stać mnie na więcej,ale nie chciałbym utracić tego "klimatu"(tylko tak to potrafię okreslić) jaki mi dał HK.Ma być to samo,ale lepiej:))Nie szaleję z decybelami i słucham głównie jazzu,

Pomożecie?:)

Nikt Ci tu nie da rozwiązania podanego na tacy. Co najwyzej możemy powiedzić co jest warte posłuchania. Tak więc tylko poprzez samodzielne odsłuchy możesz dokonać słusznego i świadomego wyboru.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.