Skocz do zawartości
IGNORED

" Płaski dźwięk " ONKYO Integra 8850

Wrubcio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, kupiłem wzmacniacz ONKYO integra 8850 i po przesłuchaniu i ustawieniu stwierdziłem że ma strasznie "płaski dźwięk" te regulacje tonów na nim praktycznie nic nie dają. W porównaniu z moją starą unitrą ws315 wypada słabiej (jakościowo). Brakuje mi w nim wysokich i niskich tonów. Dopiero po przepuszczeniu sygnału przez stary korektor diory jakoś to gra. Ale tak chyba nie powinno być. Sprzedawca pisał, że sprzęt jest w 100% sprawny teraz nie wiem, czy jest uszkodzony czy po prostu tak gra. Ma go ktoś? Może mi coś poradzić? Nie wiem czy kupować jakiś lepszy equalizer czy wysłać go do naprawy.

A może to wina kabli? Ale jakoś nie wydaje mi się bo kolumny grają na tych samych kablach co z unitrą.

Do niego jest pilot którego ja nie mam. Może na pilocie jest jakaś funkcja od jakości dzwięku której nie ma na przednim panelu. Jak myślicie?

Możliwe że Unitra nie wysyłała liniowego sygnału (miała podbicie basu i sopranu/aktywny loudness) którego obecnie w Onkyo nie masz/nie masz aktywnego i sprzęt gra z mniejszą ilością dołu i góry.

Nie mam pojęcia co jest nie tak no ale to nie możliwe żeby tak beznadziejnie to grało. Ten wzmacniacz bez korektora diory i po wyłączeniu wbudowanego korektora brzmi jak stary gramofon. Gdy słucham głośno to nie przeszkadza ale gdy chcę posłuchać np wieczorem to nie da się tego słuchać. Dzwięk jest nie czysty

Podejrzewam, że tak zagrało u ciebie Onkyo z tymi kolumnami i tyle. Nowe wzmacniacze dają bliski liniowemu dźwięk, taki kliniczny właśnie. Stara diora koloryzuje mocno i przyzwyczaiłeś się do niej. Jakie masz kolumny, to może być też ich wina.

Mam model A-8780 i nawet nie używam pokręteł barwy. Masz racje ze one mało co dają bo tak ma być. ten model został pozbawiony funkcji loudness a potencjometry barwy działają tak aby skorygować brzmienie a nie dowalić basów i sopranów. Diora miała podbite skraje pasma i do tego się przyzwyczaiłes . Nie napisałeś jakie masz kolumny. Jaki CD? Wzmacniacz masz na bank sprawny, takich przypadków jak twój znam wiele. Zabawa w audiofila nie dla ciebie.Albo nauczysz się słuchać muzyki tak jak została stworzona, albo sprzedaj to onkyo i kup Diore i Altusy

Dodam jeszcze ze to onkyo gra tak jaki dostanie sygnał. Masz kiepski cd to kiepsko zagra. Miałem różne wzmacniacze, diory też, i akurat w onkyo basu nie brakuje, jest wręcz potężny.

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Cześć.

Możesz napisać nieco więcej na temat kolumn , pomieszczenia i muzyki jakiej słuchasz ?

Mało prawdopodobne , ale może podłączyłeś odwrotnie kolumny ( polaryzacja + i - ) ?

Pozdr

Nie wiem dlaczego pan moderator nie dodaje moich postów. Onkyo dostaje sygnał z Komputera, gra z altusami 75. Słucham głównie dubstepu i pokrewnych pokój to około 25m2. Kable dobrze wpięte sprawdzałem nawet na odwrót i pod dwoma kanałami A i B. Sprawdzałem pod różnymi wejściami cd, aux1 aux2 itd niestety bez zmian. Jak teraz poczytałem wasze posty to rzeczywiście, miło się tego słucha ale tylko głośno. Po cichu ciągle mnie drażni

dziwne.bo diora grała fatalnie....zamulonym bez barwy stłumionym dzwiękiem..onkyo powinno być bardziej wyraziste z wyostrzoną górą i punktowym niezaniskim basem..ale napewno nie powinna być gorsza od diory..myśle że faktycznie coś po drodze twojego stereo jest do bani...a jeśli do dziś w twoim domu gości diora..to aż strach zapytać jakie masz kolumny,,,

ps. Być może za kilka dobrych lat, gdy nauczysz się czegokolwiek nt. audio, to będziesz się śmiał z tego co teraz napisałeś :-)

A niby czemu miałby sie śmiać? tak właśnie graja wasze audiofilskie klocki, czyli płasko bez wyrazu. Ze wzmacniaczem jest wszystko ok tylko on juz tak płasko gra, do rapu, dubstepu sie nie nadaje, jedynie do czego on sie nadaje to podpiac go pod telewizr i obejrzec film w stereo.

Polecam jak najszybciej go sprzedac i zakupić wzmacniacz który spełni Twoje oczekwania, np Pioneer A-777

Po środku u dołu masz dwa przyciski , pokombinuj ( trzeci to stereo i mono ) .

Edytuję : co do diory WS 442 to miała podbicie wysokich i niskich tonów na zerowych ustawieniach .

Edytuję : sprawdź czy przewody głośnikowe są dobrze podłączone + do + , - do -

..onkyo powinno być bardziej wyraziste z wyostrzoną górą i punktowym niezaniskim basem

Dziwne bo mój a-8780 gra właśnie bardzo niskim basem i lekko wycofana góra oraz dobra średnica pasma. Bardzo miły dźwięk, inny niż sony ES który miałem i który właśnie grał jak piszesz.

No ale nic nie wiemy o źródle dźwięku i kolumnach. Sądzę ze autor ustawił w Diorze bas i sopran na max , wcisnął kontur i to samo uczynił w onkyo. Niestety w onkyo brak loudness (kontur) , a podbicie wysokich i niskich jest o kilka db mniejsze. Niech ustawi w obydwu wszystko na zero i wtedy porówna.

Wysłano z HTC Desire z użyciem Tapatalk

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Może zwory w kolumnach poodkręcały się ( to nie są żarty ) .

Sądzę ze autor ustawił w Diorze bas i sopran na max , wcisnął kontur

OOO o właśnie ja tak kiedyś miałem , przyszła kiedyś moja mama do pokoju gdy głośno grała muzyka i powiedziała po 30 sekundach , że głowa boli od tej muzyki .

A niby czemu miałby sie śmiać? tak właśnie graja wasze audiofilskie klocki, czyli płasko bez wyrazu. Ze wzmacniaczem jest wszystko ok tylko on juz tak płasko gra, do rapu, dubstepu sie nie nadaje, jedynie do czego on sie nadaje to podpiac go pod telewizr i obejrzec film w stereo.

Litości...

Uczepiliście się tej diory :) Przypomnę, używałem wzmacniacza UNITRA WS315 z diory mam tylko osobny segment - korektor. Rzeczywiście jak napisał kolega bumbum w starym wzmacniaczu miałem włączony kontur wysokie na 2 a bass najczęściej na max'a ale to tylko przy cichym słuchaniu poprostu tak mi się podobało i już. Słucham tego onkyo cały czas próbuję się do niego przyzwyczaić może się przekonam. Gdy słucham cicho pomagam mu tym korektorem natomiast gdy jest głośniej wyłanczam go, znajomi mówią że dzwięk jest bardzo ładny i czysty może rzeczywiście ja jestem jakiś dziwny..:) Co do tych guzików na dole to jest tak że, ATTENUATOR działa chyba sprawnie gdy go wcisnę dźwięk znacznie się ścisza. Natomiast guzik SUBSONIC nie robi nic, nie mam pojęcia od czego on jest gdy jest wciśnięty lub nie nie ma żadnej różnicy. Guzik stereo też nie dużo daje troche przytłumia dźwięk.

Użytkownik Bumpalump dnia 24.06.2012 - 20:24 napisał

Litości...

Nie ma co litować.

Dla większości wychowanych w PRL tak jednak jest więc gdy tacy ludzie ustawią wszystko na 0 - zdecydowanie pierwsze wrażenie jakie będzie to "płaskość" i na nic sie zdadzą tłumaczenia , że dźwięk to naturalny albo taki jaki miał zdaniem producenta być.

Sytuacja na pewno się poprawia wraz z jakością sprzętu ale z drugiej strony.... pewien mój znajomy posiadający nieco wiecej tzw środków finansowych oraz lekka korbe na punkcie szukania idealnego dźwieku całkiem niedawno zaprosil kolegów a więc i mnie :-) na odsłuch jego sprzetu który już prawie jest tym co ma być :-)

No to poszedłem i .... niby Krell 400ix , Audiophysic Virgo , kable Audionova (polski producent z kosmicznymi cenami) itd itp.

No gralo to nie powiem , że źle ale ..... jak dla mnie troche barwy bylo za mało - niestety wzmak jest bez regulatorów , wróciłem do domu bez jakichś większych zarzutów co własnego posiadanego sprzętu i natychmiastowej jego wymiany:-)))

U siebie momentami chcąc "pobawić" sie w audiofila również włączam na direct i o ile przy pewnym (wiekszym oczywiście choć akceptowalnym dla otoczenia) poziomie głośności naprawdę jest dobrze to normalnie na tzw dłuższą metę męczy mnie takie słuchanie na siłę ("bo tak powinno sie słuchać"). Wybieram jednak dźwięk troche podbarwiony i kropka

>>>Wrubcio,

Filtra subsonic używa się ze słabymi gramofonami aby odciąć niskotonowe zakłócenia od napędu gramofonu. To działa tylko na niski bas, jeśli masz Altusy to nie wiesz o czym mowa, bo Altusy się niskim basem nie legitymują. Ale jeśli przełączasz guzikiem mono/stereo i też nie słyszysz żadnej różnicy, to może trochę już przygłuchłeś od tego dubstepu :(

Nie ma co litować.

Dla większości wychowanych w PRL tak jednak jest więc gdy tacy ludzie ustawią wszystko na 0 - zdecydowanie pierwsze wrażenie jakie będzie to "płaskość" i na nic sie zdadzą tłumaczenia , że dźwięk to naturalny albo taki jaki miał zdaniem producenta być.

Sytuacja na pewno się poprawia wraz z jakością sprzętu ale z drugiej strony.... pewien mój znajomy posiadający nieco wiecej tzw środków finansowych oraz lekka korbe na punkcie szukania idealnego dźwieku całkiem niedawno zaprosil kolegów a więc i mnie :-) na odsłuch jego sprzetu który już prawie jest tym co ma być :-)

No to poszedłem i .... niby Krell 400ix , Audiophysic Virgo , kable Audionova (polski producent z kosmicznymi cenami) itd itp.

No gralo to nie powiem , że źle ale ..... jak dla mnie troche barwy bylo za mało - niestety wzmak jest bez regulatorów , wróciłem do domu bez jakichś większych zarzutów co własnego posiadanego sprzętu i natychmiastowej jego wymiany:-)))

U siebie momentami chcąc "pobawić" sie w audiofila również włączam na direct i o ile przy pewnym (wiekszym oczywiście choć akceptowalnym dla otoczenia) poziomie głośności naprawdę jest dobrze to normalnie na tzw dłuższą metę męczy mnie takie słuchanie na siłę ("bo tak powinno sie słuchać"). Wybieram jednak dźwięk troche podbarwiony i kropka

Nie negowałem ew. korekt. Negowałem to, co napisał kolega Bumpalump. A dopasowanie każdego segmentu sprzętu tak, aby system grał odpowiednio, to zupełnie inna bajka... I to nie zawsze z happy endem, czego możemy być świadkami w przypadku założyciela wątku.

Dla mnie akurat słuchanie w trybie Direct bardziej odpowiada. Do autora jeszcze.ustaw wszystko na zero włącz muzykę i włączaj tryb Direct , powinieneś usłyszeć dość znaczna różnice dźwięku. Przy włączonym Direct ulega poprawie scena, niski bas. Dlatego słucham w tym trybie. Chętnie dodał bym do gorzej nagranych płyt trochę sopranu ale wiem ze jak wyłączę Direct to będzie gorsza przestrzeń , środek pasma i niski basik.

Jakie tu masz kolumny i CD ze nie słyszysz znacznej różnicy mono/stereo?

Hmm może rzeczywiście trochę się pospieszyłem z tym wzmacniaczem i kupiłem nie to co będzie mi odpowiadać w 100% ale miałem już dość tych różnych opinii z różnych for, czego bym nie znalazł to albo było złe albo źle grało albo było złe i źle grało. Więc kupiłem pierwszy lepszy który odpowiadał mi mocowo bo głównie oto mi chodziło, unitra nie dawała sobie rady z altuskami teraz altuski nie dają sobie rady z onkyo :D W przyszłości dokupie do niego JBL E90 ale to jeszcze nie teraz :)

Dzięki za odpowiedzi temat uważam za wyczerpany :)

A jeszcze tak na marginesie, zawsze myślałem że Audiofilstfo rządzi się zupełnie innymi prawami :) Myślałem że tam to dopiero kolorują dźwięk a tu sie okazuje że jednak nie :)

Kupiłeś bardzo dobry wzmacniacz tylko kolumny masz bardzo, bardzo cienkie. Altusy to bardziej

estradowe kolumny, głośniki mają identyczne jak w kolumnach jakie miałem w zespole muzycznym. Brak niskiego basu, ostre wysokie, zniekształcone jak cholera przez tuby, wielka skrzynia która buczy a nie gra.

Już jamo s606 są o niebo lepsze i z onkyo grają potężnym dźwiękiem aczkolwiek nie poprawnym ale być może spodobał by ci się sądząc po tym co piszesz.

W przyszłości dokupie do niego JBL E90 ale to jeszcze nie teraz :)

JBL to raczej nie do Onkyo (moim zdaniem). Twój nowy wzmak na pewno fajnie sprawdziłby się w towarzystwie np. Monitor Audio.

Co do samego 8850 - nie daj sobie wmówić, że to byle co, jak niektórzy tu sugerują. Nie jest to może żaden Hi-End, ale kawałek naprawdę solidnej maszyny w sam raz na dobry początek przygody z audio. U mnie tak to się właśnie zaczęło - skompletowałem cały zestaw Onkyo Integra x850 (wzmak, cdp, tuner i magneciak) i długo nie mogłem dobrać do niego fajnych kolumn. Najważniejsze to się nie poddawać i nie zniechęcać zbyt szybko ;) Jakbyś miał jakieś pytania, to śmiało wal na priv. Pozdrawiam.

Onkyo dostaje sygnał z Komputera, gra z altusami 75. Słucham głównie dubstepu i pokrewnych pokój to około 25m2.

Monitor Audio to dla mnie :) ale nie dla Wrubcia.MA raczej jazz,blues,classic rock . Miałem tez dylemat przed wyborem kolumn ale tylko odsłuchy,odsłuchy w salonie i najlepiej ze swoim wzmakiem.

Ja wybrałem Oli30 Roth ale nie polecał bym dla Wrubcia bo znów się rozczaruje, za to dla mnie są boskie.

Zainwestuje tez w jakis CD a nie z kompa.

Kolumny które podajecie są na pewno świetne z tym że nie nadają się żeby je gdzieś zabrać. Często jeżdżę na różne imprezy plenerowe itd dlatego też kupiłem ten wzmacniacz bo jest mocny. Mi by pasowały kolumny które będą dobre do domu i na plener. Wiem że, w plener to tylko estradowe ale ja naprawdę nie chce się w to bawić i mi zwykłe altuski 75 wystarczy :) Chcę kupić te jbl lub altusy 300 ale to tak jak mówiłem nie teraz. 

Fajnie by było pojeździć po salonach tak jak napisałeś i posłuchać, niestety na chwile obecną po prostu dla mnie takie rzeczy są nie osiągalne :) Jestem zwykłem osiemnastolatkiem no ale może kiedyś :) Mówisz CD nie komputer rzeczywiście są jakieś znaczące zmiany?

No na pewno CD to lepsza jakość, a jeszcze jak słuchasz w mp3 z kompa to juz masakra.

Jak już to format FLAC, przegrac na CD

Płytki nie są drogie a po pierwsze CD wygodne w plenerze no i jakość.

Dzisiaj z ciekawosci podłaczyłem pod Onkyo odtwarzacz sieciowy Ferguson 150DVD i zrobiłem test z CD x222ES.

I nie ma co porównywać.Oczywiscie wszystko było Bas ,sopran ale jakość tego naprawde niska, aczkolwiek duuuużo lepiej niż z kompa czy zwykłego DVD.

A-8780 z Jamo s606 miałem jakis tydzien temu, Bas tak niski i poteżny że flaki w brzuchu się przewracały, góra wyostrzona, duzo cyków jak to się mówi :P. Salon mam 30m/kw ,taras na ogród otwarty i przy połowie głosnosci na osiedlu słychac było jakby jakis koncercik gdzies nieopodal był. Taki dźwięk oczywiscie to nie dla mnie, ale niektórzy taki lubią a gość który je kupił bardzo sobie chwali je.

Oczywiście regulatory barwy na zero bo by się nie dało wyrobić bo jamo mają i tak wywalone skraje pasma , no ale widzę ze ty tak lubisz.

JBL powinny byc lepsze ale moze nie 90 tylko 80, te grają bardziej poprawnie no i są tańsze.

Chciałem jeszcze dodac ze na żadnym z amplitunerów a miałem yamaha rxv-375, HK avr-130, denon avr-3802 oraz wzmacniaczy sony TAF-110, Pioneer x66, sony TAF500ES nie było takiego kopa i potegi.

Jak widzisz troche się przewineło w poszukiwaniu zanim stwierdziłem że onkyo to jest TO.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.