Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha NS555, Oli Roth 40 czy Dali Zensor 5 do Denon 2311 ?

tomarkus22

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów.

Kupiłem po znajomości tanio amplituner Denon 2311 i teraz potrzebuję rady co pod niego podłączyć. Kwota jaką chcę przeznaczyć na kolumny to około 4,5 tys. Zestaw chyba od razu z subwooferem bo podobno jest wymagany dla pełnego efektu. Pokój wysoki, połączony z kuchnią, w sumie ok 30m. Wstępnie wizualnie wpadły mi w oko te trzy zestawy. Który z nich dobrze zagra z Denonem ? A może coś innego możecie zaproponować ?

Muzyka jakiej słucham to popularna z radia a więc pop, dance, oprócz tego ballady, klasyka rocka itp. Na odsłuch nie mam czasu i możliwości, nie jestem jakimś audiofilem, więc zdaje się na wasze rady :)

Na razie czytam i czytam to forum, jestem mocno przychylny właśnie tym Roth Oli. Dali Zensor 5 odpadają, z tego co czytałem nie grają lepiej i mają podobno zbyt małe głośniki na moje pomieszczenie a chciałbym mieć w razie czego jakiś zapas mocy i nie przeciążać kolumn (czy one się jakoś mogą szybciej zużyć przez to ?). Zensor 7 są już dużo droższe i na subwoofer nie wystarczy. Czy Roth grają lepiej od Yamahy NS 555 ? Czy coś jeszcze jest godnego polecenia w moim budżecie do Denona ?

Witaj,

biorąc pod uwagę wielkość pomieszczenia oraz Twoje preferencje, zwróciłbym Twoją uwagę na zestaw kolumn Kef C7, C3, C6LCR wspomagany subwooferem Kef C4. W przeznaczonym budżecie starczy Ci jeszcze na dobre okablowanie.

Połączenie Twojego amplitunera z kolumnami Kef jest bardzo często stosowane, gwarantując optymalną współpracę oraz dobry dźwięk. Zestaw zawiera potężne fronty, ale także solidne tylne monitory, które będą w stanie zapewnić Ci dobre, nieograniczone efekty przestrzenne. Docenisz to przede wszystkim podczas odsłuchów koncertów.

Alternatywnie można brać pod uwagę zestawy Monitor Audio seria Reference (MR) lub przy trochę wyższym budżecie BX.

Zapraszam na odsłuchy, w przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Pod Denonka zdecydowanie Roth z tej puli. Dali niestety nie gra z Denonem, jest to nie tylko moja subiektywna opinia. Rothy oferują tutaj najciekawsze pasmo i najlepsze brzmienie. Bardzo szkoda, że nie masz czasu na odsłuchy, ponieważ wówczas przekonałbyś się na własne uszy :)

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

• 2 tygodnie później...

Odświeżam temat bo za waszymi radami (za które bardzo dziękuję) postanowiłem się umówić na krótki odsłuch, 20-30 minut na jedną parę. Z kolumn które żona zaakceptowała z wyglądu, podłączaliśimy Wharfedale 10-6, Oli Roth 30, Dali Zensor 7 i Jbl 190. Kef ani Monitor Audio nie było. <BR>Nie wiem jakich terminów użyć aby opisać te efekty, nie wiedziałem czego się spodziewać, ale dla naszego ucha najładniej zagrały Dali Zensor 7 i tak samo albo nawet nieco lepiej Oli 30. Dźwięk był taki miły, przyjemny dla ucha, rozchodził się na boki oraz głęboki bas. Wharfedale też ładne, ale nie zagrały tak dobrze jak ta dwójka i miały gorszy bas. Jbl słuchaliśmy krótko, już czasu nie było, jednak po dwóch piosenkach zgodnie z żoną stwierdziliśmy że nie grały ładnie, dźwięk taki wysunięty jakby, mniej miły a mocny, bas bardzo głośny ale nie taki głęboki jak w Dali i Oli. Szkoda bo wygląd nam się spodobał, niespotykany i awangardowy<BR>Pokój w salonie miał rozmiar około 4x4,5 ~ 4x5 metry, mniejszy od naszego. Czy jeśli wybiorę Oli to powinienem wybrać model 40 ? Oli 30 miały naprawde piękny bas, a 40 nie było dla porównania. Dali chyba nie wybiorę przez cenę, nieco ładniejsze obudowy ale nie widzę sensu płacić dwukrotnie wyższej ceny za zbliżoną jakość dźwięku. Pozostaje jeszcze opcja z Dali Zensor 5. Czy tak dużo zależy od wielkości kolumn i głośników ? Trochę tego nie rozumiem, Oli 30 dawały chyba najlepszy bas (razem z Dali) a na wysokość i szerokość były najmniejsze. Czy Oli 40 będą miały lepszy bas od 30 a Dali Zensor 7 lepszy od 5 ?

OLi 40 mają zdecydowanie głębszy bas, głośniki są większe, obudowa też stąd scena jest szersza, instrumenty większe, całość silniejsza, bardziej namacalna. Różnica cenowa bardzo dobrze oddaje różnice w jakości dźwięku.

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

tomarkus22, Oli 40 będą się charakteryzować niżej schodzącym i bardziej kontrolowanym basem niż Oli 30. Generalnie ciężko określić czy zagrają lepiej niż konkurencja, Na pewno inaczej. Audio jest kwestią subiektywną. Jednakże skoro spodobało Ci się brzmienie Oli 30, to Oli 40 powinno Cię zdecydowanie jeszcze bardziej usatysfakcjonować.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

OLi 40 mają zdecydowanie głębszy bas, głośniki są większe, obudowa też stąd scena jest szersza, instrumenty większe, całość silniejsza, bardziej namacalna. Różnica cenowa bardzo dobrze oddaje różnice w jakości dźwięku.

A może słuchałeś je w pojedynku z Missionami m34i? lub miałeś jakieś inne porównania bo opinie są różne..p

to ciekawe, że o to pytasz, bo pierwsza opinia o Rothach była taka, że grają podobnie do Missionów. Według mnie w basie i średnicy Mission gra ciemniej i spokojniej, na pewno basu jest mniej, za to w górze jest ostrzej. Jeśli chodzi o skuteczność obu kolumn - w obu przypadkach jest na wysokich poziomie, łatwo je napędzić.

to ciekawe, że o to pytasz, bo pierwsza opinia o Rothach była taka, że grają podobnie do Missionów. Według mnie w basie i średnicy Mission gra ciemniej i spokojniej, na pewno basu jest mniej, za to w górze jest ostrzej. Jeśli chodzi o skuteczność obu kolumn - w obu przypadkach jest na wysokich poziomie, łatwo je napędzić.

Hmmm...chodzi mi bardziej czy jak sprzedam miśki to nie zejdę na niższą półkę z rothami;-)

Bo jednak w uk rothy są dużo tańsze od missionów;-)

o to byłbym w zupełności spokojny, degradacji nie będzie

o to byłbym w zupełności spokojny, degradacji nie będzie

No to miło to słyszeć;-) Mam nadzieje że się nie zawiodę.

Z tego co wyczytałem rothy są większe od mission a czy nie będą za wielkie do 16m2? I czego można sie spodziewać z wzmacniaczami Marantz Pm40se,arcam alpha 2 lub CA a300v2? bo gdzieś czytałem że są podatne na zmianę elektroniki?

Posiadałem :) Roth Oli 40, naprawdę bardzo dobre kolumny i trudno było szukać konkurencji która zagraly by tak dobrze.

A można wiedzieć czego słuchasz i z czym one grały?

Słucham wszystkiego. Grało to z denonem 510, nadem i nawet yamahą AS-2000 :)

To chyba już został mi tylko krótki odsłuch przed zakupem...i zabieram do domku;-) Dzieki Wam za infoXD

• 2 tygodnie później...

ja posiadam zestaw 5.1 zbudowany na Roth Oli i w moich 16 m2 jest bardzo ok. Elektronika to Yamaha. Ale wcześniej miałem ampli Marantza i Roth-y również bardzo dobrze się z nim zgrywały.

A powiedzcie jest jakaś różnica miedzy kolor black a maple? w budowie skrzynek np.? bo w uk maple są o połowe tańsze nie rozumiem płaci sie tyle za kawałek lakieru?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.