Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz lampowy + kolumny

ketrop

Rekomendowane odpowiedzi

WITAM WSZYSTKICHJ

Od jakiegoś czasu śledzę forum „lukara”, przeglądam opinie, porady. W końcu sama postanowiłam się zalogować i coś napisać. Sprawa jest u mnie następująca. Zamierzam sprawić sobie fajny sprzęcik, tzn. dobry, ale oczywiście w granicach mojego budżetu. Na dzień dzisiejszy dysponuję starym wzmacniaczem Denon’a, gramofonem Technics’a 1210 MK2 i kolumnami Voyager’ami 350. Chciałabym troszeczkę podnieść jakość sprzętu, bo to co słyszę u mnie w domu jest dalekie od moich oczekiwań. Zaczęłam odsłuchiwać wzmacniacze i kolumny, bo tylko to mam zamiar kupić, gramofon na razie zostaje. Począwszy od Harman’a Kardon’a, poprzez NAD’a, Creek’a, Rotel’a, Thule, Kora’e, Primare, a skończywszy na Copland’ie i no właśnie lampowym wzmacniaczu składanym w Rosji. Kolumny do tego były różne, np. Acoustic Energy, Avance Dana 509 i 670, JMLab, JBL Xti 80, Northridge e90, Triangle Zerius 202, Vienna Acoustics Bach, dzisiaj odsłucham Kef’y. Może coś jeszcze słuchałam, ale w natłoku sprzętu już sama się pogubiła, widocznie nie wywarło to na mnie wrażenia. Oczywiście trudno jest porównywać kolejne zestawy w kolejnych sklepach. Co sklep to inne pomieszczenie odsłuchowe, inne opinie, inny wybór. Mimo tego we Wrocławiu trafiłam do sklepu, gdzie facet mnie oczarował – lampowcem (oczywiście). Nie wiem jakiej marki, ale to było to czego oczekiwałam. I w taki to sposób zamierzam się skusić na coś takiego. Jestem w punkcie wyjścia, bo nie za dużo wiem na temat wzmacniaczy lampowych, ale bardzo chciałabym wysłuchać jakichkolwiek opinii, wiadomości, ludzi w temacie. Istotnym jest to, iż sprzęt będzie odsłuchiwany w pokoju około 25m2, z tym że pokój jest otwarty, tzn. połączony z kuchnią i w pewnym sensie jest pokojem przejściowym, z którego prowadzą schody na I piętro. No i najważniejsze – muzyka. Głównie słucham elektroniki typu – Future Sound Of London, Aphex Twin, Squarepusher, itp….., no i jazz – dobry, z mnóstwem instrumentów i dobrym basem.

PROSZĘ O PORADĘ, OPINIE, CO Z CZYM MOŻE FAJNIE ZAGRAĆ. I NAJWAŻNIEJSZE, JAKIEKOLWIEK WIADOMOŚCI NA TEMAT LAMPOWYCH WZMACNIACZY. BĘDĘ BARDZO WDZIĘCZNA ZA JAKIEŚ NAMIARY, EWNTUALNIE CHĘTNIE ODKUPIĘ COŚ CIEKAWEGO. Oczywiście w grę wchodzi sprzęt nowy, ale raczej używany, w przedziale cenowym około 7-8 tys.

POZDRAWIAM:)))))))))))))))))))))))))))))))))

https://www.audiostereo.pl/topic/9508-wzmacniacz-lampowy-kolumny/

Jesli chodzi o muzykę, to obawiam się, że nie ma szans na znalezienie sprzętu idealnego, nawet za nie wiadomo jaką kaskę. Po odsłuchu grał nieźle, z pewnością lepiej niż niejeden tranzystor czy hybryda. Fakt, jazz brzmiał znacznie lepiej.

Cześć Ketrop - We Wrocławiu byłaś najprawdopodobniej w sklepie Visatex i słuchałaś wzmacniaczy zza wschodniej granicy, lub Black Horse. Faktycznie w Visatexie sprzęt potrafi zagrać bardzo dobrze - nie tylko lampowy, co też jest zasługą odpowiedniego ustawienia i akustyki pomieszczenia. Sprzedający wie pod tym względem o co chodzi. Jednak jak przekonało się już wielu kupujących w Visatexie, po ustawieniu klocków w domu muzyka brzmiała zupełnie inaczej - przekonał się o tym np Shinobi z tego forum (boleśnie).

Ja absolutnie złego slowa nie mogę powiedzieć jeśli chodzi o połaczenie lampa i muzyka elektroniczna, ale wzmacniacze Delta Studio raczej nie grają typowo lampowym dźwiękiem. W każdym razie Delty mozna do domu wypożyczyć. W Poznaniu jest Fripp gdzie najpewniej również mozna liczyć na pożyczenie sprzętu do domu - tą drogę polecam szczególnie. No i oczywiście jest forum gdzie możesz liczyć na opinie o upatrzonych (np. w ogłoszeniach, allegro czy komisach) klockach. 7-8kzł na kolumny i wzmaczniacz to nie w kij dmuchał - spokojnie... nie nerwowo - szukaj okazji. Po 4 kzł na kolumny i wzmak (?)- fajny system mozna złożyć. Gramofon już masz więc nawet nie mogę powiedzieć: witamy w klubie!:))))). Analog woman... czyżby nowy gatunek homo sapiens?

Gorąco pozdrawiam!!!!

Rewelacja. Trafiłeś w 10. Właśnie w Visatexie odsłuchałam lampowca i chyba Black Horse'a. Były to dwa monobloki i przedwzmacniacz gramofonowy, rewelacyjne kable i w ogóle wszystko było zgrane. Ale to już trochę wyższa półka. Dlatego szukam coś w "mojej" cenie i tak ona trochę wskoczyła w górę. Ale mam mozliwość odsłuchania od Visatex'u lampę w domowych warunkach. A co do mojego spokoju, to nie spiezsy mi się. To nie tak łatwo podjąć jakąś decyzję, tym bardziej że lubię wiedzieć co kupuję, a nie że ktoś będzie wciskał kit, bo dziewczyna kupuje. Tak więc szukam, szukam i coś się tam dowiaduję.

Pozdrawiam

W tym właśnie problem. Biorę pod uwagę, oczywiście drogą własnych weryfikacji, także Copland'a csa28 hybrydę. Nie wiem jednak, jakie kolumny z nim grają. Nie spotkałam jeszcze zestawu, który gra idealnie, ale nie o to chodzi. Ma grać fajnie!!!! Jeśli wiesz jaki zestaw będzie odpowiedni, proszę o propozycje. Pozdrawiam:)))

arek67> ...co nie znaczy, że ich niema. Ja miałem podobnie dobre tranzystory (w tej klasie cenowej) potrafiły zagrać dobrze wszystko, tylko, że potem lampa zagrała lepiej.

ketrop> amplifon WT30 to bardzo przyjemnie brzmiące urządzenie, chociaż jak dla mnie trochę zbyt miękko ale warto wziąć pod uwagę... nie wiem jak by wypadł z muzyką elektroniczną. Wymieniony przez Ciebie CSA28 raczej przy takim repertuarze sprawdzi się lepiej, cena 2hand podobna jak nowy WT30 - u mnie z Dalimi grał bardzo przyzwoicie. WT40 nie znam, ale zakładając, że chcesz kupić sensowne kolumny to chyba ciut ponad Twoim budżetem. A jakie masz wrażenia na temat kolumn? Co Ci się podobało, a co nie?

Za 7-8 kzł za całość o dobrą, czy nawet przyzwoitą, lampę w ogóle łatwo nie będzie.

Może lepiej zostać przy tranzystorach, choćby jakiś NAD albo Rotel na ten przykład.

I do tego skrzynki wiadomo jakie, nie powiem, aby nie być posądzany o kryptoreklamę, ale firma Quad powinna mi następnym razem dać ekstra zniżkę na swoje produkty.

Kolumny - temat rzeka. Zależy czego się oczekuje. Na początku zachwycało mnie wszystko po słuchaniu codziennie Voyagerów. Ważny też był bas. Tak więc spodobały mi się głównie JBL, z tym że słuchałam je z harmanem kardonem z przed 10 lat - końcówka i przedwzmacniacz - potęga. Ale doszłam do wniosku, że nie chodzi tylko o potęgę dźwięku. Nie chodzi żeby grało głośno, ale dokładnie, z precyzją, gdzie bas jest z tzw "mięsem" (jak to określa mój tata). Nie lubię mocno wyeksponowanej góry - drażni mnie, zwłaszcza że w elektronice skoki są olbrzymie. Po wszystkich odsłuchach ograniczyłam swój wybór do kilku kolumn - Acoustic Energy, Avence Dana 670, Vienna Acoustics. Nie chcę popełnić jakieś gafy i kupować coś, bo jest dobrze zareklamowane czy też sprzedawca umie wcisnąć. Przekonanie muszę czuć, a tak właśnie odbieram ww. kolumny.

We Wrocku bywam, tym bardziej że mam tam dobrych znajomych. A na jakiś zjazd z chęcią bym się wybrała. Może by się udało nawiązać jakieś kontakty - głównie chodzi mi o winyle. Trudna sprawa! Jeśli coś się będzie działo proszę o wiadomość. Dzięki:))))

Ketrop>

W sprawie winyli to polecam Szewską w Poznaniu jakieś 200m przed Frippem - jest tam sklep płytowy z czarnym softem - co prawda używany. Coraz więcej również zaczyna się pojawiać w Mega Avansie, co prawda mówię o Warszawie ale z tego co mi wiadomo w Poznaniu toże - Stary browar. Jest też pan Robert, szukaj na allegro nicka "analog3" - parę fajnych krążków nabyłem.

Oczywiście miło gościć następną przedstawicielkę płci przeciwnej - jak nic pachnie mi to następnymi oświadczynami na forum.

Pozdrawiam

Rzeczywiście, w Polsce raczej nie posłuchasz, pozostaje Berlin.

Jak dla Ciebie polecam 12L-ki, tu masz do nich linki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

700 Eurosów, czyli jakieś 3200 zł. Sam zresztą mam takie; marzenie! Ostatnio zresztą trzy z czterech głośników z serii L dostały od "What Hi-fi" tytuł "głośników roku": 11L (powtórnie!!!), 12L i 22L. To chyba jedne z niewielu głośników, które można brać w ciemno, a raczej w głucho.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na oświadczyny nie ma szans, bo chłopak też siedzi na forum. Ale za newsu winylowe dzięki, jednak w Poznaniu mam kontakt ze wszystkimi. A co do Warszawy to obstawiam sklep z płytkami pod rondem przystanku metra Politechnika. Rewelacja...... Co do Berlina nie ma wątpliwości, wystarczy wejść na stronę ebuy.de - kolekcja niezłych pozycji.:))))

Pamiętaj, że Quad nie ma polskiegop dystrybutora. :-( Tak więc, jeśli liczyć na odsłuch, to raczej prywatny.

Jednak z drugiej strony z Poznania do Berlina rzut beretem - nie powinno być problemu z namierzeniem sklepu mającego 12L-ki na składzie.

Broy opisywał ten wzmacniacz ponadto recenzja jest tu;

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i dwie w HfiM,

pozostaje kwestia ceny (ta okazyjna nie jest) ponad 4 tyś to dużo nie zdziwiłbym się że jest to wzmacniacz komisowy jakieś 1,5 roku temu poszedł taki za 3,5 tyś (1/2 ceny nowego).

Ukryta Zawartość

W Visatexie był teżwzmak lampowy Abraxas osobiście nie słuchałem ale parę osób na forum to ma, może się wypowiedzą.

W Combicie na Powst. Śląskicjh mają Coplanda 28 można tam posłuchać, pożyczają też za kaucją a czasem i bez. Ceny nie pamiętam więc nie będę strzelał można zadzwonić i zapytać. Ostatnio wogóle mieli sporo klocków (to komis) 71 336 52 67.

Co do kolumn, zależy z jakim wzmakiem. Za 4000 możesz wyrwać Vienna Mozart, b. przyjemne. Pkój 25m to już całkeim sporo, dobre podłogówki mogą już rozwinąć skrzydła. Powinny pasować do Coplanda, który choć hybryda ponoć chłodny drań (nie słuchałem nie wiem jak gra). Takie leko ocieplone koluienki powinny mu dobrze zrrobić. Może teżDynaudio b edzie do niego pasowała (w Combicie stoją Dyny 72 - ale Mozarty prezentują znacznie wyższy poziom jakościowy).

Na koniec poszukaj odpowiedniego okablowania, ponieważono czyni cuda. Najlepsza elektornika z niewłąściwym okablowaniem potrafi zniechęcić do słuchania. W drógą stronę, nawet budrzetowy system z dobrze dobranym okablowaniem potrafi oczarować.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.